Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Témaindító: Müszi, idő: Okt 19, 2006
Témakörök:
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Nekem is ugyan ez a véleményem!Gratula!
EEEEz igen! Szép kis műhely.Gratula hozzá.
Pisti
Gratulálok, klasszul megcsináltad
Ez tényleg jó lett. Gratula! De a "szegény" Junkers-t mikor kötöd be? Így meg fogsz fagyni télen
.
köszönöm a dícséreteket, a kazán bekötése, rangsorba, kb 18. helyen van
Nagyon jó lett, de majd úgy November táján, amikor füles sapkában, dermedt kezedből kiesik a páka, gondolj az előttem szólóra: mi szóltunk időben (jó időben, Júniusban!)
Sziasztok!
Nemsokára egy új taggal bővül a műhelyem, ami egy panelfúró állvány lesz. Az alapja egy kukázott (MÉH telep) pneumatika munkahenger a hozzá tartozó rudazattal. Nagyon stabil felépítmény a csúszó rudak csúszó golyós csapágyon futnak, saját zsírozása van, zsírlehúzó szimeringgel alul felül. De ami nagyon tetszik benne, hogy nem kell visszatoló rugó mert a munkahenger nem enged át, így légrugós lesz Nemsokára teljesen elkészül, addig egy kis ízelítő.
Szia!
Biztos tökéletes lesz,de az ízelítőtt nem tudom megnyitni sajnos.
Azért az megnyugtat, hogy nemcsak nekem volt ilyen negatív tapasztalatom az említett márkával.
Amúgy a kérdés azért vetődött fel bennem, mert valamelyik ősömtől örököltem egy remek bakelit fúrószártartó lapot (lásd: kép), és arra gondoltam, most már ideje lenne megtölteni.
Hát ha használható "örök" darabokkal szeretnéd megtömni, az bizony nem kis lóvé, de ha vigyázol rá, akkor lesz aki örökölje tőled, viszont ha csak kiállítani kell, akkor pár forintból teli lehet tömni, de gondolom nem ez a célod. Én megtömném apránként HSS-G sorozattal. Sose lesz gondod többé a fúrószárakkal.
Szintén a HSS-G-t mondom...és minden furat előtt érdemes ipari faggyúba mártani, meghálálja.
Értsd: vmilyen kenőanyagba. "Szárazon" nem fúrunk.
Jó tiip! Én "sima" kenőzsírt szoktam használni.
Jajj, bocsánat, elfelejtettem a privát albumot átállítani nyilvánosra..
Most már jónak kell lennie!
A fúrózsír legalább oly elmés dolog, mint a reszelőzsír...
Kenni nem kell, ellenben hűteni illő. Ízlések és pofonok különböznek, de létezik a célra fúró-üregelő spray is.
Ez sarkítás...
Például a kifejezetten fúró-üregelő spray is tartalmaz kenőanyagot, a könnyebb forgácsleválasztás elősegítésére. Ha csak pusztán a hűtés lenne a cél, a legtöbb helyre az egyszerű csapvíz is megfelelne.
Ha fontos a termelékenység, akkor hűteni és kenni is kell!
például: víz-olaj emulzióval.
Ilyen cuccokat kidobni, eh...
Határozottan masszívabb, mint a Dremel gyári állványa, azonban utóbbi komoly előnye, hogy a gép megfelelő felfogatásának kialakításával már nem kell vacakolni. (A képeken a lyukraszteres NYÁK persze csak illusztráció, a fúrnivaló remélhetőleg majd szerdán ér ide.)
A víznek túl alacsony a forráspontja. Nem hiszem, hogy bármely forgácsolási eljáráshoz a gépzsír ideális lenne.
A víznél csak a megfelelő mennyiségre kell ügyelni, és nem vált halmazállapotot.
Dehát ezt már régen alkalmazzák, némi orsóolaj hozzáadásával kész a kiváló hűtő-kenőképességű emulzió, ahogyan előttem is írták. Amúgy természetesen a gépzsír egyik fajtáját sem forgácsolásra hegyezték ki, de kényszerhelyzetben minden további nélkül alkalmaznám, mert a levegőnél a hővezetőképessége, és a kenési tulajdonságai sokkal jobbak.
Faggyút inkább menetvágáshoz, metszéshez használtunk régebben, de az tény, hogy nagyon jól lehetett dolgozni vele.
Manapság már az is időkiesés, ha bekened a szerszámot, nem pedig lespricceled.
Vízbe keverhető tömény emulzió is megoldás lehet. 1000 forint litere, 1 liter bőven elég tíz literhez. Forgatni kell, pontos koncentrációt beállítani mert alatta felette bedöglik. Otthon fúró vágó üregelő spray a megoldás. Birkafaggyú menetvágáshoz a legjobb. Kérdés mihez kell. Általános tanács nincs. Vész esetben bármilyen olaj megteszi.
A löttyöknek hűtés-kenés a szerepük. Tompa szerszám nyomni fog, éles szerszám megfelelően forgácsol. Köszörülés sem mindegy. Egyszer kipróbálom hss szerszámokra azt a köszörülési profilt amit keményfémnél alkalmazunk. Csak próbaképp mit mutat.
Igen, kb. ennyi a titok.
Idézet: „Ilyen cuccokat kidobni, eh...” Ha te azt tudnád, hogy még mik vannak ott hűűűű A múltkor apa egy vadonat újj Bosch ütvefúrós akkus csavarozó motorját , áttételét és tokmányát hozta, annyi baja volt, hogy a motor telement vasreszelékkel. Valamire egyszer csak jó lesz... Honlap elkészül nekem is az állvány teljesen, majd beszámolok róla, ha van rá igény...
Igen, mivel a víz akkor is von el hőt, mikor már forr.
Mi hűtővíz-emúzióval szoktunk forgácsolni, ha megkívánja a dolog...
Egy néhány új kép alkatrészek és az új Bulgár rádió szerzeményem.
Nincs még egy? Cnc z tengely lehetne belőle készíteni.
Lehet hogy van több is, csak le kell menni a telepre, ha van, majd gondolok rád! Ugyan ilyesmi kellene? (2 csúszótengely és a munkahenger?)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

.

Most már jónak kell lennie!
Kenni nem kell, ellenben hűteni illő. Ízlések és pofonok különböznek, de létezik a célra fúró-üregelő spray is.