Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Akusztikus gitárból elektromos
Sziasztok!
Szeretnék kísérleti céllal akusztikus gitárból elektromosat csinálni: ha szerzek egy hangszedőt és rárögzítem, és ezt erősítőre kötöm müködik majd? Előre is köszönöm!! ![]()
Hát...
Milyen hangszedő? Tekercses vagy piezó? Milyen gitár? Fém vagy nejlonhúros? A tekercses hangszedő csak fémhúrossal működik... A piezóból több fajta van: Vagy a húrlábba teszed, vagy a testre ragasztod... Ja, és a piezóhoz kell valami előerősítő... igazából impedancia illesztő.... Kérdezz...
Hello fémhúros,tekercses hangszedő, testre ragasztom
![]()
Müködnie kell.
Ha több hangszedőt használsz, figyelj a polaritásra, mert különben "érdekesen" fog szólni. Bár van, amikor direkt ellentétesen kötik be!
Annyit még, hogy nehéz lesz erősíteni, mert gerjedékeny. A fának a rezgését, könnyen átveszik a húrok, azt a hangszedő, és ezáltal kb. 100-300Hz körül felgerjed. Persze nem jobban mintha mikrofonról erősítenéd. Viszont torzítót rárakni a fent említett gerjedés miatt nehéz!
Tompítsd a testet, hogy ne rezegjen.
Mint lábdobnál, beleraksz egy kispárnát stb ![]()
Elektromos gitar hurok kellenek ( ha nem olyan van).Tehat nem rezdrot legyen a vastaghurokon hanem olyan inox fele feher otvozet.A rez vagy bronz "bevonatu" hurok amik az akusztikus gitaroknal hasznalatossak kissebb elektromos jelet gerjesztenek a hangszedoben a bem bevont vekony hiroknal igy nem fog kieggyensulyozottan szolni pld. egy akord.
Kísérletestem már ilyennel. Hajszálvékony rézhuzalból készítettem egy 200 menetes kb. 70mm átmérőjű légmagos tekercset. A meneteket egymáshoz rögzítettem, majd az egészet elipszis formájúra alakítottam. Felragasztottam a húrok alá, a közepére pedig egy erős mágnes került. Egész jól szólt, attól eltekintve, hogy a két szélső húr rezgéseit elég gyengén vette. Valószínű egy szélesebb mágnessel az utóbbi problémát is ki lehet küszöbölni.
Egy időben tervbe vettem egy optikai hangszedő megépítését is, amely elvileg bármilyen anyagú húrral működne, de aztán semmi sem lett belőle.
Hello!
Én az akkusztikus gitáromra piezot tettem a húrlábhoz, alapból gerjed, de ha van keverőd akkor azon szépen belehet lőni. Torzítóval is működik a dolog, bár ebben az esetben tompítani kell a gitártestben a hangot, mert kis hangerőnél (erősítő) a gitár elnyomja a hangot, de simán torzító nélkül elég szépen szól (leszámítva a gerjedést). Léteznek kimondottan akkusztikus gitárhoz való hangszedők is, ilyesmit a vaterán biztosan fogsz kapni pár ezer forintért. Ha piezót használsz akkor figyelj arra, hogy a vezetékek rögzítve legyenek mert nagyon könnyen leszakad!piezo pickup
Ne vegyétek személyeskedésnek, de akinek van füle/tud zenélni, az nem szórakozik ilyesmivel, nem véletlenül. Akusztikus gitárt kár torzítóra kötni, és akármilyen hangszedőt tekercseltek rá, mindig szarabbul fog szólni, mint egy alsókategóriás gyári. És többe is kerül
![]()
Teljesen igazad van, de szerintem itt nem is a torzítás a lényeg, hanem, hogy kapjunk egy olyan hangszert amibe bedugok egy jackdugót és szól. Ugyanis az akusztikus gitár hangosítása, pl. egy színpadon, egy elektromoséhoz képest, eléggé kínlódás. Ha meg valaki egyszerűen zenélni szeretne vele mondjuk egy rockbandában, vért izzad vele mire normálisan felerősíti. Ugyebár a mágneses pickupok nem nagyon jöhetnek szóba a nejlon húrok miatt. Egy megfelelő hangszedő meg majdnem annyiba kerül mint egy másik hangszer. Tehát ha valakinek van ötlete egyszerű megoldásra ne kíméljen minket!
Igazad van, nem kell torzítani az akusztikus gitárt. Van aki szenved a hangosítással, van aki elektroakusztikus gitárt vesz. Sokan raknak a fémhúros gitárba a hanglyukba egy single coil hangszedőt, ami erre tökéletes, de torzítani elektromos gitárban sem érdemes mert nagyon zajos. Ez a legegyszerűbb megoldás. Aki igazán akusztikus hangot akar, az piezót vesz.
Nejlon húrosra: Bővebben: Link Fémhúrosra: Bővebben: Link Aztán vagy vesz hozzá egy ilyet is, vagy nem. Leszedjük a húrokat, a csontot kivesszük a húrlábból. megmérjük, milyen vastag a piezó és ekkora részt lereszelünk a csontból. Kifúrjuk a húrlábat a test irányában (2,5mm-es lyuk), hogy átmenjen a vezeték. Bele a piezó, rá a csont, aztán a vezeték vagy megy az elektronikán keresztül, vagy nélküle, egy 6,3-as jackre a gitár oldalán. Szerintem a legjobb megoldás. Aki bátor, de nem akar elektronikát, az kifúrja a fedőt (vigyázva, hogy nehogy egy gerendát is megfúrjon), tesz bele egy Volume és esetleg egy Tone potit. Én azért preferálom az elektronika beletételét, mert a piezónak nagyon nagy a kimeneti impedanciája, és hosszú kábel esetén zajos lesz.. De ennyi erővel, kicseréli az elektromos gitárjának a húrlábját piezósra, elviszi egy hangszerészhez, kimarja a testben az elektronika helyét, (ezt én is megcsinálom!) és át lehet kapcsolni piezósra (akusztikusra). Nem kell több gitár, ugyanazzal le lehet játszani az akusztikus intrót, amivel a legbrutálisabb torzított szólót is.. Mondjuk egy Fendert, Gibsont, MusicMant, szóval a jobbakat megéri ilyenre megcsinálni. Okosabb ötlet mint egy plusz akusztikus gitárt venni. És nem is rossz a hangja! Persze ez itt már off.
Sziasztok! Kicsit bajban vagyok, mert nem is tudom jó helyen kérdezősködöm-e? Alapvetően hangszer kérdésem van - bár kevéssé elektromos: Citerához keresek E1 húrt, de tekercsben. 100, 200 vagy 500m-es kiszerelésben. Nincs valakinek ötlete? Leszabott gitárhúrokat találtam, de azzal sok a hulladék és így drága mulatság. Népi hangszer készítéséhez keresem a megoldást. Zeneműboltos megoldás van - de az is elég drága. 20-30 hangszernél óriási a különbség. Előre is köszönöm.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |