Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Én úgy emlékeztem szimpla táp, de +/- 70V-ra rengeteg IRS2092-es modult árulnak jó áron, szóval olyat könnyen talál majd
![]()
Ezért nem is adok ajánlatot, mert én nem kívánom annyiért adni, amennyiért a kínaiak. Igaz, hogy messze más minőségben gyártok, de ezt az avatatlan szemek észre sem veszik, és csak okoskodnak...
Köszönöm!
Szép panel! Több választásom lenne + - táppal. Ezt be lehetne kötni a gyári class d modul helyére? Kár, hogy nem mono, meg hogyan tudnám ezt megrendelni? Holnap este írok, meg teszek fel képeket. Szép szakma ez, már sajnálom, hogy annak idején nem figyeltem jobban elektronikus áramkörök órán.
Azt, amit Laci linkelt, nem ajánlanám ehhez a táphoz. A transzformátor fél tekercse feleakkora teljesítményt is jelent. (kivéve ha párhuzamosítható, de a DC védelem is igényli a szimmetrikus tápot, illetve arról jár az előfokozata is) Ráadásul még kell neki valahonnan egy +12V is....
Hozzáértés nélkül nagy füst lehet a vége! Inkább kérdezz előbb, szívesen segítenek.
EZ határozottabban jobb ide....
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2012
Amit én ajánlok csak akkor érvényes, ha szimplatápja van. Djkoxi levélben megkeresett, és akkor azt modnta, hogy szimpla tápos. Ha dupla táp van, akkor én is IRS2092-es modult ajánlanék, azt hogy kiét, majd ő eldönti. (a kínaiak nylván olcsók, azonban beléjük rakott IRFB4020 FETek nem bírják a 4 ohmot rendesen)
Amúgy ha két szekunder van, és szimpla tápot terhel, akkor a transzformátornak nem csak egyik tekercsét terheli! (mindkét tekercset terheli félszinuszban)
"Amúgy ha két szekunder van, és szimpla tápot terhel, akkor a transzformátornak nem csak egyik tekercsét terheli! (mindkét tekercset terheli félszinuszban)"
Ez valóban így van, de mivel csak a szinusz félhulláma lesz egyenirányítva, ugyanakkora elkónál kisebb lesz a kivehető áram (100Hz / 50Hz), és/vagy borzasztóan megnő a búgófeszültség, A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2012
Van 12V is ha megnézed a kapcsolást bal alul.
A PWM is azon a kis panelen történik? Tehát az én erősítőmön az a rész ami ki van rajzolva, csak az előerősítő, a limiter, meg a tápellátás? Amíg be nem megy abba a D class modulba, addig minden analóg? Bocsánat, ha értetlenkedek, csak szeretném megérteni, nagyon alapszinten. Egy 300W 4 Ohm mono d-class végfok, táp, előerősítő nélkül többe kerülne 20e Ft-nál? Szimpla táp - dupla táp - sajnos nem értek hozzá. Jelfogós technikában dolgozom. A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2012
A kínai modulokat megy nyilván ellenőrizni kell, és ha szükséges FET-et cserélni. A 4020 elég halovány erre a célra.
Igen, ami ki van rajzolva, az csak a körítés. A végfokozat csak modulként van ábrázolva. Valószínűleg nem a saját gyártmányuk.
És igen, bizonyos esetekben többe is kerülhet, mint 20e Ft. (másrészt az a D osztályú is teljesen analóg)
Egyébként én a két 4700µF/80V kondenzátort is kevésnek találom egy félhidas SUB végfokhoz. Lehet, hogy a bus pumping miatt átütöttek a MOSFET-ek...
Cserélném vagy kipótolnám minimum 10000µF-ra. A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2012
Köszönöm, hogy nem nevettek ki a tudatlanságomért.
Kínából még sosem rendeltem, tényleg jobban bíznék egy itthoni, tesztelt, bevált modulban. Lehet érdemes lenne legalább ( ha nem is bővítem) újra cserélni a kondenzátorokat, kicsit púposak már. A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2012
Ha értesz hozzá és megcsinálod otthon magadnak, akkor néhány ezer forintból megvan. Ha nem használsz céláramköröket, akkor meg még olcsóbb.
Ha tudsz, készíts több képet a fő panelről, mert nekem még nem trivi, hogy szimpla vagy dupla tápod van. A trafóról hány kivezetés jön? Az elkók sorba vagy párhuzamba vannak csatolva?
Mindenképp kell a 4 Ohm tudás? 2x70V-ról 8 Ohmba kijön a 250W, 4 Ohmba pedig 500W (kb érték). A kínai cuccok az IRFB4020-szal eléggé stabilak 8 Ohmon (amúgy az IRFB4020 egy jó, modern FET), de az IRS2092 meghajtás bikázás nélkül nem tud meghajtani oylan FETet, ami bírná 4 Ohmon a 2x70V tápot. Én uttóbbiak inkább pártolom a teljes hidas végfokokat, és a szimpla tápot (nincs bus pumping). ha kondik púposak, akkor nagyon valósíznű, hogy bus pumping volt, és szép kis átcsorduló áram volt rajtuk, ami aztán felpúposította. Egy normál zenei terhelés nehezén tudja őket így leterhelni.
100 V, vagy elég a 80V? Ezekből létezik jobb minőség, érdemesebb olyat venni?
Elég ilyen is?
Sokan vitatkoznának a minőségről. Én azt szoktam mondani,hogy amihez van rendes adatlap, az egy minőség. Igazából itt a kapacitás a léyneg (a 100 Hz-et pufferelni kell), az ESR, megy egyéb annyira nem.
Ha te 70V-ot mértél, akkor oda elég a 80V, ha 80V fölé megy, az már eleve gebaszt jelent.
Elég lenne ez a kondi, ha nem ragaszkodsz a minőséghez.
A +12V pedig a negatív táphoz képest kell, nem a GND-hez képest. Így a negatív tápból a legcélszerűbb létrehozni áteresztő stabilizátorral,( mivel kapcsolóüzemű stabilizátor ekkora feszültségre nem nagyon kapható) vagy külön trafóval előállítani.
Jaja, dupla és 4 Ohm biztosan, elkerülte a figyelmem.
Sny a te modulod stabil 4 Ohmon? (meg milyen FETet használsz? - ha megkérdezhetem) Akkor pedig mindenképp kell 2x10mF puffer, bus pumping az 4 Ohmon van rendesen, pláne ha ez egy házimozi sub.
Írtam választ, de eltűnt.
44 éves vagyok, nem hangoskodni kell a láda, hanem egy jó minőségű házimozi 80Hz alatti hangjaihoz. Adott a gyári hangfal, 4 Ohm-os öntvénykosaras hangszórójával. Szeretném ha nem kéne félévente panelt cserélni benne. A mostani Jamot 15 éve vettem, és még tökéletes, csak kevés az energiája. Egy stabil, tartalékokkal bíró kapcsolást szeretnék.
Igen, stabil 4Ohmon, de nem +/-70V tápfeszen. Jelenleg az IRFB4019-et tartom a legalkalmasabb FET-nek erre a célra. (25ns / 400kHz, +/-60V) - hozzáteszem, hogy jól megcsinált táppal simán mehet +/-70V-ról is, mert a FET-ek többet tudnak.
Esetleg lehet próbát tenni az IRFB4620 illetve az IRFB5620 FET-ekkel. Áramra nem tud sokkal többet, de kisebb a csatornaellenállása, mint az IRFB4020-nak. (cserébe nagyobb a gate töltése) Vagy párhuzamosított IRFB4020, vagy pedig az IRFB4227 lenne erre a célra a legalkalmasabb, viszont akkor ki kell pótolni egy-egy tranzisztorral+diódával a végfokozatot, illetve a kapcsolás sebességét csökkenteni 250kHz körülire. (SUB-hoz amúgy sem kell több, és a legnagyobb dead-time beállítással, ezen a frekvencián még simán meg tudja hajtani az IRS2092, csak nem szabad a gate-t 15V-ra feltölteni.) A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2012
Egyébként megmérhetnéd a hangszóró DC ellenállását, mert lehet, hogy nem 4 Ohmos. Szoktak trükközni...
Ha arra gondolsz, a DC ellenállása biztos hogy nem 4 ohm, mert az az impedanciája. A DC ellenállása 3,2 és 4,2 ohm között szinte bármekkora lehet, legalábbis amiket eddig mértem azok ebben a tartományban voltak.
Köszönöm, tisztában vagyok a DC-R és az impedancia fogalmával....
Sziasztok!
Képeket sajnos nem tudtam készíteni. Ma megmértem a hangszóró ellenállását Ganzuniv3 műszerrel, majdnem pontosan 4 Ohm. Az általam felhívott Magnat szervizben sem tudtak tájékoztatást adni a végfok modulról.
Teljesen mindegy. Ezt írja: " ± 70V-nál többet nem adnék neki, ha hidalni is akarod őket!" És még ezt: "Az IC tartalmaz bizonyos alapvető védelmeket, mint például késleltetett bekapcsolás".
Ekkora táppal a 18A-es FET tuti örülne a hidalásnak (le is hidalna tőle ![]()
A fenti hirdetésből már csak a "hozzáértőtől eladó" szöveg hiányzik.....
![]()
Ez lényegében egy sok IRS2092-re épülő modulok közül.
Akárhogy reklámozzák egyik sem bírja rendesen a 4 Ohmot. Ez úgy derül ki legegyszerűbben, ha rákeresel az alkalmazott FET, az IRFB4020 adatlapjára ("Can deliver up to 300W per channel into 8Ohm load in half-bridge configuration amplifier") Az IRS2092 nem képes közvetlenül olyan 200V-os FETek meghajtására, amelyek mennének 4 Ohmon. Ezt előbb én is, meg sny is kifejtettük. (esetleg kapcsolófrekit 200kHz-re víve, max dead-timeon) Szóval még keresgethetsz.
Class D Delta
Ennek meg 18V is kell, ha jól látom. Ha jól gondolkozom, akkor valószínű, hogy az én panelem is a fullra járatott kapcsolás miatt ment tönkre? |
Bejelentkezés
Hirdetés |