Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1452 / 2208
(#) Squall hozzászólása Nov 8, 2012
Sziasztok!
A következő problémával fordulnék hozzátok:
Vettem a minap kemény 200 forintért a helyi "jawwáktól" egy Románc nevezetű rádiót meglepően szép állapotban. Hazahoztam szét is kaptam, a biztosíték helyére odaforrasztott vezetéket gyorsan pótoltam is egy biztivel. Átnéztem, kitakarítottam minden jónak tűnt hát ki is próbáltam. A kapcsolók be voltak rohadva a hangerő és hangszín potik is nagyon recsegtek ezen hibákat gyorsan orvosoltam is egy kis kontakt sprével és láss csodát be is tudtam fogni a Kossuthot aztán rákötöttem a DIN dugóra a telefonom és onnan is megszólalt ( ráadásul meglepő milyen jól szól benne az a kis "vacak" hangszóró ). Megelégedve hallgattam és kb. egy óra használat után nagy pukkanás és füst lepte be a szobát. Megnéztem, szó szerint felrobbant 2 kondi. Ezek a hangerő potméterrel egybeépített két áramkörös bekapcsolóra voltak ráforrasztva ( a fázisra és a nullára ).
A gond az, hogy ezek nem szerepelnek a rádió rajzán illetve nem értem ezeknek mi a szerepük. Az egyik kondi félig épen maradt ez egy fémtokos Remix 47nF-os 630 voltos kondi. Továbbá sehogy nem tudtam megállapítani a kondik másik lába hova volt forrasztva.
Az a kérdésem, hogy mi lehet a szerepe ezeknek a kondiknak, feltétlenül ki kell-e cserélni (sajnos ilyen nagy feszültségű kondim nincs )? Ha ki kell cserélni vajon hova kell kötni a másik lábát?
A rádió rajza: Bővebben: Link
(#) sturbi válasza Squall hozzászólására (») Nov 8, 2012
1-1 db 4,7 nF szokott lenni (fázisról és nulláról) testre kötve. Magas frekvenciás zavarok szűrésére szolgál (pl. be-ki -kapcsoláskor keletkező szikrázás kapcsán).
(#) Zenner hozzászólása Nov 8, 2012
Erre senki?
(#) FordPrefect válasza Zenner hozzászólására (») Nov 9, 2012
Az EL34 tudja bőven elviseli ugyanazt az anódfeszt, mint a KT88. A munkapont beállítás a lényeges, EL34 esetében max 25W anóddiszipáció engedélyezett. Azaz 250 V-nál max 100 mA, de az a tapasztalat, hogy jobb a hangja nagyobb tápfesznél. A 250 V-os beállítás csak azért szerepel, mert annak idején ekkora anódfesznél mérték a legtöbb cső munkapontját, azaz ez volt a "standard"
(#) spirik hozzászólása Nov 9, 2012
Szia mindenki.
Szeretném elkérni a el84 6n2p erősítő kapcsolási rajzát. Köszönöm szépen... .
(#) mc-4 válasza spirik hozzászólására (») Nov 9, 2012
Itt van egyItt van egy

De így egy kicsit tág amit kérsz

Böngéssz itt, hátha találsz kedvedre valót.Böngéssz itt,
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2012
(#) spirik válasza mc-4 hozzászólására (») Nov 9, 2012
Szia ennek a kapcsolását szeretném..

el84.1.gif
    
(#) CIROKL válasza spirik hozzászólására (») Nov 9, 2012
(#) silent15 válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 9, 2012
Hmm... nem rossz !!!!
(#) Gory hozzászólása Nov 9, 2012
Sziasztok!

Elkezdtem összerakni a GU-50 SE erősítőmet. Fleta kimenőit használom hozzá. A kapcsolás egyébként az elektroncső.hu oldalon megtalálható 2. verziós kapcsolás. GU 50 II kapcsolás

Ott tartok, hogy a tápegység fel van élesztve, mindenhol a megfelelő feszültség van. Fűtések is be vannak állítva a csövekhez, szépen izzanak is.
Az anódfeszt is ráadtam már de valahogy gyanúsan sok feszültség esett a kimenő primerjén. Amiből 170mA körüli anódáramot számoltam (340V az anódfeszültségem, 57 ohm a kimenőm primerjének az ellenállása. Ezen 10V esett.) Ez gyanús, szerintem ennyinek ott nem kéne folynia, ha a fojtó a kapcsolás szerint 50mA-re méretezett.

A kérdés az, hogy ha nem tettem bele a folytót, az okozhat-e ilyet? Illetve hogy 2K2/5W ellenállással helyettesíthetem-e?
(#) mayky válasza Gory hozzászólására (») Nov 10, 2012
A előfeszültség (-45V) szabályozásával változik a trafón eső feszültség?
(#) petemazi hozzászólása Nov 10, 2012
Megmértem a kimenőimet, persze tájékoztató jelleggel terhelésnek hangfal, mérőeszköz egy gagyi hangkártya, de még így is látszik, hogy elég siralmas..
(#) Orbán József válasza petemazi hozzászólására (») Nov 10, 2012
Nem lenne célszerű egy Ohmos műterhelés?
1W-ra kihajtott véggel. Mintha hasonlót rebesgettek volna a csőmágusok.
Az egyik trafó meg úgy rossz, ahogy van.
Ha a vasak egyformák, akkor "csak" jóra kéne tekerni a másikat is.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2012
(#) petemazi válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 10, 2012
Hát egyszerűbb lenne, de az is jó közelítés, ha ugyanaz a hangfal volt ráakasztva.. Mindegy, újra lesznek tekerve, ez így nem állapot.. Egyik elhúz magasba, a másik meg 100hz alatt teljesen halott.. 100-500hz közötti együttfutás már jó lenne.. Viszont nem is értem, hogy az egyik hogy lehet ennyire egyenes még 30hz alatt is.
(#) Gory válasza mayky hozzászólására (») Nov 10, 2012
Le kell mérnem újra, mert elbizonytalanodtam hogy jól emlékszem-e a mért értékekre. Úgy emlékszem hogy változik, ha az előfeszt állítom, de ezt is lemérem újra.

A másik furcsaság (számomra, mert nem vagyok túl tapasztalt ebben), hogy az előfeszültség értéke úgy áll be, hogy felkúszik, és utána hirtelen leesik 6-8V-ot. Aztán ott marad utána.
(#) petemazi hozzászólása Nov 10, 2012
Hát ebből újratekerés lesz... Ohmos terhelésre produkálták ezt, majdnem 1W kivezérlés mellett.. Összevissza lettek megtekerve, gondolom az egyik jobban sikerült, a másik kevésbé. Teljesen máshogy reagálnak a komplex terhelésre, továbbá ez egyik trafó 100hz alatti éles törése érdekes..
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2012

ohmos.png
    
(#) Gory válasza Gory hozzászólására (») Nov 10, 2012
Közben felélesztettem a kapcsolást. A túl nagy anódáramnak egyszerű oka volt. Túl nagy volt az anódfeszültség. 320 V helyett 370 V körül, ami miatt 120mA anódáram folyt. Szerencsére a táptrafómon van 270V-os tekercs is, így arra átkötve már 325V lett az anódfeszültség, és 65-70mA az anódáram -45 V rácsfeszültségnél. Ha csökkentem a rácsfeszültséget nő az anódáram is. Igazából még nem tudom van-e értelme eltérni a -45V és 70mA kombinációtól bármelyik irányba is.

Fojtót végül se a tápegységbe, se a végfokokba nem tettem bele spórolásból, de nem is biztos hogy kell.

Ki is próbáltam hangszóróval, teljesen búgásmentes és szépen szól, már amennyire a teszthangszóró engedi. Majd kimérem különféle jelekkel, hogy tudományosan mit produkál amit építettem. A kimenőt önmagában mérve azt tapasztaltam hogy kb 13-17KHz között van 2-3dB körüli csillapítása.

Teszek fel képet is az erősítőről.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2012

IMAG0313.jpg
    
(#) CIROKL válasza Gory hozzászólására (») Nov 10, 2012
Szia!
Tedd vissza nyugodtan a magasabb tápfeszültségre és az előfeszt egyszerűen oda tekered ahová kell a kivánt nyugalmira ami akár lehet 80-90 mA -is de már a 40 -50 is megteszi majd eldöntöd neked hogyan tetszik.
(#) Tomi94 hozzászólása Nov 10, 2012
Üdv mindenkinek!
A rajzon szereplő lemezjátszó-erősítőt építettem meg, lényegében jól működik, szép tiszta hangja van. De van vele egy gondom: főleg bekapcsolás után pár percig hangosan recseg, pattog a kimeneten, először kontakthibára gyanakodtam, de nem találtam ilyesmit. Nem is a lemezjátszó a probléma, az a tranzisztoros erősítőmre kötve rendesen szól. A tápegység egyelőre egy VT Melodyn rádió hálózati tápegysége, a kondi mérve jó, bár jól hallhatóan búg az erősítő, viszont az ajánlott +260 helyett +285V körül van a tápfeszültség G-nél, a bekapcsolás után. (A fűtést a kisebb zaj miatt külön, egy 6,2 V-os egyenáramú tápról adom neki.) Lehet, hogy emiatt valahol nem elegendő az egyik kondi tűrése, és akkor reccsen, amikor átüt a csatoló? A két fokozat közti 150 nanósra gyanakszom, oda is csak 275V-osat tettem be, de lehet, hogy tényleg komolyan kellene vennem az ajánlott 630V-osat? Ott elvileg 100 voltnak se nagyon kéne lennie...
Egyéb tapasztalatom: az erősítőbe ECC83-at ajánlanak, de olyanom nem volt. Gondoltam először a rádió ECC85-ösére, de azt egy másik témában nem ajánlották, mondván torzítani fog hangfrekvencián. Így orosz 6n2p-ev került bele, de azért kipróbáltam a sikeres élesztés után az ECC85-össel is. A várakozáshoz képest, nekem ennek tetszett jobban a hangja, könnyedebbnek, természetesebbnek tűnik, szemben az orosz cső szerintem dübörgőbb hangszínével...
(#) Gory válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 10, 2012
370V-nál már nem nagyon tudom a nyugalmi áramot 50mA-re se levinni. Ha végállásba tekerem a potit akkor is több lesz. Kipróbálom majd -35V rácsfeszültségel, hogy úgy mi adódik áramra. Nem tudom hogy mondjuk 100mA-nél mennyi az anóddisszipáció. A megengedett elvileg 40W.

A másik dolog ami fura a kapcsolásban nekem, hogy G2 és G3 a katódra van kötve. Miért nem az anódra triódának? Illetve G2 miért nem a tápra van kötve, hamár a G3 a katódon van és pentódának használjuk?
(#) pucuka válasza Gory hozzászólására (») Nov 10, 2012
Mondjuk, ha anódfesültséget mérnél az anód katód között, és azt szoroznád az anódárammal. megkapnád az anód disszipációt.
(#) Gory válasza pucuka hozzászólására (») Nov 10, 2012
Igen tudom, de ezt nem mértem sajnos, csak hétfőn tudom Az anódáramból és az ellenállásból is megkapnám, akkor mérnem sem kéne, de nem találom a cső adatlapjában. Azt hiszem 2,5K, és ebből 70mA-el 12,25W adódik. Akkor 125mA lehet a maximum amit elvisel.
(#) CIROKL válasza Gory hozzászólására (») Nov 10, 2012
Növelni kell a poti értékét , vagy osztót tegyél be és máris kevesebb feszültséged lesz .
Nálam 360 Volt anódfeszültséggel 90 mA beállítással mennek a GU50-ek az SE-bem
(#) spirik válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 11, 2012
Szia.Nagyon szépen köszönöm szépen.ecc83 van a kapcsoláson ,a nyákon ecc81 van írva.
(#) CIROKL válasza spirik hozzászólására (») Nov 11, 2012
A 83 az igazi ...
(#) CIROKL válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 11, 2012
Most nézem a nyákterven 6N2P van az ECC83 -al azonos
(#) Tomi94 válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 11, 2012
Csináltam egy felvételt arról, hogyan (nem) működik a korrektor... A felvétel végén kikapcsoltam az anódfeszültséget adó tápot, így a legvégére abbahagyta a pattogást. A sziszegő alapzaj attól a magnótól származik, amivel ott helyben fel tudtam venni a hangját - a recsegés +3 dB-ig engedte kivezérelni, így a hasznos jel -10 dB körül volt. Ugyanezzel a szintbeállítással egy CD-játszó is eddig vezérelte ki, szóval nem a hasznos jel a túl kicsi...

ui.: A felvétel előtt kicseréltem a tápelkót egy vadonatújra, most úgy tűnt, hogy abbahagyta a búgást.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2012

6n2p-RIAA.mp3
    
(#) djhans hozzászólása Nov 11, 2012
Készül a második GU50 SE. 6N2P meghajtócsővel. A második triódája katódkövetőként hajtja a végcsövet. Első triódjának katódjára jön a kimenő szekunderéről a visszacsatolás. Előfesz fesz kétszerezővel lesz a 12,6V fűtőfeszről. A két 6N2P sorba lesz kötve 12,6V-ra.

kép 001.jpg
    
(#) djhans válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 11, 2012
Köszi. Előző az légszerelt volt. Itt csak a foglalatok lesznek huzalozva a forrléc szerűen megépített végpanelhez.
(#) CIROKL válasza djhans hozzászólására (») Nov 11, 2012
Janikám , profi a cucc!
Következő: »»   1452 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem