Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ambilight IR kapcsolasa
Lapozás: OK   2 / 4
(#) vizor válasza johny999 hozzászólására (») Szept 4, 2007 /

Attila86 rajzával jobban jársz mert legalább 5x egyszerűbb mint az enyém El is teszem én is

Közben arra is rájöttem, hogy az én kapcsolásom nem teljesen alkalmas a lámpádhoz, ugyanis neked rövid impulzusok kellenek amik aktiválják a lámpát és le is állnak.

Az én kapcsolásom viszont arra való, hogy egy szivattyút ki-be kapcsolgassak. Egy távirányító bármely gombjával bekapcsolva az én relémnek behúzva is kell maradnia egy újabb bármilyen gomb megnyomásáig. Így a rajz nem teljesen passzolna a témához. Ha így is kell, felrakhatom, remélem nem röhögtök ki vele nagyon, nem vagyok profi A kapcsolás működik, már használom.
(#) vizor válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 4, 2007 /

Szerintem lemaradt a védődióda a relé mellől. Vagy ez a típus tartalmazza alapból ?
(#) johny999 hozzászólása Szept 4, 2007 /

Tudom hogy kimaradt, tettem melle egy 1N4148-as diodat.
(#) Attila86 válasza vizor hozzászólására (») Szept 4, 2007 /

Igen, azt kifelejtettem.

Hi

Megcsinaltam ezt az aramkort de vmiert nem megy

Most hogy bele lett epitve az a 555IC nem kell vmi + tapfeszultseg az aramkornek? 6V taplalom
(#) Attila86 válasza johny999 hozzászólására (») Szept 4, 2007 /

Nem kell plussz tápfeszültség, mert ugyan arról mehet az 555 amiről a TSOP. A rajzon ugyan nem oda kötöttem, de a rajz szerint is működnie kellene.

Mérd meg az 555 8-as lábán a feszültséget!

A vevő áramkörnél az 555 2-es lábára egy vezetékdarabbal köss GND-t egy pillanatra! Így kapcsol a relé?
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 4, 2007 /

Jaj nem, a kapcsrajz hibás!!!
Nem igaz hogy ilyet elrontok...

A 10u-s C8-at ne az 555 8-as lábára, hanem a 6-osra kösd! (Vagy a 7-esre, tök mindegy.)

Es akkor a 8-as labra csak siman a tapot kossem?
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 4, 2007 /

Igen.

OK. Akkor csinalom az uj NYÁK-ot .

Én nem csinálnék új nyákot, hanem csak egyszerűen kiforrasztanám a 10u-s kondi 8-as lábra menő lábát, és odaforrasztanám eggyel mellé, a hetes lábra.

Hat az egy kicsit bonyolult lenne

IR1.brd

Szerintem ez csak egy 2cm,-es vezetékdarab kérdése...

Mind1 mar kesz az uj NYák

Hat hallod igy se mukodik....

Nem tudom mi lehet a baj

Probaltam az ho a IC 2-es labara GND kotottem ugy kapcsolt a rele.

Akkor menjünk végig a dolgokon...

1.- Ha van frekimérőd vagy oszcilloszkópod, az 556 9-es lábán meggora a frevencia?
2.- Az IR led világít (webkamerával, mobiltelefonnal, fényképezőgéppel megnézve) ha megnyomod a gombot az adón? 950nm-es a led?
3.- A TSOP megkapja a tápját? Mennyit? 5V-ot?
4.- A vevőoldalon a TSOP kimenete változik, hogyha az adót ráirányítod a TSOP-ra és megnyomod a gombbot?
5.- Egy drótdarabbal egy pillanatra köss a vevőnél lévő 555 2-es lábára földet! A relé ennek hatására behúz?
6.- Ha az 1k-s R10 555 felé néző lábát kiforrasztod és odaköszt az R10-re tápot, akkor a relé behúz?
7.- Ha a T2 kollektorát és emitterét rövidre zárod, akkor a relé behúz? (Így aztán tuti be kell húznia.)

Meg azt elfelejtettem leirni hogy TSOP 1736-al probaltam es egyszeru TV-s taviranyitoval. Az adot nem akartam addig megcsinalni amig nem mukodik a vevo.

Na akkor
1. frekvenciat majd holnap lemerem mert nincs otthon frekv. merom
2.IR biztos megy mert mukodik a TV-vel a taviranyito
3.megkapja 4,5V
4.nyug allapotban 4,2V van a kimeneten ha jelet kap akkor lecsokken 0,7V-ra
5.rakotottem a gnd-t az IC 2-es labara es kapcsolt a rele
6.kiforrasztottam a R10 IC fele nezo labat, rakotottem a tapot de nem tortent semmi
7.rovidre zartam a tranz e-c -t behuz a rele

a 6.-oshoz meg annyi hogy csak a R10-re kossem a tapot vagy mindehova?

Na megegyszer, a 6.nal rossz ellenallast forrasztottam ki

6. ha kiforrasztom az R10-et es rakotom a tapot akkor a rele behuz

+meg annyi ho nem kaptam BC182 tranzisztort helyette BC546 hasznalok, de nem hiszem ho ez vegett nem mukodik
(#) Attila86 hozzászólása Szept 5, 2007 /

TV távirányítóvan megy a TSOP? Ezt nem gondoltam...

A C3-as 10u-t forraszd ki az áramkörből! Nem is értem miért hagytam ott a rajzon.
(#) vizor válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 5, 2007 /

Miért ne menne, hiszen arra való. Nekem 12 különböző távirányítóval működnek az infravevőim.

A kapcsolás leszimulálva nekem se működik.

Az én kapcsolásomat meg nem tudom átalakítani erre a problémára Az enyém a legelején bekapcsoláskor bebillenti a monostabilt de nem számít mert az utánna lévő T (azt hiszem az) flip-flop még nem éledt fel addigra, de utánna minden oké. Viszont ide az a fokozat már nem kell és anélkül a lámpát nem kívánatosan felkapcsolná.
(#) johny999 hozzászólása Szept 5, 2007 /

Kiforrasztottam azt a C3-at. Most ugy mukodik hogy megnyomom a gombot es rogton elengedem akkor a rele behuz majd 1s utan elenged. Ha folyamatosan lenyomva tartom a gombot akkor is ugyanez csak miutan elengedett ujra behuz. Nekem ugy kellene hogy amig nyomom a gombot addig maradjon behuzva....
Ezzel most mar be tudnam kapcsolni a lampat meg valtoztatni a szineket, de nem tudnam kikapcsolni....
(#) vizor válasza johny999 hozzászólására (») Szept 5, 2007 /

Ez a működés logikus. A monostabil azért lett berakva, hogy egy gombnyomás ne indítson el pergést, hanem egy meghatározott hosszúságú jelet adjon ki.

Viszont én azt hittem, hogy neked impulzusok kellenek, azért ajánlottam a monostabilt. akkor ezek szerint amíg nyomod a gombot addig legyen behúzva a relé és a lámpa számolja az időt a funkciók aktivizálásához ?

Igen.
Vhogy igy mukodik:
Ha megnyomom a kapcsolot akkor bekapcsol. Ha megegyszer megnyomom akkor sipol eggyet akkor atvaltja a szinet. Ha tovabb tartom, 2 sipol akkor folyamatosan valtja a szineket. Ha meg tovabb tartom akkor mas effektje van. Es ha 4x sipol es elengedem akkor kikapcsol.

Meg lehet ezt vhogy oldani?
(#) vizor válasza johny999 hozzászólására (») Szept 5, 2007 /

Biztos, hogy meg. Egyszerűnek tűnik, mert amig nyomod megy, nem nyomod, nem megy. Viszont az infravevőnek vagy egy pergése a TV távirányító által kiadott kód miatt (ezzel azonosítja a lenyomott gombot). Ha így hagyod, összevissza ki-be fog kapcsolgatni. Ha monostabillal pergésmentesíted, egy adott ideig behúz, majd elenged. Ha bistabillal, akkor két kapcsoló kellene de csak egy bemenő jelünk van. Ha T tárolóval (egy gombbal ki-be kapcsolható flip-flop) akkor meg megnyomod úgy marad és egy újabb gombnyomásra kikapcsol. Ez megint nem jó neked.

Egyenlőre nincs ötletem, hátha valakinek lesz. A bistabilt kellene valahogy egygombosítani anélkül, hogy T lenne belőle

Na meg van egy ilyen bekotesem csak az a helyzet ho nem mukodik....

http://www.aaroncake.net/circuits/irrec.gif

Az a baj vele hogy erzekeli a rendes fenyt is, kb ugy mukodik mint egy mozgaserzekelo ja es ez is perreg....
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem