Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Abszolút kódadó

Témaindító: ha4nz, idő: Nov 3, 2012
Lapozás: OK   1 / 1
(#) ha4nz hozzászólása Nov 3, 2012 /

Sziasztok!

Itt mindenről beszélgethetnénk ami az abszolút kódadók témakörével kapcsolatos.

Először egy kis segítséget szeretnék kérni a témában jártas kollégáktól:
Adott egy ELTRA EAM115AR4096/4096B12/28FXX11X6P3R típusú kódadó. Ennek a leírását megfejtettem, a paramétereit megtudtam, de ennek a hátsó része egy plusz fémburkolat ami egy RS 242-es csatival van összekötve. A hátsó egységben lehet az eszköz számát beállítani és mivel profibuszon kommunikál, ezért sorolhatók az eszközök. A másik két jumperrel lehet lezárni a vonalat.
A gond: Időnként hiába nézzük az eszköz (mozgó kiszedőgép) helyzetét, nem folyamatosan számlál. Vannak ilyen kiakadt állapotok, de mivel nem felejti el a pozícióját, ezért időben később folytatja a számlálást. A gond, hogy közben az eszköz mozog a valóságban és így végállásra fut.
Hogyan lehetne bevizsgálni egy ilyen eszközt, esetleg profibusz környezet nélkül? Nem hiszem hogy az illesztőben lenne a gond, de enyhén csapágyasnak tűnik a hangja kézzel gyorsan forgatva. Ez okozhat ilyen fennakadásokat a működésében? Eddig egy kódadót cseréltünk és már a 3. hátsó illesztőegységet. Az eddig beszelt egységek előéletéről nem tudunk semmit sajnos Az eszköz egy hajtómű kihajtására van illesztve, max ford. 500RPM alatti, a kuplung érezhetően nem csúszik és igencsak jó az egytengelyűsége is.)

Előre is köszönök minden tanácsot, ötletet.
(#) eyess válasza ha4nz hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Folyamatosan számlálna ő , csak egy gond van pontosan kéne tudni mennyi a max fordulat , mert 500 írtál , de az úgy nem jón ki , illetve ki jön , csak máshogy kell akkor bekötni.
kettes számrendszerben számol , és ehhez tartozó fordulathoz megfelelő csatlakozásait kell csak bekötni, mert akkor nem lesz jó.
Illetve arról nem írtál mibe kell bináris vagy gray ?
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2012
(#) ha4nz hozzászólása Nov 4, 2012 /

Köszi a választ, az adatlapon rajta van hogy binárisban dolgozik. Ha jól emlékszem a motor pörög 960-at és három fokozatú lassító áttétel megy a gépre. Nem tudom hogy mennyi lehet pontosan a fordulata, mert a hajtás szabályozza a kódadó alapján, de a frekiváltója fel van programozva lassítási fázisra is.
Bekötés: Ahogy be lehet kötni: Táp dc 12-28V közötti, AB, AB ennyi sorkapocs pont (6) van csak rajta. Gondolom az ab azért van duplázva mert profibuszon sorolható az eszköz.
Nem teljesen értem hogy hogyan jön össze a kettes számrendszer és a tengelyének a fordulata?
(#) eyess válasza ha4nz hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Az adatlapon az is rajta van , de akkor lehet én másfajtát néztem , de ez is hasonló kell hogy legyen. A fordulat úgy jön össze , hogy nem tudom cél hardver , vagy PC e a megjelenítő eszköz . De ha PC akkor az eleve kettes számrendszerben dolgozik . Az majd egy későbbi dolog , hogy miképpen akarjuk megkapni az adatot bináris , hexa , decimális stb alakban. Szóval mivel a motor binárisban dolgozik , és ennek adott fordulatnál megfelelő bináris adatot kell küldenie a mondjuk Pc felé ezt ő kettes számrendszerben dolgozza fel, aztán jelenítettjük meg mondjuk bináris módban .Ha célhardver van, akkor mondjuk az LCD kijelzőn a bináris alakot kapjuk bizonyára .Mellékelek egy összehasonlítást ami a bináris /bitenkénti/ kettes számrendszerhez tartozó a PC feldogozása szempontjából szükséges a hozzá tartozó értékek táblázata .Ezt kell elérned a fordulattal , hogy pontos legyen. A baloldal a kettes számrendszer a jobb oldal a bit szám.Szóval ha a motor fordulata mondjuk annyi, hogy épp 3 bit et ad ki , akkor annak a Pc mondjuk a memóriájában 8 ra kell esnie különben csalni , vagy helytelen feldolgozás , vagy kijelzés lesz.
Mert 1M ram se pont 1000 kbájt ,hanem 1024 nem tudom lehet kicsit hosszúra sikerült , de remélem érhető.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2012

1.PNG

(#) xx hozzászólása Nov 26, 2012 /

Sziasztok!

Ha esetleg még nem lenne meg a probléma, akkor fontoljátok meg a következőt!

Ha jól látom, ez a kódadó SSI 422-vel kommunikál. +, és - jelekkel.
A jeleket csak akkor veszi tudomásul a vevő oldal, ha bemenetére szimmetrikus jelek érkeznek. (Zavar védettség.)
Ha az adó, és a vevő Gnd- je el van szigetelve egymástól, előfordulhat, hogy a két oldal GND-je sztatikus zavar miatt eltolódik. Ez vevő oldalon mondjuk nem +10, és -10 voltot jelent, hanem az eltolódás miatt +20, és +10voltot.
Ez pedig egyáltalán nem szimmetrikus jel.

Bye!
(#) ha4nz hozzászólása Nov 26, 2012 /

Akkor a kódadó illesztőegységének a gnd pontja és a repeater gnd-je között mérjek feszültséget, illetve nézzek szálfolytonosságot?
(#) xx hozzászólása Nov 26, 2012 /

A válaszom azon alapult, hogy a kódadó és a fogadó egység között csak a két clk, és a két adat vezeték van bekötve. Így az esetleges többi madzag a kódadó feltételezett tápján van.
Kérdésem; a kódadónak saját külön tápja van, vagy valami közös tápról üzemel?
Feltételeztem, hogy a bemeneti egység galvanikusan teljesen le van választva. Feltételeztem, a bemeneti egység galvanikusan csak a clk, és data vezetékekkel találkozik.
Akkor valószínűleg kellene a közösítés.
Amennyiben nem így van, újból kell gondolni az egészet.

Ezek a rendszerek általában tökéletesen működnek. Hisz a nagy értékű bemeneti ellenállások feszültség osztót képviselnek.
De csak egy meghatározott zavarszintig.
Javaslom, próbáljátok a kimenetet, és a bemenetet lerajzolni. Meg fogjátok érteni.
Rajzoljátok le azt a lehetőséget, hogy a galvanikusan teljesen leválasztott bemeneti egység GND-je sztatikus töltés miatt eltolódik, mert a bemeneti ellenállások túl nagy értékűek.

Kívül állóként úgy látom, az ilyen problémát a GND-k össze kötésével lehet szüntetni.

Ne feledjétek, ÉN nem veszítek semmit.
Bye!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem