Fórum témák
» Több friss téma |
Első körbe nézd végig a tranzisztorokat, amik a st-by körben vannak.
én a táp szűrő kondira gyanakszom egyre jobban, mivel az úgymond a főkapcsoló körben van.
De amíg nem kapcsolod be, a végfokoknak készenléti állapotban kellene lenniük, vagyis nem lehet a kimeneten hang.
Esetleg nézd meg a st-by körben lévő kondikat, ha kondira gyanakodsz. De még nem írtad, hogy mi a helyzet, ha bekapcsolod...
Ugyan az ha bekapcsolom, zúg mint amikor nincs bekapcsolva, azzal a különbséggel, hogy ha a be van kapcsolva a mélynyomó is zúg.
Persze a hűlózati fesz. normális. A trafóból érkező feszültség értékek is rendben vannak, némi eltérés van gyári adathoz képest de azt be lehet tudni annak h nem 40-ezres a multiméterem.
Heló! Az egyenfesz is meg kéne mérd a puffer kondikon, kiszáradt elkó is okozhat hasonló hibát.
Sziasztok,
van egy ősrégi, Genius SW-HT5.1 3600-asom. Tipikus probléma, nem szól a jobb első csatorna. Ez ugye elvileg potméter kikopás, de szerviz azt írta, hogy csak a komplett PCB panellel együtt lehet rendelni, kb 14 ezerért. Valahol tudtok forrást ahol hozzá lehet jutni ilyen potméterhez, esetleg olcsóbban a komplett panelhez? Előre is köszönöm!
Sziasztok,
hoztak hozzám javitani egy genius 5005 -ös 5.1-est, az a gond vele, hogy nem megy a mélynyomó (a többi csatorna működik). Szétszedtem és láttam, hogy a mélynyomó végfokja (TDA7294) el volt robbanva, vettem egy újat kicseréltem de így se megy, ha nagyon feltekerem a hangerőt akkor halkan recsegve szól. A hangszórót kipróbáltam azzal nincs gond, az egyenirányító hídból is kiszedtem a 4 diódát lemértem és jónak tünnek, kicseréltem az előerősítőt is (4558 -as műveleti erősítő) és minden kondit kivéve a két nagy puffert, mert olyanok jelenleg nem voltak nekem itthon, de még mindig ugyanúgy megy. Lemértem a zener diódákat is, azok is jók. Nem tudom, hogy mit tegyek, ezért szeretném a segítségeteket kérni ebben, mit javasoltok, szerintetek mi lehet a probléma? Előre is köszönöm.
Hali!
A 4 diódával párhuzamos kerámia kondit is megnézted? Mértél feszültséget az egyenirányítás után, pl. a pufferkondin?
Hali!
Miből gobdolod, hogy hanem szól egy hangszóró, az csak poti hiba lehet? Mi van, ha a végfok szállt el? Vagy szétszedted, megvizsgáltad már a potit?
Szia,
szervizben volt, ott készült a diagnózis ![]() Amit leírtam, azt mondta a szaki. Némileg én is értek hozzá, tudom, hogy mi micsoda, mi a szerepe, tehát akár magam is kicserélném, ha lenne mire, de a hibadetektálást másra hagytam.
Értem, azt hittem, hogy a szervízbe csak a javítás költségeiről érdeklődtél.
A 4 diódával párhuzamosan nincsenek kondik, ott a hleyük a panelen de nem volt egyik mellett sem kondi.
Lemértem a feszültségeket is, megvan a +/- 35V, a kis műveleti (elő)erősítőn is megvan a +/- 9V a zener diódák miatt. Most még a puffer kondik helyett is tettem mást de úgy se megy, most már azért kezd idegesítő lenni. Cseréljem ki a 4 diódát és tegyek melléjük egy-egy 100nF-os kondit? Csatoltam a kapcsolási rajzot.
Kapcsolási rajz már van ebben a topikban, inkább mutass fényképet a panelról, főleg a forr. oldalról.
Több szem többet lát.
Na lekészültek a képek is, sajnos jobb minőségre nem volt lehetőségem, de remélem ez is jó lesz
![]() Ahól barnás/szürkés/vöröses foltok, elkenődések vannak azok valami gyári festékek. A SWAMP az a mélynyomó erősítő része, az AMP az többi csatorna erősítő része. Az AMP nyákon is kicseréltem a bekarikázott műveleti erősítőt, annak a kimenetéből megy a jel a mélynyomóhoz.
Első körben szépen takarítsd le a ráégett gyantamaradványokat a forrasztásokról!
Azok kondenzátorkén tudnak viselkedni, és elég szépen beleszólhat a dologba. Ha az megvan és még mindig megvan a hiba, akkor kezdhetünk tovább vizsgálódni...
Letakaritottam, de még mindig nem megy, vagyis csak mint eddig, ha felhúzom egészen a hangerőt és a melynyomó hangerejét középállásban hagyom akkor nagyon halkan hallszik valami de az is csak recsegés, ha a mélynyomó potméterét feltekerem teljesen akkor hangosabban hallszik a recsegés (a számítógép hangereje 50%-on volt). Az érdekes benne az, hogy a többi csatorna tökéletesen működik, a mélynyomó hangszóróját is kipróbáltam külön és az is jó. Nem tudom, hogy mi lehet a baja, lassan kezdem feladni a harcot, már két napom ráment és már többet nem akarok eltölteni vele, csak a sok fölöslegesen eltöltött időt sajnálom, mert helyette tudtam volna foglalkozni az államvizsgámmal
Az ón szépen felfutott az általad cserélt alkatrészek lábára, nem hidegforraszosak?
Azért kérdem, mert pl. az egyik diódánál úgy tűnik, az. Ha biztos vagy a forrasztások jóságában, akkor próbálhatnál közvetlenül a végfok bemenetére kötni jelforrást, hogy kizárjuk az előfok hibáját. Még egy kérdés felmerült bennem, amikor cserélted az IC-t nem melegítetted túl sokáig, nem kaphatol túl sok hőt? Ja és ugye borda van rajta?
Nem hinném, hogy hidegforraszosak lennének, mert forrasztó pisztollyal forrasztottam, de majd megnézem azt a diódát.
Megpróbálom majd holnap, hogy a végfok elé tegyek valami jelet. Nem gondolom, hogy nagyon felmelegedett volna, mert arra ügyeltem, keveset tartottam rajta a pisztolyt és nem sorra vettem a lábakat, hanem ugráltam egyik felétől a másikra. Igen, van rajta egy nagy hűtőborda, de el van szigetelve a végfok fém részétől. Majd holnap felteszek egy képet a letisztított panelről. Köszönöm az eddigi segítséged, jó éjt, majd holnap még jelentkezem
Üdv újra, itt is van a beígért kép.
Ma elvittem az egyetemre és ott méregettünk az egyik tanárral, a bemenetre jelgenerátort kötöttünk és nézegettük a jel változását a panelen, az előerősítő rendben van, mert a kimenetén szépen látszott a jel invertálva, erősítve és szűrve, a végfok bemenetéig szépen el is jutott a jel, viszont a kimeneten egy nagy egyen feszültség jelent meg egy 8 ohmos terheléssel. Ott se jöttünk rá a hibára, már beleúntam, úgy hogy összeszerelem és visszaadom, már többet nem húzom vele az időt, mert már így is sok dolgomtól elmaradtam. Köszönöm a segítséget. Tiszteletem.
Üdv.
Nincs kizárva, hogy gyári hibás a végfok IC. Igen és persze ezeket borda nélkül sosem szabad fesz alá helyezni. A feszültségeket mérd meg mindenhol, az ellenállások is lehetnek hibásak. Ez a pattogó hang amit írsz én nekem arra utal, hogy nem kapja meg a szimmetrikus táp egyik felét. (Pont ezelőtt héten jártam így egy végfokkal...) Tehát minden ellenállást is nézz meg színkód/mérés alapján, minden kondit. Ha minden jó akkor elszállt az ic-n belül valami. Ja és a hűtőpaszta is elengedhetetlen . Ha jutottál valamire, vagy kell még segítség nyugodtan írj.
Nem kell ilyen hamar feladni pláne nem a vége felé ezzel a végfokkal, nem egy bonyolult áramkör ez,alkatrész is alig van benne. Mérj ki mindent alkatrészt mégegyszer figyelmesen ami gyanús cserélni kell. Valószínű hogy csak egy apróság kerülte el a figyelmedet. Ami még fontos hogy az ellenálásokat is cserélni kell, ebben a típusban ezek is elég sűrün megszoktak halni, főleg az ic melletieket.
Akkor eléggé IC gyanús.
Azt írtad korábban, hogy megvan a +/- 35V, tehát nem valószínű, hogy a végfok felemás tápot kap. Azonban még ellenőrizd le az R1 ellenállást, a vele sorba kötött kondit az R12, és az ezzel párhuzamosan elhelyezkedő ellenállást. (annak nem látom a számát a konditól) De mivel a kimeneten egyenfeszt mérsz, nagy valószínűséggel az IC a hibás.
Lemértem minden ellenállást és azokat az értékeket mutatják mint a vonalkódok és a kapcsolási rajz. Minden kondit kicseréltem, a diódákat is lemértem és minden jó volt. Természetesen mindig hűtőbordával próbáltam, (nem melegedett soha egy alkatrész se).
Így akkor már csak az IC marad a hibás, majd legközelebb veszek egy másikat és majd megpróbálom azzal, lehet hogy egy egész sorozat hibás a boltban. Egyelőre most egy ideig hanyagolom, mert már nagyon elmaradtam emiatt az államvizsga dolgozatommal és egy projektemmel ami a jövő hétre kell, úgy, hogy esetleg egy-két hét múlva megint előveszem és megnézem. Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a sok segítséget és a fáradozást, majd jelentkezem ha sikerül valami. Minden jót.
Sziasztok
Szorakozik velem ez a genius eloerosito. Az 5.1-nek az egyik fele uzemel. Front kimenetbol egyik,Sorroundbol egy valamint a center.A tobbi nema. -Trafot mertem tap rendben -A 4558 Ic-k-re adtam jelet,de csak a 3-as bemenetre reagalnak.Az 5os labra is adtam jelet hatha megszolal a maik oldala is de nem. -Probaltam eloerosito panel nelkul kunon kulon minden vegfok bemenetere adtam jelet es ugy minden rendben. Tehat azt mar tudom,hogy ezen a panelen veszik el az egyik oldal.2db 4558-at mar csereltem,de semmi valtozas.A masik IC a panelon egy BA6208-de az a motor driver. Mit gondoltok hol lehet a hiba?
Üdv.
Lehet esetleg potméter hiba is.
Matyusz lehet igazad lesz,mert tovabb mericskeltem es a master potinal teljesen elvesztem.Kifogom venni es megmerem.
Az enyémmel is ez a helyzet, ezt már szerviz állapította meg, én nem ástam bele magam ennyire. Viszont csak a potméter nem rendelhető (hivatalosan). Az egész panel pedig kb 15000. Úgyhogy ha tudsz esetleg poti forrást, ne tartsd magadban
Ha a közelben vagytok esetleg, akkor megpróbálom megjavítani a potit
De utána nézek hátha lehet kapni valahol. |
Bejelentkezés
Hirdetés |