Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV jelerősítő
 
Témaindító: rwtop, idő: Szept 16, 2006
Lapozás: OK   1 / 2
(#) rwtop hozzászólása Szept 16, 2006 /
 
Segítségeteket kérem, mert szeretnék készíteni egy jelerősítőt? Az antennajelet kellene felerősíteni...a kérdésem: HOGYAN...

Erre kellene nekem válasz.

Előre is kösz! Minden ötletet várok!

Idézet:
„2 mondatban 50 hiba javítva: Norberto”
(#) Norberto válasza rwtop hozzászólására (») Szept 16, 2006 /
 
ITT egy kapcsolási rajz...a következőt írtam be a HE keresőjébe: jelerősítő

Kiadott néhány találatot, az egyik épp az volt, hogy korábban valaki épített egyet, ÉÉÉÉS...MELLÉKELTE A KAPCSOLÁSI RAJZOT IS!

Én most belinkelem neked ezt a rajzot, ha továbbra is érdekel a dolog, akkor te is beütöd a keresőbe a fenti szót, és olvasgatsz...
(#) rwtop válasza Norberto hozzászólására (») Szept 16, 2006 /
 
Ez mind szép és jó!!
De a tranyók és a[z] ellenálások meg a kondik mérete mijen legyen ha még tudna segíteni valaki akkor tegye azt!az elöbbi választ pedig köszi!
(#) maestro válasza rwtop hozzászólására (») Szept 16, 2006 /
 
Szerintem építés helyett inkább vegyél egy TV antennaerősítő panelt 400Ft-ért (SMD alkatrészekkel). Nem sok érte. A tv2-t az rtl-t és az mtv1-et biztos befogja.
(#) Rikfic válasza rwtop hozzászólására (») Szept 28, 2006 /
 
Antenna erősítő TV csatornákhoz:

Az erősítő a 6...12-es tv-csatornákat erősíti legjobban. Kimenete és bemenete 75 Ohmos koax-hoz illeszkedik. A lehetséges tranyók bekötését mellékeltem. Ajánlatos mindhárom tranyót egyformára választani. Vigyázat!! A BF479 és BF679 pnp! Ekkor meg kell fordítani a tápfeszültséget!
(#) PCB válasza rwtop hozzászólására (») Szept 28, 2006 /
 
Szia !

Ha használni is akarod, akkor hallgass Maestrora és vegyél egyet, jobban jársz.

Üdv !
(#) Scofield hozzászólása Dec 14, 2006 /
 
Helósztok. Olyan kérdésem lenne, hogy valamilyen nagy erősségű antennával meg lehetne e oldani, hogy több adó is bejöjjön (TV adó). Nem kell, hogy minden apróság bejöjjön, de 8-10 jó lenne. Nagyon kéne... Előre is köszönöm a segítséget
(#) pisti89 hozzászólása Dec 14, 2006 /
 
Mire gondolsz pl:tokaj...stb.
Vagy mire gondolsz TV2,RTL,M1,Cseh adók...stb.
(#) Scofield hozzászólása Dec 14, 2006 /
 
Pest megyében lakom, Tápióbicskén. Cegléd környéke. M1 RTL TV2 Hálózat tv, bármi amit csak lehet és olyasmi adók legyenek mintha be lenne kötve a kábeltv, de nem kell mindegyik, amit lehet.
(#) Dudus válasza Scofield hozzászólására (») Dec 14, 2006 /
 
Az a gond, hogy a feladatra a legjobb a nagynyereségű irányított antenna, legtöbbször nagyon sokelemes yagi, ez azonban nagyon élesen irányított és ezért egy toronyra tudod beállítani. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy annyi antenna kell, ahány toronyból akarsz jelet venni. A nagy nyílású kisnyereségű antenna gyakran szellemképes ( kivéve az alföldön ) és az eleve gyatra jelre erősítőt sem (mindíg) érdemes rakni. A VHF sávra nehezebb jó antennát találni, a méretei miatt nehéz az árbócon rögzíteni, érdemes UHF-sávon megkeresni a vételi lehetőséget az adott csatornára.

Ez nem egy hozzászólásos kérdés, ha valami konkrétumra jutsz kérdezz.
(#) marty9228 válasza rwtop hozzászólására (») Feb 16, 2007 /
 
Szia. én egy rossz videóból vettem ki az antennacsatis részt. Általában rá van írva a panelra, hogy melyik lábra kell 5 vagy 12 voltot kötni.
antenna be, kimenet a tv-re és kész.
Nekem jól működik, még viharban is.
(#) Tetye hozzászólása Feb 16, 2007 /
 
azzal az az egy gond van hogy antennával bábel adásokat nem fog tudni venni max az m1 rtklub tv2 -t, esetleg nem kizárt hogy földin még a viasatot sugározzák helyenként de ha jól tudom akkor sz is levették a földi sugárzásról... a kábel tévén azért van ojan sok csatorna mert az müholdról jön, digitálisan.. amugy ez a rajz ami itt van feljebb nem jó neked ha tényleg 6-12es csatornát erősíti mert az m1et az vagy a 7-es 8-as csatin lökik a kékesről, a tv2 rtlklub ot is onnan sugározzák elvileg de azok a 24, 36 os csatornán legalásbbis ha nem tévedek sokat de ha jól akar tv-zni akkor vagy fizess elő UPC DIGITV T-KÁBEL stb... de a szomszédból is átvezetheted pl a föld alatt vagy a levegöben is és akkor egy kb 7-9ezerFt-s hirschmann erölködövel ami tud asszem 20-24Db-t tök tutilessz. vagy teker 5-6 menetet a fökábelköré és .... ehez van rajz de csak akkor jo ha van kajdi a kábelben... 70 db felett.... szal remélem segitettem
(#) Nightquest hozzászólása Okt 17, 2007 /
 
Sziasztok!

Nekem olyan problémám lenne, hogy korábban egy jól működő soros kábeltv hálózat volt a házban, elosztóval, jelerősítővel, hibátlanul. Aztán végre ide is elért a csillagpontos rendszer, amit elsőre erősítő nélkül próbáltam ki. Egész jó kép, bár szemcsés, kásás volt, főleg bizonyos adásokon (pedig csak egy fő elosztó van, igaz, nem írták rá, hány dB-t csillapít, egyébként 5-1000Mhz és 6-os osztó). Gondoltam, semmi gond, berakom az erősítőt, ha már úgyis megvan. Tényleg tűéles kép lett utána, csak sajnos előjött egy fura hiba. A legtöbb csatorna esetében egy-két viszonylag vastag, világos, vízszintes csík van a képen, esetleg mozognak néha vagy hasonló kis hiba, de az igazi baj, hogy a CH52-CH69 tartományban (UHF, talán V sáv) lévő adások teljesen hullámzanak, szétcsúsznak vízszintesen, szóval nézhetetlenek. Az erősítő ugyan nem egy nagy márka, magyar gyártmány, de eddig működött. Lehet gond, hogy csak kb. 800 Mhz-ig jó? Vagy más a gond?
Előre is köszönöm a válaszokat!

U.i.: Remélem, illik a témához a hozzászólásom.
(#) Fery válasza Nightquest hozzászólására (») Okt 17, 2007 /
 
Nekem ez leginkább impedancia illesztési vagy túl vezérlési problémámak tűnik. Esetleg az erősitő vagy a TV - tuner szelektivitásával lehet gond ami a túlvezérlés vagy illesztetlenség következménye. Meg kellene probálni visszavenni egy kicsit az erősitést vagy ha nem lehet akkor beiktatni csillapitó tagot. Ha nincs akkor esetleg egy elosztó szplittert az is csillapit jópár db-t.
(#) Nightquest válasza Fery hozzászólására (») Okt 18, 2007 /
 
Az erősítő állítható erősítésű, próbáltam mindenféle fokozaton: ha a leggyengébbre vettem, nem erősít, a kép szemcsés, de a képhibák megvannak (picit talán kevésbé, de lehet, csak bebeszélem magamnak), az erősítés kb. felétől vagy kicsit később már éles teljesen a kép, csak ugye hibás. Ja és kicsit tv függő is a hiba, mintha a régebbieken kevésbé lenne látható. Erősítő adatai: Rubicon Kft. RN-SE-1/F, f = 40-860 MHz, A = tip. 19 dB, Ski >= 110,5 dB mikroV. Esetleg mégis kell valami csillapítás még vagy mi legyen? Ha kell, nincs még valami házilagos megoldás az elosztón kívül? Mert szerintem az sincs felesleges. Persze ha muszáj, majd veszek valamit.
U.i.: Nem tv-tunerről van szó, hanem több TV-ről csak.
(#) Fery válasza Nightquest hozzászólására (») Okt 18, 2007 /
 
Ok. Értem.Az is lehet hogy az erősitő szelektivitásával van gond mert túl közel vannak a csatornák egymáshoz.
Meg kellene próbából egy másik erősitőt próbálni.
A TV-tunert ugy értettem hogy a TV-n belüli tuner.
Ugyanis azt a fokozatot a TV-ben ami az antennajelet fogadja, azt tunernek hivják.
És még valami, próbáld a bejövő antenna jelet egyből rádugni egy TV-re erősitő nélkül. Akkor mit csinál ?
Akkor is csikos ?
(#) Nightquest válasza Fery hozzászólására (») Okt 18, 2007 /
 
Na igen, jó lenne, ha tudnék csak úgy szerezni egy másik erősítőt, de asszem az csak kemény ezresekért menne, szóval biztos szeretnék lenni benne, hogy rossz/nem megfelelő az erősítő.
Igen, igen, én voltam a hülye, nem tudom, miért gondoltam, hogy tv tuner kártyára gondolsz, pedig tudom, hogy a tv-ben is tuner van
Eredetileg úgy volt, hogy nincs erősítő, amikor be lett kötve és akkor semmi képhiba nem volt, de erről meg is győződtem megint, szóval biztosan az erősítő beiktatása okozza a képhibákat. Csak sajnos nélküle nem túl éles a kép, főleg bizonyos csatornáknál. Esetleg az elosztó kiiktatása számítana valamit próbaképpen (erősítővel vagy anélkül)? Lehet olyan, hogy jó az erősítő egy hagyományos kábel tv hálózathoz, de csillagpontoshoz nem? Az egyébként normális, hogy egy hatos osztó és sok méter kábel után gyenge a jel vagy a házba jöhetne erősebben is?
Ha mindenképpen új erősítő kéne, akkor tudnál javasolni egy nem túl drágát? Ha lehet, 10 ezer alatt, akár jóval.
(#) Nightquest válasza Fery hozzászólására (») Okt 18, 2007 /
 
Azt el is felejtettem írni, hogy minden kábel a falban megy, ezek már csillagpontosak voltak a hagyományos bejövő adásnál is (így épült a ház) és minden fali aljzaton van két kimenet (TV és rádió), szóval ez is biztos csillapít.
(#) Nightquest hozzászólása Okt 26, 2007 /
 
Eltűntél vagy nem tudod a választ?
(#) Fery válasza Nightquest hozzászólására (») Okt 26, 2007 /
 
De itt vagyok csak tele voltam melóval tegnap, nemigen volt időm semmire. Egy ötletem van pont most láttam a Vaterán egy pár antennaerősitőt viszonylag olcsón.Bővebben: Link
Ezek közül ez viszonylag olcsó
Bővebben: Link
Vagy ez
Bővebben: Link
Hirtelen ezt találtam ami jó árban is van
(#) Nightquest válasza Fery hozzászólására (») Okt 27, 2007 /
 
Jól van akkor, nem akartalak zavarni, csak eléggé kétségbeejtő hülye helyzet ez. Főleg azért, mert ugyan köszi, hogy ajánlottál erősítőket, de honnan lehetne tudni, hogy ezekne jó a szelektivitása, stb.? Vagy te meg tudod valamiből állapítani? Mert azért próbából jó lenne nem kiadni ezreket. Kivéve ha ez marad, mint utolsó megoldás.
(#) Fery válasza Nightquest hozzászólására (») Okt 27, 2007 /
 
Szia.Semmi baj.Sajnos ezt én sem tudom igy látatlanba,hogy melyik a jó neked, ezt senki nem fogja tudni neked megmondani. Erre egész egyszerüen nincs ötletem. Ránézésre ilyet nem lehet megállapitani.
(#) Matt hozzászólása Nov 2, 2007 /
 
Sziasztok!

Nem a témához kapcsolódik a kérdésem, de szerintem elfér benne.

Lebontottam egy régi antenna erősítőt a padlásról. a tetőn 4 antenna van fennt. Az erősítőn ahova belemennek az antennák számok vannak. A számok a következők:

22-
31 -re nincs antenna
36
c10
012

A kérdés a következő:
Melyikre kellene antenát kötnöm és milyetm, hogy a tv2-t rtl klubot és m1-et tudjam nézni?

Nem vagyok jártas az ilyen jelerősítős dolgokban. Előre is köszi a segítséget.

Üdv
(#) proli007 válasza Matt hozzászólására (») Nov 2, 2007 /
 
Ha jól tévedek, ez egy csatornára hangolt erősítő.
A számok, az UHF CCIRT csatornákat jelölik.
A C10 és O12 a VHF III.sáv CCIR 10-es és OIRT12-es csatornát jelöli.

A kérdés kettős, hogy hol laksz az országban és ott milyen csatornákon foghatók a kívánt adók. (Ezt egy helyi szervízben megmondják)
Ezután, tudni fogod, hogy melyik bemenetre, milyen antennát köss. (Persze olyan antennát, ami a kívánt csatornát fogni képes.)

üdv! proli007
(#) Matt válasza proli007 hozzászólására (») Nov 2, 2007 /
 
Hali! Győrben lakom.
(#) Matt hozzászólása Nov 2, 2007 /
 
Hello!

pontosítok. Győrben lakom, és az RTL klubot, TV2-őt és M1-et szeretném fogni.

Az a kérdésem hogy elég-e 1 antenna, és ha elég?
(#) Matt válasza proli007 hozzászólására (») Nov 2, 2007 /
 
A következő dolgojjat találtam:

Győrben:
RTL Klub: 51-es csatorna
TV2: 35-ös csatorna
M1: OIRT 8 (V) csatorna
(#) proli007 válasza Matt hozzászólására (») Nov 2, 2007 /
 
Hát abban az esetben, ha az erősítőd tényleg csatornára hangolt, nem fog menni. (Ha egy hozzáértőnek megmutatod - pld. szervizes - az kapásból meg fogja mondani.)
De ha a számok mögött szélessávú erősítő csücsül, akkor van esélyed.

Hogy hány antenna kell, azt csak úgy tudod meg, hogy szerzel egy VHF III. sávú és egy UHF szélessávú antennát, és a tévéddel megnézed, milyen irányokból jön az adás. Ahány irány annyi antenna.

Legjobb esetben ez a két antenna kell, egy szélessávú UHF és egy OIRT 8.csatornás. (Esetleg egy hármassávú 9..12csatornás szélessávú.) Hogy milyen antenna kell, az attól függ, hogy mekkora a térerő ott ahol laksz, és milyen erősek a reflexiók.
Viszont akkor az erősítőt vagy át kell hangolni, vagy másikat szerezni. Egy VHF III: szélessávút és egy UHF szélessávút és elé egy sávelosztót, 21..40 és 40..63-as csatornákra.

Sajnos a tapasztalatom, hogy a kereskedelmi adók, felvásárolták a tornyokat, ki itt, ki ott és mind más irányból jön.

Ne feledd, a legjobb antenna erősítő az antenna. Az erősítő, csak arra szolgál, hogy a kábel veszteségeket pótolja (v. több vevőt szolgáljon ki) Ha neked csak egy TV-hez kell és jó a vétel, akkor legjobb ha nézel egy HIRSMANN közösítő szűrőt és rákötöd az antennákat.
A boltban, vagy szervizben adnak tanácsot ha nem irgyek a semmi tudásukra.

Remélem nem kuszáltam össze mindent a fejedben.

Ja és a (V) az vertikálist jelent. (bocs, ha tudod)

üdv! proli007
(#) Matt válasza proli007 hozzászólására (») Nov 3, 2007 /
 
Lefotóztam az erősítőt belülről, gondoltam fölteszem.

És ha jól értem, akkor nem igazán jó az erősítő.
Ahol eredetileg volt feszerelve, Győrtől 50 km-re Szanyban, ott 4 antenna volt, de itt jött az Orf1, Orf2. Az a kérdésem, hogy nem jönne -e be uyganúgy Győrben mint Szanyba, mert Szanyba még mindíg ezeken a frekvenciákon jön, amilyen az erősítő.

üdv

erosito.rar
    
(#) proli007 válasza Matt hozzászólására (») Nov 3, 2007 /
 
Háááát?
Nagy távolság nincs a két város között, legfeljebb az irányok mások.

Minden esetre ez egy igen csak "maszekolt" valami.
Nem vehető egészen jól ki, de mintha ez szélessávú erősítő lenne bemeneti szűrőkkel. A kimeneti rész szétosztása, az rémes.
Biztos, hogy nem olyan erősen csatorna-szelektív, hogy ne menne át a 8-as a 10-es bemeneten. Egy woblerrel át lehetne hangolni, de ha ilyen kérdéseket teszel fel, nyilván nincs neked és nem is értesz hozzá.
Ha ragaszkodsz a készülékhez, akkor a puding próbája az evés (mondják az angliánusok), próbálkozni kell, de az azért keserves út.

De első teendő a jó antenna beszerzése, és az iránymérés, amit írtam.
Látom a képen, hogy a bemeneten is voltak osztók, melyből arra is lehet következtetni, hogy a jelszintek nem voltak egyformák (persze szinte soha nem azok).
Egy szélessávú erősítőre jutó jeleknek viszont illik 6dB-en belül egyformának lenni, különben szépen összekeveri a jeleket (úgy is, csak nem olyan gáz)

Hát Én még mindig amellett voksolnék, hogy vennék egy ideillő gyári cuccot, de legelső az antenna!
Annélkül nem tennék egy lépést sem.
Aztán megnézném, a cucc egyáltalán működik-e, mert régóta a padláson kuksolhatott már. Például fognám a jelenlegi antennámat és a TV-t és közbeiktatnám az erősítőt. Akkor csak kiderülne valami.
Ha üresen dugod az erősítőt a TV-re(nem kötsz rá antennát), akkor is az üres képen a zajnak meg kell növekednie (ha erősít).

üdv! proli007
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem