Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TMC rádió antennamegoldása
 
Témaindító: Digger57, idő: Márc 15, 2012
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Digger57 hozzászólása Márc 15, 2012 /
 
Sziasztok!

Aki nem ismerné, a TMC rádió egy szabvány URH sávban működő, RDS képes rádió, ami a navigációs berendezéseknek része lehet. Az RDS funkciót kibővítve, online információkat vesz, nálunk a Petőfi és a Neo FM adóhálózatából. Segítségével ki lehet kerülni a dugókat, lezárásokat, stb. Általában egy darab drót az antenna, ami legtöbbször csak az adó közelében működik megfelelően. Hátránya az is, hogy az ablakra tappancsokkal rögzített antennadrót mindig útban van.
Mivel az autóit csak kevés ember cserélgeti naponta, érdemes lenne valahogy közösíteni a gyári beépített autórádió antennát megosztani valamilyen módon, és magát a kütyüt pedig a műszerfal alá rejteni.
Olyan megoldás lenne jó, ami az autórádió vételkészségét nem rontja! A TMC vevő csak az URH sávot használja, míg az autórádió valószínűleg legalább a középhullámot is.
Az én rádiómról itt lehet képet látni.
Milyen megoldás lehetséges?
(#) laza hozzászólása Márc 15, 2012 /
 
Szia
Az autórádió antennája egy "kompromisszumos" antenna. Hangoltnak semmi esetre sem nevezhető egyik sávon sem, így a méretezése is szinte találomra történik. Ebből adódóan a 75ohmos koaxhoz való illesztése is hasonló, és hasonló eredménnyel jár. Talán kiindulópont az lehete, ha a gyári vevő, vagy azon használt chip adatlapját megszereznéd, és hogy az legalább az antennabemenet impedanciáját tartalmazza. De egy korrekt adatlap általában ajánlásokat is szokott tartalmazni.
(#) Digger57 válasza laza hozzászólására (») Márc 16, 2012 /
 
Köszi a válaszodat!
A Royaltek RTM-6000 modulba a Silicon Labs által gyártott Si4703 rádióchip került.
Ennek a szokásos 50 ohm inpedanciájú koax bemenete van.

Amúgy egy ilyen Royaltek gyártmányú TMC vevőt 5-6 ezer forintokért mérnek. Ki van rá vezetve a hangkimenet is. A följebb idézett linkeken is látható, hogy egyszerűen olcsón lehetne építeni vele, komoly tudású FM sztereó rádiót. i2c szerű protokollal lehet vezérelni.

Tudna valaki egy kapcsolást kitalálni az antenna illesztésére, hogy az autórádió vételkészsége ne romoljon számottevően? Esetleg egy antennaerősítőt is be kellene illeszteni és a kimenetét úgy alakítani, hogy kétfelé ossza az antennajelet? Sajnos ilyen antennaillesztés terén nem vagyok otthon!
(#) Digger57 válasza Digger57 hozzászólására (») Márc 16, 2012 /
 
Amúgy egy szép projekt lenne ezzel a chippel, egy PIC mikrovezérlővel fülhallgatós kisrádiót építeni, ami a fülhallgatóról kapná az antennajelet! Az adatlapon a vezérlés protokollja is megvan.

Vagy egy másik projekt lehetne egy olyan autórádió, ami egy autóba épített érintőképernyős CARPC-vel lehetne vezérelni! Itt találhatók olyan megszállott emberek akik ezzel foglalkoznak. A PC ellátja a navi funkcióját is, és mindenfajta média lejátszását, a videófilmektől az MP3-ig. Lehet kapni egy USB-n át vezérelhető HQCT nevű rádiómodult, amit méregdrágán lehet beszerezni és állítólag nem is igazán jó minőségű! Mégis rengeteget eladnak belőle, mert nincs konkurenciája! Egy ügyes vill.mérnök esetleg egy jó konstrukcióval, jó pénzt kereshetne!
(#) xtal válasza Digger57 hozzászólására (») Márc 18, 2012 /
 
A gyari antenna "megcsapolasarol" lebeszelnelek.
Gyari retrofiteknel kulon TMC-antennat huznak be, altalaban az A-oszlop burkolata moge. Beszerelesnel arra figyelj, hogy ha fuggonylegzsakos a kocsid, akkor az antennakabel a legzsak *mogott* legyen, es mindenkeppen rogzitsd.
(#) danca hozzászólása Júl 15, 2012 /
 
Nekem az az ötletem hogy miért nem építjük meg magunk a vevőt?
Szerintem elég lenne egy pic vagy avr, egy TDA7330 ic és egy ember aki megírja a programot.
Én sajnos nem értek a pic programozáshoz, de akinek van ötlete az nyugodtan írja le
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem