Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Hát ebben nem vagyok biztos.
A szélkerekem régi tárcsagenerátora már 3. éve volt kint fedetlenül és semmi baja sincs, pedig kapott esőt havat meg napot is, még sincs semmi baja. Ne haragudj de a szilikon ára nagyon sok. Tudom máshol is drágán adják de amennyi nekem kellene az legalább 4-5 literre rúg. Annyit meg nem ér az egész. Találtam egyébként még olcsóbban műgyantát ami ugyan csak víztiszta. Valószinű csak meg próbálkozom azzal leönteni aztán lesz ami lesz.
Nem ajánlom a műgyantát, haverom kipróbálta télen széttörtek a cellái a zsugorodás miatt.
Személyautó generátor röhögve el megy 30 évet,az sincs védve semmivel,kilátszik a tekercselés!
Esőben alulról kapja a vizet,télen meg a sós havas latyakot...
Én arra gondoltam hogy a tárcsa generátor mügyantával van kiöntve. Nincs semmi baja a gyantának.
Ha jó arányban keverted be,nem is lesz baja!
De attól még hő hatására mozog! Hőtágulása miatt. De a tárcsa generátor erre nem érzékeny,ellentétben egy kerámialappal...
Az tuti, hogy egy gyantával készült napelem összetörik.. És a cellák pedig nem kerámiából vannak.. Itt van jó sok videó amit érdemes megnézni : Bővebben: Link . Mint a filmekben látható a cellák szilíciumból készülnek.
Sziasztok
Közös ötletelgetést szeretnék kérni tőletek. Biztonságtechnikai rendszert építek (kamera, riasztó), melyet biztonsági okokból napelemről is szeretnék megtámogatni. A napelem 40W-os, az akkupakk 3x 12V/7Ah. A napelem nappal teljesít annyit, hogy 1:1-ben onnan mehessen a rendszer. Este ill. borús napokon akku lenne, amit nem szeretnék nyírni a napi töltöltési ciklusokkal, ezért kapcsüzemű tápról folyamatosan tölteném=tartanám folyamatos szinten a terhelések ellenére is. Ha úgy tetszik, az akkut egy pillanatra el is felejthetjük, mert 2 betáp van: a napelem és a kapcsüzemű táp. Azt szeretném megoldani, hogy amikor termel a napelem, akkor a kapcsüzemű táp kévésbé táplálja a rendszert. Ha beborul az ég, akkor a táp rásegítsen. Mi értelme? A napelem így nem csak backup célokat szolgál, hanem a kapcsüzemű táp fogyasztását csökkenti, így spórol mégha keveset is. 2 lehetőségen látok: 1. Visszirányú diódákkal napelemet és a kapcsüzemű tápot is párhuzamosan ráakasztom a rendszerre és az áramok majd megoszlanak egymás között olyan arányban, ahogy tudnak a napsütés függvényében. 2. Schmitt-triggerrel lekapcsolom a kapcsüzemű tápot a rendszerről, ha a napelemen 15V felett kapocsfeszültséget mérek (a napelem folyamatosan a rendszerre van kötve, tehát ez nem üresjárati fesz). Szerintetek?
Szia! Én másként közelíteném meg a dolgot: a nap ingyen van, az áram pénzért. Ezért ha van nap, akkor egy sima relé váltóérintkezőjével Masterként kötném a napelemes töltést. Így ha kisüt a nap és a relé képes meghúzni - letiltja a hálózatot. Ha elmegy a nap - marad a hálózat. Ennél egyszerűbb elektronika nincs. Lehet persze spirálni a dolgot - de kérdés megér-e ennyit. Egyébként nekem egy darab 7Ah-akksi lát el 2db 4A (max 20A!!!) felvételű motort (kapunyitó) -igaz csak 8 mp-es időkre. Egy darab törött napelemekből összeállított napelem tábláról. Eddig csak télen kellett 2x töltenem hálózatról, akkor is csak azért, mert monokristályos a tábla. Polikristályosnál, mindig lenne töltés - még ha kicsi is. Az én napelemem 22V körül termel és egy háromlábú PB 137 van ráakasztva és kész a töltés 1,5A-ig Beleraktam még egy soros ellenállást a biztonság kedvéért - főleg a motorok miatt, így 1,37A a max töltőáram, viszont rövidre is lehet zárni gond nélkül (TO220-as tokozatú ellenállás van hűtőbordán). Mellékletben egy ugyanilyen megoldás, csak 3db van egy dobozban. Tudom, hogy lehet sokkal jobb hatásfokú töltőt is használni, de ennél egyszerűbbet - nehéz.
Pára mindig van a levegőben!
Amit nyáron csináltál, azt melyik évben csináltad? És azóta sose volt páralecsapódás benne? Egyébként én is ha egyszer nekiállnék, a legolcsóbban próbálnám kihozni a dolgot, csak az akksi kérdése miatt hozzá sem kezdek.
Szervusz! Köszönöm szépen a hasznos soraidat. A relés megoldás tetszik, kipróbálom
A PB 137-t megnézem, bár szerintem a fiókban lévő DC-DC konverterek maradnak. Párszáz Ft-ért beszerezhetőek 1-3 A-ig. Ezzel gondoltam majd a különböző fogyasztókat megtáplálni, remélve, hogy így több marad a rendszerben ahelyett, hogy elfűteném az egyéb feszültségátalakító alkatrészeken (PB 137, fesztab IC-k, stb). A terv: napelem 22V -> DC-DC ~13.5V -> akku. Erről a 13.5V-os sorkapocsról menne minden és szükség esetén további 5-9V-os feszülségek előállítása (pl. Arduino).
Hármat csináltam tavaly,ebből kettőt nyáron.
A két nyáron készült panelben nincs szemmel látható pára kicsapódás!
Véleményt szeretnék kérni a következő ötlettel kapcsolatban. Van e lehetőség arra, hogy egy 12 voltos napelemmel (24 darab 0.5v-s napelem cellákból épített) fűtsek egy helyiséget. A helységben a fagy ellen, fagyközeli idő ellen szeretnék csupán védekezni, mivel növényeket tartok ezen a helyen. Esetleg valami 12 voltos fűtést érdemes e rákötni egy ilyen napelemre? Vagy valami más jó megoldás, aminek kezdeti kötsége van, de a működési költsége minimális?
Köszönöm a véleményeket előre is.
Szia! Csinálsz egy sörkollektort ami fűti a helyiséget a napkollektor meg biztosítja a működési áramot.
Teljesen hibás elgondolás.
1. Elektromos energiával fűteni butaság. 2. A napelem hatásfoka 16-18 %, míg a napkollektoré ("sörkollektoré" is) 80 % körüli. 3. Helyiségfűtéshez azért komoly teljesítmény kell (kW-os nagyságrend). Napelemmel megoldani soha meg nem térülő beruházás. 4. Mindezek csak napsütésben működnek. Több napos borult, fagyos idő esetén és éjszaka mit teszel? Javaslat: légkollektor, pl. "sörkollektor"
Napkollektorral elég körülményes elektromos áramot előállítani.
Napelemet akartál írni.
Kevés információt adtál meg.
Mekkora térfogata van az adott helyiségnek? Van már hőszigetelve? Földrajzilag hol helyezkedik el az adott helyiség? Van lehetőség alternatív hőenergia felhasználására?
Üdv,
nemsokára elkészül a forgatóm, annak a működését akarom tesztelni. Egy 80W-os napelemet akarok vele forgatni, és mérni egy éven keresztül, hogy mennyit tudok vele termelni a lakóhelyünkön. A kérdés csak az, hogy mire használjam a megtermelt energiát? Hálózatba visszatáplálni ebben az esetben nem érdemes. Lehetőleg akkumulátort sem akarok tölteni. Valami direkt felhasználás lenne jó: pl: napi 5l víz felmelegítése. Ezek nem nagy energiák (átl. 500Wh/nap, de mégis pazarlás lenne pl. egy 80w-os izzót nappal üzemeltetni, csak azért, hogy tesztelni tudjam - bár árammal vizet melegíteni is elég pazarló. Van ötletetek?
Miért lenne pazarló? A Naptól van, ha valahol, ott a pazarlás. Te csak arra használod, amire a legpraktikusabb. És ha mérni akarod a megtérülési arányt, simán összehasonlíthatod az elektromos boylerrel készült melegvíz árával.
Telefon/laptoptöltés, ventillátorhajtás. A vízmelegítés is jó ötlet, kevesebbet kell hálózatról melegíteni
Igen, a vízmelegítésnél jobb nem jut az eszembe. Van ötletetek a kivitelezésre? Mert néztem 10 l-es villanybojlereket, többnyire 1...2kw-osak. Attól tartok, ha rákötném, a napelemen folyton az Imax áram folyna át, mintha rövidre lenne zárva. Vagy tévedek?
Másik lehetőség: egy hőszigetelt tartályba teszek egy 80w-os merülőforralót. Egyéb ötlet?
A 80 W az stimmel, jó is lenne, ha 12 - 18 V -ról venné fel ezt a teljesítményt, és nem 230 V -ról. De készíthetsz ellenállásokból, ellenálláshuzalból megfelelő teljesítményű műterhelést. Egyébként 80 W az nem akkora teljesítmény, hogy mindenáron hasznosítani kelljen, bőven elég, ha rákötsz 2 db reflektor izzót, hogy a napelemen legyen terhelés, amin a méréseket el tudod végezni.
Szia! Én másra használnám, vennék pár ezerért egy szünetmentes tápot és az aksiját tölteném vele és a szünetmentes meg rá lenne kötve a világításra, persze kell egy átkapcsoló arra az esetre ha a szünetmentes lemerülne. De ha nem 100W-os izzók vannak mindenhol akkor sokáig bírja.
MPPT nélkül ha simán ráteszel izzót sokkal kevesebbet fogsz mérni mint amit a napelem helyes alkalmazása során termelni tudna.
Jó gondolatok. A célom az, hogy előzetes méréseket végezzek egy hálózatra visszatápláló napelemes rendszer kiépítéséhez. Így ehhez most nem alkalmaznék MPPT-t, sem akkumulátort. Szerintetek ha egy inverterrel 230V-ra alakítva, közvetlenül működtetnék egy 80...100W-os fogyasztót (mikör süt a nap, működik, ha nem, akkor nem), azzal reprezentatív adatokat mérhetnék?
Nem. Értsd meg hogy a napelemnek áramgenerátoros kimenete van.
Rendben, igazad van, az MPPT-vel megkereshető a max. munkapont. De egy visszatáplálós rendszerben sincs MPPT, tehát akkor az sincs helyesen alkalmazva. Vagy még mindig rosszul értem?
Minden visszatáplálós inverter MPPT-s. Van olyan amiben akár 3 MPP Tracker is van. Példa: Bővebben: Link
Akkor még mindig nem értem, miért nem jó a mérés, ha egy ilyen inverterren keresztül ellátott fogyasztót mérek.
A mérés jó lenne. Az a gond, hogy a napelemek feszültsége és áramerőssége folyamatosan ugrál a terhelés függvényében. És nem is tudod eltalálni a terhelés nagyságát, hogy mindig kivegye a napelemből a megfelelő teljesítményt. Tehát a mérésed egyáltalán nem lesz pontos......
|
Bejelentkezés
Hirdetés |