Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szkenner kamera - diploma munka
Lapozás: OK   1 / 1
(#) szerblisztes hozzászólása Márc 4, 2013 /

Harmadéves fotográfia szakos hallgató vagyok és szükségem lenne egy Link ilyen vagy ehhez hasonló szkenner kamerára a diplomamunkám elkészítéséhez. Mivel fotográfiára járok, sajna az elektronikai részhez nem annyira értek, mint amennyire ez a projekt megköveteli, ezért kérnék tőletek segítséget. A lényege annyi lenne, hogy egy szkennert át kell költöztetni egy kisebb házba, nagyjából. Aki akármilyen tapasztalattal rendelkezik-e téren vagy tudna segíteni, esetleg érdekli a projekt, megköszönném, ha megosztaná velem.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2013
(#) mineral válasza szerblisztes hozzászólására (») Márc 4, 2013 / 1

Nem nagyon értem ezt a szkenner kamerát. Eltudnád magyarázni, hogy hogy kellene működnie?
(#) proba válasza szerblisztes hozzászólására (») Márc 4, 2013 /

Érdekes gondolat , scannerrel akarsz fényképezni ? Szerintem ez inkább mechanikai probléma.Az elektronika módosításával nem tudom mit érhetnél el .A szélessége adott ,azon szerintem nem tudsz változtatni,max a kapott képet megvágod.A hosszát pedig gondolom végálláskapcsolók állítják be.Ezeket áthelyezve egy méret legalább jó lesz. Esetleg valami mechanikai áttétellel eléred, hogy ugyanannyi motor fordulatra kisebb elmozdulás jusson. (mondjuk ezt az egészet nem értem mire jó,max demonstrálási haszna van )
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2013
(#) mineral válasza mineral hozzászólására (») Márc 4, 2013 /

Most már értem: Bővebben: Link
(#) szerblisztes válasza mineral hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

Na igen. Valahogy így. Igazából azért lenne érdekes, mert máshogy képezi le a bemozdulást, mint a normális kamerák. Ezt szeretném kihasználni.
(#) Medve válasza szerblisztes hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

Idézet:
„egy szkennert át kell költöztetni egy kisebb házba,”

barkácsmunka, oké...
De milyen elektronikai problémád van? (Gondolom a szkenner teljes elektronikája adott) Én már fotóztam szkennerrel, de semmi értelmét nem látom.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2013
(#) pistike79 válasza szerblisztes hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

Tényleg csak mechanikát kell barkácsolni... Ha jól látom a videóban is a mellékelt gyári szkener-szoftvert használják, és a gyári egy darab opto adja meg a referenciapontot... A kihívás szerintem egyedül az, hogy fogasléces meghajtást készíts, a szkenerek ugyanis bordásszíjjal mozgatják a digitalizálót, az pedig helyigényes...
(#) szerblisztes válasza pistike79 hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

Igen, én is ebben reménykedtem, csak gondoltam meghallgatok minden véleményt, tanácsot.
Köszönöm a hozzászólásokat. Szerintem akkor át is evezek egy mechanikai fórumra.
(#) efraim válasza pistike79 hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

Menne az menetes orsóval is
(#) szabics válasza efraim hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

Vagy skálazsinor a rádiók hangolásához hasonlóan, vagy egy alternatív mozgást végző rúd. Egy tárcsára rögzített rúd ami megvan vezetve a tárcsa forog. Motoroknál a dugattyú..
(#) sargarigo hozzászólása Márc 5, 2013 / 1

De most tényleg! Mit lehet elérni egy ilyen kütyüvel? Van valami speckó effekt amit másként nem lehet megcsinálni? Vagy a felbontást dobja meg?
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2013
(#) simib válasza sargarigo hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Gondolom a lényeg az a egészben, ahogy azt a témanyitó is írta, hogy érdekes "effekteket" érhetünk el vele... Ha belegondolunk, hogy mondjuk egy szobába helyezzük a gépet és van benne egy személy. Elkezdjük a "szkennelést" és a bent lévő személy mondjuk mozog valamerre, akkor a szoba teljesen normális képet ad, a mozgó személy viszont érdekesen eltorzul... Sok próbálkozással biztosan érdekes képeket lehet készíteni vele...
Én legalábbis ilyesmire tudok gondolni!

Az nem lenne jobb megoldás, ha a szkenneren csak annyi változtatás lenne, hogy az átlátszó üveg helyére egy mattüveget tennél be? Erre történne valami leképezés és ezt csak hagyományos módon be kellene szkennelni. Itt már csak optikailag kellene megoldani a dolgot, a szkenneren barkácsolni nem kellene. Viszont valószínűleg jó erős megvilágítás kellene a "fotózáshoz".
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2013
(#) szabics válasza sargarigo hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Átfedés nélküli panoráma képet lehet készíteni vele.
(#) sargarigo válasza szabics hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Köszi, már megint megérte felkelnem
Speciel a panorámakép nem jutott volna eszembe!
(#) szerblisztes válasza sargarigo hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

A bemozdulásokat máshogy képezi le. Kb. így: http://cache.wists.com/thumbnails/5/62/5623a8b9820c0bf8aa481f96cdc9...2-orig
Ez érdekel benne.
(#) szerblisztes válasza simib hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

De, az sem egy rossz megoldás. Már csináltam egy ilyet. Ez a CIS érzékelőnél előny, mert az ugye teljes hosszában megy a szkennelt felületnek, tehát mondjuk egy A4-es lap rövidebbik oldalhossza. Plusz mivel van egy szkennelendő felület nem probléma, hogy külön menti az rgb csatornákat.
Azért szeretném viszont ezt egy CCD érzékelős szkennerből megépíteni,
mert azok a szkennerek tükrökkel érik el a szkennelési felület méretét, így maga az érzékelő olyan 4-5 centi hosszú. Így egy hordozhatóbb egységet tudnék elérni és nem kéne olyan optika, ami kirajzol egy A4-es képet. Persze az optikát egy nagyítóval is lehet helyettesíteni, de az mégse az igazi. Amúgy a példád tökéletes a leképezés metódusáról.
(#) efraim hozzászólása Márc 7, 2013 /

Szerintem a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha beszereznél egy A3-as működésképtelen printert, abban van komplett vezetősín és nagyemelkedésű menetes orsó, a hozzá tartozó anyával. Innentől már csak a meghajtó motort vezérlő elektronikán kellene gondolkodni. Ott is több opció lehetséges: a./ fix sebesség, b./ változtatható sebesség, c./ folyamatosan növekvő sebesség, d./ folyamatosan csökkenő sebesség, e./ a scannelési útvonal valamely pontjáig növekvő és onnan csökkenő sebesség, f./ a scannelési útvonal valamely pontjáig csökkenő és onnan növekvő sebesség. Ezzel a lehetséges effektusok széles skáláját lehetne megvalósítani.
Off: Személyesen nem értem, hogy ebben mi a művészet, de ez más kérdés.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem