Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   61 / 152
(#) Vales válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 20, 2011 /
 
Wow! Nagyon szép!
+ Legalább már tudom, hogy ez a topik is létezik.
(#) havranarpi hozzászólása Okt 22, 2011 /
 
Sziasztok! Az lenne a kérédésem ,hogy a detektoros rádiómat bele tehetem-e Alu dobozba?
(#) hatvanasjocó válasza havranarpi hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
Elméletileg beletehető, de: ha a det.rádió tekercse(i) nagy átmérőjűek(ami kívánatos a jósági tényező és a megfelelő hossz/átmérő miatt) akkor a relatívan közel kerülő alu. doboz oldalfalak rövidre zárt menetként viselkedve rontják a tekercs Q-ját(jósági tényező). Maradj inkább a régi megoldásoknál (bakelit, fa, esetleg szép sötétre festett műanyag).
(#) havranarpi válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
A tekercsa nem túl nagy csak 40-es pvc-n van és csak 7 cm magas
(#) Massawa válasza havranarpi hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
Inkább ne.
Rosszul mutat, és az ALU valoszinü szét is hangolja, vagy lerontja a tekercsek joságát.
Szép nyitott fadoboz sokkal jobban mutat.
(#) sz_ferko válasza havranarpi hozzászólására (») Okt 22, 2011 /
 
hatvanasjocó válaszában egyértelműen minden benne van. üdv. sz_f
(#) Marczilla válasza sz_ferko hozzászólására (») Nov 10, 2011 /
 
Sziasztok! Láttam a tévében, egy érdekes rádiót, amit egy gyertya működtetett, pontosabban, a hő ami közel van egy tekercshez, ezt szeretném megépíteni, de kapcsolási rajz nélkül illetve, nehézkes a dolog. aki tud az segítsen nekem, a segítséget előre is köszönöm!
Amúgy építettem, conrad retro radiót Bővebben: Link
(#) hatvanasjocó válasza Marczilla hozzászólására (») Nov 10, 2011 /
 
Ne dőlj be mindennek amit látsz! Láng használatával legfeljebb detektort lehet csinálni. Bővebben: Link
A tekercs legfeljebb meggyullad a gyertyától de nem fog jobban működni!
Olvasgasd az alábbi link oldalait. Tanulhatsz belőle.Bővebben: Link
(#) Marczilla válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Nov 10, 2011 /
 
Pedig milyen jó is lenne ha működne. köszönöm!
(#) _BiG_ válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Nov 10, 2011 /
 
Lánggal lehet triódát is csinálni, azaz abból akár egy visszacsatolt audiont is
(#) hatvanasjocó válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 10, 2011 /
 
Áprilisi tréfának jó!Bővebben: Link
(#) andriopulos válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Nov 10, 2011 /
 
A linkelt gyertyás detektor elvileg a fűtőszálas (csöves) dióda modellje lenne, ahol a forró oxidkatódot hő hatására elektronok képesek elhagyni. Azért kíváncsi lennék a "gyertyás" dióda működésére egy OA1161-hez képest.
(#) Gőzgépész hozzászólása Nov 12, 2011 /
 
Tisztelt detektoros kedvelők...
Mivel még nem készítettem kosárfenék tekercset, ezért készült el nagy nehezen (sokszor abbahagyva) ez készülék.Kapcsolása a régebben bemutatott" négy az egyben módozat.A tekercsek mozgathatóságánál fogva sok a variálási lehetőség, de nincs sok értelme, mert a tekercsek egymáshoz legközelebb elhelyezve nyújtják a legjobb teljesítményt.Minden más mód rosszabb.De legalább jól néz ki!
Éjszaka majd megnézem mit tud behozni a távolabbi adókból.
A fényképező gépembe új akku kel,mert csak az első kép éles.Két garnitúra frissen töltött akkuval sikerült ennyit fotózni.Elnézést.
(#) Gafly válasza Gőzgépész hozzászólására (») Nov 12, 2011 /
 
Tibi bácsi,
jól látom hogy forgókondenzátor is van benne?
Szerintem a kettő együtt túl sok (vagy tekerccsel hangolunk, vagy kondenzátorral).
Egyébként szép, ha nevet akarsz neki adni, akkor lehetne például: Napraforgók
Ha én csináltam volna (sajnos nem), akkor alul lenne elrejtve egy fix kondi és a tekercsekkel kellene/lehetne csak variálni.
További sok sikert,
Gábor
(#) sz_ferko válasza Gőzgépész hozzászólására (») Nov 12, 2011 /
 
Szia Tibi "bácsi"!
Szép lett a készülék. Természetesen hangolhatunk tekercsel és kondenzátorrak egyűtt is, mivel "négy az egyben" alapján készült. Ez így nem is variométer. Az esti, vagy kora reggeli órákban érdemes hallgatózni. Nálad a helyi adó nagy térerővel jön, ha lenne is gyengébb állomás azt elnyomja. Bízok benne , hogy fogsz hallani más állomást is. A tekercsek egymástól való távolítására halkabb lesz a készülék de javul a szelektivitás. Sikeres hullámvadászatot! Üdv. sz_f
(#) Gőzgépész hozzászólása Nov 12, 2011 /
 
Hááát tudjátok ez olyan mint az orvosi ló!Minden van benne, még egy hullám csapda is.Én sem gondoltam komolyabb teljesítményre,csak a kíváncsiság hajtott, hogy milyen ha a négy az egybent variálom a varióval.Hát ez lett belőle.Érdekesség, hogy ezzel a készülékkel(mert a tekercsek mások csak, a többi része már méhsejt tekercsekkel megvolt.) egy ködös napon tudtam fogni a Kossuth adót.A másik detektorosokkal ugyan akkor nem.Ha a további próbák hoznak valami érdekeset, beszámolok róla.
(#) Gőzgépész válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 12, 2011 /
 
A bácsizás utalás az email nevemre, amit brahiból választottam egy számítógépes tanfolyamon.Nem tudtam, hogy ez végleges, de nem változtatom mert már így ismernek.Nem igénylem a bácsizást, de a lényegen nem változtat, a 76 az 76.
Ha megfigyelted(és biztos meg, mert ezt hivatalból is megteszed)különc vagyok. Igyekszem olyat csinálni amit mások nem.Ezért és mert csak fehér anyagom volt, lett ilyen a forgató gomb.
(#) Gőzgépész válasza Gőzgépész hozzászólására (») Nov 13, 2011 /
 
Kedves Minden Detektoros...
Ígéretemhez híven az elmúlt éjszakában nagy barangolást csaptam az éter hullámain.Tapasztalatom szerint ez az eddigi legérzékenyebb és szelektívebb készülékem.Sok adót sikerült fogni,12 ig számoltam.A legtöbb tisztán-inkább halkan, mint hangosan-szólt .Egy pár adó átfedéssel jött be, de nagy türelemmel a két tekercs állítgatásával és a kondenzátorok segítségével sikerült szétválasztani őket.A két tekercs egymáshoz viszonyított helyzete nagyon kritikus.Nem szükséges a finomabb állításnál a távolságot változtatni, elég az egyiket kicsit megdönteni.
Az igazi öröm hajnalban ért:sikerült a Kossuth rádiót befogni, miközben a helyi adó tőlem 3-4 km.-re 25 Kw.-al működött.A két adót a keresőn 3 fok választja el.A Kossuth közepes hangerővel tisztán és érthetően szól.A nap folyamán elhangoltam 4-5 alkalommal és mindig sikeresen vissza álltam a Kossuth-ra.Elértem a célom, hogy detektorossal biztonságosan elérjem a Kossuth rádiót, miközben a helyi adó működik itt nyíregyházán.
Sikeres rádiózást kíván:M.Tibor.
(#) hatvanasjocó válasza Gőzgépész hozzászólására (») Nov 13, 2011 /
 
Gratulálok!

like.jpeg
    
(#) Gafly válasza Gőzgépész hozzászólására (») Nov 13, 2011 /
 
Akkor ünnepélyesen visszavonom amit mondtam. Hiszen ha jól működik, akkor mondhat bárki amit akar...
Hívhatjuk Napraforgónak?
(#) satlokk válasza Gőzgépész hozzászólására (») Nov 13, 2011 /
 
Szép munka!
(#) Gőzgépész válasza Gőzgépész hozzászólására (») Nov 14, 2011 /
 
Köszönöm mindenkinek az észrevételt és az elismerést.Ilyenkor érzi az ember, hogy egy csapatba tartozik és ez jó!
Most már bizonyos, hogy a ködös idő teszi lehetővé a távolabbi vételt, mert ma nem tudom befogni a Kossuth-ot, mert nem volt köd az alföldön ma reggel.
Köszönet Gafly kollégának a "napraforgók"elnevezésért, nagyon találó.
(#) sz_ferko válasza Gőzgépész hozzászólására (») Nov 14, 2011 /
 
A dolg tnulsága: a sikerélmény nem zárul le a készülék sikeres megépítésével. Érdemes időnként hallgatózni is vele, megpróbálni minél távolabbi állomásokat befogni. Legyen ez egy "kihívás"! A Te esetedben ez most a Kossuth adó volt, amely légvonalban kb 210km. A késő őszi és téli időszakban, sötétedéstől hajnalig megelevenedik egy kicsit a középhullámú sáv. Hallhatunk olyan állomásokat is amelyek más időszakban nem vehetők. Detektorors készülékeinket általában a középhullámú sáv vételére készítjük, de nem igen esik szó ezeknek a hullámoknak a terjedési tulajdonságairól. A fentiek miatt érdmes tanulmányozni. A detektoros rádió esetenként többre is képes lehet, mint gondolnánk. Lehet, hogy a Kossuth-on kívűl mást is hallhatunk?
(#) pucuka válasza sz_ferko hozzászólására (») Nov 14, 2011 /
 
A detektoros vevő önmagában egy igen érzéketlen jószág. A vételkészségét jelentősen lehet javítani, jó hatásfokú, magas antennával, azonban egy ilyennek már jelentős irányhatása is van. Mivel az antenna hosszától nem csak a szolgáltatott feszültség, hanem a talpponti impedanciája is függ, ami persze másféleképpen terheli a bemenőkört, befolyásolva a rajta kialakuló feszültséget, és szelektivitást, érdemes egy olyan szerkezetet használni, ahol minden egyes paramétert állíthatóvá teszünk. Ezzel persze a behangolás is bonyolulttá válik, és minden esetben újra el kell végezni, dehát mindennek ára van.
A terjedésről. A középhullámú műsorszóró sáv, egy igen érdekes sáv hullámterjedés szempontjából. Mivel viszonylag nagy sávszélességről van szó a hosszú, és a rövidhullámok határán, alapvetően földfelszíni hullámokkal terjed, de már hatással vannak a térhullámok is, melyek a kora esti, és a hajnali különleges terjedést, és ezzel együtt a fadingot okozzák.
(#) illesoszkar hozzászólása Nov 14, 2011 /
 
ki tudja megmondani a leg primitivebb 50 évben használatos detektoros rádiót amit a politikai börtönökben használtak miből készült,talán akkor a világ legkisebb rádiója lehetett.a margit köruton is használták
(#) Gőzgépész válasza sz_ferko hozzászólására (») Nov 14, 2011 /
 
További és számomra rejtélyes érdekesség, hogy amikor venni tudtam a Kossuth rádiót, akkor a 180 fokos skálán 91 fokon a helyi rádió szólt és 94 fokon a Kossuth átfedés nélkül tisztán.180 fokon a kondenzátor csukott állapotban van, nálam.Holott a két adó a hullámsáv két ellentétes végén található.
(#) pucuka válasza Gőzgépész hozzászólására (») Nov 14, 2011 /
 
Nem lehet, hogy túl nagy a sávátfogás? Jön más adó is a két adótól felfelé, lefelé?
(#) sz_ferko válasza Gőzgépész hozzászólására (») Nov 14, 2011 /
 
Valóban, a sávátfogással lehet gond. Másrészt a két tekercs helyzetüktől függően el is hangolják egymást. Akárcsak a variométer. Egy kis utánhagolásra mindig szükség van. Becslésem szerint a forgó kb félig van nyitva ebben az esetben, ez 250-300pf lehet. A Kossuth adó frekijével számolva a tekercs induktivitása 310-340 uH. Ez sok (500pf-es forgóhoz). Lehet hogy valójában a helyi adóra (ami nálatok 1250Khz) nem is lehet ráhangolni, de mivel nagy a térerő ezért jól szól 625Khz-en ami fele az 1250-nek és közel van az 540-hez. Persze azért nem állítom, hogy ez a jelenség oka. Üdv. sz_f
(#) _BiG_ válasza Gőzgépész hozzászólására (») Nov 14, 2011 /
 
Mivel közel van a két tekercs (lejjebb írta, hogy ekkor nagyobb a hangerő), azért a rezonanciagörbe a túl szoros csatolás miatt kiszélesedik, M betű formát vesz fel.
A két "púp" eltávolodik egymástól és az egyik pont a Kossuth frekvenciáján lesz, a másik meg jóval feljebb. A rezonancia a hangoláskor a két maximum között "átugrik".
Ha kritikus lenne a csatolás, a kettő között lenne félúton a rezonancia ezzel a forgóállással. A félig beforgatott forgó is jelzi, hogy a tekercsek okozzák ezt a jelenséget. Akkor lenne pont jó, ha a csatolás "egypúpú", de maximális, azaz kritikus lenne (ekkor megy át a legnagyobb energia, de nem torzul az átvitel), ilyenkor a beforgatott forgóval lenne fogható a Kossuth, a kiforgatottal a másik adó.
Nem beszélve arról, hogy jóval több frekvencia lenne fogható, mert így torz az átviteli sáv.

Én ezt egy szorosabb primer-szekunder közti csatolású, VTTC kialakítású Tesla-tekerccsel tapasztaltam. Szkópon jól követhető volt, ahogy a primert forgóval hangolva hol az egyik, hol a másik frekin rezgett a rendszer. Az egyik rezonancia kb. 860kHz volt, a másik 1,3MHz. A kettő között élesen "váltott", nem volt folyamatos a hangolás. A forgó kapacitásváltozása önmagában nem indokolt volna ekkora frekvenciaváltozást.
(#) Gőzgépész válasza pucuka hozzászólására (») Nov 15, 2011 /
 
A teljes sávon más adót akkor és azóta se tudtam fogni.
Következő: »»   61 / 152
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem