Fórum témák
» Több friss téma |
Attila86 rajzával jobban jársz mert legalább 5x egyszerűbb mint az enyém
![]() ![]() Közben arra is rájöttem, hogy az én kapcsolásom nem teljesen alkalmas a lámpádhoz, ugyanis neked rövid impulzusok kellenek amik aktiválják a lámpát és le is állnak. Az én kapcsolásom viszont arra való, hogy egy szivattyút ki-be kapcsolgassak. Egy távirányító bármely gombjával bekapcsolva az én relémnek behúzva is kell maradnia egy újabb bármilyen gomb megnyomásáig. Így a rajz nem teljesen passzolna a témához. Ha így is kell, felrakhatom, remélem nem röhögtök ki vele nagyon, nem vagyok profi ![]()
Szerintem lemaradt a védődióda a relé mellől. Vagy ez a típus tartalmazza alapból ?
Hi
Megcsinaltam ezt az aramkort de vmiert nem megy ![]() Most hogy bele lett epitve az a 555IC nem kell vmi + tapfeszultseg az aramkornek? 6V taplalom ![]()
Nem kell plussz tápfeszültség, mert ugyan arról mehet az 555 amiről a TSOP. A rajzon ugyan nem oda kötöttem, de a rajz szerint is működnie kellene.
Mérd meg az 555 8-as lábán a feszültséget! A vevő áramkörnél az 555 2-es lábára egy vezetékdarabbal köss GND-t egy pillanatra! Így kapcsol a relé?
Jaj nem, a kapcsrajz hibás!!!
Nem igaz hogy ilyet elrontok... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A 10u-s C8-at ne az 555 8-as lábára, hanem a 6-osra kösd! (Vagy a 7-esre, tök mindegy.)
Én nem csinálnék új nyákot, hanem csak egyszerűen kiforrasztanám a 10u-s kondi 8-as lábra menő lábát, és odaforrasztanám eggyel mellé, a hetes lábra.
Szerintem ez csak egy 2cm,-es vezetékdarab kérdése...
Probaltam az ho a IC 2-es labara GND kotottem ugy kapcsolt a rele.
Akkor menjünk végig a dolgokon...
1.- Ha van frekimérőd vagy oszcilloszkópod, az 556 9-es lábán meggora a frevencia? 2.- Az IR led világít (webkamerával, mobiltelefonnal, fényképezőgéppel megnézve) ha megnyomod a gombot az adón? 950nm-es a led? 3.- A TSOP megkapja a tápját? Mennyit? 5V-ot? 4.- A vevőoldalon a TSOP kimenete változik, hogyha az adót ráirányítod a TSOP-ra és megnyomod a gombbot? 5.- Egy drótdarabbal egy pillanatra köss a vevőnél lévő 555 2-es lábára földet! A relé ennek hatására behúz? 6.- Ha az 1k-s R10 555 felé néző lábát kiforrasztod és odaköszt az R10-re tápot, akkor a relé behúz? 7.- Ha a T2 kollektorát és emitterét rövidre zárod, akkor a relé behúz? (Így aztán tuti be kell húznia.)
Meg azt elfelejtettem leirni hogy TSOP 1736-al probaltam es egyszeru TV-s taviranyitoval. Az adot nem akartam addig megcsinalni amig nem mukodik a vevo.
Na akkor
1. frekvenciat majd holnap lemerem mert nincs otthon frekv. merom 2.IR biztos megy mert mukodik a TV-vel a taviranyito 3.megkapja 4,5V 4.nyug allapotban 4,2V van a kimeneten ha jelet kap akkor lecsokken 0,7V-ra 5.rakotottem a gnd-t az IC 2-es labara es kapcsolt a rele 6.kiforrasztottam a R10 IC fele nezo labat, rakotottem a tapot de nem tortent semmi 7.rovidre zartam a tranz e-c -t behuz a rele a 6.-oshoz meg annyi hogy csak a R10-re kossem a tapot vagy mindehova?
Na megegyszer, a 6.nal rossz ellenallast forrasztottam ki
6. ha kiforrasztom az R10-et es rakotom a tapot akkor a rele behuz
TV távirányítóvan megy a TSOP?
![]() A C3-as 10u-t forraszd ki az áramkörből! Nem is értem miért hagytam ott a rajzon.
Miért ne menne, hiszen arra való. Nekem 12 különböző távirányítóval működnek az infravevőim.
A kapcsolás leszimulálva nekem se működik. Az én kapcsolásomat meg nem tudom átalakítani erre a problémára ![]()
Kiforrasztottam azt a C3-at. Most ugy mukodik hogy megnyomom a gombot es rogton elengedem akkor a rele behuz majd 1s utan elenged. Ha folyamatosan lenyomva tartom a gombot akkor is ugyanez csak miutan elengedett ujra behuz. Nekem ugy kellene hogy amig nyomom a gombot addig maradjon behuzva....
Ezzel most mar be tudnam kapcsolni a lampat meg valtoztatni a szineket, de nem tudnam kikapcsolni....
Ez a működés logikus. A monostabil azért lett berakva, hogy egy gombnyomás ne indítson el pergést, hanem egy meghatározott hosszúságú jelet adjon ki.
Viszont én azt hittem, hogy neked impulzusok kellenek, azért ajánlottam a monostabilt. akkor ezek szerint amíg nyomod a gombot addig legyen behúzva a relé és a lámpa számolja az időt a funkciók aktivizálásához ?
Igen.
Vhogy igy mukodik: Ha megnyomom a kapcsolot akkor bekapcsol. Ha megegyszer megnyomom akkor sipol eggyet akkor atvaltja a szinet. Ha tovabb tartom, 2 sipol akkor folyamatosan valtja a szineket. Ha meg tovabb tartom akkor mas effektje van. Es ha 4x sipol es elengedem akkor kikapcsol.
Biztos, hogy meg. Egyszerűnek tűnik, mert amig nyomod megy, nem nyomod, nem megy. Viszont az infravevőnek vagy egy pergése a TV távirányító által kiadott kód miatt (ezzel azonosítja a lenyomott gombot). Ha így hagyod, összevissza ki-be fog kapcsolgatni. Ha monostabillal pergésmentesíted, egy adott ideig behúz, majd elenged. Ha bistabillal, akkor két kapcsoló kellene de csak egy bemenő jelünk van. Ha T tárolóval (egy gombbal ki-be kapcsolható flip-flop) akkor meg megnyomod úgy marad és egy újabb gombnyomásra kikapcsol. Ez megint nem jó neked.
Egyenlőre nincs ötletem, hátha valakinek lesz. A bistabilt kellene valahogy egygombosítani anélkül, hogy T lenne belőle ![]()
Na meg van egy ilyen bekotesem csak az a helyzet ho nem mukodik....
http://www.aaroncake.net/circuits/irrec.gif Az a baj vele hogy erzekeli a rendes fenyt is, kb ugy mukodik mint egy mozgaserzekelo ja es ez is perreg.... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |