Fórum témák
» Több friss téma |
Hello. Van egy olyan problemam ho vettem az IKEAba egy ilyen Ambilight-ot a tv moge es egyszeru nyomogombos kapcsolo van rajta. Ha megnyomom a kapcsolot akkor bekapcsol. Ha megegyszer megnyomom akkor sipol eggyet akkor atvaltja a szinet. Ha tovabb tartom, 2 sipol akkor folyamatosan valtja a szineket. Ha meg tovabb tartom akkor mas effektje van. Es ha 4x sipol es elengedem akkor kikapcsol. Na egy kicsit bonyolultam irtam le.
![]() http://www.aaroncake.net/circuits/irremote.asp Ezt mar probaltam de vhogy nem akar rendesen mukodni. PLS help me ![]() ![]()
Üdv.!
Próbáld meg EZT az infra távirányítót! A felső rész az adó, az alsó a vevő áramkör. Üdv.: Attila
Lehetho hulye kerdes de hova kell kotni az aramkort amit kapcsolni akarok? A vevobe a szenzor milyen tipusu? TSOP17xx. Mekkora tapfeszultseggel mukodik?
![]() ![]()
R7 helyére egy köthetsz relét, amit a készüléked kapcsolójával párhuzamosan kötve fog működni a dolog.
Es az a tranzisztor milyen tipusu? Mert az a BCF30 amit talaltam az PNP tipusu itt meg NPN van
A infra vevő típusa (az oszci rajzon szereplő alkatrészértékeivel) úgy emlékszem TSOP1740. Tápfeszültségre nem kényes az adó, a vevőnél viszont a TSOP max 5V-ról mehet.
Hopp, azt elfelejtettem átírni. Azt a típusszámot csak az Eagle írta oda...
Betehetsz szinte bármilyen NPN tranzisztort, mondjuk BC182-t.
Most akkor ha 5V a VCC a vevonel akkor milyen relet tegyek oda a R7 helyere, 5V-osat?
Igen. De én megpróbálnék mással kapcsolni ha lehet, mondjuk tranzisztorral, esetleg optocsatolóval. Ha más nem jó, akkor tennék be relét.
De relével biztosan működik a kapcsolás, ha nem akarsz kísérletezgetni akkor nyugodtan használj relét. Próbáld ki hogy kapcsolja-e az 5V-os relét, mert ugyebár a tranzisztoron is marad valamennyi feszültség. De szerintem működni fog. Ha nem, akkor a vevőnek adj nagyobb tápfeszültséget, és egy 78L05-ről tápláld a TSOP1740-et. A kapcsolás igen, működik. Bár most hogy belegondolok pont invertálva, mert ha a relét tényleg R7 helyére teszed, akkor folyamatosan be lesz húzva és csak akkor enged el ha megnyomod a gombot. Tehát a jelet még invertálni kell, vagy egyszerűen kétállású relét teszel R7 helyére, így viszont a relé szinte mindig be lesz húzva.
Es hogyan lehet azt a jelet invertalni? Mert az nem a legjobb megoldas ho allandoan be van huzva a rele
Nagyon szepen koszi. Holnap kiprobalom. Esetleg meg ha el tudnad kuldeni a eagle-s bekotest.
![]() ![]()
Meg volna egy kerdesem, most akkor a vevore milyen feszultseget kothetek? 6V-os relet szeretnek hasznalni
Ha azt a kapcsolást építed meg, amelyiken a vevőnél van egy 78L05, akkor bátran köthetsz rá nagyobb feszültséget. 6V nem tudom hogy elég-e a stabkockának, ezért én mondjuk 8V-ot kötnék a vevőre. A relét ez nem nagyon zavarja szerintem, viszont a stabkocka 8V-ról már biztosan működik.
Asszem megprobalom eloszor 4x1,5V batrirol ha nem menne akkor 9V-os transzformatorrol megprobalom mukodtetni.
Hello
Megcsinaltam a vevo aramkort, de amikor jelet kap az aramkor akkor a rele folyamatosan ki be kapcsol. Nem tudom mi lehet a problema. ![]() ![]() ![]()
Hogy érted pontosan hogy folyamatosan ki-be kapcsol?
Nem akarok hülyeséget mondani, csak úgy általánosan mondom.
Csináltam egy egygombos ki-be kapcsolót amit tv távirányítóval kezelek. Az infra vett jelét átküldöm egy monostabil multivibrátoron így az pergésmentesítődik. Azért monostabil, mert igy egy gombbal lehet ki-be kapcsolni az áramkört. Ha a monostabilt kb. 1 mp-re hangolod, akkor az infra folyamatos nyomásával előállithatod az 1-2-3-4 db. gombnyomást de mégse pereg és a relé se fog összevissza kapcsolgatni. Az átlag infravevő egységek (nem led) általában alapból H szinten vannak. Gombnyomásra nem stabil L a szint, hanem egy adott 12-16 bites információt tartalmazó frekvencia. A monostabil ezt konvertálja stabil L szintté. Bár előtte érdemes invertálni. Ezt egy NAND kapuval lehet aminek a két bemenete össze van kötve. Ha nem teljesen passzol a problémádra, akkor sorry az OFF-ért ![]()
Es hogyan lehetne ebbe az aramkorbe beepiteni azt az aramkort?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |