Fórum témák
» Több friss téma |
Igazából az érdekelne, hogy az általam megjelölt IC milyen feladatot lát el a tápegységen belül, kvázi adatlap, vagy valamiféle technikai információ! Kb egy hete "szétbombáztam" a tápegységet, próbálom leképezni a rajzot. A képen esetlegesen fellelhetően van 3 db TL 431-es shunt IC. A kondikat, a dual diodákat, a FET-eket kimértem, mérés szerint jók! Kicsit dilemmában vagyok, hiszen ez nem egyfajta javításra beállított oldal.
![]()
Nagyon kedves vagy, köszönöm szépen! Még mindig az IC adatlapja érdekel, nem szándékozom megvenni, hiszen nem is biztos hogy ez a hibás! Mégegyszer, köszönöm, tisztelettel!
![]()
Más fórumokon, ahol előfordult a neve, PWM vezérlőként hivatkoznak rá, ami egy kapcsolóüzemű tápban mondjuk nem lenne meglepő. Ha lerajzolod a táp maradék részét, akkor ki lehet találni, hogy mit csinál és hogy működik.
Viszont azon nem lepődnék meg, ha nem létezne hozzá nyilvános adatlap, sajnos "kitermelték" maguknak ezek a távol-keleti tápegység gyártó cégek a saját kis egyedi IC-iket...
Hátha senki nem tud semmit, mese nincs beüzemelem a félig kész frekimérőmet és megmérem. Bár modulált kimenetnél nehéz frekit mérni.
Köszönöm megtisztelő hozzászólásod! Én az "Ez milyen alkatrész" topic jó részét átböngésztem, s sajna, valószinüleg specifikus az én problémám. Én erősáramú képesítéssel, s hobbiszinten gyengeárammal zsiványkodok! Nem vagyok a szó szoros értelmében mélységében az elektronikában, főleg a kapcs. üz-ű tápegységek lelkivilágát illetően!
Hááát igen! A tápegység rajzát, ha úgytetszik már leképeztem, igaz, eléggé kaotikus jelenleg a rajza, amit még elfogadható, s követhető formátumba kell átrajzolnom, s ha ez sikerül, szívesen közzé is teszem, ha nem jogellenes! Egyébként a jelen szerény tudásom, ismeretem szerint a PWM-nek az um. nagyfesz oldalon van jelentősége.
![]()
PWM-et nagyon sok mindenre lehet használni: nagyfesz, kisfesz oldali szabályzás, motor/ventilátor vezérlés, digitális audió erősítés, fényerőszabályzás stb.
Mivel már én is kiváncsi vagyok, hogy mit csinál ez az alkatrész, feltettem a kérdést itt, hátha valaki tudja mi ez. Szerencsétlen esetben ez valami saját fejlesztésű IC, vagy egy ismert IC átszitázott felirattal.
Sorry, de csak most jutottam gép elé! Néha dolgoznom is kell! (ezt a magam mentésére írtam ). Köszönöm a segítségedet. Kíváncsian várom ama fejleményeket. A PWM-el
kapcsolatos megjegyzéseddel természetesen egyetértek, meghajlok előtte! Bizonyára, ha lenne már egy értékelhetően letisztázott rajzom, biztos vagyok benne, hogy Te, Ti is többet tudnátok véleményezni ezzel kapcsolatban! ![]()
Ez segít? Bővebben: Link
Ez segít? Bővebben: Link
Köszi szépen! Persze hogy segítettél! Egy hangyányit már beljebb vagyok. Amit már tudunk: a "Supply", feltételezem a tápfeszültség, igaz kissé furcsa érték számomra, de 2,4-3,6V. Meghajtó IC-nek nevezi, s PC-ben alkalmazzák. A PD: 2-240 feltételezem mW.
Sziasztok!
Ultrahangos mosó generátorba van két alkatrész amivel nem boldogulok. 1: BUX98A - NPN, 30A, 1000V, 5MHz. A legocsóbb helyettesítőt keresem, mérések alapján 600V/10A/1MHz is jó, tokozás mindegy. Amire gondoltam: BUX48A, de ennél is olcsóbb kéne... 2: MUR-860 - gyors dióda, TO-220-2 tokozás, 600V/8A - itt nem engednék mivel ez vágta haza a BUX98-kat, de a tokozás mindegy amennyiben bírja a strapát... Olyan alkatrészeket keresek amelyeket "általános" elektronikai boltban meg lehet venni, a nagykerek "szolgáltatásait" inkább nem venném igénybe. Esetleg ha van valakinek eladó, megvenném. A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2012
A MUR860-ra nem fogsz könnyen helyettesítőt találni, amit a sarki boltban megkaphatsz.
A MUR880E-t említeném triviális helyettesítőnek ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2012
Sziasztok!
Tudom, hogy valamilyen "késes" dugó, de mi a pontosabb neve? A BEAG szerelte a fejhallgatójára. Találok még hozzá aljzatot?
Én talán tudok segíteni,de majd Te eldöntöd.A tranzisztor helyett nekem van új BUH1215 vagy BU2520DF,nem tudom ezek jók lennének é.Dióda helyett van új 15ETH06,bontottban pedig DSEI12-10A és RHRP8100.a bontottakból 2-2 darab.Ha érdekel keress meg magánban.Nem messze lakom tőled kb. 30km.
Szia!
Én nem tennék be egy 30A-es tranzisztor helyett egy 16A-es típust.
Multiméterrel mérve az áramfelvétel kb. 1.5A a bejövő(AC) oldalon, a csúcs szerintem nem lehet több 10-12A-nél.
A gépben egyébként 2 azonos elektronika dolgozik, az egyikben a tranyópár folyamatosan elszáll, hangszóró csoportot cseréltünk akkor sem változott semmi, aztán a védődiódák is megadták magukat(MUR-840), de feltételezem hogy eredetileg is ezek szemétkedtek. Egyébként, tranyócsere után(mindig BUX98-at kapott) a gép ment 2-3 percig aztán felrobbant az üvegbizti, két végtranyó is elszállt. Most, hogy multiméterrel is mérhető a diódák hibája, ennyi sincs, azonnal elszáll. Sajnos a BUX98A elég drága és mivel elfüstöltem párat, nem veszünk egy darabig, így "saját zsebből", olcsóbb típuson gondolkoznék, legalább ideiglenesen, míg megtaláljuk a valódi hibát... Aki most kapcsolódna be: Bandelin gyártmányú Sonorex ultrahangos tisztító generátora. A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2012
Azt lehet tudni, hogy mekkora frekivel dolgozik?
Az ultrahang fejek álltalában piezzó kristályok amik visszafele is müködnek nyomásra feszültséget adnak és mikor a táp hatására kitágulnak a feszültség megszünésekor visszatérnek és adják a feszültséglökést ami elküldi a tranyokat/ diodákat.
Csak halkan jegyzem meg: nem kellene megkeresni azt a hibás alkatrészt, ami tönkreteszi a félvezetőket? A hibakeresés alatti túlterhelés ellen lehet áramkorlátozott üzemet csinálni, csökkentett tápfeszöltségről hajtani a végfokot és így tovább.
Köszönöm a tanácsot, korlátozó az lesz, már beüzemeltem egy osztós toroidtrafót, csak tranzisztorokra várok. Valószínűleg a védődiódák miatt szállt el, csak a hibás diódákat nem lehetett kimérni: a multiméter 2V-on teszteli, és nem a valós környezetben 600V-on!
A piezo rész kb. 36kHz-en üzemel és a tranzisztoros részről(így a hálózatról is) trafóval le van választva. Feszültséglökések biztos lehetnek(ezért van 1000V-os tranyó), de 10-15A-nél nagyobb áramlökést nem hiszem hogy csinál, márcsak a bemeneti szűrőt elnézve sem.
Hali
MUR860 ügyileg nézd meg ezt : MUR860 BUX98 ügyileg meg itt : BUX98 Természetesen minden megoldható. Ebben az árban el is postázom neked ha kell mind a 2 db vagy több darab. Helyetesítőket is néztem , de talán ez a legegyszerübb. Köszönöm ,hogy elolvastad. Üdv : nthg Direkt reklámot kivettem. Action2K A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2012
Valamilyen rádióst kellene megkörnyékezni.
A kapcsoló (mátrix) mezőkben használtak ilyeneket, de rengeteget. Az aljzatban két emeleten van 3 +3 érintkező, és ha egy ilyen késes dugót bedugtál, akkor összekötötted a két emelet megfelelő pontjait a mátrixpontban. az egyik emeleten kimenetek, a másikon bemenetek voltak. Az egyik oldal 3 csatlakozóját a szimmetrikus árnyékolt jel kábelek összekötésére, a másik oldal 3 csatlakozóját jelzésekre használták. Létezett összekötő (hosszú sínes), és behallgató (rövid sínes) változatban.
A diódákat letesztelheted hálózati feszültségen egy izzólámpa segítségével. Ekkora feszültségen már megmutatja magát a szivárgás, bár én kötve hiszem, hogy ezeknek a diódáknak ilyen hibája lenne.
Köszönöm, de jelenleg olcsóbb alternatívákat keresek.
Vannak azért még trafók, tekercsek, ellenállások, meg egy rakás kondenzátor. Az ultrahangsugárzóról meg nem is beszélve. Van néhány dolog ami tönkremehet ennél a kapcsolásnál és ami miatt szétmennek a tranzisztorok meg a diódák. De ez itt már igencsak off.
Köszi! Sejtettem a hosszából, hogy több érintkezős lesz, de én a stabil és kis szűkületi ellenállás miatt gondoltam. Ezek szerint valamilyen 3/3-as cucc?
![]()
Nekünk annakidején csak le kellett mennünk a raktárba . . .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |