Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1860 / 3947
(#) Adam329 hozzászólása Nov 29, 2012 /
 
Most egy kicsit összezavarodtam. Egy másik topikban a következőt írták:

Idézet:
„Igen, a mintavételi frekvencia így 20Mhz/128/13, azaz 12,019 kHz. A szűrőt azonban a felénél alacsonyabb frekvenciára tervezd, úgy hogy ~6kHz-es frekvencián már szűrve legyen a jel, ugyanis a mintavételi tétel csak ideális aluláteresztőre vonatkozik, a valóságban átlapolódás léphet fel.”


Akkor most mekkora legyen a vágási frekvencia?
(#) Hodinka válasza vladcepes hozzászólására (») Nov 29, 2012 /
 
Idézet:
„a kérdésem az hogy most akkor milyen színeket párosítsak hogy működjön is rendesen”

Esetleg még annyit tehetsz ez ügyben,hogy minden ledre külön előtét ellenállást csatlakoztatsz (820 ohm-osokat),így mindegyiken másként oszlik majd meg az átfolyó áramerősség.Van még egy megoldás,mégpedig az,hogy ha az eredetileg bepárolt ledeket sorba kötöd egymással,és a hozzájuk tartozó ellenállások értékeit pedig lecsökkented.Bár igaz ez esetben nagyobb nyitófeszültséggel kell számolni a két sorosan kapcsolt led miatt.
Üdv!
(#) proli007 válasza Adam329 hozzászólására (») Nov 29, 2012 /
 
Hello!
Nincs a kettő között ellentmondás. A szűrő töréspontja, attól függ, hogy milyen gyors frekvenciákat (jelváltozásokat) szeretnél mérni. Az felett érdemes szűrni. Mint ahogy írják ne legyen átlapolódás. De a szükséges mintavételi frekvenciát is ez alapján kell meghatározni, hogy milyen pontosan tudja követni az átalakítás a jelet. Ideális esetben a mért freki, és a mintavétel minél messzebbre esik egymástól.
Az a kritikus, ha közel van a kettő egymáshoz, de ekkor minimum a kétszerese kell a mintavételnek lenni, hogy valamit láss a jelből. Ha a szűrő frekit töréspontját, a maximálisan mért frekire méretezed, akkor ott a csillapítás -3dB, vagy is a 100% jelnek mintegy 70%-a van jelen, vagy is 30% hibával fogsz mérni ezen a maximum frekin. Alatta lévő frekiken már kisebb a hiba.
Szóval a szűrőt elsősorban a mérendő jel maximális frekvenciája határozza meg, aminél a töréspontot célszerű egy oktávval magasabbra választani. (Valamint szintén a bemeneti maximális frekvenciához választandó, a mintavételi freki.)
A többi rajtad múlik.
üdv! proli007
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Nov 29, 2012 /
 
Szia! Köszi a választ! Ja nem gondoltam át,átfutottam a válaszon és csak arra figyeltem hogy a 12-es lábat kössem be. Most a párhuzamos ágakon egy színűek vannak ,most tökéletesen működik. Mondjuk a kék ledek jóval erősebbek, rakjak nagyobb ellenállást oda? 390 ohmos ,mennyivel rakjak nagyobbat? Üdv!
(#) proli007 válasza vladcepes hozzászólására (») Nov 29, 2012 /
 
Hello!
Azt nem tudom megmondani, hogy a kékek elé mekkora ellenállást tegyél, lévén hogy én nem látom mennyi a különbség. Ki kell próbálni.
üdv! proli007
(#) vladcepes hozzászólása Nov 30, 2012 /
 
Sziasztok! Azt nem tudom hogy jó helyen rakom e fel a kérdésemet,(ha nem akkor szóljatok),és hogy jól csinálom e egyáltalán amit akarok. Feltelepítettem a PCB Wizard-ot és ezzel települt a LiveWire program is. Ebben a LiveWire-be akarok csinálni egy szimulációt és a kapcsolási rajzban adott egy IC:4093 .A programban benne is van de a (jól mondom)? -kapukat mikor kihelyezem 7-és 14 es lábak nincsenek rajta. Hogyan lehet ezt megvalósítani? A Választ előre is köszöntem.
UI: Ha nem jó helyre írtam irányítsatok át kérlek mert nem találtam ilyet.

próba.JPG
    
(#) vicsys válasza vladcepes hozzászólására (») Nov 30, 2012 /
 
Szerintem a tápfeszt automatikusan kezeli és nem kell bekötnöd.
(#) vladcepes válasza vicsys hozzászólására (») Nov 30, 2012 /
 
Okés köszi! max ha nem lesz jó akkor még írok.
(#) Gabibá hozzászólása Nov 30, 2012 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, van valakinek egy egyszerű megoldása arra, hogy 2 erősítő ugyanazt a 2 dobozt hajtsa (váltó).
(#) mps válasza Gabibá hozzászólására (») Nov 30, 2012 /
 
Szia!
4 áramkörös váltó kapcsoló.
(#) krajnyak_dani hozzászólása Nov 30, 2012 /
 
Sziasztok!
Nem tudja valaki ,hogy belföldön, hol lehet analóg kimenetű gyorsulásmérő szenzort venni.

Köszi.
(#) proli007 válasza krajnyak_dani hozzászólására (») Nov 30, 2012 /
 
Hello! Kis kereséssel pld. itt. üdv! proli007
(#) dravecz válasza exorcist hozzászólására (») Nov 30, 2012 /
 
Köszönöm a türelmedet és válaszodat.
(#) fox11 hozzászólása Nov 30, 2012 /
 
Sziasztok!

Egy 4 V-al működő kis elektronikát szeretnék üzemeltetni 9V-os elemről.A kérdésem az lenne,hogy hogyan tudom ,kiszámolni,hogy mekkora ellenállást kell elé tennem?A kis panel 2,5,és 4 V között érzi jól magát.Igazából ledeket működtet,egy világításról van szó.Előre is köszönöm a választ!
(#) exorcist válasza fox11 hozzászólására (») Nov 30, 2012 /
 
Hello! Az előtét ellenállás nem túl jó ötlet, ha nem állandó a kütyü áramfelvétele, mert azzal változni fog mindig a feszültség is. Inkább egy stabilizátor IC-t ajánlanék, pl LM317. Kell hozzá még két ellenállás és két kondenzátor, nem egy nagy költség.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2012
(#) bbalazs_ válasza fox11 hozzászólására (») Nov 30, 2012 /
 
Ledek azert fogyasztanak. Ha step-down konvertert hasznalsz(DC-DC atalakito), akar megduplazhatod a vilagitasi idot az ellenallasos vagy stabilizatoros megoldashoz kepest.

Raadasul a stepdownt erdemes ebben az esetben egybol aramgeneratorra alakitani,
KIVEVE, ha a hulye **** parhuzamosan kotottek a ledeket.

Vegyél vissza! Egy nemzet nevével nem általánosítunk! -moderátor
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2012
(#) pucuka válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 30, 2012 /
 
Ha számolsz egy kicsit. PL. a 9 V -os tölthető NIMH akumlátor 150 mAó kapacitású, ez kb. 1,3 Wó energiát tárol. Ha 3 db AA méretű NIMH akumlátort használsz, az 3,6 V / 1700 mAó kb.6 Wó energiát tárol. Akkor melyik a több?
(#) nedudgi válasza pucuka hozzászólására (») Nov 30, 2012 /
 
Az áramkörnek 2.5V-4V feszültség kell, gondolom a LEDek miatt. 2db ceruza elemről működött eddig, ami jó ideig leadja a minimális 2.5V-t. Ha akkumulátor kerül bele, akkor a minimális 2.5V-t körülbelül a teljes kapacitás tíz százalékáig tudja, mert valószínűsíthetően 2 db akkunak van hely: 250mAh már jó értéknek számít.
Lítium akku a specifikáció szerint megengedhető kisütés végéig az igényelt tápfeszültségtartományban teljesít, ez körülbelül 800mAh.
(#) pucuka válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 30, 2012 /
 
Bocs, figyelmetlen voltam, nem neked szándékoztam mondani, hanem fox11 -nek. Én csak számolási példát adtam, hogy miért nem kéne a 9 V -os elemet használni, mert vérszegény.
(#) sanykaraj hozzászólása Nov 30, 2012 /
 
Üdv nemrég kaptam egy Apple iPod suffflet aminek az aksija meghalt de ezt pótoltam viszont kábelt sem kaptam hozzá. Maga a készülék már működik abban szeretnék segítséget kérni hogy hogy miért nem ismeri föl a gépem elvileg jól csináltam hozzá egy usb jack átalakítót de csak azt írja ki a gépem ha rá dugom hogy az usb-és eszközt nem lehet felismerni.ezz alapján
(#) nedudgi válasza pucuka hozzászólására (») Nov 30, 2012 /
 

Mostanában árulnak Lítiumos 9V akkumulátort, ami 600mAh. A feszültsége nem 9V, hanem jóval kevesebb, 8.4 és 6.0V között használható.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2012
(#) blackdog hozzászólása Nov 30, 2012 /
 
Sziasztok!

Egy 100nF SMD kerámia kondi vajon betölti-e a szűrő szerepét, ha a környezeti hőbérséklet erősen ingadozik 20-70 C között? Vagy még szélsőségesebb tartományban?
(#) Gafly válasza blackdog hozzászólására (») Nov 30, 2012 /
 
Első körben igen.
(#) apollo07 hozzászólása Nov 30, 2012 /
 
Helo. Az lenne a kérdésem hogy egy nem bipoláris,400v 100 mikrofarados kondenzátort fel-e tudnám tölteni a 230V-ot egyenirányítva?
(#) blackdog válasza apollo07 hozzászólására (») Nov 30, 2012 /
 
Érdekesen fogalmazol.
230 V váltakozó az kb. 325 V egyenfeszültség.
De számolni kell azzal, hogy az a 230 VAC több és kevesebb is lehet. De még mindig nem igazán értem a kérdést és hogy mit szeretnél.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2012
(#) depi52 hozzászólása Dec 1, 2012 /
 
Sziasztok valaki tudna nekem tervezni egy 40uH-s tekercset ebbe az áramkörbe http://www.bsselektronika.hu/index.php?w=V6qDt9W6W7
Ha link rosszul működne akkor a bsselektronika oldalán ezzel a névvel szerepel Nagy teljesítményű (160 W) precíz 230 V-os inverter
Előre köszönöm válaszotokat.
(#) pucuka válasza apollo07 hozzászólására (») Dec 1, 2012 /
 
Még csak annyit, milyen az a nem bipoláris kondi? Milyen a bipoláris?
(#) Action2K válasza pucuka hozzászólására (») Dec 1, 2012 /
 
Szerintem sima elkóra gondol.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Dec 1, 2012 /
 
Szia!
Nálunk is terjed az angol terminológia szerinti megnevezesése a nem polarizált elektrolitkondenzátornak. Bipoláris, vagyis nem polarizált.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Dec 1, 2012 /
 
Na. Most akkor mire is gondolt? Nem lett volna egyszerűbb világosan leírni miről is van szó. Bipoláris, unipoláris, polarizált, nem polarizált, vagy mi. Semmi bajom az angol terminológiával, csak akkor, ha úgy használja valaki, hogy nem tudja miről van szó. És főleg nem keverve.
Következő: »»   1860 / 3947
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem