Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok.
Adott egy páros: - WD TV HD media player (Gen.1) - Samsung HM500JI 500GB SATA2 HDD egy sima 2.5" USB külső rackben. (rack-en kapcsoló nincs, és külső táp sem, csak az Y-USB a tápja.) A WD player folyamatos hálózati feszültség alatt áll (konnektorba dugva), a távirányítóval kapcsolom, ki-be. Kikapcsolt állapotban előlapi jelzőfény nincs. (stand by állapot) A gondom az, hogy WD player távirányítóval kikapcsolt állapotban (stand by) az USB-s HDD folyamatosan világít és pörög. Csak akkor kapcsol ki, ha kihúzom az USB csatiból. Eddig próbált firmware-k cseréje nem hozott eredményt: - WDTV 1.01.01. (legrégebbi gyári) - WDTV 1.03.01. (legújabb gyári) - WDLXTV 1.03.01 - 0.5.8.1 (B-RAD, legújabb 3rd party) Mi lenne a megoldása, hogy a WD kikapcsolásakor az USB-s 2.5"-os HDD is kikapcsoljon? (esetleg másik fw, vagy egy friss fw módosítása, vagy valamilyen relével?) Köszi a válaszokat.
Szia! Az még csak egy dolog, hogy megoldod, hogy kikapcsoljon, de jó lenne a HDD fejét parkolópáylára küldeni, mert ha csak simán elveszed a tápfeszt, akkor a fej ott fog maradni ahol épp utóljára dolgozott és így könnyen megsérülhet és használhatatlanná válhat a winchestered.
Üdv!
Nekem van egy hasonló rackem, ami Kap 12V-t egy kis trafóról, és USB, amin a géppel "kommunikál". Gyárilag van rajta egy kis kapcsoló, ami a betápot szakítja. Szerintem járható út. 3Éve úgy használom, hogycsak kibe-kapcsolgatom. De lehet csak én vagyok szerencsés
![]()
Próbáld ki másik rack-ben, hátha az máshogy vezérli. Az én HDD-m számítógép kikapcsolás után világít, viszont legalább nem pörög. A másik HDD-m viszont teljesen leáll, nem is világít. HDD függő is. Volt egy HDD-m, amit rack-be tettem, és amint csatlakoztattam géphez, nem kapott elég tápfeszültséget, és nem hogy jelezte volna, hogy gond van, hanem szétkarcolta magát belülről... Ugyanabban a rack-ben egy újabb Samsung HDD pittyegett addig, amíg nem kapott elég szuflát (pl. Windows bootolása alatt).
Szia.
Ez így nem teljesen igaz. A mai hdd-k táfeszültség elvesztése esetén is kivágják parkoló sávaba a fejet. Lehet hallani ahogy koppan. Meg ha belegondolsz, akkor elég amatőr lenne a mai világban tápfeszültség vesztés ellen védekezni. Meg szerintem ha nem érkezik egy ideig olvasásra parancs a HDD-nek, akkor alapból le kellene menni standby módba, vagy valami hasonlóba, mondjuk ehhez lehet, hogy tényleg vezérlés kell, amit akár a rack is megcsinálhat. Egyébként nem lehet valahol a lejátszó menüjében állítani, hogy kiadja-e standby módban az USB-re az 5voltot?
Szebence:
Nem hiszem, hogy tápfeszültség elvesztése esetén gond lenne?! A 3.5"-os winyót a rack hátulján lévő kapcsolóval állítom le a saját, külön tápjáról. (gyárilag ilyen) Ha viszont gond... akkor elég nagy gááááz! Kovidivi: Nem rossz ötlet, de sajnos másik 2,5"-os rack-em nincs. Próbálok szerezni, legalább kölcsönbe. banati22: - Sajnos a lejátszó menüjében nincs a külső tárolóra vonatkozó beállítás. (a firmware-ját sajna szerkeszteni nem tudom, illetve milyen pontos bejegyzés vonatkozna erre.) - A time-out féle auto megállást még nem néztem... Lehet, hogy akkor is világít, de nem pörög??? Ki fogom próbálni!
Nagyon tévúton járok, ha az USB-kábel -/GND szálját kapcsolóval megszakíthatóvá tenném?
(ha máshogy nem megy!)
Kovidivi:
Másik 2,5"-os rack-ben még meg volt szerencsém kipróbálni. banati22: - Sajnos a lejátszó fw-jének hack.je nem vezetett eredményre. - Nincs time-out féle auto megállás. Világít, és pörög is! - - - - - - - - - - - - - - - - - - 2 dolgon gondolkodtam: 1) Az egyszerűbb: Egyszerűen az USB kábel GND szálját manuálisan kapcsolhatóvá alakítanám. (ezzel nem ugyanúgy megmarad a manualitás, de nem kell ki-be húzogatni a lejátszóból az USB kábelt.) 2) Az 1)-es tovább fejlesztett verziója: A lejátszóból kihozok egy vezérlő feszültséget. Ami STAND BY=0, ON=12V. Az 1)-es pontban szereplő manuális kapcsolót kicserélném egy "relére"??? (ezzel a lejátszó STAND BY állapotában automatikusan bontaná az USB GND-szálját. Így kényelmes is lenne.) A lejátszó hálózati tápjának kimenete: 12V, 1.5A Nem vagyok egy elektronikai zseni, de azért blankolás, forrasztás még megy.... ![]() - Szerintetek működőképes a gondolat? - Milyen alkatrészt javasoltok a megszakítás vezérlésére? /2)-es pont/ Köszönöm a válaszokat... ![]()
Dehogy marad. A lemezek hőskora óta parkoltatják a fejet (késői DOS-os időkben szerinted parkoltattuk a fejet, mikor lelőttük a gépet?), elektronikusan és mechanikusan támogatva is. Úgyszólván sosem fordul elő, hogy kint marad.
Inkább a +5V-ot szakítsd meg. A rack maga nem intelligens, nem fog leállítást kezdeményezni, a kapható vezérlők kb. 90%-a biztosan nem. A WDTV firmwareében nem fogsz tudni megoldani olyan funkciót, mely hardveres előkészítést igényel: A firmware nem ültet FET-et az alaplapra a készenlétkori áramtalanításhoz.
![]()
A hiba a 2es pontba ott kezdődik, hogy STAND BY-t meg kellene találni, és ez után már tudsz vele vezérelni. De ilyen integrált IC-s világba ezt nem könnyű megtalálni minimális felszereléssel és tudással.
Dehogy pittyeg az
![]()
Az előlap világítása máris adja a szükséges pontot.
Hasonlóan, az előlepi led-hez: ON=világít, STAND BY=elalszik
Ha mást nem erről nem lehet valamilyen feszt levenni vezérlőnek?
didyman
- O.K., akkor az USB +5V-ját kapcsolná. - Az előlapi panelről szedek feszt. Gondolom, ennek a feszültségét kellene tudni, hogy tovább lépjünk, vagy nem? ![]()
Az nem 12Vos és ha elbírja amit kapcsoltatnál vele esetleg. De ismerve a mai technológiát pont 1 ledhez van kiszámolva az alkatrészek értéke.
Egy LED-nél nagyon nem is lehet másra méretezni, csak amit az az egy LED elbír.
![]() ![]()
Akkor, neki keddek este:
- Keressek egy olyan feszültséget, ami STAND BY=0, ON=1. - Megmérem a feszültségét.
Valami félreértesz. Meg sem mozdul a HDD-ben semmi (kezemben fogom), pittyeg, egy kis hangszóró. Felismerem egy mozgó alkatrész hangját. Már így használom 2éve, és még nincs baja? Csak miattad leszedtem egy HDDsentintelt, 100/100-as mindkét vinyóm, tökéletes állapotban vannak (külső HDD-k, 2.5"). És pittyeg, mikor nem kap megfelelő tápot, mindkettő! Sőt, akkor is pittyeg, ha az Y kábelvégből csak a táp része van csatlakoztatva, tehát nem kapja meg az USB adat vezetékeit. Szerintem csak simán nem találkoztál még ilyennel. Ez Dealextreme-ről rendelt legolcsóbb kínai vacak, de teszi a dolgát, sebességgel sincs gond, USB2.0 korlátoz. Csak a hozzá adott kábeleket kellett lecserélni...
Az előlapi led feszültségét megmértem: 2,6V
![]() Ez tudja vezérelni az USB +5V megszakítását? Tudtok segíteni, hogy milyen alkatrészekből, hogy csináljam meg? ![]() Köszi a válaszokat! :worship:
Egy egyszerű optocsatolós megoldást is kereshetsz...
én is így oldottam meg:
5V ról egy opto (6n137) tudta a 12V relét kapcsolni, vagyis ha elmegy az usb táp, elveszi a vinyó tápját - az 5Vés a 12V - megszakítja.
gondolom nem bonyi a kapcsolás, az opto ledje ell-on keresztül megy az usb tápjára , az opto kapcsoló szála a relét kapcsolja , a relé meg az 5 és 12 voltot.
ami kell : 2 ák relé , opto , ell a ledhez , dióda a tekercshez , meg némi bekötő vezeték, és kevés ragasztó , a relét leragacsozni. ha jó pontozd
Az opto meg tudja hajtani a relét? Nem kell oda egy tranzisztor is?
2.5-os, tehát hordozható, usb-s vinyó. Ha simán kihúzod az usb-ből, akkor is elveszi a villanyt.... márpedig ugye mindenki ki-be huzogatja, állandóan. Akkor minden vinyó óriási veszélyben van.
![]()
Csak egy tipp, de próbáld meg:
Nyomd a kikapcsoló gombot a távirányítón folyamatosan 5 mp-ig. Nekem már nincs wd tv-m, upgradeltem egy WD TV Live Hub-ra, és az így működik, hogy ha csak simán lekapcsolom akkor lekapcsolja a playert de a benne lévő és a rádugott vinyók tovább pörögnek, és a megosztások a hálózaton keresztül elérhetők. Ha hosszan nyomom akkor lekapcsolja teljesen a vinyókat. Másik dolog: vegyél egy rendes USB-s vinyót, és nem lesz gondod. Pl. veszel egy WD MyPassportot, az lekapcsol ha nincs forgalom. Vagy ha nem cél a hordozhatóság akkor WD MyBook, az szintén magától lemegy csicsibe ha nincs használva. Egyszerűbb, profibb megoldás mint kapcsolót meg relét meg egyebeket gányolni. Persze egyértelműen drágább is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |