Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D nyomtatás
 
Témaindító: KBal76, idő: Jún 9, 2010
Lapozás: OK   2 / 197
(#) kameleon2 válasza padrenalin hozzászólására (») Nov 21, 2011 /
 
Sziasztok!
Nos 3D szobrászat.. Én is agyaltam a dolgon, de én a gipszporra szavaznék inkább. Sokkal jobban használható a végeredmény, jobban teríthető, egyenletes minőségben lehet venni és víz kell csak hozzá. Egy nagyméretű poszternyomtató fejre, vagy hasonlóra gondoltam a fröcsköléshez. Ilyen módon a mechanika és a szoftver egy része is adott lenne ekkora méretben. Egy valamire kell nagyon figyelni - a huzatra, nehogy elvigye a finom port, vagy a porlasztott cseppeket. Persze az anyag lehet liszt is. Ráadásul a megmaradt anyagot lerostálva, minimális lenne a hulladék.
(#) ds9q52 válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 21, 2011 /
 
Megoldható gipszporral is. Ez tény.
Viszont ez a technológia az SLS selective laser sintering hez hasonlít.
http://en.wikipedia.org/wiki/Selective_laser_sintering
Csak jelen esetben vízzel aktiváljuk az anyagot.
Ennél a technológiánál két függőlegesen mozgatott asztal van, ami nagy méreteknél nagy súlynál különleges mechanikát igényel.
A gyártáskor minden réteg után simítás kell ami megint lassítja a folyamatot.
Tehát egy ilyen géppel több napig nyomtatsz majd egy ember nagyságú dolgot.
Valamint a nyomtatott gipsz elem merevítés nélkül szerintem csupán kb. 40x40x40 cm-es méretig tartja meg önmaga súlyát, elég nehéz utána kezelni úgy hogy ne törje el önmagát.

A mozgató mechanika ezeknél a gépeknél a legolcsóbb, inkább a szoftver mindig a kérdéses, érdemes a jól bevált NC szoftvereket és irányítást használni. Sok idő egy ilyen szoftver és nyák fejlesztése, de neten 20ért már rendelhető NC irányító panel szoftverrel. Hozzá beszerez az ember egy Powermill vagy egyéb maró programot ami a 3D-s modellből legenerálja a szerszámpályát. Aztán hogy ez a gép ne marjon hanem nyomtasson már csak a proszprocesszor beállításán múlik, amihez "nem kell" nagy tudomány.

Gipszes nyomtatás esetén, ha tényleg ilyet szeretnél, érdemes elgondolkodni hogy nem normál vízzel nyomtatsz, hanem sós vízzel és egyéb reagensekkel.
A sós víznek nagyobb a felületi feszültsége, így kevesebb gipsz itatódik át vele, kisebb pontokból tudsz majd építkezni. De a viz+gipsz szerszámgépkivitel szerintem több milliméteres tűrésű elemeket tudna csupán gyártani.

Én is a poros megoldások közt kerestem a lehetőségeket anno, mert tényleg nincsen hulladék anyag, de a mozgató terítő mechanika költsége, porózus anyag törékenysége, lassú kiemelés, lassú gyártás miatt elvetettem magamban. Ha találok egy technológiát ami 20ad annyi idő alatt gyárt de van hulladék jobban kijövök költségekben.

De lehet agyalni hogyan lehetne megoldani a víz+gipsz kombinációs gépet, minél hatékonyabbá tenni.

Pl ha nyomtatófejjel dolgozunk akkor a piezoelektromos fejek számát növelve lehet a gyártási időt csökkenteni. de ehhez külön szoftvert kell fejlesztetni, ami elég nagy költség.

Vagy a mozgató mechanikát a két asztalnál egymás ellensúlyaként használnánk és csigarendszerrel mozgatnánk. Kisebb motor is elég lenne a finom mozgatáshoz.

Vagy csak 40x40 es elemeket gyártani amikbe előre bele tervezünk mindig kis 5mm átmérőjű átmenő furatokat, melyekbe később széncsövekkel illesztünk, és így szereljük össze a több elemből álló egységünket.
(#) kameleon2 válasza ds9q52 hozzászólására (») Nov 22, 2011 /
 
Sziasztok!
Emlékeim és tapasztalataim szerint a gipsz is tovább szilárdítható és a kötési idő is gyorsítható. Nem mindegy, hogy az adott gipsz modell, vagy stukatúr. Én a legprecízebb megoldásként cementet kevertem a modellgipsszel - igaz így nem egyenletes a szemcseméret, de precízen beállítható a kötési idő és a cementtel, szinte betont kapunk. Igaz ilyen alapon szárazbetont, illetve esztrichtet is lehetne használni, annak a szemcsemérete már elfogadható és vitathatatlan, hogy a beton kellően erős - sajnos nehéz is, viszont aránylag nem drága. Így maximum üreges testet kell létrehozni, amibe utólag drótváz és további cement kerülhet, vagy eleve öntőformát kell printelni - sok helyen ezt teszik - lásd "Hogyan készült?" sorozat. Menet közben eszembe jutott egy perverz gondolat. Alapvetően a hegesztési eljáráshoz hasonlóan CNC-vel akár elektródát is lehetne mozgatni és acélből felépíteni a vázat - persze bele sem merek gondolni, mekkora költség, hiszen huzalelektródából 6-7000 Ft 1kg. A villanyáramról nem is beszélve. Persze lehet ezt gázzal, olvadékkal stb. De a házigazdánál maradva akár forrasztóónból is. Vagy éppen gyertyaviaszból - akár a szilárdtintás nyomtatók (Xerox)
(#) padrenalin válasza ds9q52 hozzászólására (») Nov 22, 2011 /
 
Remeknek találom az elemzésedet a gipszporos technikával kapcsolatban! A gipsz tömegének csökkentésére viszont be lehetne vinni a modell belső terébe, belső felszínére valamilyen méhsejt mintázatot teljes kitöltés helyett és akkor üreges maradhatna a szobor. Ez jelentősen növelhetné a gyártási sebességet is. Az kétasztalos-ellensúlyos megoldás is sebességnövelő hatású, így már érdekessé válhat a technika...
(#) padrenalin válasza ds9q52 hozzászólására (») Nov 22, 2011 /
 
Van olyan elképzelésem, amihez kiválóan lehetne használni ezt a fejlesztés alatt álló technikádat. Csináltál már költségtervet a megépítésére? Van elképzelésed arról, mekkora pontosságot érhetsz el vele?
(#) padrenalin válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 22, 2011 /
 
Mivel engem leginkább a szoborkészítés mozgat meg, ezért közelebb áll a szívemhez ez a vizes technika, de abban látom a legnagyobb lehetőséget, hogy olyan anyag és technológia ötvözetét találjuk ki, amit más még nem próbált vagy tesztelt. Lévén hogy a 3D nyomtatás még nagyjából gyermekkorát éli, a sufnituning módszerek is célravezetőek lehetnek. Izgalmas pl. belegondolni abba, hogy egy gipsz- vagy gipszkeverék vázat építő nyomtatót kombinálni esetleg egy 5 tengelyes marógéppel a tökéletesebb végeredmény érdekében... vagy ez az 5 tengelyes gép akár négyszínkolor viasznyomtatóként is funkcionálhatna és akkor igazán élethű szobrokat hozhatnánk létre...
(#) ds9q52 válasza padrenalin hozzászólására (») Nov 23, 2011 /
 
http://www.tondo.hu/index.php?page=referenciak&menu=m_7&header=h_8

Ők a Tondo, szobrok 3D szkennelésével és újranyomtatásával is foglalkoznak állami megrendelésekre múzeumoknak.
Az általuk használt nyomtató a Zcorp által gyártott por alapú színes nyomtató.

A méhsejt kialakítás egy nagyon jó ötlet, ha a szobornak nincs alja. Hiszen a benne lévő por mely a felső rétegnek támaszanyagként funkcionál el kell távolítani. Szóval a szobor aljának lyukasnak kell lennie, hogy a por ki tudjon a belső térrészből jönni.

De ezeket a méhsej szerkezeteket is bele kell aplikálni mielőtt nyomtatjuk 3D ben, valamely szoftverre.
ez már mérnöki tevékenység, tehát ha üzemelteted a vállalkozást akkor oda kell egy mérnök aki ezt megoldja, valamit meg kell venni egy 3D programot ami kezelni tudja a bejövő fájlokat és megoldja ezeket, ezek megint többlet költséget terhelnek a gyártmányra.
Mondjuk induló vállalkozásnak most legjobban a Pro utódja a Creo direkt éri meg, ez aszt hiszem jelenleg 600.000 Ft a kis csomag, és az S&T forgalmazza.

A saját nyomtatómmal kapcsolatban magát az eszközt a piaci igényekhez találtam ki, tűrésekben a technológia és a piaci réseket leginkább optimálisan 0,3 tizedes pontossággal lehet betölteni az egyik tanulmányom szerint. felületi érdesség még kérdéses, de azt valamilyen nano bevonattal vagy felületi plazmázással orvosolható, A felületkezelés még kérdéses. Maga a gép olyan 150-500 eFt között fog alakulni.
(#) kameleon2 válasza padrenalin hozzászólására (») Nov 23, 2011 /
 
Sziasztok!
Az egyik legkézenfekvőbb anyagra nem is gondoltam, pedig talán a legegyszerűbb belőle szobrot printelni és jóideje használják is ilyen célból - csak éppen nem embermagasságban és nem erre. Mi ez? - a cukor! Porcukor formában bárhol megkaphatod és lézerfény hatására összeolvad. kitűnően színezhető élelmiszer festékekkel és tartós, hiszen sok cukrászati múzeális termék létezik. Ehhez elég egy kisebb lézer is - akár egy blue-ray lejátszóé is. A többi ugyanaz: terítés rétegenként, olvasztás, emelés. Januárban- ha elkészül addig a kis cnc-m ki is próbálom a lézerdiódás változatot. Apropó - nincs valakinek elfekvő blueray lejátszója? Ja igen! Ha netán elrontod a szobrot - meg is eheted - hiszen karamel a végeredmény Ennél környezetkímélőbb megoldást nem tudok ötleni.
(#) vaszil29 válasza KBal76 hozzászólására (») Nov 23, 2011 /
 
Szia!
Olvasgattam a 3 D nyomtató projekted és az az ötletem támadt, hogy neked lehet, hogy a műanyag hegesztők által használt műanyag pálca lenne a legalkalmasabb.
(Spoiler hegesztés, lökhárító hegesztés)
Létezik több fajta pálca (PE, PP, .stb) Ezeknek mind más az olvadási hőfokuk. ' méteres pálcákban árulják, létezik piros, fekete, víztiszta, zöld
Lehet, hogy alkalmas lenne arra, hogy szabályzott hengerek
bevinnék az olvasztási térbe és ott átpréselnék a kijáraton az olvadékot. Szerintem meg lehet oldani.
Csak egy ötlet.
Vagy például a meleg ragasztó betétje.
Obiba, baumaxba is lehet vásárolni olyan opálosan átlátszó rudacska hő hatására megolvad aztán visszakeményedik.
(#) kameleon2 válasza vaszil29 hozzászólására (») Nov 23, 2011 /
 
SZia!
Én erőlködtem velük. Vettem PVC hegesztő betétet is az tünt anyagra a legjobbnak, de borzasztó lassan hűl. Hűteni kellene a hatékony működéshez, vagy nagyon vékony csíkot kell csinálni belőle. Ragasztópisztoly betét ugyanez, csak még lassabban hűl. Legjobb lenne, ha a gravitáció oldaná meg a kipréselést. Nem tudom, hogyan lehetne igazán precízen adagolni.
(#) padrenalin válasza ds9q52 hozzászólására (») Nov 24, 2011 /
 
Már tegnap írtam egy értekezést, de az éterbe szállt az egész valami szerverkarbantartás miatt...
Dolgozni akarsz a géppel vagy esetleg sorozatgyártani és értékesíteni?
(#) ds9q52 válasza padrenalin hozzászólására (») Nov 24, 2011 /
 
Szia!
Először működjön. Ha működik akkor dolgozni akarok vele, mindaddig míg az indukciós kivitelű gépet megépítem. Ha az új kész akkor a régit sorozatgyártani.
De ez még egy nagyon hosszú folyamat.
Mivel a HP és egyéb cégek most adják ki 2015-ig a sorozat gyártott 3D nyomtatóikat a cégek számára is elérhető áron, a prototípusgyártó gépek közt csak a kis sorozatgyártmányokat előállító gépeben látom a perspektívát. Vagy fém alapú forgácsmentes prototípusgyártásban.
(#) padrenalin válasza ds9q52 hozzászólására (») Nov 24, 2011 /
 
Lenne időd és energiád egy nagyobb méretű, de mondjuk csak 1 mm pontosságú szobornyomtató konstrukció tervezésében részt venni?
(#) ds9q52 válasza padrenalin hozzászólására (») Nov 24, 2011 /
 
Energiám van. Jelenleg az idő a kérdéses.
Jelenleg tervezőmérnökként segítek be egy cégnek Budapest vonzáskörzetében.
A hétvégéim szabadok. Nem tudom mikor szeretnéd indítani a projektet.
(#) ds9q52 válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 24, 2011 /
 
Nem tudom hogy hallottál e már a REPRAP nyomtatóról, ez extruderes.
Le lehet hozzá tölteni programot összeállítási rajzot stb.
http://reprap.org/wiki/File:All_3_axes_fdmd_sml.jpg
(#) padrenalin válasza ds9q52 hozzászólására (») Nov 24, 2011 /
 
Januárra gondoltam, addig lefut az évvégi hajrá és elkezdődhet minden, ami új. Én Budapesten dolgozom és Érden lakom, de elég mobil vagyok.
(#) sanykaraj hozzászólása Nov 25, 2011 /
 
Üdv szerintem nagyon jó ötlet ez csak pár akadáj van
- a gép és a nyomtató közti kapcsolat
-nyomtató mozgatása fel, le, jobbra, balra
- milyen anyagból készüljön
ha ezeket sikerül legyűrni biztos nagy jövője lesz az olyan dobozok gyártásánál amit nehéz len kézzel gyártani úgyhogy csak hajrá
(#) peti.sz válasza padrenalin hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
hali! kezdem ott hogy nehézfejű vagyok, mindent magamnak akarok elkészíteni. szóval élethő ember alakok.. hát... én végleges projektre egy 6méter hosszú 3 méter széles 2méter magas "nyomdára" gondoltam... bár nem embert, hanem avtót akarok kinyomtatni. ha valakit érdekel elméletem keressen fel, szerintem használható és olcsó (: pontosságról annyit hogy max 0,5mm engednék meg, persze lehet lejjebb is menni, kérdés hol van a határ (:
(#) kameleon2 válasza peti.sz hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
Bocsánat a buta kérdésért, de ehhez nem elegendő egy 3D habvágó? Jóval olcsóbb is lenne. A pontosság nagyban függ a megmunkálandó anyagodtól és az erőhatásoktól is, hiszen annál merevebb tömörebb szerkezet kell - persze annál drágább a megmunkálása, a gépnek. Illetve ekkora méretben már nem árt visszaellenőrízni is a végső méreteket is. Nem is beszélve a dilatációról, mert ugye az ok, hogy állandó hőmérsékleten kellene tartani az anyagot, hogy kicsi legyen a tűrés, de ha már egy keményebb anyagot munkálsz meg- azt hűteni is kell - az már eleve beleszól a méretbe. Én csinálnék egy habvágót, majd a kész habot használnám mintának - bármi legyen is az. Vagy lehet a drágább megoldás, az autógyárak által használt "agyag". De azt is valamilyen deszkamodellre dolgozzák rá először, tehát nem tömör anyag. 3D mérést ők sem ússzák meg. Ha pedig drága a gép, drága a gépidő is. Kérdés megéri-e?
(#) kameleon2 válasza peti.sz hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
Még egy kiegészítés, ha már autó, akkor is jobb a habanyag, mert például üvegszálat simán rádolgozhatsz. Ha pedig lemez, úgyis összeilleszthető darabokból kell álljon, akkor pedig a teljes méretű 3D modell a mérések hez kell.
(#) peti.sz válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
szóval habvágó... hát alapanyagnak nem rossz, sőt tökéletes, mert akkor meg lehetne mozdítani azt az autót, meggondolom még az ötletet, de habvágóval nem vagyok jóba... nen tudom hogyan is működik...de képes ez a technológia kimarni egészben egy 67es gt 500as mustangot?

lehet visszatérek eredeti tervemre, mely gravítozna a térbeli anyag kontúrja mentén, természetesen lépésekben
(#) moderboy hozzászólása Jan 9, 2012 /
 
HACK-ben vagy egy FAB@home, ha valakit érdekel a téma szerintem bemehet hozzájuk megnézni.
nyomtató
HACK
(#) kameleon2 válasza peti.sz hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
SZia!
Szerintem nézz el ide. Itt láttam pár autót is.
(#) kameleon2 hozzászólása Jan 28, 2012 /
 
Sziasztok! Biztos ismeritek páran - de hátha nem:Makerbot
(#) kistuszek válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
A *

* Törölve! Ha a téma címét elolvasod, akkor nem is írtad volna be.
(#) kameleon2 válasza kistuszek hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Sajnálom, ha olyat írtam ami moderátori szempontból nem felel meg - szerintem más a dolgok megközelítése. Ha valaki tisztán csak műszerész oldalról közelíti a hobbyelektronikát - az eleve nem fogna fúrógépet a kezébe - nemhogy CNC-t. Mégegyszer elnézést, de véleménykülönbség van közöttünk, és a megoldások megközelítése szempontjából.
(#) kameleon2 válasza (») Feb 3, 2012 /
 
Ismételt elnézést, csak az én nickemre volt a válasz.
(#) kistuszek válasza (») Feb 3, 2012 /
 
Teljesen ide való a téma. A kitek a teljesen alapoktól, indulnak, pl lehetőség van csak a műanyag idomok megrendelésére is. Azt csinálsz meg belőle házilag amit akarsz, ópenszósz az egész.
Gyakorlatilag reprap a cumó. Ott is lehet kiteket venni csak szökőévente teljesülnek a megrendelések és elég borsosak is az árak mert nincsenek igazi tételekben letárgyalva az áruk.

Légyszíves állítsd vissza az információtartalmat legalább.
(#) kistuszek válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Nem, nem, az nekem szólt, az én postom lett modizva, mert linkeltem egy oldalt amin kész nyomit lehetett kapni. Ez jogos lenne, mert nem a házi készítésű fórumba illik... de az oldal más tulajdonságai miatt meg mégis.

Adok egy linket ahol érdekes 3d nyomtatási infokat lehet találni és _elvileg is_ ide való.
open3dp
(#) kistuszek válasza (») Feb 3, 2012 /
 
Hát akkor megegyezünk, hogy nem egyezünk meg. Akkor a szökőévente idetalálásaim alkalmával megpróbálok nem belepiszkítani a rendszerbe.
Következő: »»   2 / 197
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem