Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Reflex Multimat
Üdv minden "profi" hobbielektronikásnak. Eddig még nem kellett új témát nyitnom, mert mindig megtaláltam a szükséges információkat. Most viszont bajban vagyok. Van egy vezérlőm (Bővebben: Link ) ettől a cégtől. Ez egy nyomástartó rendszeré volt egy pálmakertben. Sajnos nem találtam semmi használhatót. Ahogy nézegettem, ez egy sima "demo panel", bemenetek, kimenetek, tápegység, perifériák. A kérdésem az lenne, hogy tudom-e én ezt programozni és hogyan? A két soros kijelzőt ki lehet-e cserélni 4 sorosra, vagy nem érdemes? Vagy inkább építsek egyet pic-kel vagy avr-rel? Programozni nem nagyon tudok, de most már szeretném megtanulni. Csináltam már magamnak demopanelt, LED-ekhez, illetve kijelzővel a tipikus "HelloWorld" kiírásához, amit magam programoztam fel. Ha valaki ebben tud segíteni, azt nagyon megköszönném (több ezer
![]() PSD813F2A-15J s-80c32-12 Üdv. Laci
Hasonló esettel találkoztam egy "állami cégnél". A feladat ott hőmérséklet kezelés volt. A német cég egy újabb gyártású egyközzel akarta pótolni Kb1000euro, a munkadíj kiszállással szállodával, stb +1500 euro...
Én egy egyszerű PLC-vel oldottam volna meg a 4-20mA-s távadók fogadása miatt. Anyag 50 + Munka díj... 500 euro maximum. Sokallták, azóta a hőveszteség a szabályozatlanság miatt talán eléri a 10000 eurót, nem számít... A te esetedben ha a funkció teljesen leírható akkor vagy egy kis PLC vagy egy mikrovezérlős panel. Kérdés mennyire kell szabványos jelek illesztésével bajlódni, PL4-20mA 0-10V, Rs485, modbusz stb. illetve az idő...
Szerintem ha a teljes funkciót újra ki akarod építeni, akkor lesz vele dolgod. Ha nem sürget az idő, akkor a PIC-et is megpróbálhatod. (nézz át kezdésnek a modulrendszerű PIC programozás topicba). Én a Te helyedben Pl, ezekből választanékPLC_HMI-s árban 33e körül megúszod...
Szia!
Először is köszi a választ, de semmit nem értek belőle, illetve nincs köze a kérdéshez, ne haragudj. Ránézésre gondoltam, hogy lehet-e más dologra használni - programozni, ha már adottak a ki és bemenetek. Esetleg lenne-e hozzá kapcsolási és-vagy bekötési rajz. Öntözőrendszerhez megfelelne, mint hardver(tudom, hogy van ilyen téma), csak arra vagyok kíváncsi, hogy át lehet-e programozni és hogyan. Ha nem, akkor építek magam mikrovezérlővel egyet. Üdv. Laci
Bocsi, ha nem voltam érthető. Azt gondoltam elsődlegesen hasonló feladatra akarod használni ami volt. Vagy esetleg azt a feladatot megoldani máshogyan. Nos akkor már világosabb...A 80c32-höz való fejlesztő környezet megléte és az ehhez való minden egyéb programozói ismeret szükséges. A mikroklub-nál volt ilyen procis feljesztő kártya. De ha a mikrokontrollereket most akarod megtanulni, akkor ezzel meg fogsz szenvedni, mert nagyon kevés anyagot találsz hozzá. (meg már elavult) Inkább a PIC-eket tanuld meg, azokhoz rengeteg segédanyag van. Ha a (panelt értékesnek tartod és mindenképpen akarsz kezdeni vele, akkor derítsd fel a proci ki és bemeneteit. Illessz oda egy másik Pl, PIC-es kis panelocskát és "drótozd" össze...Elképzelhető, hogy néhány dolod illesztő IC-ken keresztül van megoldva, (80C32-nél), ami a PICnél már helyből benne van. Pl, analóg jel fogadás, stb...Aztán a másik procival kapcsolatban hasonló a helyzet. Az, hogy ehhez a mikrovezérlős cél vezérlőhöz valakinek (lehetőleg grafkus) feljesztő környezete van, az nem a gyakori esetek közé tartozik (szerintem)
Szia!
Ez így már érthető, azt hiszem, megyek a PIC kezdőknek oldalra. Ez a panel meg jó lesz alkatrész forrásnak. Köszönöm. Üdv. Laci
Ez a proci a 8052 romless valtozata. Tehat kulso eprom szukseges a program tarolasahoz. Vegulis nem egy nagy kunszt. Itt talalhato hozza sok anyag. Persze meg ugye jon a problema, hogy a programot hogy fogod beleonteni a Flash tarba. Regebben voltak hozza szimulatorok, C forditok is, de ma mar elegge kikopott minden. Mivel ma mar sokan gyartanak uC-t es a 8052 sorozatot viszont sok helyen kivettek a gyartasbol, kezd letunni a piacrol. Ertheto is, mivel pl PIC, AVR, ARM chipeket sokkal olcsobban, sokkal nagyobb tudassal tudsz venni. Erdekes lehet szorakozni egy kicsit, de ilyet munkara fogni mar nem nagyon eri meg, hisz par szazasert mar tudsz venni nagyobb tudasu, es komplexebb PIC-et.
Szia! Megkérdezhetem, hogy mit értesz "romless"-en? Ü
dv.: Yoe
Szia!
A 8052-ben van 8K rom, a 8032-ben nincs rom, külső kell neki, ez a "romless". Üdv. Laci Idézet: „Tehat kulso eprom szukseges a program tarolasahoz.” |
Bejelentkezés
Hirdetés |