Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   431 / 1189
(#) papao válasza vipera1997 hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Igazából az érdekelne, hogy az általam megjelölt IC milyen feladatot lát el a tápegységen belül, kvázi adatlap, vagy valamiféle technikai információ! Kb egy hete "szétbombáztam" a tápegységet, próbálom leképezni a rajzot. A képen esetlegesen fellelhetően van 3 db TL 431-es shunt IC. A kondikat, a dual diodákat, a FET-eket kimértem, mérés szerint jók! Kicsit dilemmában vagyok, hiszen ez nem egyfajta javításra beállított oldal.
(#) papao válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Nagyon kedves vagy, köszönöm szépen! Még mindig az IC adatlapja érdekel, nem szándékozom megvenni, hiszen nem is biztos hogy ez a hibás! Mégegyszer, köszönöm, tisztelettel!
(#) _vl_ válasza papao hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Más fórumokon, ahol előfordult a neve, PWM vezérlőként hivatkoznak rá, ami egy kapcsolóüzemű tápban mondjuk nem lenne meglepő. Ha lerajzolod a táp maradék részét, akkor ki lehet találni, hogy mit csinál és hogy működik.
Viszont azon nem lepődnék meg, ha nem létezne hozzá nyilvános adatlap, sajnos "kitermelték" maguknak ezek a távol-keleti tápegység gyártó cégek a saját kis egyedi IC-iket...
(#) Szammer válasza Szammer hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Hátha senki nem tud semmit, mese nincs beüzemelem a félig kész frekimérőmet és megmérem. Bár modulált kimenetnél nehéz frekit mérni.
(#) papao válasza mindenes hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Köszönöm megtisztelő hozzászólásod! Én az "Ez milyen alkatrész" topic jó részét átböngésztem, s sajna, valószinüleg specifikus az én problémám. Én erősáramú képesítéssel, s hobbiszinten gyengeárammal zsiványkodok! Nem vagyok a szó szoros értelmében mélységében az elektronikában, főleg a kapcs. üz-ű tápegységek lelkivilágát illetően!
(#) papao válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Hááát igen! A tápegység rajzát, ha úgytetszik már leképeztem, igaz, eléggé kaotikus jelenleg a rajza, amit még elfogadható, s követhető formátumba kell átrajzolnom, s ha ez sikerül, szívesen közzé is teszem, ha nem jogellenes! Egyébként a jelen szerény tudásom, ismeretem szerint a PWM-nek az um. nagyfesz oldalon van jelentősége.
(#) exorcist válasza papao hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

PWM-et nagyon sok mindenre lehet használni: nagyfesz, kisfesz oldali szabályzás, motor/ventilátor vezérlés, digitális audió erősítés, fényerőszabályzás stb.
Mivel már én is kiváncsi vagyok, hogy mit csinál ez az alkatrész, feltettem a kérdést itt, hátha valaki tudja mi ez. Szerencsétlen esetben ez valami saját fejlesztésű IC, vagy egy ismert IC átszitázott felirattal.
(#) papao válasza exorcist hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Sorry, de csak most jutottam gép elé! Néha dolgoznom is kell! (ezt a magam mentésére írtam ). Köszönöm a segítségedet. Kíváncsian várom ama fejleményeket. A PWM-el
kapcsolatos megjegyzéseddel természetesen egyetértek, meghajlok előtte! Bizonyára, ha lenne már egy értékelhetően letisztázott rajzom, biztos vagyok benne, hogy Te, Ti is többet tudnátok véleményezni ezzel kapcsolatban!
(#) reddot hozzászólása Nov 29, 2012 /

Ez segít? Bővebben: Link
(#) reddot válasza papao hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Ez segít? Bővebben: Link
(#) papao válasza reddot hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Köszi szépen! Persze hogy segítettél! Egy hangyányit már beljebb vagyok. Amit már tudunk: a "Supply", feltételezem a tápfeszültség, igaz kissé furcsa érték számomra, de 2,4-3,6V. Meghajtó IC-nek nevezi, s PC-ben alkalmazzák. A PD: 2-240 feltételezem mW.
(#) zombee hozzászólása Dec 1, 2012 /

Sziasztok!

Ultrahangos mosó generátorba van két alkatrész amivel nem boldogulok.
1: BUX98A - NPN, 30A, 1000V, 5MHz.
A legocsóbb helyettesítőt keresem, mérések alapján 600V/10A/1MHz is jó, tokozás mindegy.
Amire gondoltam: BUX48A, de ennél is olcsóbb kéne...
2: MUR-860 - gyors dióda, TO-220-2 tokozás, 600V/8A - itt nem engednék mivel ez vágta haza a BUX98-kat,
de a tokozás mindegy amennyiben bírja a strapát...

Olyan alkatrészeket keresek amelyeket "általános" elektronikai boltban meg lehet venni,
a nagykerek "szolgáltatásait" inkább nem venném igénybe. Esetleg ha van valakinek eladó, megvenném.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2012
(#) _vl_ válasza zombee hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

A MUR860-ra nem fogsz könnyen helyettesítőt találni, amit a sarki boltban megkaphatsz.
A MUR880E-t említeném triviális helyettesítőnek , vagy a Fairchild FFP08H60STU-t (na ezt még annyi helyen sem árulják szerintem)...
(#) Action2K hozzászólása Dec 1, 2012 /

Sziasztok!
Tudom, hogy valamilyen "késes" dugó, de mi a pontosabb neve? A BEAG szerelte a fejhallgatójára. Találok még hozzá aljzatot?

DSCF3832.JPG

(#) erdgab válasza zombee hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Én talán tudok segíteni,de majd Te eldöntöd.A tranzisztor helyett nekem van új BUH1215 vagy BU2520DF,nem tudom ezek jók lennének é.Dióda helyett van új 15ETH06,bontottban pedig DSEI12-10A és RHRP8100.a bontottakból 2-2 darab.Ha érdekel keress meg magánban.Nem messze lakom tőled kb. 30km.
(#) kadarist válasza erdgab hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Szia!
Én nem tennék be egy 30A-es tranzisztor helyett egy 16A-es típust.
(#) zombee válasza kadarist hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Multiméterrel mérve az áramfelvétel kb. 1.5A a bejövő(AC) oldalon, a csúcs szerintem nem lehet több 10-12A-nél.
A gépben egyébként 2 azonos elektronika dolgozik, az egyikben a tranyópár folyamatosan elszáll,
hangszóró csoportot cseréltünk akkor sem változott semmi, aztán a védődiódák is
megadták magukat(MUR-840), de feltételezem hogy eredetileg is ezek szemétkedtek.

Egyébként, tranyócsere után(mindig BUX98-at kapott) a gép ment 2-3 percig aztán felrobbant az üvegbizti,
két végtranyó is elszállt. Most, hogy multiméterrel is mérhető a diódák hibája, ennyi sincs, azonnal elszáll.
Sajnos a BUX98A elég drága és mivel elfüstöltem párat, nem veszünk egy darabig, így "saját zsebből",
olcsóbb típuson gondolkoznék, legalább ideiglenesen, míg megtaláljuk a valódi hibát...

Aki most kapcsolódna be: Bandelin gyártmányú Sonorex ultrahangos tisztító generátora.
(#) _vl_ válasza zombee hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Azt lehet tudni, hogy mekkora frekivel dolgozik?
(#) interferi válasza zombee hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Az ultrahang fejek álltalában piezzó kristályok amik visszafele is müködnek nyomásra feszültséget adnak és mikor a táp hatására kitágulnak a feszültség megszünésekor visszatérnek és adják a feszültséglökést ami elküldi a tranyokat/ diodákat.
(#) kadarist válasza zombee hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Csak halkan jegyzem meg: nem kellene megkeresni azt a hibás alkatrészt, ami tönkreteszi a félvezetőket? A hibakeresés alatti túlterhelés ellen lehet áramkorlátozott üzemet csinálni, csökkentett tápfeszöltségről hajtani a végfokot és így tovább.

Köszönöm a tanácsot, korlátozó az lesz, már beüzemeltem egy osztós toroidtrafót, csak tranzisztorokra várok. Valószínűleg a védődiódák miatt szállt el, csak a hibás diódákat nem lehetett kimérni: a multiméter 2V-on teszteli, és nem a valós környezetben 600V-on!
A piezo rész kb. 36kHz-en üzemel és a tranzisztoros részről(így a hálózatról is) trafóval le van választva.
Feszültséglökések biztos lehetnek(ezért van 1000V-os tranyó), de 10-15A-nél nagyobb
áramlökést nem hiszem hogy csinál, márcsak a bemeneti szűrőt elnézve sem.
(#) erdgab válasza zombee hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Ment pü.
(#) nthg válasza zombee hozzászólására (») Dec 1, 2012 2 /

Hali

MUR860 ügyileg nézd meg ezt : MUR860

BUX98 ügyileg meg itt : BUX98

Természetesen minden megoldható. Ebben az árban el is postázom neked ha kell mind a 2 db vagy több darab. Helyetesítőket is néztem , de talán ez a legegyszerübb. Köszönöm ,hogy elolvastad.
Üdv : nthg

Direkt reklámot kivettem. Action2K
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2012
(#) pucuka válasza Action2K hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Valamilyen rádióst kellene megkörnyékezni.
A kapcsoló (mátrix) mezőkben használtak ilyeneket, de rengeteget. Az aljzatban két emeleten van 3 +3 érintkező, és ha egy ilyen késes dugót bedugtál, akkor összekötötted a két emelet megfelelő pontjait a mátrixpontban. az egyik emeleten kimenetek, a másikon bemenetek voltak. Az egyik oldal 3 csatlakozóját a szimmetrikus árnyékolt jel kábelek összekötésére, a másik oldal 3 csatlakozóját jelzésekre használták. Létezett összekötő (hosszú sínes), és behallgató (rövid sínes) változatban.

A diódákat letesztelheted hálózati feszültségen egy izzólámpa segítségével. Ekkora feszültségen már megmutatja magát a szivárgás, bár én kötve hiszem, hogy ezeknek a diódáknak ilyen hibája lenne.

Megvan a kapcsolási rajz egy hasonló cuccról(ebbe BUX48A van), én ebben sem látok semmit
a védődiódákon(a rajzban BY113) kívül ami miatt elszállhat a cucc.
Esetleg a másik két kisebb dióda(1N4937)...
(#) zombee válasza nthg hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Köszönöm, de jelenleg olcsóbb alternatívákat keresek.

Vannak azért még trafók, tekercsek, ellenállások, meg egy rakás kondenzátor. Az ultrahangsugárzóról meg nem is beszélve. Van néhány dolog ami tönkremehet ennél a kapcsolásnál és ami miatt szétmennek a tranzisztorok meg a diódák. De ez itt már igencsak off.
(#) Action2K válasza pucuka hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Köszi! Sejtettem a hosszából, hogy több érintkezős lesz, de én a stabil és kis szűkületi ellenállás miatt gondoltam. Ezek szerint valamilyen 3/3-as cucc? Aki keres talál: BEAG ST080. Most már csak beszerzési forrás kell.
(#) pucuka válasza Action2K hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

Nekünk annakidején csak le kellett mennünk a raktárba . . .
Következő: »»   431 / 1189
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem