Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Csak a szabadon, ingyenesen fogható adásokról van szó... Szentes vételkörzetében üzemel a készülék, nagynyereségű és erősítős antennával... Csak tudnám, mi a baj oka
![]()
Talán nem kellene az erősítős antenna. Lehet túlvezérlődik, a TV vevő elég érzékeny, az ellátott területen belül ritkán van szükség antenna erősítőre.
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2012
Csak azért kérdeztem, mert a kodolt adás még bonyolult ebböl a szempontból, igy azok esetében még gyakrabban dobják be a törülközöt a TV-k, és csak a kikapcsolás segit (az reszeteli a belsö regisztereket és a memoriát).
Lehet, hogy az antennád tul sok jelet is bevisz, probáld meg erösitö nélkül. (ha az tul nagy erösitéssel megy, szintén instabillá válik a rendszer).
Kérdés, hogy mennyire vagyunk ellátott terület... A legjobb vételi eredményt akkor kaptam, amikor egy analóg tévén, kikapcsolt antennaerősítővel az adó által sugárzott analóg jelmaximumra állítottam az antennát... Mondjuk a "régi" analóg TV-kben a kapuzott AGC egész jól dolgozott... Vagy lehet, hogy az analóg csatornák "túlerősítése" keresztmodulációt okoz, amit a digitv nem tolerál???
Istentudja milyen a tunered - azok is gyakran rosszabbak a csapnivalotól. Remélem a polaritás rendben van. A digi adok többnyire más polaritás kaptak mint a hajdani analog adók.
Könnyen lehet, hogy tudatlan vagyok e témában, eddig úgy tudtam, hogy az UHF sávban vízszintes polarizációval adnak a TV adók... (Sehol sem láttam függőleges polarizációra állított triax digi antennát
![]()
TV adók általában vízszintes polarizációval sugároznak, mert kevesebb a reflektáló felület. Függőleges polarizációt akkor használnak, ha zavartatás csökkentése miatt szükséges, főleg átjátszó, és helyi adóknál.
Valoban a magyar adok mind H polarizáciot kaptak, de a szlovák adok pl. nem. Nem tudom melyiket probáltad.
Meg akkor, amikor mobil szolgáltatást is kinálnak (ami a DVB-T egyik elönye volt a kezdetben).
Azaz autobuszokban, villamoson söt a vonatokon is müködik a dolog egy kis botantennával (ha egyébb feltételek is teljesitve vannak).
Természetesen a H-t... Ahogy utaltam is rá... Persze ha lenne kéznél valami analizátor, szívesen megnézném, mik jönnek le azon a koaxon
![]()
Rendszerint egyáltalán nem a nagyfrekvenciás jelben van a hiba, hanem a belsö algoritmusokban, amivel az mpeg jelet feldolgozzák.
A bemeneti jelre is sok készülék érzékeny, (rendszerint ugy, hogy tul nagy jelet igényelnek, s ha ennyi nem jön a koaxbol, akkor meg-meg állnak vagy lefagynak). Magán a jelen nem látsz semmilyen hibát és egy másik készülék ugyanott hibátlanul müködik. Ne feletsd digitális világban vagyunk! Semmire nincs garancia!
Szép új világ
![]() ![]()
Nincs a digitális világgal semmi probléma, pl. mikrohullámú átviteli láncokon már régóta nincs analóg átvitel. A digitális jeleknél a jitter okoz nagy problémát, ami a dekódolást lehetetlenné teszi. Ezt pedig a reflexiókból eredő különböző késleltetések, futásidő problémák okozzák. Ezért nagyon fontos, a reflexió mentes jelek vétele, és a további úton az illesztetlenségek elkerülése. De minden rádióberendezésnek van egy érzékenységi tartománya, melyet alulról a zaj, felülről az intermodulációs torzítás korlátoz.
Hát én nem egészen igy látom, néha elöfordul még analog adásban is tipikus MPEG atviteli hiba, ami kizárolag a mikrohullámos láncon vagy az optikai vonalban keletkezhet.
És sajnos mindennapos dolog, hogy a TV-k teljesen máskép reagálnak ugyanarra a jelre.... ![]() Igen a jitter az egyik fö probléma ami hatványozodott azota, hogy átmentek az internet protokolra. (40 ns versus 40 ms). A relflexiok természetesen ezeket hatványozzák. Persze a COFDM modulácioba be van épitve egy elég nagymértékü védettség pontosan az ilyen reflexiok ellen (elöbb irtam, hogy a COFDM adás mozgo jármüvön is müködösképes - és ott nem lehet kizárni a reflexiokat). Igen, minden rádioberendezésnek van bizonyos érzékenységi tartománya, és szinte minden gyár képes félreolvasni a leirtakat - hogyan másképp lehet interpretálni az egyik gyárto kikötését, ahol azt irja, hogy az antenna bemeneten 70 dBuV digitális jelnek kell lennie?
Sajnos amiota a TV-k inkább számitogépek lettek (egyes olcsobb TV-k valoban majdnem azonosak a laptopoddal, kihagyva némi felesleges dolgot) - a lefagyás veszélye benne van a rendszerben.
SZiasztok ,azt szeretném tudni hogy ,a Fehérgyarmati ado sugározza még a tv2 és az rtl a Tokaitol mostanában részlegesen,csak estéli orákban lehet fogni nagy ritkán .A többiek mennek,most vettem hozzá ,Synaps anternát ,és meglátom hogy fog menni véle,habár az a 15kw sugárzás lehet, hogy emiatt akadozik, erről kérnék infot ha tudtok valamit.
Hello ,azt szeretném ,meg kérdezni ,hogy a mindig tv anternához, használhato a Hirschmann szne151 erősitő köszi.
Hali!
Nem mintha kötözködni szeretnék, de ... Olvasom itt valakitől, hogy zsírral keni be a "szabadtéri" csavarokat, és most olvasom itt Tőled, hogy Te vazelinnel. Az ötlet jó, én a külsős szereléseimnél régóta és eléggé gyakran alkalmazom (pl. az autónál is), de egy tetőantennánál nyáron bizony eléggé nagy lehet ott fenn a hőség. Ha jól süt a nap - mondjuk egy keményebb júliusi napon - ott lehetnek az antenna fémrészei akár 60 °C-osak is. Nem olvad le rögtön és csurog le onnan az a vazelin (vagy gépzsír). Nem inkább valami speciális hőálló zsír, pl. szilikon - kellene oda? Azt írja róla (mármint a vazelinről) a wikipédia: "A petrolátum éghető, gélállagú, szénhidrogének keverékéből álló anyag. Olvadáspontja 37 °C körül van (a szénhidrogének átlagos tulajdonságaitól függően) Szó ami szó, a 60 °C-os antennáról a 37 °C-on folyós vazelin szerintem szerelés után már az első napon lecsurog. És akkor mi védi tovább a csavarokat, kötéseket? Az Állami Biztosító?
A tisztességesen galvanizált elemek (ma már aligha gond ilyesmit beszerezni) sok-sok évig eltartanak mindenféle zsir vagy gondozás nélkül.
Ha még erre rárakod a deklit is, akkor még az állami biztositónál is köthetsz egy szerzödést a minöségi galvanikus kapcsolatra.... ![]()
Mindenesetre készülj fel a digitális vételre, már csak egy év van hátra, addígra minden analóg sugárzást megszüntetnek. Erre már kár beruházni bármit is.
Nem a galvanikus kapcsolat miatt zsírozunk (ki mikor mivel) hanem ha valamit javítani, állítani kell, szét lehessen bontani dinamit nélkül. Elég kevés antennaszerelőnek van három keze.
Persze legjobb a szilikonzsír, de ha nincs más jó a gépzsír, vagy csatlakozóknál a vazelin. Természetesen a melegben leolvad a felesleg, de vékonyan azért elég marad, a korrózió (meg a levegőből kicsapódó egyéb anyagok) kellő távol tartására.
Szia ,köszi a tanácsot ,de a Hirschmann erősitöről mit a vélemégyed segithet a jelerősitésében ha meg veszem?.
Ha megtörténik az átállás, nem valószínű, hogy szükséged lesz rá. A helyi adó a Fehérgyarmati adó gerincadó, tehát biztos sugározni fogja a minden másutt is elérhető csatornákat. Lehet hogy átmenetileg van gond, de biztos megszűnik.
Egyébként használható, de mivel szélessávú erősítő, megeshet, hogy egy nagy térerejű helyi, vagy közeli akár más frekvencián sugárzó adó az erősítőben intermodulációs zavarokat okoz.
Szia ,jelenleg a tv2 és rtl nem megy de a többi igen,talán gyenge a jel va le van ,kapcsolva?.
Sziasztok!
Mi a hétmenkős hogyishívjákot csinál az AH? Jó, elfogadom, hogy az EU előírta, hogy pucoljuk ki az UHF 60 fölötti csatornákat, de... miért vette vissza az adóteljesítményeket? Pl. Gerecse, az eddigi kb 100kW-járól leesett 14-41kW-ra. A környékünkön (kb 20km-es körzet) mindenkinek elment a vétel. No és nem szobaantennáról, hanem komoly, 47 elemes irányítottakról van szó.
Tán, az AH -t kéne megkérdezni, de erősen.
Mondjuk a kérdésem költői volt, az esélyem talán 0,0001%, hogy AH-s is olvassa ezt a fórumot, s választ is ad rá. Amúgy meg igazán nem is érdekel, mert műholdon nézem, merta jó dolgok az égből jönnek.
![]() A másik nagy szopatás az volt, amikor az M3D-t csak a pesti tornyokra tették rá. A vidéki le van sajnálva nagy ívben. A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2012
Elfogadom, de akkor írják ki, hogy meddig lesz csökkentett üzemmód.
A kuncsaftoknak mondjad, hogy tegyenek panaszt az NMHH -nál.
Sajnos a jelenség úgy tűnik országos.
Itt Szombathelyen egy darabig gond nélkül vettük a Kabhegyi adást. Aztán felraktak egy sugárzót itt a város mellett, tőlem kb. 8 km-re. Ráfordítottam az antennámat, gondoltam innen stabilabb lesz a jel. Az új helyi adó teljesítménye 17 kW, és a nemrég felszerelt triplex antennámmal (12-16 dBi) épp hogy tudom stabilan fogni onnan a csatornákat. Pedig van a rendszerben egy 21 dB-s erősítő is, igaz 5 aljzatra megy 4 tvhez. A legkényesebb természetesen itt is a TV2 és RTL Klub szintje, persze ezek valahol a legtetején mennek valahol 860 MHz fölött. Nyilván itt a rendszer legnagyobb csillapítása, és az antenna legkisebb nyeresége. Egyébként a 4 vevőhelyből három viszonylag stabilan vesz, de van egy "óccsó" Alkor HD500-am, na az bepixelesedik rendesen, ha elfúj egy felhőt a ház felett az őszi szél. De rákerestem a tesztekre, ezen nincs mit csodálkozni, a leggyengébb az összes itthon kapható DVB-t vevők közt. |
Bejelentkezés
Hirdetés |