Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Fitotron kamra építése
Sziasztok!
Szeretnék házilag egy fitotron kamrát építeni. Ez egy igen érdekes szerkezet, lényegében be lehet benne állítani a fény erősségét és színét, a hőmérsékletet és páratartalmat, hogy így lehessen vizsgálni a növények reakcióit. A megvilágítást meg tudom oldani, viszont a páratartalom és hőmérséklet szabályzáshoz szeretném a segítségeteket kérni. Nagyon kezdőnek számítok a "szakmában", így csak ötleteim vannak. Lényegében úgy terveztem, hogy a tápegységet és a ventilátorokat kiszerelem két régi nem használt PC-ből, ezeket használom fel. Úgy tudom létezik hőmérsékletre és páratartalomra ellenállást változtató alkatrész bár nem tudom hogyan lehetne ezeket bekötni hogy "automatikusan" be és kikapcsolja a szellőztetést. Ebben szeretném a segítségeteket kérni.
Mikrokontrollerrel csinálnám, létezik digitális hő és páratartalom mérő szenzor, egy LCD-n beállítható/leolvasható lenne minden, kapcsolgathatna ultrahangos párologtatót, fűtőtestet, illetve ha RGB ledekkel lenne megoldva a világítás, akkor a színt/fényerőt is pontosan be lehetne állítani vele.
En csinaltam valami hasonlot, Banan rugyek klonozasara. Egy nagyobb rossz hutoszekrenybe lett beszerelve. Csak homersekletet es paratartalmat szabalyoztam. Az erzekelok MCP9700A hoerzekelok voltak, egy szaraz, es egy nedves. Az agy valami 16F876-886 volt A szaraz homerore szabalyoztam a kivant homersekletet 1/4 C pontossaggal, a nedves homero a szarazzal egyutt merte a legnedvesseget, es a PIC szamolta a Rh-t. Volt benne egy muanyag doboz, az oldalan egy 12 V ventillatorral, a tetejen raccsal. Belul az aljan szivacs vizben. Amikor alacsony volt a paratartalom, beindult a venti, es novelte a paratartalmat. A vilagitas valami energiatakarekos lampa volt, nekem nem kellett a feny hullamhosszaval veszodni. A futes valami egyszeru 150 W rezso szeru kepzodmeny volt. Mukodott, de hogy mi lett a vegeredmeny a klonozassal nem tudom, mert elvittek es tobbet nem beszeltem a pogarral. Gondolom jo lett, mert ha nem biztos visitott volna.
Esetleg egy szobatermosztát (lehetőleg mindkét kontaktusa legyen kivezetve) ,és egy fürdőszoba szellőztető ventilátor (olyan ami a páratartalomra indul) a te eseted.
Esetleg ha össze akarsz rakni egyet ,a keltetőgépes topikok teljesen jók lehetnek (ebből van hőmérséklet ,meg páratartalom szabályzós is.)
Szevasz Vili !
Sokat foglalkoztál az MCP9700 szenzorokkal. Én is eredményesen használom. Csak azt szeretném kérdezni, hogy a gyakorlatban, 30-40 méterre a szenzor a PIC-től, milyen tapasztalataid vannak. Egyből ráköthető-e az AD bemenetre ? Én eddig csak 1-2 méter vezetékkel használtam. Üdv mgy |
Bejelentkezés
Hirdetés |