Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alexander erősítő

Témaindító: pb, idő: Okt 16, 2007
Lapozás: OK   4 / 4
(#) laza válasza appme hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Remélem hogy stencil fórumtárs hamarosan közzéteszi a tutit
(#) laza hozzászólása Feb 14, 2012 /

Végre sikerült teljesen zárt dobozba varázsolni az alexandert, amire a család apró tagjai miatt van szükség. Jelenlétük ugyanis elkerülhetetlen. Kicsit félek, mert rám nemigen jellemző módon, a kíváncsiságom leküzdötte a megfontoltságom. Eldöntöttem, hogy szinte kontrollálatlanul, előzetes terheléses teszt nélkül meghallgatom...
(#) laza hozzászólása Feb 14, 2012 /

Hangjáról nem tudok részletesen beszámolni, de úgy tűnik benne vannak az általam keresett jellemzők. Másrészt egy lemez keresése közben, a hangszórón hallható hatalmas koppanás közben elhallgatott az egyik oldal. Ki merem jelenteni, félelmem nem volt alaptalan. Még egy apró részlet, hogy a nyugalmi áramot késleltetve beapcsolni hivatott relé bár funkcionál, de a bekapcsolási koppanást nem tünteti el teljesen. Egyenlőre, le kell nyugodjak a további vizsgálathoz...
(#) appme válasza laza hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Remélem volt/van bizti beépítve és nem volt hangfalhalál...
Én vagy 3-4 éven keresztül hallgattam, lelökve dobozolatlanul a sarokba - jelenleg sincs még dobozolva. +/- 42V-ról ment, nem használtam koppanásgátlót sem, csak a pőre végfok...Szóval elég puruttya, de működött mindig.

Alex.JPG

Természetesen volt, és nem véletlenül tököltem a korábban leírtak szerinti hangfalvédőn sem. Ami szerencsére jól működik mert a biztiket kinyomta, és a hangfal megúszta. Huh, semmi sem károsodott! Viszont észrevettem, hogy a végfok nyugalmi áramát stabilizáló fokozat nem teljesen jól működik. Legalábbis a leírás szerint az IGBT-knek mint a FET-eknek, a tranyókkal ellentétben növelni kell az előfeszítést a hőmérséklet emelkedésével. Ez nekem túlságosan progresszíven működik, mert megfutni igyekszik. Ez lehet a probléma oka. Majd összehasonlítom a másik oldalival is, azután ha hibát nem találok, lehet hogy módosítani kell az áramkört

Mivel mások is panaszkodtak, most megragadnám az alkalmat, hogy megkérdezzem, kinek mivel sikerült kiküszöbölni nyugalmi áram stabilitási problémát?

Nekem a hűtőbordán van a nyugalomért felelős eszköz - 2N3905 c. tarnyó - és az áram nem futott sehova.
(#) appme válasza appme hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Még valami-e...Ha mindenki tudja, észrevette, kérem ne olvassa tovább!
Az eredeti tranyókészlettel raktam össze az ajánlott Nyákkal és egy csomó kisjelű tranyónak át kellett húzkodni a bázisát, hogy a nyákba lehessen ültetni áramirány helyesen.
(#) appme válasza appme hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Bassus...jobban kellene kapkodnom.
A képen 1 db-on látszik, de többen vannak.

áthúz.jpg

Mivel én is az eredeti nyák reprodukálásával kezdtem, ezen én is kiakadtam mint a sezlonyrúgó Szerencsére idejében észrevettem, és mivel egyébként is egy oldalon akartam megvalósítani, először csináltam egyvonalba eső tranzisztor footprint-et, és utána már csak azt használtam.

Nekem is a hűtőbordán van, a csatolt fotón bejelöltem. Nekem a különböző hőfokokhoz más nyugalmi áram tartozik, de majd megoldom. Az is lehet az eltérés, hogy nekem még a legelső szériás ólmos zöld/fekete pár van, ráadásul nem az ajánlott Y-os, hanem a kisebb erősítésű O betűs jelölésű.

végfok_t.JPG

Látom ez már a második készlet milyen meghajtó tranyókat használsz?
(#) gaben62 válasza laza hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Nem sok fogalmad van a tápelko méretezéséről, ugyanis egy otthoni 2x100-120W os szinuszos kimenő teljesítményű, végerősítőbe nem kell 20000uF, tápelko.
Ekkora méretű teljesen felesleges, +drága ráadásul nem fog jobban szólni sem.
pl. a mély átvitele, k3torzitása sem lesz kisebb mértékű.

Igen ez a tartalék sorozat volt...
2SC2682 - 2SA1142-őt meg tudtam venni akkoriban itthon.
(#) stencil válasza laza hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Ja, csak még le is kell rajzolnom !
(#) laza válasza gaben62 hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Valóban nem méreteztem, de mernék róla vitatkozni csak nincs értelme
l
Viszont neked meg arról nem nagyon lehet fogalmad, hogy milyen a fiókból építeni! Azaz, azt tenni bele ami otthon van, és nem boltból megvenni a csicsás sza-rokat. Ha vetted volna a fáradtságot hogy legalább elolvasod a hozzászólásaimat mielőtt ilyen primitív módon betámadsz, akkor tudhatnád, a fotókon is látható erősítő szinte 90%-a használt alkatrészekből áll, a maradék pedig a barátaimtól kapott innen-onnan csereberélt elfekvő készlet. A dobozától elkezdve szinte minden.
Máskérdés, hogy mind egytől-egyig ellenőrizve, és válogatva. A tápelkó pl. olyan vacak régi böhöm darab, ami paramétereiben nehezen fölülmúlható. És nem a kapacitás értékére gondolok, hogy te is megértsd. Ráadásul jókora hely felszabadult a beépítésük következményeként a fiókomban. Már csak ezért is megérte ezt választani
(#) stencil válasza stencil hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Azért elég csúnya rajz lesz, kell rá egy hétvége minimum, hogy elkészüljön.
(#) Nagymoli válasza laza hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Ez a "fikból építeni" nálam is menő dolog, csak nálam ez így hangzik: "garázsban találtam"
(#) laza válasza appme hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Mivel neked már működik egy, megkérhetnélek hogy mérj meg egy-két nevezetes pont feszültségét? Pl. érdekelne hogy mekkora feszültség esik az áramtükör 100ohm-os ellenállásain, és a testhez képeset mi van az IGBT-k gatjein? Mindkét oldalin, és esetleg a bias áramkör sarkain. Köszi
(#) appme válasza laza hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Hétvégén méregetni fogok...
(#) laza válasza appme hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Nagy érdeklődéssel várom
(#) laza hozzászólása Feb 20, 2012 /

Közben sikerült megoldanom a munkapont hőmérséklet kompenzálási részét, és rájöttem miért hallgatott el. Túl érzékeny a triacos hangszóróvédőm, és egy "reccsenésre" , hirtelen túlvezérlődésre azonnal kiveri a biztiket. Akkor sem csinálok reléset! Nincs kompromisszum. Egyenlőre
(#) laza válasza laza hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Ebben az előző hozzászólásomban egy buta baki van, mely a gyermeteg angol tudásom következménye. Javítás: Az IGBT -nek is csökken az U(gs) feszültsége a hőmérséklet emelkedésével, ami konstans feszültségű előfeszítést feltételezve növekvő I(d) áramot eredményez. És a hőérzékelő tranzisztor is ezt lenne hivatott kompenzálni. Nekem sikertelenül, mert a TL431-el ettől kisebb feszültségváltozást idéz elő annak vezérlőelektródáján beavatkozva. A TL431 ki, helyére egy rövidzár be, bázisellenállás 16k csere 4.7k-ra és lám működik minden. 15-foktól 40-ig közel állandó a nyugalmi áram, fölötte kicsit csökken. Nem kell ezt túlvariálni...
(#) laza hozzászólása Feb 22, 2012 /

A nyugalmi áram hőkompenzálása helyett valami szabályozási lehetőségen gondolkodtam, mikor a google-n találtam egy cél IC-t. LT1166 Vélemény? Használta már esetleg valaki?
(#) laza hozzászólása Márc 3, 2012 /

Néhány tapasztalat: Nem lépett fel semilyen gerjedés vagy lengés a szétterített végfok miatt, de az általam beszerzett IGBT-k elég nagy szórást mutatnak, így a párhuzamos üzemet hanyagolnom kellett. A korábban írt split feedback technológia sem jött össze. Minden igyekezetem ellenére latch-elődik a végfok. Ezért pedig a hangszóróvédőm kinyomja a biztit. íez megtörténik egy kontakthibából adódó reccsenésre és a bementhez való hozzáérésre is. Ment ez egy marék bizti erejéig, mígnem zene közben egy hozott, hibásan írt cd-n lévő brutális reccsenést követően a bizti csere nem volt elegendő... Szóval megállapítottam, hogy az ötlet jó, de szigetelt kapus félvezetőt nem lehet "magárahagyni". Tulajdonképp két különböző méretű kondenzátor nem vezérelhető sorbakötve korrekt módon, csak ha a meghajtó fokozatokat is megépíti kétszerezve az ember, és ezek bemeneténél választja ketté. Nélülözésével eltünt valami, az én rendszeremen alig érezhető könnyedség, szellősség a rendszer hangjából. Visszatérve gyakorlatilag az eredetileg publikált Alexander kapcsolásához módosított bias áramkörrel, az erősítő hihetetlen stabillá vált. Az én gyakorlatlan fülemmel is precíz tér leképzésel és dinamikával. A barátaim tapasztaltabb füle is meg volt elégedve, volt egy kis írígykedés is ami hízlalta a májamat de még komoly, kitapasztalt rendszerben nem hasonlítottuk össze náluk. Majd arról is beszámolok ha esetleg érdekel még valakit a téma. Akkor már részletesebben le merem írni hogy mikkel lett összemérve addig meg barátkozok a hangjával, és próbálom kiismerni a saját cuccaim optimális lehetőségeit.
(#) Orbán József válasza laza hozzászólására (») Jún 20, 2015 /

Hipp-hopp egy új hsz tőlem!
A kb. 10 éve parlagon heverő paneljeim dobozolás alatt. Kicsit hevenyészett...
Egy japán erősítő dobozát, trafóit felhasználva végre ütőképessé válik a holmi.
A trafók 1x30V~ osak, azért van a gyári uccban 2 db, mert így hihetetlen lapos dobozba tudták az eredeti (STK1050) végeket rakni. A doboz hátuljára raktam egy mester hangerő szabályozó sztereó potit, alapjában deck-ként kívánom hasznosítani az erősítőt, valamint etalonnak a továbbiakban. Elnézést a Technics cégtől, de óriások vállára állva könnyebb a munka.
Ha beüzemelem, némi mérési, hangzási mibenlétről írok majd keveset.
Az előlap és járulékos munkái jövő hétre várható és akkor végre végleg készen lesz.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2015
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 26, 2015 /

Ma véglegeltem a dobozolást, még egyik lábat kell pótolni az erősítőn.
Meghallgattam. Kiselejtezte az előcsöves JLH-mat egyből. Olyan mélyek jöttek elő, először ki akartam menni az utcára, biztos felborult egy teherautó - gondoltam.
Ha a felét tudja, amit írtak róla, akkor is jó az eredmény. +/- 42V-ról jár.
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 19, 2016 /

No igen, így fest készen... Szól ez, akárki meglássa.
Ott a tetején, az az...Az eredeti erősítőn jobb oldalt található nyomógomboknak a következő most a funkciója - bal oldalit megnyomom, kiugrik a jobb oldali és így tovább, fordítva meg emez...
A közepén egy retró jellegű műszer kénytelenkedik, mert a valamikori tulaj egy irdatlan furatot tett középre - potit akart a jólélek - elcsászkáló fúróhegy nyomokkal, ezt fedi a kínai minivízor.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2016

P1160707.JPG

(#) Ge Lee válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 19, 2016 /

És melyik táborba tartozik a készítő? Abba amelyik képes objektív megítélés (hallgatás) után véleményt alkotni róla és az alapján megbánta a ráfordított pénz, időt, vagy épp ellenkezőleg?
(#) Orbán József válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 19, 2016 /

Nem bántam meg, félvezetősben ennyit gondolok a csúcsra, amit képes és kész vagyok megcselekedni. Sajnos nem ragoztam végig a munkás párbaválogatásokat a félvezetőknél, diszkrét alkatrészeknél biztosan lehetne, kellene még sokat csiszolni rajta. Ez így marad és tudok neki így is örülni...
Következő: »»   4 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem