Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1509 / 2208
(#) sny válasza FordPrefect hozzászólására (») Márc 3, 2013
Így van. Csak arra senki nem veszi a fáradtságot, hogy megnézze, és értelmezze néhány elektroncső adatlapját.
(#) bta válasza FordPrefect hozzászólására (») Márc 3, 2013
sokkal kisebb torzítással, később kezd el klippelni az erősítő

... és mi a fene ez valójában, ha nem a teljesítmény növelése?
Ügyes tervezéssel, lineáris, kevés páratlan harmonikus komponenst termelő triódákat (pl. 2A3) ellenütemben, a szokványos A és AB-osztály közé beállítva a kisjelű torzítás minimális(!) növekedése mellett még nagyobb teljesítmény vehető ki.
> 20W 2 darab 2A3-ból, 10W-on még nvcs nélkül is mindössze 1% THD...
(#) viktorio333 hozzászólása Márc 3, 2013
Sziasztok. Nem találkozott valaki véletlenül QQE 03/12 -es csövel ?
Érdekelne hogy lehet e SE erösítöt készíteni vagy érdemes e ezekkel a csövekkel foglalkozni mert kaptam 36 darabot. Szóval mellékesen ha valakit érdekel jelezzen bátran zsír ujak.
(#) pucuka válasza viktorio333 hozzászólására (») Márc 3, 2013
Én foglalkoztam ilyen csövekkel, de az 160 MHz -es adó vevők 10 W -os végfoka volt. Az pedig itt ugye nem releváns.
Szerintem biztos lehet belőle SE -t, és PP -t is készíteni, de hogy milyen lesz azt nem tudom. De ha van ilyen sok, pláne új csöved, akkor nyugodtan kipróbálhatod. Az adatlapján is van rá ajánlás, de a neten is lehet hozzá kapcsolást találni. olyan 4 - 5 W -ot biztos ki lehet préselni belőle.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2013
(#) Hx-2 válasza viktorio333 hozzászólására (») Márc 3, 2013
Link1
Link2
Google
(#) mark.budai válasza viktorio333 hozzászólására (») Márc 3, 2013
Én mindenképp PP-t csinálnék belőle, ha már 2 trióda van benn. 7-8-ot tudni fog, és nem lehet rossz. Ott a GU50, az is nagyfrekis cső, és nekem PP-ben nagyon tetszik. Nem SE-nek való cső. Hatalmas kimenő, erős táp, de a cső maga elég olcsó ahhoz, hogy többet használhass belőle.
(#) pucuka válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 3, 2013
Tetróda (sicc)
Esetleg gerjedékeny lehet, ezért vigyázni kell a rácslevezető ellenállásokkal.
(#) mark.budai válasza pucuka hozzászólására (») Márc 3, 2013
Hoppá, tényleg tetróda, nem tudom, miért triódára gondoltam.
(#) pucuka válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 3, 2013
A tetródák minden bajával együtt. Nem véletlenül találták fel (inkább fejlesztették) a sugártetródát.
(#) mofesa válasza viktorio333 hozzászólására (») Márc 3, 2013
Szia.Én meg SE-t csináltam a GU-17 -el.Az ügyebár a testvérkéje.
(#) bakos13gab hozzászólása Márc 3, 2013
Nekem is van pár GU17-es csövem. Kipróbálnám őket.

Ezt nézegettem, de nem tudom, hogy mit látok. A katódrészre gondolok. Nekem nagyon kacifántosnak tűnik, de biztos a kényszeredett sziámi mivolt miatt ilyen.

Az anódokon az a ferritgyűrűs csoda a nagyfrekis gerjedés ellen van?
(#) bta válasza FordPrefect hozzászólására (») Márc 3, 2013
Idézet:
„Továbbra is A osztályú SE. Erről szólt az eredeti történet”

Igen, és éppen az SE maradt ki a gyorsösszefoglalómból
Bár szerintem felesleges sokadszor ismételni, hogy együteműnél nincs értelme AB-osztálynak, hiszen ott nem hogy növelné, hanem csökkentené a kivehető teljesítményt. Az anóddisszipációra vonatkoztatott hatásfok A2-osztályú triódásnál (rácsáram) vagy A-osztályú többrácsosnál valamivel kevesebb, mint 50%; A-osztályú triódásnál 23%-kal szokás számolni, amitől a gyakorlat a karakterisztikától, a torzítástól és az illesztéstől függően felfelé és lefelé is eltérhet pár százalékkal. Akit érdekel, miért éppen 23%, itt olvashatja a magyarázatát.
(#) mofesa válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 3, 2013
Azért stabilizálják a katódáramot,hogy 30mA -nél ne legyen nagyobb,mivel a 300V igen magas,és hamar elhalálozik.Ennél a beállításnál,gondolok a katódkondenzátorra is el kezd iszonyatosan torzítani.Gondolom ezért is van benne az a két tekercs.Nálam nincsenek ilyen kacifántos dolgok,mégsem gerjed.
(#) viktorio333 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 3, 2013
Helo. Na megpróbáltam egy alap kapcsolással amit attalakítottam SE kivitelbe szóval a lenyege hogy a csö 2 fele párhuzamosan van bekötve (paralellbe) és láss csodát működött meglepöen szépen szólt. Már csak elöfokot kell neki építenem mert most arra nem maradt idöm de anélkül is működött . Ha valakit érdekel felteszem a kapcsolást.
Én kíváncsi vagyok,tedd fel nyugodtan.
(#) viktorio333 válasza mofesa hozzászólására (») Márc 3, 2013
Megcsináltam énis elöbb a csövet paralellbe kötöttem és szépen működik. Már csak elöfok kell neki meg pontosan beallítani az anód áramot. Nemtudod véletlenül 300 voltnál mennyi kéne neki? A segédrács feszültségét miszerint kell beállítani? Ellenálláson keresztül megy a tápra addig eljutottam
Amint megrajzoltam felteszem elküldöm.
(#) Orbán József válasza viktorio333 hozzászólására (») Márc 3, 2013
Szia, írtam neked a délután 1 privit...
Az adatlap szerin 200V segédrácsfeszültség mellett maximum 30mA,de ehhez ismerni kéne a kapcsolást.Én merőben eltértem ezektől az adatoktól.
Ö lenne az a hibákért elnézést ez az 1.0 verzió.

sa.jpg

Érdekes.Mondjuk én egyetlen egy GU-17 csővel csináltam sztereó SE -t.Az ECC83 nem sok egy kicsit?Ha lett volna ECC81 -em,akkor azt használtam volna.Jobb híján maradt az ECC82.
Hát igen ezzel megoldható az 1 csöböl sztereo nem rossz ötlet . Én ugy tervezem hogy 2 csövet fogok használni monoblokkhoz szóval 4db tetróda lessz párhuzamosan és ECC85 -ös csönek az eggyik triódája fogja meghajtani mint elöfok. Aztán meglátom hogy mit sikerül kihozni belöle. Egyenlöre csak kisérletezek. Esetleg ha megvan az a SE GU17-es kapcsid feltehetnéd . Köszi
Sztereónál azért arra vigyázz, hogy a katód közös. Nem használhatsz katód komplexumot, a rácsokat külső feszültséggel kell előfeszítened.
(#) viktorio333 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 3, 2013
Egyenlöre mono erösítövel kisérletezem de nem értem amit írtál boci nem köthetem parhuzamosan a tetródákat?
De, párhuzamosan kötheted, Sőt PP -t is építhetsz. De két független erősítőt is lehet, de azt már csak körültekintően, mert a katód közös.
Miért ne tenném fel,nem vagyok irigy.Az ECC85 nem igazán vált be a kísérletezések során. Pucuka az áthallás miatt írta a külön előfeszültséget szerintem. Én azért használtam két külön hangerőszabályzót,hogy ezt kontrollálni tudjam.Meglepő,hogy nem keletkezett áthallás a két oldal között.Ezek felső határértékek,nem mennék ezen értékek fölé az anóddisszipáció miatt sem.Ez a csőn is látszott,mikor magasabb volt,mert kékesen kezdett fényleni.Ezeket az adatokat akkor mértem,mikor nálunk is elérte a 230V -ot a hálózati feszültség.
Az nagyon érdekelne hogy mitöl kezd kékesen világítni? Magas anódfesztöl? Jót tesz ez a csönek?
Az azt jelzi, hogy van benne némi gáz is. Ettől még működik, és ha még van benne szabad getter, idővel akár el is múlhat.
(#) mofesa válasza pucuka hozzászólására (») Márc 3, 2013
Ez így igaz,önmagában ez nem is érdekes,de nálam más volt a helyzet.Itt vélhetően a magasabb segédrácsfeszültséget nem szerette,és az anóddisszipáció megadott legnagyobb értékén is túl haladt.
(#) pucuka válasza mofesa hozzászólására (») Márc 3, 2013
Ha disszipáció a probléma, akkor ott izzás van. Az meg piros. A kék, az gázkisülés, és a nyomástól, mennyiségtől függően akár alacsony feszültségeknél is létrejöhet. Lásd stabilizátor csövek, nixi csövek, stb. Dehát egy vákum csőben nagyon kevés van, lehet.
Következő: »»   1509 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem