Fórum témák
» Több friss téma |
Beszéltem régi kollégával. Nálunk WSW csatlakozónak neveztük, de már vagy 40 éve.
Szeretném kérdezni a Zilog gyártmányú ic-nek pl:Z8440, Z4530, Z8400, Z8530 stb van még létjogosultsága vagy kuka?
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2012
Helo!
Hogy Te ezzel a rendszerrel már nem fogsz építeni semmit, az szinte biztos. Mert ott vannak az egytokos mikrokontrollerek simán elverik a Z80-at. üdv! proli007
Ha ezt úgy érted, hogy vannak ilyenek a sublótban, akkor azért még nem biztos, hogy érdemes kidobni, elpusztuló készülékekbe valakinek még szüksége lehet ilyenekre - szóval el is vaterázhatod akár, nézd meg, mennyi az árfolyama
![]() Ha az a kérdés, hogy érdemes-e ilyenekre építve bármi újat tervezni, akkor a válasz egy egyértelmű nem.
Egy hagyaték értékesítésével bíztak meg, innen vannak ezek az alkatrészek, és sok más is.
Köszönöm a válaszokat _vl_ -nek is.
Sziasztok!
Egyes dc-dc konveterek adatlapján az szerepel, hogy charge pump. Ez pontosan mit jelent? Köszi!
Fogsz egy kondit. Rákötöd egy +5V-os tápra, feltöltődik 5V-ra. Utána leválasztod az 5V-os tápról, majd összekötöd a negatív végét az 5V-os táp pozitív sarkával. Ekkor a kondi pozitív végén +5V lesz ehhez képest, azaz a táp földjéhez képest már +10V. Rákötsz egy másik kondit, a töltés egy része oda "átvándorol", azaz feltöltődik +10V közelébe. Utána újrakezded periodikusan, hogy minél több töltés legyen a célkondiban. Ezt hívják feszültség-kétszerezőnek. Ugyanezzel a módszerrel lehet +5V-ból -5V-ot is előállítani.
Sorbakötve több ilyen fokozatot nagyobb szorzót is el lehet érni. Itt egy klasszikus típus. A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2012
Egész pontosan azt, amit szó szerint is jelent. Töltés pumpálás. A fogyasztó az energiát egy kondenzátorból nyeri, amit egy elektronikus kapcsoló újra feltölt, felpumpál. (hasonlóan mint egy kompresszor légtartálya. Aztán ezzel a módszerrel lehet tovább trükközni, ahogy _vl_ is írja, a megoldandó feladatnak megfelelően.
Az eljárás lényege az, hogy a primer oldalon csak annyi energiát veszünk fel, amennyi a szekunder oldalon szükséges, persze a hatásfok figyelembevételével. A hatásfok pedig igen jó, mert a kapcsoló kikapcsolt állapotában nem sokat fogyaszt, és a többi veszteségek sem túl nagyok, egy rezisztív átalakítóhoz képest. Ha pedig az energia tároló eszköz egy induktivitás, akkor nemcsak lefelé, hanem felfelé is lehetséges pl. a feszültség változtatása. De a felhasznált energia ugyanannyi marad.
Köszi mindkettőtöknek!
Ez akkor tulajdonképpen a step-up konverter egyik fajtája?
Inkább fogalmazzunk úgy, hogy a step-up konvertereknek és a charge pumpoknak van közös részhalmazuk
Ok.
Akkor így kérdezem: használhatom ezt az alkatrészt Bővebben: Link egy rf modul 5v-tal történő táplálására, két AA- s elemről?
Mekkora áramot vesz fel az az RF modul? Ennek a kimenő teljesítménye legfeljebb 25mA. 5V kimenő feszültséghez minimum 2.7V benő feszültség kell, tehát NiMH, vagy NiCd akkumulátort nem tudsz használni.
Miért ne használhatnál 3 akucellát? De akár 4 db -ot is, bár ez feltöltött esetben éppen határeset.
Az attól függ, hogy befér-e a műszerdobozba
Ha a gombhoz varrjuk a kabátot, akkor igazad van. Bizonyos esetekben így is lehet tervezni, pl. mobiltelefonnál, vagy autónál. A dizájner megtervezi a formát, a tervező meg vért izzad, hogy belepakolja a szükséges műszaki tartalmat. Ezesetben gondolom nem erről van szó, de ha igen, akkor el lehet menni egy áramforrásgyártóhoz, hogy tervezzen neki egy olyan akumlátort, ami a szeretett dobozába a többi egységgel együtt belefér. De nem valószínű, hogy erről van szó. Egyébként úgy gondolom, hogy némi térfogat növekedés árán, jobb térfogat/energia jellemzőt lehet elérni, mert egy 9 V -os akkuban (ami egyébként csak 8,4 V, a négy cellás AA akuhoz képest sokkal több csomagoló, és töltelék anyag van, ami jelentősen rontja ezt az arányt. De a NiMH helyett lehet használni Líthium ion, vagy Li polimer akkut is, ahol ez az arány még jobb, de akkor is megeshet, hogy nem fér bele a megálmodott dobozba.
Azért ennyire nem bonyolult ez az eset
Ja, bocs, lemaradtál az előzményekről (ami egy másik topikban van, ezt mechanika fórumtársunk nem túl jól csinálta), itt most pont arről van szó, a doboz adott. A "9V"-os akkut is kitárgyaltuk már. F.Y.I.
Szevasztok! Bontottam, -már nem tudom miből- egy ilyen nagyon apart kis izét, mi ez; tudja-e valaki. Sajnos csak telefonos képet (se) tudok csinálni.
Hello! Esetleg Canon Faxból bontottad? Ha jobban olvashatók lennének a nyákra szitázott feliratok a felülnézeti képen, az még segítene. Ránézésre AC/DC vagy DC/DC konvertert tippelnék, a googlen valami olyat találni rá, hogy transzformátor modul.
Milyen telód van? Csak mert nekem is WP7-es LG E900 van, de azzal nagyon jó makrókat lehet csinálni, természetesen vaku nélkül, különben minden kiég, meg becsillan. A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2012
Ezt a topikot nem szoktam nézegetni, már a címénél fogva se. De pont Te bonyolítasz mindent agyon. Egyébként hol van egy 433 MHz -es modulban csőtápvonal? Még a 2,4 GHz -esben sincs.
Ezért jó, ha több szálon, több topikban futnak az események. Megnéztem. 2 db 2000 mAó -s NiMH akunak a mérete mindöszzesen minden irányban 2-3 mm -el nagyobb a 15F8H 150 mAó -s méretű akunál.
Igazad van itt tényleg nincs csőtápvonal, a cső szó feleslegesen került oda, azt csak mikrohullámnál használják (> 5GHz).
Idézet: „2 db 2000 mAó -s NiMH akunak a mérete mindöszzesen minden irányban 2-3 mm -el nagyobb a 15F8H 150 mAó -s méretű akunál.” Én megmértem. Nem minden irányban, az AA cella átmérője kb. 3mm-rel kevesebb mint a 9V-os vastagsága/szélessége. 9V elem: 48,3 x 17,3 x 26,1 mm; 2xAA akku (NiMh,2500mAh): 50,4 x 14,2 x 28,4 mm. De azt még mindig nem értem, hogy ez melyik kérdéshez kapcsolódik?
Közben törtem a fejem, és eltaláltad, valóban egy faxból bontottam, (itt volt a szomszéd utcában kidobva, még tavasszal). A külseje törött volt, de belül ép.
HH7-2179 circuit/ pat. 99-10. A panelon: 3TSU-460C, YEC YE-53V. Az áramkört nem látom, mert fedett az alja. Az én telóm ennyit sem tud, a fiam képezte le az övével (rákérdeztem, azt mondta: ennyit tud a telefon). A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2012
A TPS60241 helyett javaslom vedd fontolóra a LTC3525-5 használatát. Ez képes üzemelni 1,2 vagy 3 sorbakötött AA elemmel vagy akkuval is. 1-10mA-s fogyasztás mellett a hatásfoka majdnem 90%. 3db további alkatrész kell hozzá, és a gyártótól kérhetsz akár 2db mintát ingyen, kb. egy hét alatt kézbe kapod. Hasonlóan jó még a TPS61222 is.
Sziasztok!
*** Köszi! Ennek az apróhirdetési rovatban a helye, nem a fórumban! ![]() Frankye A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2012
Hello! Az általad linkelt adatlap első oldalán található a kérdésedre a válasz. A 2-es jelzéssel ellátott IC-t sztereohoz ajánlják, mert a gyárban kiválogatják, hogy az ALC-k eltérése 3dB-n belül legyen.
Ez egy mono IC, milyen együttfutást válogatnak ki? A TDA1054M4 névváltozat milyen kivitelt takar?
Nem ismerem az IC-t, csak az adatlapból hámoztam ki amit leírtam:
"[...] for stereo applications the ALC matching is better than 3 dB. [...] ORDEING NUMBERS: TDA 1054M mono applications 2 TDA 1054M stereo applications" Idézet: Igen, mono, de miért ne lehetne válogatni? Például így: egy referencia áramkörben megmérik minden elkészült IC-ben az ALC-re jellemző karakterisztikát, és ha ennek az eltérése egy referencia karakterisztikához képest ±1.5 dB-n belül van, akkor válogatott IC-kre igaz lesz, hogy az eltérésük nem nagyobb 3 dB-nél.„Ez egy mono IC, milyen együttfutást válogatnak ki?” Idézet: Nem tudom, mivel ez egy elég régi IC, és a fellelhető adatlapokban hiányzik a "Package Marking" fejezet ami erre kielégítő választ adhatna, az M2 is csak tipp volt. De létezik M1, M3, MA, MB, MD, A, S változat is. Ha esetleg van információd ezekkel kapcsolatban, kérlek ne tartsd vissza. „A TDA1054M4 névváltozat milyen kivitelt takar?” A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2012
Az "ordering numbers" azt mutatja meg, hogy hogyan hivatkozz a termékre, ha rendelsz belőle, tehát ha sztereó magnót készítesz, akkor dupla mennyiségű IC-t kapsz. A típusszám utáni karakterek a változatokat mutatják, leginkább a gyártási időponttal és kisebb változtatásokkal (gyártó, mikrolitográfiai rajzolat) függenek össze.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |