Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   446 / 1190
(#) Esteban62 hozzászólása Jan 25, 2013 /

Sziasztok! Egy olyan vezérlőelektronikát bontottam, amihez tartozó nagyáramú tirisztorok meghíbásodtak. Ezen leltem pár olyan alkatrészt, amivel kapcsolatban kérdésem lenne:
1. ennek a tápegység tr-nak a primer oldala 400V-os? Lehet hogy vonali feszültségre volt kötve? Ilyennel még nem találoztam....
2. ez milyen kondi? Miért van rajta kétfajta fesz? 2000 és 700V ?
3. ez a 47k a hűtőbordába volt becsavarva. A hőmérséklet változására az ő ellenállása nő vagy csökken? Mikor 47k?
Köszönöm, üdv! Pisti
(#) _vl_ válasza Esteban62 hozzászólására (») Jan 25, 2013 /

Idézet:
„1. ennek a tápegység tr-nak a primer oldala 400V-os? Lehet hogy vonali feszültségre volt kötve? Ilyennel még nem találoztam....”

Nagyon úgy néz ki. Ha az áramkörben amúgy nem volt nulla (mert egy rendes háromfázisú fogyasztóban nem szokott lenni), akkor csak ennek a kedvéért be kellett volna rakni egy nullát. Hát így ezt megspórolták.

Idézet:
„2. ez milyen kondi? Miért van rajta kétfajta fesz? 2000 és 700V ?”

Az egyik DC, a másik AC. A mellettük levő rajzjelekből azért ez nem túl bonyolult...

Idézet:
„3. ez a 47k a hűtőbordába volt becsavarva. A hőmérséklet változására az ő ellenállása nő vagy csökken? Mikor 47k?”

Általában 25 fokra adják meg a névleges ellenállást. Ha NTC, akkor csökken, ha PTC, akkor nő az ellenállása. Valószínűleg NTC lesz, de elég könnyű letesztelni: multiméter rá, és vagy kézzel elkezded simogatni, vagy "alágyújtasz".
(#) Esteban62 hozzászólása Jan 25, 2013 /

Köszönöm
A tirisztoros kütyü egy 3f. fázisjavító egység volt, valószínű spórolásból nem vittek hozzá nullát, ezért kellett ez a különös tr.
(#) Szammer válasza Esteban62 hozzászólására (») Jan 25, 2013 /

Szia!
1. A trafó bizony 400V-os, két fázis közé kötendő.
2. Ha megnézed, a 700~ az váltófesz, az 1000- az egyen.
3. Tegyél rá műszert és mérd meg, mondjuk öngyujtóval melegítve.
Üdv:
Zsolt
(#) granpa válasza ttindian hozzászólására (») Jan 25, 2013 /

Nem kell kiborulnod, de olyan sok trehány, hányaveti hozzászóló van, hogy nehéz kihámozni, és észben tartani, ki link, és ki nem. Most biztos megjegyeztük (én biztosan), hogy Te nem. Továbbra is várjuk jelentkezéseid; ha problémád van, segítünk (ha tudunk).
(#) ttindian válasza granpa hozzászólására (») Jan 25, 2013 /

Semi baj, tudom hogy az a kotelesegetek , es celotok hogy tisztan tartsatok az oldalt , gratulalok , es dijazom , ahogy kobzolinak is irtam , nekem is jot tett,hogy itt lehetek, az en hanyagsagom is hogy nem tanultam meg ujra helyesen irni. Nem az volt a baj hogy megszolitotatok hanem hogy mindenki nekem esett, nagyo gyorsan.

latom hogy vagy, es ha olvastad , es dekodoltad is , torolheted amit irtam.

Udv istvan
(#) nagy hoho hozzászólása Jan 25, 2013 /

A CD ROM-ban a motor alatt van 3 db hall generátor ebből szeretnék közelítés kapcsolót készíteni az épülgető cnc marómba. A gond csak az, hogy nem tudom melyik lába micsoda. Tudna valaki segíteni?
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2013
(#) doni82 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

üdv.van egy képem valami ijesmi.

47839.jpg

(#) kadarist válasza doni82 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Nem, a te konkrét alkatrészedről mutass képet.
(#) Doncso hozzászólása Jan 26, 2013 /

Sziasztok. Két orosz IC-t szeretnék beazonosítani, semmit nem találtam róluk, esetleg más sikerrel jár. A képen a fekete és a szürke kocka lenne. 223TK1 és 218gg1
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013

DSC04180.JPG

(#) kadarist válasza Doncso hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Az első találat: Bővebben: Link
(#) erdgab válasza Doncso hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Szia!
A 223tk1 itt van,a másikat egyenlőre nem találom.
(#) Doncso válasza kadarist hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Köszönöm. Na ez az amit szerintem nem fogok találni ha rossz.
(#) blasz hozzászólása Jan 26, 2013 /

Sziasztok ez a herkentyű mire való? És a cső mibe használható?
(#) erdgab válasza Doncso hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

A 218ГГ1 IC-ről csak annyit találtam,hogy valami multivibrátor és a K561LN1 -el lehet helyettesíteni,azt nem tudom,hogy láb kompatibilis e.Próbáld keresni aszerint ahogy én írtam a mondat elején.
(#) ujfalusi válasza blasz hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

A 807-es cső erősítőbe való.
(#) blasz válasza ujfalusi hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Köszi 2 van akkor piac nekem nem kellenek.
(#) Doncso válasza blasz hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

A másik meg egy nagyfeszültség mérésére alkalmas mérőkolbász.
(#) Doncso válasza erdgab hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Megnézem. Köszönöm.
(#) blasz válasza Doncso hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Köszi
(#) Auth Zsigmond válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Jó az elképzelésed, hogy hall érzékelőt használj. Sajnos a célra a CD motorban lévő hall érzékelő csak körülményesen lenne felhasználható, mert csak (mA-es szintű) alapjelet szolgáltat, amit a CD-rom processzora bemeneti jelként felhasználva tovább dolgoz fel.

Gondolom, hogy az ötleted a kéznél lévő, olcsó alkatrészforrás miatt terelődött a CD-rom felé, de van(nak) a PC-ben olyan alkatrész(ek) amiben van a te alkalmazásodhoz sokkal célszerűbb hall érzékelő: mégpedig jellemzően a ventilátorokban. A kétvezetékes (piros, fekete) régi típusok a megfelelőek, ezekben a tekercsek mellett csak egy alkatrész van, a 4 kivezetéses hall ic, a "modern" többvezetékesek ventik a fordulatszám szabályozás miatt már más felépítésűek. (A ventilátor lapátok alatti résen bekukkantva a motorba általában szétszedés nélkül is látható a hall.)

Több nagyon jó fórum is van ezen a honlapon, remek alkalmazási, felhasználási ötletekkel a témában. Fent a keresőbe írd be a hall kifejezést, aztán csemegézhetsz a megnevezett fórumok között!

Az olcsóbb ventilátorok általában csúszócsapágyasok, a tönkremenetelük általában mechanikus okok miatt (csapágy berágódása, kenőanyag megsülése, megszorulás) következik be. A bennük lévő hall érzékelők az esetek 99 %-ában hibátlanok, és (mint pl. a jellemző ATS276 vagy ATS277 típusok) több 100 mA árammal terhelhetők. A google-n rákeresve (pl. ATS 276.pdf, de lehet egybe kell írni, ATS276.pdf) sok találatot kapsz. A motortekercs helyett az áramkörödben meghajthatsz relét, félvezetőt, stb...

Kidobott ventilátor szinte minden háztartásban van már, ahol hosszabb ideje van számítógép. Szervizekben 1-1 példányt kérésre akár ingyen is adnak. Kukázók, lomízók is árulgatnak itt-ott, vásárokban tucatjával található. (Egyébként a fent hivatkozott hall típus bolti ára is egy pohár sör ára alatt van...)

Jó munkát kívánok!
(#) blasz hozzászólása Jan 26, 2013 /

Sziasztok ezek milyen csövek?
(#) kadarist válasza blasz hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Ezek rezgőkvarcok és ezeket mérték be azzal a spéci műszerrel.
(#) blasz válasza kadarist hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

akkor nekem nem jó semmire valószinű.E81cc cső az mire van? bocs a sok kérdésért,de csak a PCL86 csövet ismerem a régi tv-k ből az mindig kiment
(#) CIROKL válasza blasz hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Idézet:
„E81cc cső az mire van?”

Erősítőben felhasználható meghajtó csőként , illetve előerősítőben is .
(#) kadarist válasza blasz hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Az egy kettőstrióda és előerősítőkben meg oszcillátorokban lehet használni.
(#) blasz válasza kadarist hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Köszönöm csak tudjam mi ez, megy ez is piacra,nem tudok mit kezdeni a csövekkel,ehhez én kuka vagyok
(#) nagy hoho válasza Auth Zsigmond hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Köszönöm szépen a segítségedet, a ventilátor nem jutott eszembe pedig szedtem már szét.
Vannak különböző hall-ok itthon de a mérete miatt tetszett meg a cd-s
(#) Auth Zsigmond válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Szívesen segítettem, ha tudok, máskor és másnak is örömmel megteszem!
(Magam gyakran kószálok a fórumokon, és sokat tanulok belőlük.)

Sok multimédiás eszközben alkalmaznak hall-alapú érzékelőket, ahol kefe nélküli egyenáramú motor (BLDC) vagy elektronikus kommutációjú egyenáramú motor (ECDC) végez mechanikus hajtást. Egy részük az érzékrelés hatására direkt (jellemzően analóg) jelet ad, másokban a hall lapka jelét a tokba épített integrált áramkör feldolgozza. A CD-s hall mérete sokkal kisebb, de "csak az alapfunkciót tudja".
(#) nagy hoho válasza Auth Zsigmond hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

A miniatürizálás lehetőség miatt akartam a cd-t. Egy 5 mm széles kétoldalas nyák szelet végén az élére raktam volna a hallt és egy vékony alu. csőben elfért volna smd elektronikástól.
De ne OFF-oljunk mert kikapunk.
Következő: »»   446 / 1190
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem