Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fűtés vezérlés
 
Témaindító: kiviszem, idő: Nov 12, 2005
Lapozás: OK   1 / 6
(#) kiviszem hozzászólása Nov 12, 2005 /
 
Sziasztok
Segitség kellene egy olyan kapcsolás elkészitéséhez,mely vegyeskazán üzemelést vezérelne.A következőket kell tudnia:kazán közelében felszerelve az elektronika 40-100 C"tartomány méréshatár,az elektronikától 5 méterre felszerelhető digitális hőfok kijelzés,50 c"-nál szobatermosztát kör megszakitása,60 c"-nál keringető inditása,mely 70,és 80 C"-nál másik kimenetet kapcsolna fordulatszám szabályozáshoz( három állású keringető szivattyú)90 C"-nál riasztás (csengő-villogó)kimenetet kapcsolna.A legegyszerűbb,biztonságos megoldás érdekelne,esetleg készen legyártva.
(#) dB_Thunder válasza kiviszem hozzászólására (») Nov 12, 2005 /
 
Pont ilyet akarok csinálni itthonra,az áramkör eleje már megvan a fejembe, csak a szivattyúig nem jutottam el hogy +nézzem hogyis műkszik...Remélem jövő hétvégére kapcsolási rajzal térek vissza...
(#) kiviszem válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 13, 2005 /
 
A szivattyút most készülök szétszedni,annyi már biztos,hogy a motor pólusváltós úgyhogy 8 eres kábellel kell csatlakozni az elektronikához,ami elvégzi a pólusváltó kapcsolást a beállitott hőmérsékleten.(Grundfos 60/40)Az érzékelő olyan kilakitású kellene,hogy a vegyeskazánon lévő mérőhüvelybe beleférjen.(kb átm 6mm-es mérőszonda)A szobatermosztát kör megszakitásra azért van szükség,mert egy cirkót vezérel.Az állitási lehetőséget úgy gondoltam,hogy szintenként forgópotival lehetne állitani a fordulatszám váltást,az 50-és 90 fokos fokozat pedig a panelen lenne trimmer állitással.A pólusváltás lehet kicsit bonyolult lessz?
(#) dB_Thunder válasza kiviszem hozzászólására (») Nov 15, 2005 /
 
Szóval a keringetőig még mindig nem jutottam el..pedig "égetően" fontos lenne...
én csak a fedélen található 3 állású kapcsolót akarom kiváltani(nem fokozatmentesre készítem).A szenzor 1 pici dióda lesz,úgyhogy belefog férni(hogy összekapcsolható legyen az itt ism. hőmérővel)
(#) dB_Thunder válasza kiviszem hozzászólására (») Nov 25, 2005 /
 
Szétkaptam a keringetőt(grundfos ups 25-50)...
kép1
kép2
kapcsolás
(#) Satterhand válasza kiviszem hozzászólására (») Nov 26, 2005 /
 
www.hobbycnc.hu (szabályzók/kazán szabályzó)
Itt mindent megtalálsz rolla!
sziasztok!
(#) kiviszem válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 26, 2005 /
 
ha ez igy igaz,van remény külső kapcsolásra
(#) kiviszem válasza Satterhand hozzászólására (») Nov 26, 2005 /
 
nagyon egyedi megoldás,nekem teljesen mást kell szabályozni,de kössz a linket,érdekes
(#) dB_Thunder válasza kiviszem hozzászólására (») Dec 10, 2005 /
 
az áramkört jövőhéten építem...
(#) cyber válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 26, 2006 /
 
mér igy csatolod igy nem lehet megnézni:boxer::violent:
szerk
(#) Gál Norbert hozzászólása Szept 23, 2007 /
 
hello

Nekem a kazánnvezérlést kéne megoldanom, mégpedig úgy szeretném, hogy nálunk lent a pincében van a gázkazán, amit innen föntről tudunk vezérelni (azszem termosztatnak hívjak) ez van osszekötve a kazánnal 3eres kábellel, és 1-6ig eleht állítani azszem ez nem lényeges, na és én ezhelyett szeretnék modernebb megoldást, mégpedig PICes LCD kijelzősett amin nyomógombokkal lehet a hőmérsékeltet, vagy időt ameddig fűtsön a kazán, éjjeli üzemmódot stbstb.

Régen egy odlalon láttam pont ilyet, de már nemtudom hogy hol.

segítségeteket köszönöm.
(#) zsoltee0001 válasza Gál Norbert hozzászólására (») Szept 23, 2007 /
 
hi
lehet ilyen termosztátot kapni, ami elemes, be lehet rajta állítani hány órától hány óráig fűtsön, bármelyik szobába be lehet vinni, rádiohullámokkal kommunikál a kazánra épített érzékelővel, asszem tizenezer ft körül van.
üdv
(#) Sergei válasza kiviszem hozzászólására (») Szept 23, 2007 /
 
szia.
én csak azt szeretném megkérdezni hogy miért is szeretnéd a keringető szivattyu fordulatszámát szabályozni?

üdv Sergei
(#) Gál Norbert válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 23, 2007 /
 
Nah, igen de akkor elveszik az építés öröme, meg a saját egyedi dizájn.




Szóval, ha tud valaki valmi hasonlót.
(#) szabjan válasza Gál Norbert hozzászólására (») Szept 23, 2007 /
 
Nos én eredetileg fűtéstechnikai szakember volnék..?.

Én is bütyköltem már össze pár kapcsolást fűtéshez, de hidd el nem éri meg nagyon belebonyolódni. Én javasolnék neked egy kompromisszumot. Lehet kapni komolyabb digitálisan vezérelhető konektorokat. Ezek negyed óránként tudnak kapcsolnak ki vagy be. A bekapcsolást fel lehet használni nappali hőfoknak a kikapcs az éjszakai.
Csak két beállítható hőmérséklatkapcsolót kell készíteni,- itt talán mások tudnak segíteni.-amelyen beállítható a két hőfok. Szerintem még így is jól jössz ki a dologból, mert egy normálisabb programozható termosztát /Eberle, Computherm-belépő szint/13 ezer.
A szivattyúról meg csak annyit ne akard lassítani az áramlást a rendszerben, ezen szivattyúk fogyasztása amúgy is elenyésző . Az újabbak több fokozatúak is 30-50-80W-ig. És ha nem tévedek a mostani szivattyúk impulzussal nem is vezérelhetőek. Van gyári megoldás, idén jelent meg a Grundfos cégtől és Alpha a fantázianevük. Ezek képesek a lezárt Thermoszelepek arányában fordulatszámcsökkentésre, bár áruk viszonylag magas....
Na ennyi elég belőlem...
(#) Gál Norbert válasza szabjan hozzászólására (») Szept 24, 2007 /
 
De én szeretnék belebonyolódni, és láttam is ilyen kapcsolást a neten, de mire megakartam csinálni, addigra ujratettema windowst. Na és ugy minde elveszett....


Szóval ha tud valaki iylen LCDs PICes megoldást szólhatna.
(#) zsoltee0001 válasza Gál Norbert hozzászólására (») Szept 24, 2007 /
 
hi
ja bocsi, igazad van, igy elmaradna a móka

Szabjan

azt hogy lehetne megoldani egy programozható konektorral pl ha a hétvégén nem vagyok otthon, ezért péntek estétől vasárnap estig ne legyen fűtés és odakinn van minusz 30 fok, tehát valamekkora hőmérsékletet fennt kellene tartani, hogy ne fagyhasson szét a rendszer.
üdv
(#) Sergei válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 24, 2007 /
 
üdv.

idézet szabjan-tol: "Lehet kapni komolyabb digitálisan vezérelhető konektorokat. Ezek negyed óránként tudnak kapcsolnak ki vagy be. A bekapcsolást fel lehet használni nappali hőfoknak a kikapcs az éjszakai.
Csak két beállítható hőmérséklatkapcsolót kell készíteni"

szerintem ebben benne van a fagymentesitö funkcio is.

más:

a gáz fütés-nél a helyiség hömérsékletét kell figyelembe venni.mivel ha tul melegvan a gázkazán bármikor lekapcsolhato.ezt lehet sima mezei termosztáttal illetve pic-el és lcd-vel felszerelt termosztáttal.mind a kettö ugyan azt a feladatot látja el csak mig az egyik sima natur kinézetü addig a mássik csilli villi.ezen felül ha felszerel egy külsö hömérséklet érzékelöt az a külsö hömérséklethez viszopnyitva állitja be a kazán fütési höfokát.

más:

vegyes tüzelésü kazánnál a fütési rendszer vizhöfokát kell figyelembe venni.mert ha felforr a viz a rendszerbe és nincs hova lekeringetni akkor már gázvan.ezen a téren tudom elképzelni a keringetö szivattyu vezérlését pic-el vagy sima mezei csötermosztáttal.
érdemes egy rtadiátort fütetlenül hagyni vagy egy puffer tárolot meghagyni, mert ide lelehet keringetni a felforrt vizet.

szakmai szemmel csak ennyit szerettem volna hozzá füzni a dologhoz.

üdv:Sergei
(#) szabjan válasza Sergei hozzászólására (») Szept 24, 2007 /
 
Idézet:
„vegyes tüzelésü kazánnál a fütési rendszer vizhöfokát kell figyelembe venni.mert ha felforr a viz a rendszerbe és nincs hova lekeringetni akkor már gázvan.ezen a téren tudom elképzelni a keringetö szivattyu vezérlését pic-el vagy sima mezei csötermosztáttal. érdemes egy rtadiátort fütetlenül hagyni vagy egy puffer tárolot meghagyni, mert ide lelehet keringetni a felforrt vizet. szakmai szemmel csak ennyit szerettem volna hozzá füzni a dologhoz. üdv:Sergei”


Nos a vegyesnél más a helyzet, ha valaki kicsit ismeri a Gőzkazánok lelki világát, az tudja, ho gy a felforrt vizet a fajsúly-különbség miatt semerre nem lehet keringtetni/szivattyúval/. Ott csak egyetlen megoldás marad: közvetlenül a visszatérő csonkra kötött KW-onként 2 literes tágulási tartály kazán fölött- előremenőben nagyméretű 2 bar-os biztonsági szelep, lehetőleg közvetlenül ráirányítva a kazánra. Azt meg csak megjegyzem, hogy vegyes tzelésű kazánt még véletlenül sem lehet őrizet nélkül fűteni. Tehát ha áramszünet van és a fűtés nem pörög gravitációsan semmit, azonnali beoltás finoman...
Pár alap.:
A Szivattyú lassításáról:
A öntöttvas kazántestek viszatérő oldalon 40fC alá nem igazán kerülhet mert kondenzáció keletkezik. Az ideális a radiátorokon a 20 Celsius-os hőlépcső. Namost a szivattyút minél lassabban pörgeted, a kazán felé annál hidegebb víz ér vissza. Hidd el nem tesz jót a rendszernek. Én szedtem ki 6 éves Thermomax állókazánt amit padlófűtésre közvetlenül kötöttek, 30 fokon járatva fokozatosan. Olyan revés lett a kazán, hogy a tagok közti 1 cm-es rések eltűntek és az égéstermék nem tudott átáramlani. Egy megoldás van de ez költséges viszonylag, háromjáratú szelep beépítése és nagyhőfokú kazánkör létrehozása, és a radiátorkör hőfokának szabályozása de folyamatos keringtetéssel. Az ideális a vezérlés szempontjából az lenne ha mondjuk 23 fok a kívánt hőmérséklet és delta szabályozással a víz ugyancsak 23 fokra csökkenne mira a levegő 23 fok lesz. De ez nehezen megvalósítható. Itt a nagyhőfokú kör szigetelése lényeges hogy ott minél alacsonyabb veszteség legyen.
Hú lehetne még folytatni... Elnézést ha hosszú lett.
(#) Sergei válasza szabjan hozzászólására (») Szept 24, 2007 /
 
a lekeringetést egy hideg radiáttorra értettem vagy egy puffer tárolora iletve ha forr a kazánba a viz akkor ha rányitom a hideg radiátor vizét valamennyit hüt a rendszeren.természetesen az elmélet és a gyakorlat teljesen más.a hozzászolásom a vezérléshez probáltah hozzáfüzni hogy nem érdemes annyira megkombinálni a dolgot.szerintem felesleges.

üdv Sergei
(#) szabjan válasza Sergei hozzászólására (») Szept 24, 2007 /
 
jajaja értem én, ezért írtam én is. Nem itt vetődött fel ez először ne aggódj.
(#) Sergei válasza szabjan hozzászólására (») Szept 24, 2007 /
 
én ugyan nemaggodok de nekem is jol jönne egy pic-es termosztát a vegyes kazánra csak láma vagyok a pic-hez,az elektronikához meg csak hobbista
(#) kiviszem válasza Sergei hozzászólására (») Szept 27, 2007 /
 
Nos a szivattyú fordulatszámát úgy gondoltam vezérelni,hogy eleve 3 állású kapcsoló van rajta,és azt szeretném kapcsolgatni,a hőmérséklet emelkedésének megfelelően vezérelve.Pic -kel nekem túl bonyolult lenne az elektronika,amúgy meg ki irna nekem olcsóért programot hozzá.A rendszer működik,de egy vegyeskazán üzemeltetés rendszeres felügyeletet kiván,ami nem túl szórakoztató.Pufferként egy 200lit-es hőcserélős bolyler van a fűtéskörben,bár a szivattyú által egyszerre vezérelve,hogy felfűtse a HMV vizet.Hogy ne kelljen állandóan leszaladgálni a pincébe szerettem volna egy távhőmérséklet kijelzést kialakitani,ami eddig nem valósult meg.Kerestem vezetékes v.vezeték nékülit,de olyan magas hőmérsékletre nem találtam mint ami egy kazánnál van.Erre van e valami tipp?
(#) dil válasza szabjan hozzászólására (») Nov 19, 2007 /
 
hi
Fűtéssel bajlódom én is. Vegyes kazán, hőcserélős puffertároló, napkollektor van, kellene egy olcsó vezérlő ezekhez (egy profi vezérlő 100e felett van)
A naplopónak van vezérlője, de az a kazánt és a fűtést nem kezeli (nem egyszerre készült) - nincs elég kimenete - így nem bővithető.

A felforró kazánhoz: egy tervező ismerősöm javasolta a bojtárszelepet(Ő így hívja) termoszeleppel hideg vizet enged a kazánba, egy túlnyomás szelep pedig kiengedi a forrót, ez automatikusan addig megy amíg le nem hül a kazán.
(#) JZoli válasza Gál Norbert hozzászólására (») Nov 20, 2007 /
 
Szia nézd meg itt ezen az oldalon a linktárat ott van egy PIC-es szobatermosztát , az elég komoly, szinte mindent tud.
(#) intendo hozzászólása Nov 30, 2007 /
 
Sziasztok!

Tanácsra lenne szükségem:

Vegyes tüzelésű kazán, gázkazán együttműködési problémája: nekem tökéletesen megfelelne a csőtermosztát + relés megszakítós dolog, de nem igazán kivitelezhető, mert nem tudok kábelezni a gázkazánhoz sajnos(lakás másik részén van és nincs kapcsolata a másik résszel). Szerintetek meg lehetne-e oldani ezt a gondot egy rádiós jeladóval amit a a vegyes kazánnál lévő csőtermosztát vezérelne. Ha igen tudnátok ebben nekem segítséget nyújtani?
(#) paleszka hozzászólása Szept 20, 2009 /
 
Sziasztok.

Nem teljesen ebbe a témába vág a dolog, de hasonló, és ezért nem akartam új topic-ot nyitni. Szóval a problémám:

Adott egy 8-10m2-es fürdő. Ennek a fűtését kellene költséghatékonyabbá tenni. Mivel csak és kizárólag elektromos fűtés lehetséges, és eddig igencsak sok volt emiatt a téli villanyszámlánk. Nos kinéztem egy 2000W-os fűtőtestet (split klíma szerű beltérire hasonlít)
amiben van termosztát. A falak vékonyak, de a szigetelésre nem akarok költeni, mert 1-2 éven belül elbontásra kerül. Nos azt kellene megoldani, hogy a helység ne hűljön ki teljesen, hogy éjszakai áramról menne főleg, és a termosztátja kb. 20 fokra lenne állítva.
De mivel éjszakai áram hol van, hol nincs, ezért kellene egy olyan megoldás, hogy ha pl. 16 fok alá csökken a hőmérséklet a fürdőben, akkor sima nappali áramról kapcsoljon be, ezzel is tartva egy alap hőmérsékletet. Erre kérnék ötleteket. Köszönöm.
(#) dil válasza paleszka hozzászólására (») Okt 22, 2009 /
 
Erre a célra a legegyszerűbb -kereskedelemben kapható- hőfogszabályzós ventilátoros fűtőtest is alkalmas. Pár nap alatt kitapasztalod, melyik fokozaton kell hagynod, hogy tartsa a 16-18 fokot. fürdés előtt fél órával feljebb veszed és bemelegít, csak ne felejtsétek el visszaállítani.
(#) Zed válasza paleszka hozzászólására (») Okt 22, 2009 /
 
Az éjszakai/nappali áramhoz nem nagyon értek. Arról van szó, hogy az éjszakai áramról járó konnektorban csak akkor van villany, ha a szolgáltató éppen adja az éjszakai áramot, a többi konnektorban pedig nappali van, tehát ott mindig van áram?
(#) Chester válasza paleszka hozzászólására (») Okt 24, 2009 /
 
Szia Paleszka!
Én a problémádat egész egyszerüen egy szobatermosztáttal és egy olyan jelfogóval oldanám meg, ami bírja a fütötested áramfelvételét. Mégpedig úgy, hogy a jelfogót a nappali áramról vezérelném a szobatermosztáton keresztül (ami jelen esetben 16 fokra van beállítva), és ha a hömérséklet nem éri el a 16 fokot, akkor meghúz a jelfogó, és át kapcsolja a fütötestet a nappali áramra. Remélem segítettem.
Következő: »»   1 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem