Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   145 / 372
(#) _vl_ válasza Massawa hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Végálláskapcsolót azért érdemes mindkét végpozícióhoz rakni, hogy hibás programozás/beállítás/elektronika esetén se túrja szét a mechanikát a gép. Ennyit megér a dolog...
(#) Massawa válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Mindegyik végálláskapcsolo mikrokapcsolo, és zárás/nyitásra müködik, azaz a gép elmegy a kapcsoloig, megvárja a reakciot, majd lassan ellenkezö irányba tesz annyi lépést, hogy ujra kapcsoljon. Ez az abszolut végpont.
A 3 gépen 4 fajta motor van, az egyiken (az enyémen 2 egyforma az XY tengelyre, egy más a Z-re).
A sorozatgyártásnál nem megy a gép a végálláskapcsolóra, hanem a referencia pontra - vagy az un. szerszámcsere pontra. Nyilvánvalo, hogy a uj munkadarabot pontosan kell befogni, majd folytatni a munkát.
Ha nagyon sok egyforma dolgot csinálunk (nem gyakori, mert inkább prototipusokra vagyunk berendezkedve, azaz max 10 egyforma darab készül egyszerre - egy beállitással), ilyenkor veszünk egy darab anyagot (sárgaréz lap vagy NYÀK), pontosan ugy fogjuk be mint a majdani munkadarabot, majd fúrunk egy kis lyukat a 0,0 pontba. Ezt félretesszük, és ha kell késöbb bármikor kézzel ujra beállithatjuk a gépet, erre a 0 pontra.

A MACH3-t nem ismerem, vagy STEP4-en vagy PC-NC-vel dolgozok. Mind a kettön be lehet mindent állitani.
(#) Massawa válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Nálunk a végálláskapcsolokat eleve a motorelektronika olvassa le, azaz, ha az nem tudja hogy hol van az adott tengely, a végálláskapcsolo semmiben nem segit. (az nem kapcsolja magát a motort, hanem avezérlöeketronikába küld jelet)
(#) Massawa válasza SALáta hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Ugyanezt modnom én is, de amig a végálláskapcsolot magába az alapelektronikába programozod (ami a gép fix része) a 0 vagy referencia pontokat a vezérlö programban (ami a PC-n megy).
A kettö nem ugyanaz.

Még talán annyit, hogy a végálláskapcsolok mind a motor felüli végeken vannak, a másik végen, a menetes tengely rövidebb azaz, ha tul messze teker akkor kitekeredik az anyából, azaz megszünik mozogni, és semmi sem károsodhat.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2013
(#) SALáta válasza Massawa hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Van a gépi nullpont amit a nullpont kapcsoló határoz meg, ez lehet akár egyben egy kapcsoló is de hobbi életben jobb külön tenni. A gépi nullponthoz képest felveszel egy adott alkatrész nullpontot. Feltételezek egy egyszerű befogó készüléket. Ha gépi nullpontra álltál és esetleg fél éve volt fent a készülék de pontosan visszarakod abba a pozicióba (mert mondjuk csapok tájolják) akkor a régi munkadarab nullpontot beírva már mehet is a gyártás ugyan onnan tovább. Ellenben ha nincs gépi nullpontod vagy referencia pontod fix helyen akkor újra bemérést igényel. Hogy ipar a nullpont kapcsolót is végállás kapcsolónak emlegeti az egyrészt a kettős kialakításból adódhat. Hobbiban nem okoz gondot ha tiltjuk a motor elektronikákat (feltételezve hogy van engedélyező bemenet a hajtás kártyán) de ezt még megtehetjük leválasztó kártya szinten is (bonyolultabb) . Egy kapcsoló használata és esetleges soft limit nekem nem tűnik bolondbiztosnak, ipari 1 kapcsoló utaztatós megoldás sem-igaz ott egy egyszerű hobbigép árával vetekedő darab van. Minden esetre abban megegyezhetünk tengelyenként 3 pont van pozitív limit, negatív limit és nullpont. Az hogy ez egy kettő vagy 3 kapcsolós kivitel az ízlés dolga.
(#) Massawa válasza SALáta hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Valamennyi gépen mindössze 3 kapcsolo van - a motorvégek végálláskapcsoloja.
2 gépen épitettem a Z tengelyhez egy magasság referenciakapcsolót, azaz ezt felteszem a munkadarab tetejére, és rámegyek a marofejjel(furoval). A rendszer tudja, hogy ez a magasságreferencia (az egyiken +10mm a másikon +5mm), ezt felveszi és már mehet is a munka. Ennyi. Más kapcsolo semelyik gépen nincs. (Persze lehetne, ha kellene, de eddig nem kellett.. ).

A 3. gépen a magasságot kézzel kell beállitani.
(#) Stewe válasza Massawa hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

A te megoldásod a komolyabb alkotásokon ki van egészítve azzal, hogy lefutás, és végpont felvétel esetén továbbmozdul 1-10mm-t, és utána programozott szoftveres végállásokat rögzítenek, a kapcsolók pedig vészvégállás kapcsolóként működnek.
(#) SALáta válasza Stewe hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Pontosan, bár hw szintűt láttam mivel ráfut egy trapézra, itt kapcsol mikor eléri a tetejét, ahol kapcsol azt a pontot két pont közül valamelyiknek elnevezzük, ugyan ebbe az irányba elindulva a lefutást ahol kapcsol elnevezzük a két pont közül valaminek. - onnan tudom ez hw szintű mivel a nullpont rögzítése ennél a gépnél kettős ( függ a motor enkoder pozíciótól, a nullpont kapcsolás helyétől, a gép sw nullpont helyzetétől). Ezt csak onnan tudom áramszünetkor eltolódott egy irányba a gép, vitte a lendület még a főorsót majd nullpontot nem tudtuk felvenni, agyában végálláson kívül rögzült a nullpont helyzete.

Hobbi életben nem igazán van sorozatgyártás. Elég a végállást is tudnia. Egyszerűbb a két kapcsoló mint az egy kapcsolós megoldás, külön portot nem használ. Végállásra lehet valami pontatlant is használni míg nullpontra illene valami komolyabb darabot. Hall szenzoros megfelel erre a célra.
(#) Massawa válasza Stewe hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Ezt én is megtudom csinálni (azaz hozzáadni 10 mm a kapcsolok helyzetéhez).
(#) zoz11 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Köszönöm mindenkitől a válaszokat, ahogy látom elég kényes kérdés ez a végállás, meg null pont…

Úgy tervezem, hogy akkor lesz a tengelyek mind a két végén egy-egy kapcsoló, biztos ami biztos. Főleg azért is, mert nekem még eddig életemben nem volt ilyesmikkel dolgom, és ez lesz az első gépem, ezen kell, hogy megtanuljam a dolgokat.

A mechanikát, meg az elektronikát könnyen összefogom hozni, eddig úgy néz ki.
De itt az üzemeltetésével még lesznek gondjaim az biztos.

A géphez milyen szoftvert tudtok ajánlani, amivel érdemes kezdeni? Meg amit esetleg le is lehet tölteni? Főként nyákmaráshoz kell majd.

A Mach3-at letöltöttem, ilyen Demo verziót, de ez még keményen néz ki számomra.

Üdv: Zoltán
(#) Massawa válasza zoz11 hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Ne bonyolitsd már elöre, ha a vezérlöd nem támogatja a tengelyenként 2 végálláskapcsolot, akkor nem is kell.
Amugy is egyik irányban nem sok értleme van, hiszen kicsavarodik a menetestengely az anyából, és magátol megáll a gép (a motor forog tovább).
Persze ez a konstrukciótol is függ.
(#) Graf Spee hozzászólása Jan 2, 2013 /

Sziasztok.

A CNC építésbenj totálisan kezdő ember vagyok, de érdekelne. Szívesen csinálnék egyet Nyák-maráshoz. Kérdésem lenne ha mondjuk a marófej lézerrel lenne helyettesítve, akkor milyen teljesítményűnek kéne lennie, hogy (ha lassan csinálja nem számít) de sikerrel tudjon marni?
(#) szuszi39 hozzászólása Jan 2, 2013 /

Sziasztok
CNC gépet csinálok, ehez elkészitettem egy léptető meghajtót, de ez csak unipolárist tud vezérelni. Van 2 drb léptetőmotorom videómagnó szalagmeghajtó( elég nagy) a problémám, hogy 4 kivezetéses, vagyis bipoláris. Ehhez kéne meghajtórajz, ha valaki tudna segiteni, arrol a nyákot megcsinálnám.Előre is köszönöm a segitséget. Ja meg ha valaki tudna programot amivel nyákkészitésnél a lukakat tudnám furni ezzel a géppel.
Szuszi
(#) zoz11 hozzászólása Jan 2, 2013 /

Üdv mindenkinek
Esetleg valaki tudna nekem olyanba segítni, hogy hogyan lehet hozzájutni a Mach3 teljes verziójához? Ha egy mód van rá akkor nem adnék érte 20-30ezreket.
Segítségeteket előre is köszönöm!

Üdv: Zoltán
(#) nagy hoho válasza Medve hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Ez a meghatározás -1/2 kg, 30 Volt- nagyon tetszik! Az én léptetőm 68 deka és a vezérlő 46 voltról megy, azt hova sorolnád? Ezt komolyan kérdezem.
(#) nagy hoho hozzászólása Jan 2, 2013 /

A híd oldalai 6 db M 8-as csavarral lesznek rögzítve a gépvázhoz, elegendő meghúzni vagy valami csavar rögzítőt is célszerű alkalmazni? Gondolok a Loctite 222, vagy hasonlóra.
(#) szuszi39 hozzászólása Jan 4, 2013 /

CNC-vel kapcsolatban léptetőmotor meghajto IC:A3977 28 lábu és mident intéz. "2300ft HQ -nál
Sanos én már csináltam egy bonyolultabbat, de ez már megvan. Alkatrészeket lhet régi nyomtatóbol pl. 16mm-es rudat amin csuszkált a patron, dá más dolgokat is. Én marni nyákot valószinü nemfogok, de furni a lukakat biztos. Ami nembiztos az az, hogyan fogom vezérelni loptoprol.Amenyiben valaki ebben segiteni tud... Amenyiben meghajtót akar valaki aléptetőmotorhoz és maga akarja megcsinálni szivesen segitek.
(#) sunraw hozzászólása Jan 8, 2013 /

Sziasztok!
Összeraktam egy újabb tengelyt, lézerhez gondolom:

A gondom csupán annyi, hogy az orsó 13mm-es emelkedésű.
(#) sunraw válasza sunraw hozzászólására (») Jan 8, 2013 /

Az a hézagló lemez (0,2mm) azért van az orsó anya és a kocsi között, mert valami difi volt vízszintben (síkban) kettőjük között. Oldal irányban nem hajlik, de le-fel igen. Ismétlési próbán átment 10-ből 10-szer. Elvileg lesz rá egy finom hajtóműves léptető is, és kész is a hobby tengely.

Van, akinek még gond a menetes száron elérni a kottyanás mentes anyát?
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2013
(#) nagy hoho hozzászólása Jan 9, 2013 /

Ma barkácsoltam. Kezd alakulni a híd és a Y tengely. A híd alatti bútorlap nem az asztal lesz, az lejjebb kerül 100 mm -rel. A hídlábak műanyag lemezből vannak és 24 mm vastagok. Egyik képen van egy fúró, ezzel süllyesztettem ki a nyolc furatot a felső kocsikra szerelt alu. lapon.
A fúró egy asztalos ismerősömé volt konyha bútor gyártásnál használják a sorozat fúrógépben. Vídia betétes tipli fúró.
(#) nagy hoho válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 9, 2013 /

Igyekszem, csak felbírjak állni.
(#) bankimajki válasza sunraw hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

Ezt miért kérdezed? Én sima kontrával oldottam meg, gondolom a rugós előfeszítés lehet még jó hobbi szinten. De van valami új ötleted? Szívesen hallgatjuk.

Üdv.: Miki
(#) bankimajki válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

Alakul ez, mint púpos gyerek a prés alatt. Szép lesz, majd elválik mennyire stabil.

Üdv.: Miki
(#) sunraw válasza bankimajki hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Ilyesmit láttál már?
Csak egy rugó kell és kész is

http://csavarbolt.shp.hu/hpc/elemkepek/csavarbolt/csavarboltcsavara...99.jpg
(#) bankimajki válasza sunraw hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Ez tényleg zsír. Két darab ilyen peremes anya közé egy rugó és készen is van a csoda. Hobbi célra tuti jó. Mondjuk én maradok a kontrás megoldásnál ha már megcsináltam.
(#) Alkotó válasza bankimajki hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

A kontra az igen, az jó megoldás. De a rugóval mitől lenne kotyogásmentes? Csak annyit tesz a dologhoz, hogy a kottyanás végpontjai közti elmozdításhoz a rugóerővel több erő kell. Ez persze lehet nagyon nagy erő is, ha brutális rugót használunk, de akkor meg annyira feszíti a permes anyákat, hogy azokat nehéz forgatni, és jelentős kopásra kell számítani.
(#) sunraw válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 16, 2013 /

Én úgy gondoltam, hogy a mozgatott anyát feszítené ez.
Közben eszembe jutot, hogy régebbe, láttam még egyet. Az annyi nagyjából, hogy két műanyag darabot egymás mellát tesznek, élén megfúrják magméretre, majd a felmelegített menetesszárra nyomják egyszerre a két fél darabot.
Következő: »»   145 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem