Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár búgás, zúgás, stb. megszüntetése
Lapozás: OK   5 / 9
(#) karpi válasza doni8 hozzászólására (») Feb 20, 2011 /
 
Azt az adaptert gondolom le kell cserelni , rendes effekt adapter nem rázhat .Valószínűleg nem egy multiefekt adaptere .(?).

Gitárban belül a kimenő csatlakozó fold-kontaktjarol , egy huzal van a vibrátorhoz ,nyereghez vezetve .

Ez arra való hogy a húrokat a földpotenciálra kösse .
Az illeto huzallt le kell forrasztani kimenetrol ( vagy egy potmeter hazarol ha oda van forrasztva ).

Egy 0,1µF 1000V nempolarizalt kondenzátor párhuzamosan egy 1MOhmos ellenállással az egyik véget a fold kontakthoz forrasztod a másik összekötött (R+C) végeket a nyereghez vezető huzalhoz forrasztod.

Így mikor ráteszed a kezed a hurokra nem lesz mar zúgás és nem is ráz .

A gitárkabél végére műanyag házú jack-ot használni ( ne legyen fémből , vagy fém és beborítva szigetelő anyaggal.Így mikor a kebelt kihúzod nem érhetsz a kábel "földjéhez" .A kábel másik végen is ilyen csatlakozó lenne jó .Tehat legjobb nem hozzaerni az erositok folelt vagy nem foldelt sasszijahoz, es mas fem alkatreszekhez.Soha se lehet tudni nem e hibas valami cucc es feszultseg jelenik meg a sasszin.


Ezt minden gitárnál meg kéne csinálni mert életveszélyes egy nagy színpadon a földel a kézbe más fém cucchoz hozzáérni amin nagyobb feszültség lehet .Veszelyes mondjuk ajakkal a mikrofonhoz érni és a kezed a gitárod húrjain , vagy a másik keleddel egy ,mikrofon alvanyt megfogni , másik gitáros gitarjanak fém részeihez /húrjaihoz hozzáérni stb ...
(#) doni8 válasza karpi hozzászólására (») Feb 21, 2011 /
 
Először is köszi a választ!
Az adapter biztos nem hibás. 3 effekttel próbáltam és abból 2-höz gyári adapter van. Mindegyiknél jelentkezik a probléma.

Ez a kondis-ellenállásos megoldás tetszik. Amúgy igen, úgy van ahogy mondtad. A gitárban az összes fémalkatrész rá van kötve a földre. Ezt a (R+C) dolgot elég ha rögtön a jack aljzat elé iktatom be? Nem szólhat bele a gitár hangjába?

Az a baj még, hogy az effektem, masszív fémházba van építve, szóval mindenképp hozzá kell érnem, és ugye a doboza is föld. Ha állítok valamit rajta muszáj lefognom egy hangot a gitáron és kitartani miközbe tekergetem/nyomogatom.
Az erősítőm potijai és fémből vannak, mondjuk azt nem tudom, hogy az rajta van-e a földön.

És énekelni is szoktam és a mikrofon meg is csíp.

Az megoldaná a problémát ha di boxon keresztül csatlakoznék az effektbe?
Elképzelésem szerint akkor nem probléma, hogy ha egyszerre fogom a gitárt és az effektet/erősítőt/mikrofont.
a többi variáció meg nem szokott előfordulni.
(#) (Felhasználó 3862) hozzászólása Ápr 13, 2011 /
 
Üdv!

Durva problémám van...
Van egy 7 húros Schecter gitárom (jó drága vót), aktív EMG márkájú hangszedőkkel. Októberben egy szolnoki stúdióban vettünk volna fel két nótát, de amint rádugtam a gitárom az erőlködőre és hozzáértem a hangszedőhöz, elkezdett szólni az erőlködőn a Mária rádió. Ha elengedtem a pickupot, akkor abbahagyta...
Ezt akkor azzal magyarázták, hogy én a gitárral/kábellel/erősítővel meg mindennel együtt, amin a jel átment egy nagy rezgőkört alakítottam ki, ami pont erre a frekire volt érzékeny. Ehhez nem értek, de betudtam annak a problémát, hogy 200 méterre van a szolnoki adótorony a stúdiótól... Egyébként egy másik ugyanilyen márkájú ugyanilyen pickuppal szerelt gitárral nem volt ilyen probléma, az enyémen is csak az egyik pickuppal. Ezt meg az okosok azzal magyarázták, hogy előfordul olyan, hogy néhány menettel többet/kevesebbet tekercselnek a gyárban, az enyém meg épp egy szerencsétlen darab ilyen szempontból.
Aztán most találkoztam a problémával ismét, mikor a próbateremben próbáltunk, a gitár egy szál kábellel egy másik erőlködőre kötve, és hallom szólni az erősítőből, amit a szomszéd teremben próbálnak.

Mi a mándruc lehet a probléma? Éccsapám foglalkozik elektronikával, és mondta, hogy tehetünk bele egy aluláteresztő szűrőt, csak hát nem biztos, hogy az megoldás, meg nem is tudjuk, hogy veszi fel a zajt a pickup. Kipróbálni meg ugye nem lehet, hogy jó lett-e...

Találkoztatok már ilyennel?
Vagy van ötletetek, hogy mi lehet a baj?

Kösz a segítséget előre is...

Ja, csak egy ilyen rajzot találtam a pickupban rejlő előerősítőhöz: http://www.picvalley.net/u/464/115788_577.JPG
Az enyém típusa egyébként EMG-707, de úgy tudom, ez az EMG-81 héthúros változata, szóval az előerősítő elvileg ugyanaz benne...
(#) transc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
szimmetrikus kábel használata stereo - mono TRS jack

kábelt bróbáld ki!
(#) karpi válasza (Felhasználó 3862) hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Fémházas a pickup ?
Apukád jól mondta ..ha az ajánlott földelés ellenőrzése után nem találsz hibát meg lehet próbálni egy szűrőtaggal RC vagy L .

De Gitár , Hangszedő, kábel és ! az erősítő ...mind "behozhatja" a rádiót.
Nem biztos hogy a gitar lehet hogy a gitar plusz a kábellel impedanciaja 'tetszik" az erősítőnek es radionak hiszi magát.

Csak az egyik hangszedovel csinalja , csavargattad a potmetereket ,hangszint ( aktiv vagy pasziv) kellene valami változást előidézzen.

Itt Temesvaron most 6 eve bontottak le a hatalmas kozephullamu radiotornyot ...addig voltak helyek a varosban ahol keptelen voltam "kiszurni" a radiot az erositobol, hangszin es hangero allitgatassal ket adot kulon foghattam !.Sok mas mas helyen nem volt radio vetel.
Mikor a szinhazba zeneltem egy par evig, a szinpadon delutani eloadasokon orditott a helyi ado nemet adasa a gitareositombe kabel es gitar nelkul. ( legtobb esetbe a kabel es a gitarnak nem volt semmi hatasa a "radiovetelhez " ).Probaltuk leföldelni erre meg jobban ordított ..

Tehát lehet hogy az erősítő lánc a stúdióból hozta be a rádiót egy bizonyos impedancia , gitar plusz kábel jelenlétében.
(#) karpi válasza doni8 hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Nem szol be a gitarhangba csak a foldet csatlakoztatja a hurlabhoz ..a hurokhoz as relativ kis erteku kondenzator amely 50Hz-en elg nagy ellenallast kepvisel es igy hatarolja az aramot .Megved ha a gitar femreszein tartod a kezed es a masik kezeddel egy feszultseg alatt levo cucchoz erne .igy nem folyik a teljes aram rajtad keresztul a fold fele vagyis nem csap agyon az aram.
Ettol ha az ajkad egy masik cuccon levo mikrofonhoz er az csiphet, ahoz eleg kis feszultseg es kicsi aram. Valahogy ki kellene egyenliteni a potencialokat .
A 0,1µF eleg nagy ertek hogy a zavaro felszedett zajokat leszurje...a fold fele vezesse .

Az arammal vigyazni kell , plane "ismeretlen"' szinpadon felszerelt cuccok eseteben. En hozza szoktam nyomni a gitar nyakat a hurokkal a mikrofonalvanyhoz ...hadd lassam szikrazik ..pukkan vagy mi lessz...Aztan az ujaimmal visszakezel probalom nem e raz . Erdemes a masik gitaros hurjaihoz veztetett foldelessel is ugyanezt megtenni ...biztos ami biztos.
(#) (Felhasználó 3862) válasza karpi hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Köszi a válaszokat.

Nem fémházas a pickup. Viszont aktív elektronikásos, kapcsrajzot is mellékeltem hozzá...

Egyébként ennek a pickupnak a borítása egy darab egybe műanyag, *** nem lóg ki semmi fém, amihez hozzá lehetne érni anélkül, hogy kiszedném a gitárból. Így ugyanígy áll a testelés problémájának lehetősége? Mindenesetre megnézem legközelebb...

De a második esetben az volt a furi, hogy semmilyen (szándékos) rádiójel nem volt a közelben. Hacsak nem URH-s mikrofont használtak a szomszéd próbateremben, de egy 35 m2-es teremben ez elég nagy hülyeség lenne...

* Mi akart lenni szalma ?
(#) karpi válasza (Felhasználó 3862) hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /
 
Akapcsolasi rajzon arnyekolas van feltuntetve es annakl foldpontja. De mint emlitettem nem biztos hogy a gitar a "hibas" .
A szinhazba a szinpad meletti vasajto neha "zenelt " a radioadao musorat hallottul "morogni" , az oltozokabinok interfonja kikapcsolva ! erositorol ie leszedtuk a vonalat ..szolt a radio szepen a hangszorokba ...Tehat csak hangszoro es a kabelek ..

Csoves erositovel volt a legtobszor a problema ,tranzisztorossal csak egyszer ketszer tortent meg bizonyos helyeken .

Most az egyik FM ado hallatszik bele nagyimpedancias erzekeny cuccokba..neha de csak a munkahelyemen ..nagy a terero kozel az antenna ...

Tapegyseg elott a halozati csatlakozao utan legyen szuro ,szerintem altalaban innen johet a radio...

vegerosito bemeneten altalaban kellene hogy legyen alulatereszto szuro .

Egy studio bekabelezese az nagy munka es nagyon igenyes dolog .
(#) peter1001 hozzászólása Jan 23, 2013 /
 
Sziasztok !
Van egy régi kis 20W-os Ibanez erősítőm, főleg torzított hangzás mellett egyenletesen búg, ahogy tekerem a hangerőt, erősödik a búgás is. Akkor hallgat el, ha megfogom a jack kábel fém csatlakozóját az erősítőnél. Ahogy hozzáérek a húrokhoz a búgás felerősödik. Próbáltam másik kábellel, a helyzet ugyanaz. Mi lehet a probléma? Mit nézzek meg a gitáron vagy az erősítőn ?
(#) jani1987 válasza peter1001 hozzászólására (») Jan 23, 2013 /
 
Én úgy jártam, hogy a pedálra kellett rálépni ahhoz, hogy a zaj csökkenjen. Ide tarozó kérdés: Mekkora az a kondi méret, ami "kisimítja az EKG-t" a tápban, vagyis valószínűleg stabil állapotba kerül, és nem búg?
(#) Massawa válasza peter1001 hozzászólására (») Jan 23, 2013 /
 
Rossz a jack foglalat földelése.
(#) Phile80 válasza peter1001 hozzászólására (») Jan 23, 2013 /
 
Azt mérd meg, hogy az általad megfogott erősítőnél lévő jack csatlakozó össze van-e kötve a húrokkal. A húrokon rajta kell lenni a testnek.
(#) peter1001 válasza Phile80 hozzászólására (») Jan 25, 2013 /
 
Megoldódott. Elkezdtem kimérni a dolgokat és mindkét kábelem hibás volt. Az egyiket fel is boncoltam, és a gyári egybeöntött csatlakozó belsejében volt folytonossági hiány, olyan helyen ahol esély nincs a megtörésre.
Köszönöm szépen a segítséget.
(#) marcellus96 hozzászólása Jún 3, 2013 /
 
Üdv! Egy olyan kérdésem lenne, hogy torzított gitárnál, ha megpenetek két hangot egymás után külön, akkor néhány hang esetén elég ronda zajok keletkeznek, magyarul élvezhetetlen torzítás. A hiba valószínű, a végerősítőben rejlik.Mi okozhatja ezt a kellemetlen hangot és hogy lehet kiküszöbölni?
(#) kadarist válasza marcellus96 hozzászólására (») Jún 3, 2013 / 1
 
Szia!
Valószínű, hogy intermodulációs torzítás okozza a nemkívánt hangokat.
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2013
(#) epe1104 válasza marcellus96 hozzászólására (») Jún 3, 2013 / 1
 
AZ erősítő azt a jelet erősíti amit kap...
Nem gondolom hogy ezt a kellemetlen hangzást az generálná!
Zenészként biztos tudod mit jelent az a szó hogy disszonáns.
Ha egy disszonáns hangzást durván torzítasz, a végeredmény eléggé élvezhetetlen.
Próbáld ki a szerinted rosszul szóló hangközöket, torzítás nélkül vagy kevesebb torzítással és figyeld meg hogy úgy is fellép-e a jelenség. És nem utolsó sorban ajánlom a torzító helyett overdrive-ot!!! Továbbá gyenge minőségű pick up, vagy a zenéhez helytelenül megválasztott pick up kapcsoló állás is előidézhet még ronda hangot.
(#) marcellus96 hozzászólása Jún 3, 2013 /
 
Köszönöm a válaszokat! Igen ismerem a hangközöket, de valamilyen módon a nagyobb erősítőkben meg van oldva ez a probléma.pl.: Line 6 Spider Csak nincs már semmi ötletem ennek a kiküszöbölésére.
(#) Gránátalma hozzászólása Júl 18, 2013 /
 
Sziasztok!
Megépítette már valaki az MXR Noise Gate-et?
Tegnap megépítettem a modolt változatát:
Bővebben: Link

De csak éles sípolás jön belőle, meg némi halk gitár jel. Ha tekergetem a potikat(trimmereket tettem bele, mind 500k) akkor meg elmúlik a sípolás, de a jel se megy át.

Most ezen gondolkodom:
Bővebben: Link

Esetleg valakinek valami tapasztalata valamelyikkel kapcsolatban?

Ja és egy kérdés:
Az eredeti eszközön van 2 kis kapcsoló, a dobozon:
Bővebben: Link

Ezeken a kapcsolásokon ez miért nincs ott vajon?
(#) kadarist válasza Gránátalma hozzászólására (») Júl 18, 2013 /
 
Szia!
A két kapcsolás gyakorlatilag egyforma. A "Vb"-ket összekötötted?
(#) Gránátalma válasza kadarist hozzászólására (») Júl 18, 2013 /
 
Össze. A Send Return kört hagytam ki, illetve a nyomógombot, azt most teszem rá, hátha megjavul...bár nem fog, de hátha.
Átnézem megint hátha van benne valami, amit nem vettem észre, de egy egész délután építettem, direkt ráérősen, nem kapkodva, szóval...
(#) kadarist válasza Gránátalma hozzászólására (») Júl 18, 2013 /
 
A két műveleti erősítő kimenetén ott van a fele tápfeszültség?
(#) Gránátalma válasza kadarist hozzászólására (») Júl 18, 2013 /
 
Mármint a táp lábán?
Tl072- A/B erősítőjét hazsnálom amúgy. A rajz szerint aszimetrikus tápot kap és a B erősítő nem invertáló lábával kompenzálja a DC szintet, vagy rosszul gondolom?
(#) kadarist válasza Gránátalma hozzászólására (») Júl 18, 2013 /
 
Az egyk műveleti erősítő két 1Mohm-os osztón keresztül kapja meg a felezést, a másik meg az 5,1V-os Zener által. Tehát a kimeneteken (1,7) mekkora a feszültség?
(#) Gránátalma válasza Gránátalma hozzászólására (») Júl 18, 2013 /
 
Ha az IC1A bemenetén lévő potit tekergetem, egyik állásban elhallgat a kimenet, másik állásban pedig magasfrekis zaj keletkezik és begerjed.
Illetve a gitár jel tiszta csatornán is tirzít, tehát valami valahol túlvezérlődik az áramkörben. Nincs itthon a szkópom, hogy ellenőrizzem, esetleg valami ötlet, hol kereshetném a hibát?
(#) Gránátalma válasza kadarist hozzászólására (») Júl 18, 2013 /
 
A kimeneten vezérlés nélkül kereken 0 V van. Nem is nagyon lehet más, helyes test bekötés mellett, a leválasztó kondi miatt.(Szerk.: Már látom, hogy IC lábat írtál, nem szóltam)

4,75 Volt (7)
3,75 Volt (1)
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2013
(#) kadarist válasza Gránátalma hozzászólására (») Júl 18, 2013 /
 
9V-os elemről használod? Az a-rész 1-es kimenetén 4,5-5 V-nak kellene lenni. Lehet, hogy a rossz szerelés miatt gerjed az egész áramkör és azért hallhatóak ezek a hangok meg ezért torzít a jel.
(#) Gránátalma válasza kadarist hozzászólására (») Júl 18, 2013 /
 
Igen 9Voltos elemről, hogy ne kelljen az 50Hz-el is foglalkozni (így hirtelen)
Hát a szerelés tény, hogy nem egy sorozatgyártásra alkalmas elrendezés, de ettől szétszórtabb áramkört építettem már (MXR Distortion) ami meg tökéletesen, gerjedésmentesen működik, próbapanelen, pedig ott meghagytam az ellenállások hosszú lábát, stb. EZ meg perforált nyákon van, leültetve.
(#) Gránátalma válasza Gránátalma hozzászólására (») Júl 18, 2013 /
 
Node a hetes kimeneten azért lehet olyan pontosan meg a Zener feszültség, mert a 6os lábbal galvanikus kapcsolatban van, amire megy a Vb.
Így persze, hogy az jól kint van.
Átnéztem az ic1a bementeit, végigvezettem, minden jól van bekötve, nem értem miért nem jó a feszültség a lábán.
(#) kadarist válasza Gránátalma hozzászólására (») Júl 18, 2013 /
 
A hetes kimenetet nem a Zener állítja be, hanem az ötös lábra kötött feszültségosztó. A másik kimeneten pedig lehet, hogy a gerjedés miatt nem áll be a fél tápfeszültség.
(#) Gránátalma válasza kadarist hozzászólására (») Júl 18, 2013 /
 
De a gerjedés csak akkor áll fent, ha vezérlő jel is van, nem?
MErt maga az egyenáram nem tud begerjedni és még 50Hz-es brumm sincs, elemről.
Tehát most így asztalon mérve meg kellene lennie a féltápnak az IC1A-n, mivel nincs vezérlés. Testeltem a bemenetet, így is ugyan annyi.
Az első tranyó kimenete: 2,75 Volt. Számításaim szerint (tina) kb ennyinek is kel ott lenni. Kicsit többnek.
Következő: »»   5 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem