Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Novus NS-128 Basic bekötése
Sziasztok!
Szeretnék némi segítséget kérni egy Novus NS-128 Basic kültéri sziréna bekötésével kapcsolatosan. A dologban annyi a trükk, hogy nem egy komplett lakásriasztó rendszer részeként tervezném beüzemelni. Úgy szeretném üzemeltetni, hogy a sziréna egy a lakásban elhelyezett működtető gomb segítségével legyen indítható. (a lényege a dolognak, hogy ilyen módon tudja jelezni idős nagymamám a szomszédok, utcabeliek felé, hogy valami baj van, be akarnak törni, stb...) Mellékeltem egy leírást is, de mivel eddig ilyen készülékkel még nem volt dolgom, nem vagyok biztos a dolgomban. A helyzetet tovább fokozza az, hogy a szirénában nincs akksi sem, de nem is szándékozom a készülék teljes tudását kihasználni. Arra szeretnék rájönni, hogy a hang és fényjelzés egyszerre milyen jel rákapcsolásával indítható? Megoldható-e valahogy az általam elképzelt bekötés, működtetés? Előre is köszönöm!
Még mielőtt megkapom a magamét, hogy miért csak ezt vettem meg, miért nem egy komplett szettet: alapvetően egy álriasztót, álszirénát kerestem, ez volt az eredeti terv, de annak az árán sikerült hozzájutni egy akksi nélküli, működőképes szirénához, és ha már megvan a lehetősége annak, hogy hang és fényjelzést adjon ki magából valahogy, akkor szeretném ezt ki is használni.
Szia!
Ha jól értelmezem akkor neked egy nyomó gombbal indítható riasztóra van szükséged. Hát a leírás alapján a GO+ és a GO- kell kivezetékelni a kellő helyre, és a jumperral beállítani hogyan adja a jelzést (3perc után álljon le vagy pedig a GO- benyomásakor). Azt viszont nem tudom hogy aksi nélkül működik- e rendesen ezt ki kell próbálni.
A leírás szerint a FL/LMP átkötés(jumper) állítja, hogy legyen-e riasztáskor lámpavillogtatás.
Az indítás a GO+ vagy GO- jellel történik. Mivel tápellátásra mindenképpen szükség van, szerintem egy 12V ólomakkut érdemes mellé beszerezni.
Sziasztok! Sok szirenat bekotottem mar, es mind hasonlo elven mukodik. Mar tobb mint 10 eve riasztokat szerelek. Ahhoz, hogy mukodjon, kell bele akku. Abbol kapja az eros aramot, ami meghajtja a hangszorot. Biztositani kell neki egy 13.8V-os aramforrast is. Abbol toltodik az akku. A beinditas ugy megy, hogy rakapcsolod a 13.8V-ot, majd utana az akkut is. Ha a GO- ra negativ feszultseget hozol, azaz a minuszt a 13.8V-os taprol, akkor elkezd szirenazni. Azok a jumperek gondolom erthetoek. Ha viszont pozitiv feszultseggel akarod inditani, akkor a GO+ ra kell a pluszt hozni. Ha elveszed a 13.8V-os tapot, akkor is bekapcsol a szirena es csak akkor all meg, ha az akkut is kiszeded. Ez azert van, ha valaki elvagja a szirenaig vezeto drotot, hogy szirenazzon. Nem MO-n elek, kulonben komlett leszerelt riasztot is adnek neked. Mar minden baratomnak is jutott. Elnezest az ekezettelen irasert, de gondolom meg lehet erteni igy is. Udv!
Annyi kiegészítés, hogyha a tá csatatlakozón (+/-) és az akku csatlakozón is direktbe megkapja a 12V-ot, akkor nyugton van a sziréna is simán indítható a megfelelő bemenetről.
Nem próbáltam még, de esetleg egy diódával védhető a tápforrás, nehogy valami DC-DC átalakítóval visszadolgozzon, azt gondolva, hogy akku lóg rajta. Bár ilyet még nem láttam. ha 14V-ra kötöm, ő 14V-ot küld lazán az akkura, tehát semmi extra elektronika nincs rátéve. A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |