Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő építése elejétől a végéig
Lapozás: OK   1 / 93
(#) jocco hozzászólása Aug 19, 2005 /
 
Sziasztok!
Valaki lenne olyan kedves és leírná nekem hogy miből is áll egy erősítő,minek mi a funkciója.Egyáltalán hogyan kell erősítőt csinálni.Mert szeretnék egy kicsit jobban belemélyedni ebbe a dologba viszont amit neten eddig találtam azzal sajnos nem mentem semmire sem.
De ha van valakinek valami olvasmánya erről azt is szívesen elolvasnám:yes:
Előre is köszönöm
sziasztok.
(#) mspike válasza jocco hozzászólására (») Aug 19, 2005 /
 
Olvasmánynak talán a rádiótechnika évkönyvek... de az se biztos. Ha elsőnek egy egyszerűbb erősítőt szeretnél akkor mindenkép egy TDA-s erősítőt ajánlok. TDA IC-kben van előerősítő és végfok is. (kb. max 250W) Nos nagyon röviden és vázlatosan van egy előerősítő amire a kis jel érkezik. Ez erősíti a jelet és tovább adja a végfoknak ami az igazi teljesítményerősítést végzi. A TDA-s előerősítők nagyrészében feszvezérelt Balansz, magas, mély szabályzó van. Ami annyit tesz neked, hogy egy MONO POTI-val le lehet tudni ezeket (ami nagyon jó, mert : olcsó, és nem fog visszacsatolódni és zúgni hörögni ...stb.) Így végeredménynek 2 ICből és egy két külső alkatrészből lesz egy jó kis erősítőd Balansz-szal Magas és mély állítási lehetősséggel (+-XdB, azért X mert nem tudom pontosan, egy jó erősítőn legalább 10dB.) Én körübelül ennyit mondanék elsőre ha az erősítőkről kérdeznek. Persze a nagyobb erősítőkhöz szükség van Tranzisztoros végfokra... ami már több szaktudást és alkatrészeket kíván. Az előerősítőt is lehet pl. Műv erősítőkkel csinálni de jóval bonyolultabb... igaz a TDA-s ICk nem a legolcsóbbak, de szerintem ha nem akarsz nagyot csalódni ennél maradsz !
(#) mspike válasza jocco hozzászólására (») Aug 19, 2005 /
 
Jah, és ha tanulmányozni akarod ezeket akkor ELEKTRONIKA tankönyveket ajánlom figyelmedbe. Én a Zombori Béla féle ELEKTRONIKA ALAPISMERETEK-ből tanultam, de számtalan Elektrós könyv van... keresgélj a tankönyvárusoknál.
(#) damatic válasza mspike hozzászólására (») Aug 20, 2005 /
 
Nekem 1X volt egy ilyen TDA-s előfokom - már nem emléxem, hogy mi volt a tipusjele - de azt inkább neveztem zajgenerátornak, mint előfoknak. Én is gondolkodtam vmi 1szerű építésben, de ezek az emlékek mindig bizalmatlansággal töltenek el. Nyugtass meg, hogy fejlődtek ezek a TDA IC-k és nyugodtan foglalkozhatok vele!

Most van egy 15 éves hibátlan eredeti magyar ORION minitornyom, amivel egy kismértékű potirecsgésen kívül csak annyi bajom van, hogy nem távkapcsolható.

A között vergődöm, hogy vegyek-e egy olyan házimozirendszert, aminek tisztességes mélyládája van, meg a szatellitek kéthangutasak, és nem túl drága (olyan 60e alatt), és meg van oldva minden gondom, vagy építsek egy olyan erősítőt a Panasonic DVD-mhez, ami 5.1-es, van benne dekóder, TDA-s az elejétől a végéig és távkapcsolható. Persze attól még nincs távkapcsolható digitális tunerem.

Szerintetek?
(#) jocco válasza mspike hozzászólására (») Aug 20, 2005 /
 
Szia!
Köszönöm a választ.:yes:
(#) mspike válasza damatic hozzászólására (») Aug 21, 2005 /
 
Uhh, hát nem egyszerű, szerintem ha szeretsz építeni, csinálj sajátot, de elég kockázatos ! Ha meg szeretsz leülni és jót TV-zni akkor vedd meg a készet Mert ezzel még elleszel egy darabig.

Más a TDA Ic-k is tudnak zúgni kétségtelen, vagy használjatok más által tervezett és bepróbált nyáktervet, vagy nagyon figyeljetek a következőkre...

A bemenő jel legyen minnél messzebb a kijövő jeltől, így szinte nem is lesz visszacsatolás... Ez eddig jól hangzik, de a földsávoknál is ügyelni kell, hogy a tápegység (vagy ugyé a tápáramkör) földje felé külön ágaok menjenek a bemenet és a kimenet földjei. Ha kétcsatorna van (stereo) és miért is ne lenne akkor a bal és jobb csatorna között legyen a föld vezetősávja, ha megoldható. Nos ha ezt mind betudjátok tartani már egész jó a nyák... Ja és persze a jelek útja minnél rövidebb legyen ! (főleg a bemenőké) Őszintén rohadt egy dolog ez. Van olyan tervező progi ami felhívja a figyelmet arra, hogy hol nem lesz jó... de nem tudom a nevét... Pedig jó lenne Másfelöl persze körülményes használni, mert egy csomó +adatot meg kell adni. Mindenkinek jó munkát !
(#) mspike válasza mspike hozzászólására (») Aug 21, 2005 /
 
ágaok = ágakon
(#) damatic válasza mspike hozzászólására (») Aug 22, 2005 /
 
Kössz. Olyan egyszerű építeni egy végfokot, csak az a sokminden, ami köré kell, meg a brumm...:yes:

Volt egy épített quadom (nem én csináltam), az mestermű volt.

11 centi magas volt, 43 széles az előlapja, a két oldala hűtőborda volt, a teteje, alja meg perforált saválló lemez, és a 450-es aiwám hátsó lábai leestek rőla hátul, olyan kicsi volt.

Külön lehetett kiválasztani, hogy mit akarok hallgatni, és attól függetlenül mi kerüljön a magnók bemenetére (forgókapcsolók + CD4060 LED visszajelzéssel). A hangerő, hangszín szabályzás elektronikus volt, még a TDA előtti időkből.
Volt neki hangfalvédelme: bekapcsoláskor a feszültségek stabilizálódásoktól számított 1-2 másodpercre kapcsolt, figyelte a kimeneten az egyenfeszt, és a bemenet váltásakor szintén némított.
Arra is figyelt az építő, hogy a toroid trafó középre kerüljön (súlyelosztás).
Arra is figyelt, hogy az előfok, hangszín panel, RIAA, bemeneti választó paneljei a doboz hátuljára kerüljenek, és egy saválló lappal elválasztotta a végfok és táp területétől.
Csak egy baja volt: 10k körül zajos volt az elektronikus hangszínszabályzó, mint ahogy az a TDA-kit is, amit később szereztem be.
(#) titi válasza jocco hozzászólására (») Aug 26, 2005 /
 
Hali!

És mégis milyen teljesítményűre gondoltál?
Én spec már csináltam pár tda-st,nekem bevált.
Autómagnóból koppintottam az egyik kedvencemet, 4*11W (Tda1558Q)
Ezt pl már Pc-hez is használtam.
Előfoknak a tda 1524-et ajánlom.
Valamelyik HE vagy RT-ben bennevan, ha kell megkeresem.
Szintén autómagnóban láttam aszem tda (hú nem jut eszembe a száma, majd megnézem)ami több bemenetet tud kezelni, aszem 3, de ezt a mikrocsipje vagy mia szösz, szóval a lelke vezérli 3 vonalon.
Sajna ezt nem próbáltam, pedig jó lenne!
Ha valaki esetleg majd ebben tudna segíteni nekem, az jó lenne, mert maga az ic szerintem remek megoldás lehet.
Végfok lehet még a Tda 1594V (70W) ha jól emlékszem, de ezt a kapcsolást már itt is láttam valahol egy szubládában, aszem.
Szóval I Love Tda
(#) kifle válasza jocco hozzászólására (») Aug 31, 2005 / 1
 
Szia!

Tudok ajánlani egy nagyon jó könyvet,már ha be tudod szerezni.Willi Priesterath (szerző)Hobbielektronika (cím).
Ha ezt elolvasod,bátran építhetsz erősítőt.
DE ajánlom,hogy az erősítőpanelra használj Nyákot,ne kínlódj lyukraszteres panellal.
Én egyszer azon próbáltam megépíteni egy tranzisztoros végfokot,de a végén egy nagy összevisszaság lett,pedig megterveztem előre.A tápegységre használhatsz lyukraszteres panelt,mert az egyátalán nem egy bonyolult kapcsolás.JA és ha szép hangzást akarsz,mindenképpen toroidtrafót használj,még ha drágább is.ÉS ha ezt mind beszerezted,akkor ,még hátra van a neheze,a bedobozolás.Ezt tervezd meg előre(az elhelyezést).És a doboz furkodásához lemezfúrót használj,azzal sokkal hamarabb megvagy,mint egy sima fúróval.HA igényes kivitelezést akarsz,akkor gyártatni kell tetszésed szerinti hangerőgombokatmeg egyebeket,mert a boltban általában csak egy fajta van.Ami nagyon fontos,rakj bele hűtést!!!Én még ventit is raktam bele,mégis melegszik.Először építhetsz TDA-s kapcsolást,de ha már mindenáron ragaszkodsz az IC-khez inkább használj STK-t.Az sokkal jobb mint a TDA,
igaz drágább is.Aztán persze jöhet a QUAD
meg a komolyabbak.Az IC-s szerintem nem szól szépen.Egy tranzisztorosnak már 1000-szer szebb hangja van.
(#) Aurum válasza kifle hozzászólására (») Aug 31, 2005 /
 
Fiúk!

Sztem meg azt az előre gyártott gyákokat feljtsétek el...!
Ha más nem, akkor edding lakkfilccel kirajzolod és kész.
(De a fényképezés a tuti! )
Szerintem azok az előregyártott nyákok semmit sem érnek, mire összekötözgeted, addigra ki is rajzolod.
És olyan lesz, mint amilyet szeretnél.
Ha meg már komolyabban foglalkozol ilyenekkel, akkor meg fényképezz, mert az a legjobb sztem.
Én már 4 éve csak fényképezek, még egy 2 tranyós multivibrátornak is...

Lehet, hogy ez az én "hülyeségem", de 6 óra alatt legyártottam 12db 15x25cm-es nyákot (egyoldalasat) és ez sztem nem rossz...

Bárhogy is döntötök, nagy kalappal!
(#) titi válasza kifle hozzászólására (») Szept 1, 2005 /
 
Hali!
Úgy látom kifle, hogy te egy megszállott audio-őrült vagy. (Ne ért férre, ezt nem negatív értelemben értem!)
Való igaz, hogy a tranyós szebben szól, de a legtöbb ember nem érzékeli a különbséget.S, ha már minőségről beszélünk, akkor viszont a csöves a legjobb, legalábbis ahány HIFI őrültel beszéltem mind ezt mondta.
Persze az is igaz, hogy vannak elég zajos TDA-k (Tda2002..2005..stb, de vannak jók is.
Nemrég javítottam egy Thomson Hifit, abban a basszust STK adta, a többit viszont egy Tda 1572a hajtotta. (40 volt 2*14W)
Egyébként szerintem sem érdemes a próbanyákokat használni, már csak azért sem, mert ha nem következetesen van megtervezve a GND, akkor elég könyen sikerül egy erősítőből zajgenerátort építeni.(földhurok)
jocco! szerintem először határozd meg, hogy egész pontosan mit akarsz, mik az elvárásaid az erősítőtől, mire akarod majd használni(mihez),és aztán válaszd a legmegfelelőbbet.
ui.:Bocs, ha esetleg valakit megsértettem a véleményemmel, távol áll tőlem.
(#) jocco válasza kifle hozzászólására (») Szept 4, 2005 /
 
Hello!
Rendben köszi!
Remélem egyszer sikerülni fog
(#) jocco válasza titi hozzászólására (») Szept 4, 2005 /
 
Hát olyan 2x20-30 wattos tökéletes lenne kezdetnek
(#) titi válasza jocco hozzászólására (») Szept 5, 2005 /
 
Hali!
2*20-30W?
Akkor 2 letőséget tudok adni.
1. Tda 1558Q hídba (2*22W), és ebből 2db
2. Tda 1557Q (ez 2*22W,nem 4-utas), és ebből 2db
Egyébként ez esetben én az utóbbit ajánlom, mert 1 kicsit egyszerűbb (1-2 alk.kevesebb)
Ha minden jól megy, holnap felrakom a rajzot.
De még mindig nem tudom, hogy kell-e előfok!?
(#) titi válasza titi hozzászólására (») Szept 5, 2005 /
 
Bocs!
Aszem ezt az előfokos kérdést korábban snipernek tettem fel, a 4*xx kapcsán
(#) titi válasza titi hozzászólására (») Szept 5, 2005 /
 
Még valami!
Árulja már el valaki, hogy hogy lehet ide felrakni a rajzot?!
(Vagy valahova, ahol elérhető)
:no:
(#) jocco válasza titi hozzászólására (») Szept 5, 2005 /
 
Hello!
Tedd fel a képet a kepfeltoltes.hu -ra és írd majd ide a linkjét ...előre is köszi.
(#) source2 válasza jocco hozzászólására (») Szept 5, 2005 /
 
Bocs

nem ide tartozik de fontos

ha kell egy trafó 2*24V és 4~5 amper tudjon biztosítani (150W) akkor a trafónak hány VA kell lenni. Lehet kicsit hulye a krédés, de remélem érthető

Köszike
(#) damatic válasza source2 hozzászólására (») Szept 6, 2005 /
 
Benne van a nevében: VA.
Bővebben: P=U*I, vagyis: W=V*A, vagyis Watt=VA.

Bocs, ettől brutálisabban nem tudom írni.
(#) mpopovics válasza jocco hozzászólására (») Szept 6, 2005 /
 
Visszakanyarodva a nyitó hozzászólás témájához: az AudioDIY oldalon nemsokára (kb jövő hét eleje) meg fog jelenni egy cikk, ami pont erről fog szólni.

Üdvözlettel,
mpopovics
(#) iamrob válasza source2 hozzászólására (») Szept 6, 2005 /
 
Hello source2!

A kérdés nem hülye, mert a VA valóban nem ugyanaz mint a W. A VA látszólagos teljesítményt jelent a W valósat.
Ha tisztán ohmos a terhelés, akkor ez a kettő ua. Itt viszont trafóról van szó, ami elég induktív jellegű, tehát a W=V*A*cos fi, ahol a fi a feszültség és áram közötti fáziskülönbség. Ez trafó esetében sokmindentől függ, még egy konkrét darab esetén is változik. Az átalgos érték, amivel kb. számolhatsz az olyan 0.9 körül van. Ez azt jelenti, hogy egy 150W-os trafó 170-180 VA kell legyen.

(Az más kérdés, hogy a 2*24V 4-5A inkább 200W mint 150.)

Üdv.
(#) titi válasza jocco hozzászólására (») Szept 8, 2005 /
 
Hali!
Na végre most sikerült felraknom a rajzot.
Hamarabb nem tudtam a géphez jutni (céges)
Felraktam a feltoltes.hu -ra.
ITT
Remélem jól csináltam, korábban még nem töltöttem fel.
(#) titi válasza titi hozzászólására (») Szept 8, 2005 /
 
Még valami!

Remélem átlátható a nyákterv.
Bár 1 kicsit "összefirkáltam".
Szerintem kézi módszerrel könnyen meg lehet csinálni.
Mint a képre ráírtam, (más egyéb mellett) most nem leszek gépközelbe, de ha valami nem tiszta hívj
0620/9981634
(#) jocco válasza mpopovics hozzászólására (») Szept 10, 2005 /
 
köszi,mindenképp meg fogom nézni:yes:
(#) jocco válasza titi hozzászólására (») Szept 10, 2005 /
 
köszi ez tökéletes lesz nekem kezdésnek
(#) mpopovics válasza jocco hozzászólására (») Szept 13, 2005 /
 
Idézet:
„Jocco:
Valaki lenne olyan kedves és leírná nekem hogy miből is áll egy erősítő,minek mi a funkciója.Egyáltalán hogyan kell erősítőt csinálni.”


Az AudioDIY oldalon megjelent egy cikk, ami erről szól:
Erősítő építő cikk
(#) Placi84 válasza jocco hozzászólására (») Okt 3, 2005 /
 
Él még ez a topic, mert ha igen akkor hozzáfűznék egy két dolgot, ami hasznos lehetne...
(#) Norberto válasza Placi84 hozzászólására (») Okt 3, 2005 /
 
Persze, hogy él még a topic

Minden topic él, ha írnak bele...most én is azt tettem

Tedd TE is ezt
(#) Norberto válasza Placi84 hozzászólására (») Okt 3, 2005 /
 
És okosítsd a népet
Következő: »»   1 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem