Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Novus NS-128 Basic bekötése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Joecee hozzászólása Jan 1, 2012 /

Sziasztok!

Szeretnék némi segítséget kérni egy Novus NS-128 Basic kültéri sziréna bekötésével kapcsolatosan.
A dologban annyi a trükk, hogy nem egy komplett lakásriasztó rendszer részeként tervezném beüzemelni.
Úgy szeretném üzemeltetni, hogy a sziréna egy a lakásban elhelyezett működtető gomb segítségével legyen indítható. (a lényege a dolognak, hogy ilyen módon tudja jelezni idős nagymamám a szomszédok, utcabeliek felé, hogy valami baj van, be akarnak törni, stb...)
Mellékeltem egy leírást is, de mivel eddig ilyen készülékkel még nem volt dolgom, nem vagyok biztos a dolgomban. A helyzetet tovább fokozza az, hogy a szirénában nincs akksi sem, de nem is szándékozom a készülék teljes tudását kihasználni.
Arra szeretnék rájönni, hogy a hang és fényjelzés egyszerre milyen jel rákapcsolásával indítható? Megoldható-e valahogy az általam elképzelt bekötés, működtetés?
Előre is köszönöm!
(#) Joecee válasza Joecee hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Még mielőtt megkapom a magamét, hogy miért csak ezt vettem meg, miért nem egy komplett szettet: alapvetően egy álriasztót, álszirénát kerestem, ez volt az eredeti terv, de annak az árán sikerült hozzájutni egy akksi nélküli, működőképes szirénához, és ha már megvan a lehetősége annak, hogy hang és fényjelzést adjon ki magából valahogy, akkor szeretném ezt ki is használni.
(#) birs válasza Joecee hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Szia!

Ha jól értelmezem akkor neked egy nyomó gombbal indítható riasztóra van szükséged.
Hát a leírás alapján a GO+ és a GO- kell kivezetékelni
a kellő helyre, és a jumperral beállítani hogyan adja a jelzést (3perc után álljon le vagy pedig a GO- benyomásakor). Azt viszont nem tudom hogy aksi nélkül működik- e rendesen ezt ki kell próbálni.
(#) nedudgi válasza Joecee hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

A leírás szerint a FL/LMP átkötés(jumper) állítja, hogy legyen-e riasztáskor lámpavillogtatás.
Az indítás a GO+ vagy GO- jellel történik.
Mivel tápellátásra mindenképpen szükség van, szerintem egy 12V ólomakkut érdemes mellé beszerezni.
(#) joshka021 hozzászólása Jan 9, 2012 /

Sziasztok! Sok szirenat bekotottem mar, es mind hasonlo elven mukodik. Mar tobb mint 10 eve riasztokat szerelek. Ahhoz, hogy mukodjon, kell bele akku. Abbol kapja az eros aramot, ami meghajtja a hangszorot. Biztositani kell neki egy 13.8V-os aramforrast is. Abbol toltodik az akku. A beinditas ugy megy, hogy rakapcsolod a 13.8V-ot, majd utana az akkut is. Ha a GO- ra negativ feszultseget hozol, azaz a minuszt a 13.8V-os taprol, akkor elkezd szirenazni. Azok a jumperek gondolom erthetoek. Ha viszont pozitiv feszultseggel akarod inditani, akkor a GO+ ra kell a pluszt hozni. Ha elveszed a 13.8V-os tapot, akkor is bekapcsol a szirena es csak akkor all meg, ha az akkut is kiszeded. Ez azert van, ha valaki elvagja a szirenaig vezeto drotot, hogy szirenazzon. Nem MO-n elek, kulonben komlett leszerelt riasztot is adnek neked. Mar minden baratomnak is jutott. Elnezest az ekezettelen irasert, de gondolom meg lehet erteni igy is. Udv!
(#) Proci_85 hozzászólása Okt 1, 2012 /

Annyi kiegészítés, hogyha a tá csatatlakozón (+/-) és az akku csatlakozón is direktbe megkapja a 12V-ot, akkor nyugton van a sziréna is simán indítható a megfelelő bemenetről.
Nem próbáltam még, de esetleg egy diódával védhető a tápforrás, nehogy valami DC-DC átalakítóval visszadolgozzon, azt gondolva, hogy akku lóg rajta.
Bár ilyet még nem láttam. ha 14V-ra kötöm, ő 14V-ot küld lazán az akkura, tehát semmi extra elektronika nincs rátéve.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2012
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem