Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   74 / 269
(#) fogó válasza hangya hozzászólására (») Márc 14, 2013 /
 
Szervusz!
Az 5534-es kimenetén ilyen jelalakkal az enyém működik, de elvileg akkor ideális, ha az a kis tüske épp eltűnik. Ezt a sönt értékének változtatásával tudod befolyásolni. A tekercsen mért jeled rendben van. Az offszet potival az 5534-es kimenete és a GND közötti feszültséget lődd be 0-4 mV közé.
(#) hangya válasza fogó hozzászólására (») Márc 14, 2013 /
 
Köszi a gyors választ. A söntről olvastam már , most 330 ohm van berakva, de ezt a lecsengést nem tudja a szkóp kimutatni, butácska egy kicsit.A pár mV-ot beállítom az 5534-en, de miért nem találok jelet a másik műv erősítőn? Tudom így nem egyszerű a dolog. A 7660-as pl a -5V helyett 4,8V-ot állít elő. Bezavarhat ez is? Az 500Ft-os IC-től többet várna az ember. Köszi
(#) fogó válasza hangya hozzászólására (») Márc 14, 2013 /
 
A sönt értékét érdemes lenne potméterrel kikísérletezned. A 7660-as nekem is csak -4,8V, az nem lesz gond. A +5V (vagy kicsit kevesebb) megvan? Az IC-knél ellenőrizd, hogy kapnak-e tápfeszt. Az IC-k lelki világát én ennél jobban nem ismerem.
A tekercsed és a fejkábel milyen?
(#) hangya válasza fogó hozzászólására (») Márc 14, 2013 /
 
Az 555 kivételével az ic-k foglalatban vannak, így ic-k nélkül megnéztem a +5V-ot mindenhol , utána 7660 be , -5V is ok .A tekercs 20cm átm-re 0,6-os huzal 30 menet, ebből majd ha kell veszek vissza. Az emlegetett RG 58-as koax-ot még antennaboltban se tudtak adni, de véletlen találtam itthon sodrott belsőszálas koax kábelt és ezzel próbáltam.
(#) fogó hozzászólása Márc 14, 2013 /
 
Akkor annyit tudok tanácsolni, hogy próbáld ki a gépet egy új készlet IC-vel. Az 555 biztos működik. Potméterrel (Watt-érték!) állítgasd a söntöt. De mindenek előtt, ellenőrizd az összes vezetéket a nyák és potik ill. fejkábel között, ez a legegyszerűbb hiba ami az enyémnél előfordult és megbolondította a gépet.
(#) hangya válasza fogó hozzászólására (») Márc 14, 2013 /
 
Köszi , átnézem mégegyszer, meg állítgatok a söntön. Ha nem megy ,akkor jönnek az új ic-k.
(#) mateatek válasza hangya hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
A monostabilok kimenetén nézed meg, hogy van-e négyszögjel, azaz kapcsolójel. Ha ez nincsen, akkor ne várjad, hogy a kapcsolók kimenetén legyen kapcsolt jel.
(#) hangya válasza mateatek hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Átnéztem még egyszer, úgy tűnik minden a helyén van. A 4093-as kimeneteiről csináltam képet, mindegyiken ugyanaz a háromszögjel van. A Delay poti tekerésével nem láttam változást a kimeneten.
A 4066-os 1-es és 13-as lába megkapja a jelet ,de a kimenetén nem látok semmit. Itt milyen jelet kellene látnom?
A söntöt is próbáltam változtatni, eredetileg 330ohm , de 150 , és 480ohm-nál se láttam változást.
(#) mateatek válasza hangya hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
A 4093-as kimenetén szabályos négyszög jelet kell látni, 10 V cs-cs feszültséggel.
(#) mateatek válasza hangya hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Az a sok, teliföld fölötti huzalátkötés mind le van ellenőrizve? Nincsen zárlat?
(#) hangya válasza mateatek hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Leellenőriztem , nincs zárlat, de így hogy mondod , négyszögjelnek kell lennie, megnéztem a tranzisztor
bâzisàt. Ide megérkezik a n.szögjel ,de a kollektorárról már a 3szög jel megy a 4093 ra. Akkor itt lesz
valami gubanc. A 2 ellenállás és a tápfeszek is jók a tranzisztor körül. Holnap beteszek ide bc212 -t,
hátha megjavul. Köszi a segìtséget.
(#) mateatek válasza hangya hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
A Q1 kollektorán négyszög, de a C9 után már csak egyfajta háromszögjel látható.
(#) hangya válasza mateatek hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
A 2n3906 -ot kicseréltem bc558-ra és bekapcsoláskor hangosan sípolt a fejhallgató , ami azelőtt csak halk volt. Megnéztem , ennek a kimenetén is kicsi volt a jel , de nekifogtam a tekercs menetszámokkal kísérletezni , mert már mutatott némi életjelet. A sense potit maximumra állítottam , (ezt nem is értem , miért butitanánk le) és a thresholddal tudtam a sípolási küszöböt beállítani. A delay potira nem jöttem rá , mit művel. Amikor a próbatekerccsel próbáltam , amiről lógott le a felesleges drót , akkor úgy működött , hogy épp halk sípolásra állítva , ha fém közeledett sípolt.
Amikor véglegesítettem a 24 menetet, levágtam a felesleget, visszakötöttem , ezután úgy működött hogy a halk sípolás elhallgat fém közelítéskor. A hatósugara egyébként nem változott , a 200Ft-ot
13cm körül mutatja. Akkor most hogyan is működik jól? A delay poti működéséről is világosítsatok már fel.
Köszi az eddigi segítséget.
Még annyit tennék hozzá , lehet számít , azt írtátok , hogy kint a szabadban kell beállítani , mert bent összeszedi a zavarokat , de én nem akartam kint fagyoskodni , és a konyhában csináltam ,a feleségem nagy örömére. Már nagyon várja , hogy elkészüljön.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2013
(#) mateatek válasza hangya hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
A delay potméterrel tudod szabályozni, hogy a fej válaszjelének melyik részéből vegyen mintát. Minél későbbi mintavételezésre állítod, annál érzéketlenebb lesz az apró tárgyakra.
(#) iZsolti hozzászólása Márc 17, 2013 /
 
Hali!
Surf pi-nél az 5534-es kimenetén ilyen jelalakot tudok csak létrehozni, csak hangkártyás scopom van, de elég jo hangkártyám hozzá. Ez jó így? Mert nekem nem igazán tetszik.

osc.jpg
    
(#) Yowie válasza hangya hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Az RG58 nem kuriózum, régen a PC hálózatokhoz is ezt használták viszont a régi koaxokat meg szokták kezelni nagy árammal.... én inkább veszek új RG 58-at.

Ez a bazi nagy földhurok tutira működik másnak?

A mintavételezésnek a hossza?

A tresholdad jól működik, de alapzaj fütyülés nem lehet. Ez adódhat a földhurokból, vagy valami elkötésből, forrasztásoknál látok pár lyukast, hőmérsékleted jó, de az ón kicsit sok.

Nem ismerem ezt a panelt, én nem ezt a verziót építettem, de ez a telepanel a földhurokkal...szóval nem egy tv vevő ez, szerintem több gondot okoz, mint hasznot.
(#) fogó válasza Yowie hozzászólására (») Márc 19, 2013 /
 
Nekem is ez a nyák van, elvileg működnie kell. Viszont abban már nem vagyok biztos, hogy a felső részén is kéne lennie vezető rétegnek...
A tekercs vezetékei sem jó ha összeérnek, valami biztosabban szigetelt megoldás kéne. Az 5534-es mellől hiányzik egy 100pF-os kondi, illetve a 4093-as melletti 1nF-os is rosszul van betéve. Hasonlítsd össze ezzel a rajzzal, így biztosan működik, legalábbis nálam. Az 5534 feletti 12ohmos jól van bekötve? A söntöt meg potival próbálgasd.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2013

SurfPro1.jpg
    
(#) mateatek válasza fogó hozzászólására (») Márc 19, 2013 /
 
Az a 100 pF kondi, az nem kell oda. Minek. Inkább az R9-cel kötnék párhuzamosan 10 pF-ot.
Az 1 nF-os kondi jól van betéve, csak neki kicsit más a nyákja.
(#) hangya válasza mateatek hozzászólására (») Márc 19, 2013 /
 
A 100pF kondit próbáltam , de kivettem, a panelt kicsit át kellett alakítanom ,mert nagyobbak voltak a kondik. A panel másik tele oldalát 1 ponton kötöttem össze a testtel, így nem kellene problémát okoznia szerintem.
(#) Yowie hozzászólása Márc 19, 2013 /
 
A földhurkot mindig meg kell szüntetni, ugyanis nem mindig okoz problémát, de ha okoz, nagyon nehéz rájönni. Itt akár az is lehet, a földhurok nem okoz gondot egyébként, de ha a panel másik oldala is oda van földelve, akkor többszörös a hurok és az okozhat, létrejöhetnek más földhurkok a vezetékek földelésével és akkor megint csak problémát okoz. Ez annyira alap dolog, hogy másodikos koromban sikerült megtanulni. Hagyjuk meg ezt a luxust a gyáraknak, akik ki tudják ezt kísérletezni, méricskélni, és van hozzá egy rakat jól fizetett tervező és tesztelő és hatalmas műszerpark. Persze a panelnak lehet ezer más hibája, egyszer itt vitáztunk valakivel napokig, aztán 2 hét múlva talált egy zárlatos forrasztást....
(#) mateatek válasza iZsolti hozzászólására (») Márc 20, 2013 /
 
Ha már van ezen a "szkópon" több csatorna, megnézhetnéd vele a mintavételezések kapujelét is.
(#) giddy hozzászólása Márc 24, 2013 /
 
Sziasztok!
Nagy kérdésem lenne hozzátok.Még nagyon régen vettem egy Silverstar kittet,(csak az elektronikát).
Most találtam meg a kacatok között,be van forrasztva.
A kérdésem a következő:tudok házilag fejet tekerni hozzá???(tudom sokan mondták ,hogy nehéz ügy.) ,de hátha csinált már valaki??
Jön a tavasz és kedvet kaptam )).
(#) mateatek válasza giddy hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
A 63. oldalra visszanézel, akkor ott (is) találhatsz egy leírást, ami egy Silverhez való DD fej elkészítését írja le, Rumcájsz nevű fórumtag szerzésében.
(#) giddy válasza mateatek hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Köszi megnézem ,csak ha az elejétől kezdem a topic átnézését lemegy a nap.
Még egyszer köszi!!
(#) DaviS hozzászólása Márc 24, 2013 /
 
Sziasztok!
Építettem egy egyszerű pinpointert, nagyon hasznos ketyere terepen. Nem a legjobb kapcsolás, viszont kb. 500Ft-ból, és egy rossz rádióból meg lehet építeni. A kisbronzot 12mm-ről jelzi. Forrás
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
(#) Amjad hozzászólása Márc 25, 2013 /
 
Sziasztok!
Elolvastam elejétől a fórumot. Először meg voltam győződve róla, hogy a Silvert "kell" megépítenem, de a végére elbizonytalanodtam. Most ott tartok, hogy TGSL. Abból is sokféle van. Van esetleg valakinek olyan verzióról anyaga (nyákrajznak felettéb örülnék), amit megépített, és elfogadhatóan működött? Szkóphoz és hozzáértő segítséghez van szerencsém a munkahelyemen. Előre is köszönöm.
(#) mateatek válasza Amjad hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
Ez itt a TGSL keresőt kereső keresősök dokumentum lelőhelye.
Regisztrációhoz kötött a letöltés, a lényeget bedobom.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2013
(#) Amjad válasza mateatek hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
Köszönöm!!!
(#) kiralysa válasza mateatek hozzászólására (») Márc 26, 2013 /
 
Megkérlek mégegszer elküldenéd a TGSL.ZIP FILET nem birtam letölteni.
Köszönöm
(#) Zs_21 hozzászólása Márc 27, 2013 /
 
Sziasztok! Lassan de biztosan haladok a TGSL-el mellékelek képet is,a fejkábelnek szánt vezetékről is rakok képet,szerintetek jó lesz ?
Következő: »»   74 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem