Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Aiwa FX990 videomagnó javítás
Kaptam ajándékba egy aiwa fx-990 típusú vhs-t, sajnos az egyik hibája, hogy szalag lejátszásánál fekete-fehér képet ad, azt is csíkozva (vagy futva-remegve). A menü háttere kék, mikor nincs lejátszás. AV bemenetről nem fut a kép, de csak a piros szín látszik! Az RF kimeneten és a scart kimeneten is ugyan ez a jelenség! Sajnos nincs gyakorlatom videomagnók javításában, szeretnék ötleteket kapni hibakereséshez!
Előre is köszönöm a hozzászólásokat!
Üdv
Szerintem valami májzsugorodási probléma lehet!ami egy kis alkohollal megoldható. Fedél eltávolít persze csak áramtalanítás után,és a videó fejet meg kellene mosni valami nem szöszölődős alkoholos ronggyal,ha végképp nincs más pzs.Ha netán volt benne automata tisztító görgő,kiszerel kimos alkoholban.Mert az első indítás után megint teli keni az egészet,és megint lehet kezdeni elölről. Sok sikert!
Üdv!
A fejet jó alaposan megtisztítottam pzs-vel, de akkor megpróbálom valamilyen nem szöszölős ronggyal!
Szia!
Csak óvatosan azzal a sikálással ! könnyen eltörhető vele a fejlapka,de szerintem nézd meg nagyítóval a lapkákat mert ha valamelyik repedt akkor is hasonló tüneteket produkál.
Üdv!
A fekete-fehét képpel kapcsolatban érdemes a fékek és a szalagfeszítő lengőkar állapotát is ellenőrizni, mivel ha nem feszül eléggé a fejdobra a szalag, akkor jelentkeznek ilyen hiba tünetek. A szalagfeszítő lengőkarnak lejátszás közben kb. 7 mm-re kell lennie a mechanika váz szélétől (ilyenkor a törlőfejre is szépen ráfekszik a szalag). A színhiba eredhet a nem megfelelő színnorma beállításából (PAL/NTSC), ezt a menüben lehet beállítani,ha nem segít, akkor érdemes a panel hátoldalán végig nézni a forrasztásokat. Érdemes egyébként az összes szalagvezető babát/tengelyt és görgőt lepucolni gyógyzszertári alkohollal. Az egyenetlenül megkopott/megkeményedet/elkoszlódott gumigörgő és tengely is okozhat hasonló problémát.
Sziasztok!
Tudom, nem a legmegfelelőbb topicba írok, de nem találtam jobbat e témában. Van egy samsung sv-445g típusú videomagnóm, mellyel a következő a gond: Gond nélkül lejátszik, de csak a kazetta feléig csévél. Megfigyeltem, hogy amikor kb a szalag felét áttekerte, olyasmi hangot hallat, mintha nem tudná húzni a motor a szalagot. Egyik ismerősömet megkérdeztem, ő azt mondta, szíjcseregyanús a dolog. Kérem, hogy ha valaki rendelkezik etgy szervizkönyvvel, vagy valamilyen leírással/segédlettel a javításhoz/szíjcseréhez, kérem írjon. A válaszokat köszönöm. Üdv: István
Üdv!
Ha a tekercselés rendben van mindkét irányba végállásig, akkor nem a szíj a ludas, hanem a főtengelynél lévő gumigörgő. Egy jó alapos tisztítás általában segít (gyógyertári alkohollal átitatott ronggyal jó alaposan le kell tisztíntani). Ha nagyon rossz állapotban van a görgő (kifényesdett vagy repedezett) akkor cserélni kell. Ha ez sem segít,és még mindig nem viszi a szalagot,érdemes a lengőkaros fék álapotát is ellenőrizni,és megnézni,hogy milyen nagy a szalagfeszítés a forgófej elött. |
Bejelentkezés
Hirdetés |