Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Alexander erősítő
helló
azért nyitottam ezt a témát mert szeretnék építeni egy alexander erősítőt. nyákok alkatrészek már megvannak és arra lennék kiváncsi hogy ezt már megépítette-e valaki vagy mire kell odafigyelni az építésnél, meg a feteket hol lehet beszerezni mert a lomexben nem.És milyen trafót aljálonátok hozzá? köszi
Hany wattos is ez az Alexander?a trafo miatt kerdezem
hi
én még nem hallottam ilyen erősítőről, de amit a gogli kiadott abból arra következtetek, hogy más se nagyon, legalábbis nem építette meg kishazánkban. Mit tud ez amit egy hétköznapi erősítő nem? üdv
hy
szerintem valamivel jobb erősítő lehet mint egy quad vagy egy tda-s mert akitől kaptam a nyákot(keresztapám) őszerinte nagyon jó erősítő és kicsi a torzítása kisebb mint a quad-é. És ha már meg van a lehetőség akkor megépítem igaz elég kezdő vagyok és még csak két év múlva tanulom az elektrotechnikát a suliban de azért próbálkozok vele
Komoly erősítőnek irják, szerintem van benne valami.Anyi wattos amenyire épited.De a megépítéséhez kell jártaság ezen téren.Az alkatrészei is drágák.Szerintem várj vele.
hát az alkatrészek (fetek) nélkül nem voltak drágák három csatornához vettem a lomexben tízezerötszázért gondolom ez nem sok egy ilyen erősítő-é és max hány wattot lehet kihozni belőlle?
Én már olyan 200watt/csatornával már igen boldog lennék
A teljesítményt a végfetek(IGBT)-k számának növelésével lehet fokozni egy bizonyos határig amedig engedi a meghajto fokozat.Meg persze szerintem a feszt is oda kell neki adni.De már elküldem a Rádiotechnikát amibe benne van.Olvasd át.
Kivancsi letem az Alexanderre.
Megosztassz velunk is nehany adatot rolla?
hy
hát én is csak ennyit tudok róla ami itt levan irva meg hogy +-70volt kell neki papírilag és így ad le 100wattot
Valaki nem tenne föl egy leirást és kapcsrajzot?
Kiváncsi letem rá én is. Köszi
Legyen az örömbe egy kis üröm is: :eplus2:
Egy. Az alaxanderbe való IGBT-ket nem gyártják. Kettő. Mindenki, akit ismerek és megépítette, az nagyot csalódott benne és csak negatívumokat tudott mondani az erősítőről. Gerjedékeny, nem stabil a nyugalmi árama és finoman szólva is trágya a hangja. Ez utóbbiról én is meggyőződtem.
hy
én meg eddig csak pozitívumokat hallóttam róla és ha nem lehet kapni bele feteket akkor mit tegyek bele?
Már tavaly is csak pár darab IGBT volt a RET-nél.Szerintem valamivel lehet helyetesiteni.
Alexander erősítőt már láttam ( halgattam ) de én se azt ajánlom..
:felkialtas: KD jól mondta nem STABIL...Régebben láttam a vatera.hu-n egy ilyen FET-et (asszem).
Akkor szerintem meg se, épitem tervbe volt, hogy valamikor megépitem.Én még szolni nem hallotam, de ahogy az ujság előadja(mindenki egy darab sztereot épithet csak saját célra mert törvénybe ütközik, meg stb)
amid van azt beszkenneled?
jaj es ha nem megterhelo ugy ertettem hogy van nyakod,lefenykepezed?
Sziasztok!
A googliban ezt találtam róla az első helyen : http://www.scopeboy.com/amp1.html Rengeteg alkatrész van benne, és elég szépen meg van építve... És még azt is találtam amit csatoltam. üdv.:Zoli
Azért nem olyan rossz a hangja annak. Sőt. Csak érteni kell a megépítéséhez. Ha hőstabillá teszed és a gerjedékenységét is megszünteted akkor hosszútávon stabil jó hangú erősítőt kapsz. Igaz az OP42G-t ki kell dobni és OPA637-et kell helyette használni.
Én IGBT-vel, 2SK-val sőt MJL, SANKEN bip. tranyóval is megcsináltam több példányban is. Az én ízlésemnek a 2SK1058/2SJ162-es és a SANKEN tranyós változat felelt meg a legjobban. Évekig hallgattam itthon. Üdv: DDL
Kicsit lehet hogy lerágott csont, de én most értem oda hogy végre megépítsem a szóban forgó darabot. Viszont itthon sajnos nem találok hozzá alkatrészeket. Pl. az eredeti leírásban szereplő SSM2131=OP42, MPSU10-MPSU60? Sajnos több napi böngészés után sem találok hasonló paraméterekkel rendelkező félvezetőket. Márpedig olyanokkal amik köszönő viszonyban sincsenek ezekkel, kár is hozzáfogni. Valaki tudna ebben segíteni?
Szia!
Én is fontolóra vettem egy erősítő építését, de még nem döntöttem el, hogy melyikbe vágjak bele. Ezt az erősítőt pozitívan emlegetik, bár ebben a topikban többen leszólták. Az lenne a kérdésem, hogy ha az eredeti alkatrészeket beszerezhető típusúra cserélném, mennyire változtatná meg a tulajdonságait? Üdv.
Szia!
Sajnos még nem készültem el vele, ezért nem tudok érdemben nyilatkozni. Viszont megnyugtató, hogy a sok fikázás mellett, egyetlen fotót sem láttam róla Már szinte mindenem megvan.Sanya
Bocsi elfelejtettem, hogy itthon szereztem be minden alkatrészt. Az MPSU10-MPSU60 páros csak külföldről lenne beszerezhető, aranyáron. Ezek nagyon alacsony B-E C-E kapaccal rendelkező video végfokozatok. Ha sikerül, belinkelem az adatlapját
Nemkevés szétszedett monitor csak elenyésző hányadában leltem komplementer video végfoktranzisztorra. Ezek még így is legalább 10 féle és legalább 50db-os tételt jelentenek. Ezek közül csak egy típust és komplementerét találtam alkalmasnak a pótlásra, ez pedig a 2sa1381-2sc3503. 1.8/2.3pf az N-P típus kimenő kapaca. Mérve is stimmel, és a komplementer karakteriszikák is elég jól fedik egymást. Az itthoni kereskedőknél fellelhető típusok sajnos köszönő viszonyban sincsenek a katalógus adatokkal, főleg hogy nem találtam olyan helyet, ahol legalább egy gyártótól származnának a darabok. De ez ne riasszon el ettől az erősítőtől, mert ez sajnos a többi erősítő tranyóira is igaz!Sanya
Az adatlapok linkelése közben csak lemaradt. Most pótolom. És felteszem az eredeti AN211 azon változatát is, amiből nem vágták le a függeléket, azaz az alkatrészlistát, és helyettesítési lehetőségét
Sanya
Felteszek néhány képet a beszerzett cuccokról is.
http://www.national.com/pf/LM/LME49810.html#Overview <----Mit szóltok ehhez a meghajtóhoz? Ha az Alexander erősítőt a nagyáramú részeken kívül egy tokba raknánk, valami ilyesmi lehet az eredmény. Nekem legalábbis gyanús!
Létezik FET/IGBT meghajtósban, és darlingtontranyósan is. Erről nagyon jókat olvastam külföldi fórumokon, rendelek párat az IC-ből, és kipróbálom. Alexander erősítőt is módosítgatták, de ugyanúgy, ahogy a Quad405 nél, itt is akadnak rajongói, meg ellenzői. Ha valaki megépítette, és működik, érdekelne a véleménye! (Magam részéről Quad405 az eddigi leghallgathatóbb, amit elkövettem )
Tetszetős a panel! Kíváncsi vagyok a késztermékre!
A panel csak részben saját tervezés. Az eredeti alig-alig módosított változata. A legfontosabb irányelv a változás során, hogy ha lehet, egyrétegűre átrajzolni a házi elkészítési lehetőség miatt. És mivel kettős végfokozatot kívánok használni, rá kellett férni a megduplázott védelmi elemeknek is. De mindeközben igyekeztem megtartani az eredeti rajzolat szeintem is elég jól átgondolt elrendezését. Vannak már előrelépések, teszek föl ismét néhány fotót a helyzetről. Az erősítő lényegi részét tartalmazó panel már kész, a segédtáp és a végfok is részben.
Megírhatnád hogy hol találtál rá az alexander modifikációkra. Egyébként az ilyen "modifikációkat" és a legtöbb "tuning"-ot fenntartásokkal kell kezelni! Pl. egy alaposan átgondolt és kikisérletezett áramkör félvezetőkészeltének módosítása egy teljesen más hangzást, eredményezhet! Szándékosan nem műszaki paramétereket írtam, mert állítólag az alexander meghalgatási tesztekkel is kontrollálva lett fejlesztve. Más kérdés sajnos, hogy szigorúan ragaszkodva az eredeti félvezetőkészlethez már szinte lehetetlen utánépíteni... Ennek ellenére én mégis megpróbálom először azt a lehető legjobban megközelíteni. Apró reménysugár, hogy azért közben eltelt közel 20 év, és azért remélhetőleg a félvezető gyártástechnológia is lépett közben előre. De szerintem az újak beszerzési lehetőségeit is kerekesszék ikonnal jelölné a windows
![]() Sanya
http://seis.bris.ac.uk/~rs1909/amp/index.html <---Itt találtam, elsőre nem tűnik rossznak, de nem fogom megépíteni. Az Alexander erősítőt sem fogom megépíteni, bár nagyon ötletesnek tartom, és a matematikai-elektronikai összefüggéseket is nagyon szépen leírta Mark Alexander! Tápáramvezérelt végfokot már építettem, annakidején az volt a kiindulási alap, hogy műveleti erősítő teljesítményét, sebességét külső aktív elemekkel modosították. (Nagyon szépen szólt!) Rádiótechnika havilapban jelent meg, azán az Alexander-erősítővel is fél éven át foglalkoztak kb. Félvezetőkhöz nem ragaszkodnék az eredetihez, legfeljebb nem lehet elmenni olyan magas tápfeszig, meg nem lenne olyan gyors, de még nagyon kiváló erősítő lenne úgy is. Kimeneti meghajtó is nagyon jól van megoldva, jelenleg IGBT-volt hozzá írva, de éppúgy lehet FET-et használni, vagy egész kis módosítással Darlington-teljesítménytranzisztort, magának az erősítőnek a működési elvét nem változtatja meg, viszont abból építkezik a hobbis, amit talál a fiókban, boltban.
LME-meghajtó IC-k fogták meg a fantáziámat, egyszerű, de nagyszerű megoldásukkal! Szerintem ez is olyan, mint a Quad 405, hogy akinek nem sikerül, az szidja, akinek meg sikerül, örömmel hallgatja! (Én meg voltam vele elégedve) |
Bejelentkezés
Hirdetés |

:felkialtas: KD jól mondta nem STABIL...
Már szinte mindenem megvan.