Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   118 / 219
(#) reloop válasza Aeeronka hozzászólására (») Márc 19, 2013 /
 
A bementi csatlakozód a panelen egy kettes sorkapocs. Abba tégy egy "U" alakú rövidzárat, hogy a külső zajforrást teljesen ki lessen zárni.
A jelet árnyékolt vezetéken kéne az erősítőhöz vezetni. Ilyet a feltett képeiden nem látok.
(#) Aeeronka válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 19, 2013 /
 
ÉS melyik részébe célszerű nagyobb kapacitású kondit tenni ,, a puffer vagy a szűrés? És még egy kérdés, a szűrésnél az R tag értéke (1-2-3-4-x ohm ) befolyásolja a szűrés hatásfokát vagy csak a feszültség esés mértékére van kihatással?
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2013
(#) Alkotó válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 19, 2013 1 / 1
 
Ezt és ezt, Én alapvetően másképp gondolom. A "magyarázat" csak eltorzítja a dolog lényegét.
(#) pucuka válasza reloop hozzászólására (») Márc 19, 2013 / 1
 
El kellen felejteni, ezt a CRC szűrő kifejezést az egyenirányítással kapcsolatban. (a CRC az egy olajozó tisztító szer) Az általad CRC szűrőnek nevezett egység első része az egyenirányítás része, és annak megfelelően kell méretezni. Erre nézve a fórum segédprogrammak részében találhatsz számoló programmot.
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Ezen kondenzátor nagyságának határt szab az egyenirányító eszköz csúcs terhelhetősége, ami bekapcsoláskor a pufferkondenzátor feltöltő áram tranziense. Az ezt követő RC szűrő, egy frekvencia függő feszültség osztót alkot, melyet úgy kell méretezni, hogy 50 Hz -en már jelentős osztást adjon.
Nagy áramok esetén az RC szűrő ellenállásán feszültség esik, ami a veszteséget növeli, ezért praktikusabb fojtó tekercs alkalmazása, mert annak kicsi az egyenáramú ellenállása, de 50, ill. 100 HZ en már jóval nagyobb a reaktanciája, ezért sokkal nagyobb feszültségosztás, szűrés érhető el vele 50, és 100 Hz frekvencián.
Léteznek CRC szűrők is, abban az esetben használnak ilyen "T", és PI tagokból álló szűrőket, ha a ki-, és bementeti impedanciának illeszkednie kell. Ez azonban az átviteltechnikánan használatos szűrőkre vonatkozik, ez egyenirányításnál ilyen illesztési problémák nem merülnek fel, azonban az egyenirányító fokozat, és az azt követő szűrő fokozatok tervezésénél, figyelemmel kell lenni a terhelő ellenállás nagyságára.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2013
(#) highand válasza pucuka hozzászólására (») Márc 19, 2013 1 /
 
Az tápfeszültség LC szűrő drasztikusan más hangot eredményez. Az RC sokkal elfogadottabb hangot ad. Szerintem.
(#) reloop válasza pucuka hozzászólására (») Márc 19, 2013 /
 
Szia! Tényleg magam is leírtam az ominózus betűhármast a válsz hevében. Legközelebb jobban figyelek.
(#) Class-A-. hozzászólása Márc 21, 2013 /
 
Szerintem ,meg győződésem,hogy CRC szűrésnél az R tagnak 1 ohm elegendő.A kondenzátorok meg egyforma értékűek lehetnek, Pl az - A - osztályú JLH nál 22.000 mf tökéletes.1.2 A nyugalmival használva.Ezt gyakorlatból mondva de ez számításokra alapozva, túlméretezett adatok.Tehát biztonsággal OK! Ha ezek után is brumi van vagy más zajok ,azt valószínűleg máshol kell keresni.A jól megválasztott szerelés ,földelések ,kábelezés, mind együttesen kritikusabbak -zajok gerjedések szempontjából- mint a tápegység szűrése!
(#) Orbán József válasza Class-A-. hozzászólására (») Márc 21, 2013 /
 
Szent meggyőződésem, hogy nem a CGTASBsatöbbi szűrés a lényeg, hanem a jó kábelezés.
A többi csak locsogás.
Az enyém egy szálat se brummog, igaz, olyan tápfeszem van, amennyi kell és nem másfélszer annyi és láttam hozzáértőktől, hogyan kábeleznek és úgy tűnik, meg lehet csinálni.
Néhányszor tíz erősítőt építgettem éltem során, "rádióvételhez" volt szerencsém, brummhoz soha. Nem engedtem előjönni.
(#) Class-A-. válasza Orbán József hozzászólására (») Márc 21, 2013 /
 
Ahogy mondod! Én is ezt akartam mondani a Hsz m. l.
(#) Class-A-. válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 21, 2013 /
 
Akkor már hárman értünk egyet.
(#) Class-A-. hozzászólása Márc 21, 2013 /
 
Még azért egy dolgot megjegyeznék. Arra még senki sem gondolt,hogy a transzformátor közelsége is okozhatja azt a csúnya brumit? Építettem már több Class A t ahol a szerző javasolja legalább 40 cm távolságra a transzformátor el helyezését egy külön dobozban.Igaz ezt arra mondta ha már mindenbe a toppon akarunk lenni és a szőrszál hasogatás a cél. - LEO SIMPSON .
(#) Orbán József válasza Class-A-. hozzászólására (») Márc 21, 2013 /
 
A napokba újságolta egy kollégám, hogy egy torodnak a szerelő csavarját bevonták a védőhálózatba a csavart egy rövid vezetékkel a fémvázhoz kötötték. Senki nem tudta hirtelen, mi és miért füstöl. Az az 1 menet elég nagy árammal jelezte, hogy ott van...
Vagyis mindenre figyelni kell, egy erősítőnél különösen, de egy pőre végfokra - az én eddigi tapasztalatom szerint - nem jellemző a búgás.
(#) Class-A-. válasza Orbán József hozzászólására (») Márc 21, 2013 /
 
Még annak idején -kezdő koromban- sokat szenvedtem a bugással és effajta zajoktól,de most már rég óta 20 éve ez nincs. Ezt azért irom mert sokat tanult az ember és ezek elsősorban nem inkább leirt dolgokból konkrétan ,hanem tapasztalat és elsősorban alap szabályokból betartásával. - Ilyenekre értem: a vezeték legyen a megfelelő kereszt metszetű, hosszú.Nagy arámú vezetéket ne vigyünk együtt a kis jel vezetékekkel.A panelek elhelyezése a transzformátor elhelyezése.A földelések a test pontok kötése hol, hová, hogyan stb. Ha ezekkel tisztában vagyunk akkor mentesek vagyunk az ilyen fajta - érthetetlen - jelenségektől. Ezek alap szabályok.
(#) klaczy válasza Class-A-. hozzászólására (») Márc 22, 2013 /
 
Én is dolgozom egy JLH-n, nem sokára már csak a dobozolás jön, írnál a földelési és a testpontok követelményeiről. Mire figyeljek oda. Külön külön, hallgatva semmi búgás nincs.
(#) Class-A-. válasza klaczy hozzászólására (») Márc 22, 2013 /
 
Az lesz a egyszerűbb ha le irod mit hogyan fogsz megcsinálni és én megmondom,hogy az hogy javasolt. - lesz e fém saszi?
(#) klaczy válasza Class-A-. hozzászólására (») Márc 28, 2013 /
 
Előre is köszönöm. Nem tervezek fém saszit. Egy vastagabb fa lemezre szeretném felszerelni, talán a doboz teteje lesz fém. Ha minden jól megy egy régi video tetejéből. Ven egy torroid trafóm, csatornánkénti kivezetéssel és 2db 41000µF puffer amikre még teszek 100-470nF kondit. A trafót középre előre tenném a két végfok panelt a doboz hátuljára egymástól és a trafótól a legtávolabb. A bemenetek a lehető legközelebb a panelokhoz, árnyékolt vezetékkel. Elsőre ezek a tervek, hétvégén igyekszem összedobni egy vázlatot erről.
(#) Aeeronka hozzászólása Márc 29, 2013 / 1
 
Üdv.!
Sok órányi fúrás csavarozás fűrészelés után a végeredmény Azt elmondhatom, hogy miután a tápegység része fejlesztve lett a faszékes verzió után sokat javult a hangja. Kicsatolásnak arany roe kondikkal jobb hangja volt úgy vettem észre (jelenleg méret miatt jamicont tettem bele). Végtranzisztoroknak még szánok 2db mj15003at. (most 2db 3055, 2db mj15003). NAgyon kicsi alapzaja van ,, de az előszobai hűtőszekrény búgása bőven elnyomja.
(#) Aeeronka hozzászólása Márc 29, 2013 /
 
Arra lennék kíváncsi , ki milyen jelforrással táplálja a Jlh-t. Mert úgyérzem a hangzást erősen korlátozza , hogy miről hallgatok zenét. Az enyém hangkártyával van összeköttetésben, kíváncsi lennék másnak mik a tapasztalatai esetleg próbálta több féle jel forrással külső dac-cal vagy cd lejátszóval voltak-e lényegesebb hallható különbségek. Illetve létezik-e olcsó megoldás, vagy egyszerű kapcsolási rajz külső dac építésére vásárlására. X-fi fatality pro hangkártyám van ez után mi lenne a következő jelentős hangminőségbeli lépcsőfok?
(#) cua válasza Aeeronka hozzászólására (») Márc 29, 2013 / 1
 
Én hallgattam már PC-ről is (amíg kipróbáltam, hogy működik-e) és CD-ről is.
Cambridge Audio Azur 651-ről hajtva _tényleg_ hosszan hallgatható.
Nem vagyok egy 'audiofil' füllel megáldva, de jól hallható a különbség.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Aeeronka hozzászólására (») Márc 29, 2013 /
 
Valami békebeli forrás. Mondjuk bakelit lemez, plusz RIAA korrektor...
Hangkártya is jó, bár még nem hallottam igazán jót, csak nehéz hozzá műsoranyagot találni. És nem az MP3-ra gondolok, hanem minimum FLAC-re. De az még mindig csak CD minőség lesz.
(#) Aeeronka válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Márc 30, 2013 /
 
Hm..flac és mp3 között valóban hatalmas különbség van ,, nekem elég sok flac, sacd , valamint 96/24-es hanganyagom van és valóban jobban szólnak, sokkal informatívabbak. Csak az a baj mezei alaplapi integrált kártya és az x-fi között nem nagy a hallható különbség picit jobb de nem egetverő. Bakelitnek ekkora létjogosultsága lenne? Mondjuk egy akai lemezlejátszó jobb mint egy sima flac szgépről? ( nem hallottam még bakelitet csak minihifibe műanyag dobozos papírhangszórókkal).
(#) cua válasza Aeeronka hozzászólására (») Márc 30, 2013 /
 
Irigylésre méltóan fiatal vagy
Ezt jó szándékkal mondom.
(#) bakos13gab válasza Aeeronka hozzászólására (») Márc 30, 2013 /
 
Hát szerintem tök más. JLH-t még ne, de mást hallgattam bakelittel (vettem 2 éve egy NAD5120-ast és jelenleg egy régebbi ortofon FF15MKII hangszedő van benne) és nekem bejön a bakelit hangja. Hát vagy tetszik majd vagy nem. De az sem mindegy, hogy milyen lemezt tudsz beletenni.
(#) Aeeronka válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 30, 2013 /
 
Egy db lemezem sincs,, és a riaa korrektor is gondolom nem mind1 mien, vagy az nem mind1ikhez kell?

1x mond L!
Nem SMS, nem kell fizetni a karakterek számának túllépése esetén.
mod.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
(#) Aeeronka válasza cua hozzászólására (») Márc 30, 2013 /
 
Valóban És amatőr.
(#) tomi52 válasza Aeeronka hozzászólására (») Márc 30, 2013 /
 
Kinek mi a fontos, és azon felül is meglehetősen szubjektív, kinek mi tetszik jobban. Van haverom, aki amikor elérhető árú lett a CD, arra pártolt át, mert őt zavarta a "bakelit" (valójában vinil) kiküszöbölhetetlen sustorgása, rosszabb esetben pattogásai is. Na meg a kezelése is sokkal macerásabb. És azóta már kényelmi szempontokból mp3-at hallgat, igaz nem alap fülessel. De én is azok közé tartozom, akik a bakelit alapzaját a fejükben ki tudják kapcsolni, és onnan kezdve számomra sokkal zeneibb a hangzása. Persze sok múlik a lehallgató láncon is, de nem kell sokmilliós hiend (nekem sincs), a kommersz mini- és mikrohifiket nem nehéz legyőzni.
Na meg azon is sok múlik, ki milyen zenét szeret, hallgat. Én az akusztikus hangszerekre gerjedek....
Sajnos manapság csak rádiót tudok hallgatni, a cuccaim - remélem csak Csipkerózsika - álmukat alusszák elég sok éve.
(#) david91 válasza Aeeronka hozzászólására (») Márc 30, 2013 /
 
Én nemrég váltottam hangkártyáról (Asus Xonar) egy Sony CDP-590 Cd-lejátszóra. A PC-vel az a legnagyobb probléma szerintem, hogy a ventilátorok miatt zajos, még ha új ventilátorok akkor is. Cd-lejátszókat már nagyon baráti áron is lehet venni az aukciós portálokon, én is ott vásároltam. A fent említett típust bátran ajánlom, BB PCM56p van benne és nagyon jó a hangja. Népszerű DAC még a TDA1541 is, de azt én még nem hallottam muzsikálni.
(#) Aeeronka válasza david91 hozzászólására (») Márc 30, 2013 /
 
VAlóban zajos a pc, leginkább este hallható napközben nem vészes viszont praktikusságát tekintve szerintem nem sok minden múlja felül, egy jó minőségű külső dac-cal lenne az igazi csak egy normális konstrukció nagyon drága. Nekem a cd lejátszóval egy fenntartásom van , hogy korlátozott formátumszámot tud kezelni , leginkább az audio cd-ket. Szedtem le vinyl ripeket 96/24 flac formátumban , nagyon jól szólnak , ha ezt nyújtja a valódi bakelit is akkor megérné kipróbálnom egyet.
(#) gordonfreemN hozzászólása Ápr 2, 2013 /
 
Sziasztok!

Ebbol a kondibol 7 µF-os valtozatban van nekem 2db. Jo lehet ez valahova a jlh-hoz? Mondjuk kicsatolo melle? Jobb lehet esetleg mint egy piros wima, vagy sarga remix (audiora megfelelo)?

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
(#) reloop válasza gordonfreemN hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Szia! A JLH kicsatolójának LOW-ESR kondit szoktam használni. Kipróbáltam, hogy hallgatás közben átkötöm különböző típusú kisebb értékű kondenzátorral, semmi változást nem tapasztaltam. Le is tettem az alkalmazásáról.
Következő: »»   118 / 219
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem