Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Statikus (töltés) elektromosság
Sziasztok.
Hogyan tudnék statikus töltést létrehozni úgy hogy a folyamat ismétlődjön. Segítsegeteket kérem. Üdv.: ZLED
Van de graaf generátorhoz mitszólsz?
Szia !
Fogsz két hengert, az egyik áll a másikat forgatod. Az álló henger végei kúposan lezárva, ennek a hengernek az anyaga alkalmas statikus feltöltődésre. A hengerekre mint egy "futószalag" felteszel olyan ruha anyagot ami létrehozza a surlódás közben az álló hengeren a statikus töltést. A forgó hengert aztán forgathatod kézi erővel, vagy egy motor segítségével is. Üdv! Ahogy azt feki00 ajánlotta mire ezt leírtam
Van 2db 9V-os motorom, lehet hogy fogok csinálni egy pici Van de graaf geerátort.
Olyat nem lehet amit nem kell leföldelni??
"Statikus töltést" vagyis magyarul elektromos töltést úgy lehet a legegyszerübben csinálni, hogy összedörzsölöd a két kezed vagy bármilyen két tárgyat. Ha egy kondenzátort föltöltesz, akkor is lesz elektromos töltésed, ráadásult tárolt formában. Szerintem te nem egyszerűen töltést akarsz létrehozni, hanem nagy feszültséget áram nélkül. Szólj, ha tévedek.
A Van de Graaff-generátorról néhány szó. Minden látszat ellenére e generátor nem dörzselektromossággal működik. A szalag csak továbbítja a töltéseket a kondenzátorba (ez a nagy fémhenger). A töltéseket alul, a motornál egy megosztógép termeli. Csak dörzsöléssel gyakorlatilag 15000-20000V-ot lehet csinálni, nem többet. (Ebben a műfajban a fésű a hajon a legjobb, úgy akár 30000V is előállítható.)Egy sima kézi meghajtású megosztógép kb 120000V-ot tud termelni úgy, hogy a kétféle töltést két kondenzátorba gyűjti. (Tehát nincs földelés.) Hallottam egy 2m átmérőjű gömbbel rendelkező nagy VdG-generátorról, sajnos már nem emlékszem, hogy hol van, ami 1 millió 200 ezer V feszültségre tölthető, iszonyú nagy töltésmennyiséggel. Sároraljaújhelyen van egy tanszergyártó, amely 15000Ft-ért árul megosztógépet és VdG-ot is árul, de annak nem tudom az árát. Ilyen megosztógépen alapuló generátort kéne csinálnod, mást nem érdemes szerintem. Sok sikert! Még egy fontos dolog. Az egész cucban a legnehezebb kérdés a szigetelőagyagok beszerzése. Ekkora feszültségek mellett az átütéseket kiküszöbölni hihetetlenül nehéz. Majd meglátod!
Statikus töltés kell, olyan mint mikor a kosár labdát pattogtatom, hogy meg tudjak rázrni valakit úgy hogy csak hozzáérek.
Érdekel még téged a kérdésed? Mert, ha igen, akkor írd le pontosan, hogy mit szeretnél, akkor valószínűleg tudnék segíteni neked. Elég sok elektrosztatikai kísérletet csináltam már.
Hát az szeretném, hogy én legyek a kondenzátor, és a kezem az egyik lába, és mikor hozzáérek a másikhoz akkor pukk megrázza, ennyi.
Nos, akkor téged kell feltölteni. Erre csak két megoldást ismerek: vagy VdG-generátorral vagy megosztógéppel kell tölteni. Fontos, hogy nagyon jó szigetelő cipőtalpad legyen, a legjobb a nyersgumi. Iskolai kísérletekben az egyén még egy porcelánlábakon álló zsámolyon is áll. Feltöltődve nagy távolságokra nem lehet elmenni, legfeljebb 1-2 méterre. Ennél egyszerűbb megoldás, ha nincs kéznél VdG-generátor, hogy csinálsz egy pohárkondenzátort, amit megtöltesz sörrel, majd a poharat fésűvel vagy jó műanyag rúddal feltöltöd, és megkínálod a "barátodat". A töltött pohár alatt műanyag szigetelés van, az alatt pedig egy fémtálca. Amikor a barát megfogja a poharat és a tálcát is, akkor a kondi kisül, a barát pedig átmegy hanggenerátorba. Ezt a variációt megcsináltuk osztályban úgy, hogy 30 gyerek sorban megfogta egymás kezét, az első a tálcát fogta, az utolsó pedig a pohárhoz ért. Érdekes volt, amikor egyszerre kiáltott fel 30 ember.
Fontos! Nagy feszültség mellett nagyon kis töltésmennyiség van, egészséges emberre teljesen veszélytelen, de szívpanaszokkal rendelkezők semmi esetre se vegyenek részt a kísérletben! Ha érdekel a pohárkondenzátor készítés, akkor a részleteket is szívesen elmondom. Tudod: a részletekben lakozik az ördög!
Pohárkondenzátor készítés
Először is kell egy vastag falú fémpohár. Én egy 2 mm falvastagságú alumínium (túrista) poharat használtam. Erre kell tenni egy töltésjelzőt. A töltésjelző egy vékony, kb. 5mm széles, 5 cm hosszú vékony papír. A legjobb a selyempapír, de minden jó, ami vékony. A színes karácsonyi csomagolópapír, ami nem papír, hanem műanyag szintén kiváló. Egyik végére egy nagy luk kell, ezek keresztül egy gemkapocsból készített kis kampóval a pohár szélére akasztjuk. A papírcsíknak könnyedén kell billegnie a kampón, nem szorulhat. A kampó hegyes vége nem állhat kifelé, és általában semmiféle hegyes csúcs nem lehet a poháron sem. (Nagyítóval végig kell nézni, nehogy legyen pici sorja valahol.) A csúcshatás miatt a hegyeknél könnyen leugrik a töltés. Most jön a neheze: kell keresni jó szigetelőlapot. Ne legyen vastag, mert akkor kisebb lesz a kondenzátor kapacitása, és akkor nem üt akkorát, kb 1 mm vastagságú vagy vékonyabb a jó. Polietilén csomagolófóliák között találtam megfelelőt. PVC, polisztirol meg sok minden más nem jó. Nekem erre 1 hetem ment rá, mire megtaláltam a megfelelő lapot. Csak, hogy mennyire nehéz dolog ez: volt két egyforma ajándékom, egyformának látszó csomagolásban, de az egyik fóliája jó volt, a másik nem. Persze minden szerencse dolga, lehet, hogy te hamar rátalálsz a jó szigetelőanyagra. Háztartási alufólia lapra, ami kb 15 cm x 15 cm-es vagy fémtálcára ráteszed a műanyag lapot, arra pedig a poharat. Fésűvel vagy megfelelő műanyag rúddal elkezdjük tölteni a poharat. A fésűt a hajon kétszer meghúzva a pohár szélét végigsimítjuk úgy, hogy a fésű teljes hosszáról levegyük a töltést. A kezünk 5 cm-nél ne kerüljön közelebb a pohárhoz. Lehet szőrmével (bárány) dörzsölni a megfelelő polietilén rudat is. Ha minden rendben van, akkor kb. 50-60 fésű-töltésre a papírcsík kb. 45 fokig emelkedik, és sokáig úgy marad. Azt elfelejtettem mondani, hogy az alufólia alapot célszerű földelni, vagyis vezetékkel összekötni a vízcsappal vagy egy nagy fémlábossal. (Ha elég nagy a fémtárgy, amivel összekötöd, akkor annak elég nagy a kapacitása, és ugyanúgy működik, mintha földelnéd.)Kb. 100 fésűtöltésre kb 60-80 fokig emelkedik a töltésjelző csík. Érdemes kipróbálni, hogy a pohár szélére csipeszelve egy szigetelt vezetődarabot (mindkét végét) a szigetelőn keresztül ugyanúgy tölthető a pohár, mintha a szigetelés ott sem volna. Ugyanis ezek a szigetelések csak néhány száz voltig jók, több tízezer voltnál meghalnak. Kisütés: Két dolgot szertnénk: jó hosszú szikrák legyenek, és jó nagyot csattanjon. A két dolog egymásnak némileg ellentmond. Ennek magyarázata egy kicsit hosszabb lenne, erre most nem térek ki. A vezetékünk egyik vége az alufóliára van csipeszelve, a másik végére krokodilcsipesszel egy sasszeget fogunk. A sasszegből annyi az érdekes, hogy domború és kb 3 mm széles a feje. Ha ezzel a fejrésszel közelítünk a pohár oldalához, akkor egy nagy villámlás következik be. Az én kísérleti összeállításomban 50 fésűtölésre kb 4-5 mm-es szikra alakult ki, 100 fésűtöltésre 10-12 mm volt a szikra hossza. Nagyjából ez volt a maximum, ennél csak egyszer sikerült nagyobb szikrát csinálni, az 14 mm volt. Ha 10 000 V/mm-rel számolod az átütési térerősséget levegőben, akkor ez azt jelenti, 100-120 ezer Volt feszültség keletkezett. Ha a sasszeg helyett egy hegyesebb tárgyat fogsz be a vezeték végére, például egy szöget, akkor a szép lila (UV) fényű vezetési csatorna nem alakul ki, hanem csak elektron-ív, ami halvány rózsaszínes fényt ad, ha egyáltalán látható. A papírcsík mindenesetre jelezni fogja, hogy a pohár elvesztette töltését. Érdekes kipróbálni azt is, hogy az egyik kezeddel fogod az alufóliát, a másik kezed egyik ujjának körmével érinted meg a poharat. (A körömágy jó feszültségérzékelő "műszer".) Egyelőre ennyit. Jó kísérlezezést!
ezt a tv-ben láttam: az emberke odadörzsölte a lábát a szőnyeghez,aztán odatette az adott tárgyhoz, és ezzel egy szemmel látható villám keletkezett, a lába és a tárgy között. a lába gondolom tele volt töltéssel, és vonzotta a tárgy, az áramot. én kiprobáltam, de sajnos nem működött. vmi szerintem rosszul csináltam... nagyon jó lenne ha sikerülne... nem vagyok valami okos, emberke, de ha elmagyarázzák remélem meg tudom majd csinálni...
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy Jedlik féle töltésmegosztó gépet, van valakinek ötlete, hogy hogyan lehetne elindulni? Üdv.
Statikus töltést fel lehet használni energiaforrásként?
Szóval olyasmire gondolok, hogy pl. van 1-2 fegyverzet, és azt súrolja valami, mondjuk, ha kicsi, akkor olyan helyen lenne, ahol amúgy is mozgok, és súrolná a ruhám, vagy ha nagy, akkor súrolná a szél, vagy a szél pörgetne egy ilyesmi lemezt, amin felváltva van fém, és szigetelés. Ezt gondolom, könnyebb lenne hajtani is, mint egy dinamót, vagy generátort. A 2 végét 1 Graetz után kötve tölteni valamit, vagy működtetni róla. Gondolom folyamatosan nem termelne úgysem, és ha termelne sem annyit, hogy sok minden működjön róla, de lehetséges egyáltalán? És ha igen, mennyi energiát lehetne összeszedni vele nem túl extrém körülmények közt? Extrém alatt mondjuk azt értem, hogy 4 m2-től nagyobb felület kell 1 LED világításához.
Biztosan lehet. De számolj egy kicsit, hogy mekkora is lenne ez az így előállított energia. Biztosan elég kevéske ahhoz, hogy értelme legyen.
Igazából nem tudom, hogy kéne számolnom, szóval fogalmam sincs, hogy mennyi energiát lehetne kinyerni belőle. Persze azt gondolom, hogy nem túl sokat, de ha valamire elég valami olyanra aminek látszatja is van, mint mondjuk 1 LED, akkor lenne valami értelme. Nem sok, mert 1 LED-et üzemelni semmiről sem kerül nagyon sokba, de mégis függetlenebb lenne a táplálása. Legalábbis hálózat, és elem független. Van így is a világon sok értelmetlen dolog, függetlenül attól, hogy mi hajtja őket. Annál kicsit több értelme lenne talán, mint mikor 4x drágábban adnak el valamit csak mert más dobozba szerelik. A napelemek sem adnak le nagy teljesítményt. Legalábbis az olcsók. Arra akarok kilyukadni, hogy lehet, hogy nagy lenne, és nem igazán lenne hordozható, de megeshet, hogy lehetne találni olyan dolgot, amihez ez elég. Mindez persze csak akkor igaz, ha azért bizonyos méreteken belül, elég teljesítményt tud leadni. De ha tudtam volna, hogy lehet ilyet csinálni, és, hogy mennyi energiát termelne, akkor nem kérdeztem volna meg.
És még eszembe jutott valami. Valamikor valami nagyfeszültségű cuccnál olvastam, hogy borosüvegbe öntöttek elektrolitot, beleszúrtak a dugón át egy rudat, és kívül alufóliát tettek rá, ez volt a másik fegyverzet, és ez a kondenzátor pillanat alatt feltöltődött a nagyfesztől. Nem lehetne ilyet (nem házilag) akkorába megépíteni, hogy egy villámtól töltődjön fel? Idézet: „Nem lehetne ilyet (nem házilag) akkorába megépíteni, hogy egy villámtól töltődjön fel?” De. Csak nem érné meg. Mert baromi nagy feszültségekre és áramokra kéne méretezni, ami rettenetesen drága. És mivel nem tudod, hogy mekkora villámok fognak jönni, jóval fölé kell méretezni. Mert ha véletlenül a méretezettnél nagyobb villám jönne, akkor az egész, irgalmatlan drága monstrum leolvad, és lehet menni a boltba másikért. És mindez mire lenne jó? Hogy évente pár alkalommal termeljen valami energiát. Az év maradék ~360 napjában meg állna, és várna kihasználatlanul. Ennél talán még a mókusok által hajtott erőmű is jobban megéri...
Alapból ebből a cikkből kiindulhatsz. Bővebben: Link
A fogalmak tisztázásánál is segít a gugli. A mókusokról jut eszembe, hogy kiskoromban a Walt Disney-ben a Csipet csapatban volt egy rész amiben befogták a macskákat, és dörzsölték, és ebből nyertek energiát. Valóságban gondolom, ha energiát fektetnék a dörzsölésbe, és a dörzsölés által feltöltött dologból szeretnék energiát nyerni, akkor kevesebbet kapnék vissza, mint amit belefektettem. De ha rá lehetne venni őket, hogy maguktól dörzsölődjenek valamihez?
Tényleg jó lenne, ha némi fejvakarással világításra használható energiát lehetne előállítani. Csak sajnos erre a statikus elektromosság alkalmatlan, mert feszültség ugyan van, akár jelentős is, de az áram az nulla. (ezért statikus) Ennek megfelelően a szorzatuk (teljesítmény) is nulla.
De az áram azért 0 mert nincs áramlás?
Úgy értem, hogy egy kondenzátorban tárolt energia is csak töltésekből áll, és amíg fel van töltve, addig abban is 0 az áram, de mikor ráteszünk pl. 1 LED-et, akkor már folyik rajta áram, amíg a töltések át nem mennek rajta. Szóval, ha van 1 kondenzátor, ami feltölt a dörzsöléstől, akkor arra már lehet fogyasztót tenni. Persze, ha egyszer megdörzsölöm, egyszer feltölt, egyszer ráteszem a LEDet akkor egy ideig világít, aztán vége. De amíg a LED felveszi a töltést a kondiról, és a kondi fel tudja valahonnan venni amit felvesz tőle a LED addig folyik áram a LED-en. Nem?
Hali!
Nos én is ilyesfajta nagyfeszültségben gondolkozom csak én majdnem ilyenben gondolkodom. http://www.youtube.com/watch?v=AWcEZyenSsA A különbség hogy én nem palackban hanem lapban gondolkodom mivel könnyebben és jobban lehetne megépíteni. Az egészet úgy képzelem el hogy egy üveglap két felére ragasztanám az alufóliát. Na de sajnos nekem nincsen sem pvc csövem sem pedig megfelelő szőrmém. ![]() A töltés kapcsán poliészterre gondoltam. A hajamon tökéletesen töltődik de a töltés szeretném motorral végeztetni úgyhogy nem tudom milyen anyaggal lehetne helyettesíteni a szőrmét vagy a hajat. Kérem valaki segítsen! ![]()
Senki?
Szia!
A műszálas ruhák nagy része poliészterből meg poliamidból van. Ezekkel a ruhadarabokkal könnyű töltésmegosztást végezni. A PVC-cső meg nem más, mint a szürke vízvezetékcső vagy a villanyszerelési védőcső. A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2012
Szia ... köszönöm hogy írtál.
Nos van is egy műanyag csövem de azt nem tölti a hajam se úgyhogy biztos vagyok benne hogy nem PVC. Neharagudj a poliészter alatt hungarocell-t értettem (sajnos felénk így hívják). Nos azthiszem holnap elmegyek a kereskedőhöz és veszek PVC csövet. ![]() OFF:Nem is értem hogy nemtalállhattam itthon pedig ám nálunk majdnem minden van.(parasztudvar) ![]() ON: Szóval elég majd a PVC csövet műszállal súroltatni?
Majd egy irányba húzogasd a műszálas szövetet a csövön, mert így a legjobb a hatásfok. A Huncarocell pedig a polisztirol habosított változata.
Most van egy ilyenem de sajnos tvről való feltöltés nem járt sikerrel úgyhogy szerintem más se fog de ha ráadok 7-10 kV-t akkor hallani reccsenést mikor belemegy az impulzus.(tekercsönindukció)
Arra gyanakodom hogy vékony a műanyag és gyengén szigetel hamarosan készítek egyet üvegből. http://1.bp.blogspot.com/-VSRgqetvtH0/UECx4OZL1iI/AAAAAAAAADc/8xu3P...ap.JPG
Köszönöm!
Úgylesz! ![]() És mond mit gondolsz a leydeni palack lappá való alakításáról? |
Bejelentkezés
Hirdetés |