Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED szalag

Témaindító: kosaga, idő: Nov 17, 2009
Lapozás: OK   9 / 55
(#) proli007 válasza gabrisherceg hozzászólására (») Feb 19, 2013 /

Hello!
Én nem emlékeztem rá, de ha így volt, hidd el biztos okom volt rá. Általában türelmes természetű vagyok. Értem, hogy nem tanultad, senki nem születik lapos elemmel a zsebében. De ha ezzel a témával szeretnél foglalkozni (és ez így van, ha visszaolvasod saját kéréseidet/kérdéseidet) akkor mindenképpen a minimális alapokat el kell sajátítani. (Ohm törvény és értelmezése, ellenállások soros/párhuzamos kapcsolása, Kirchoff I.-II törvénye..)
Nem hagyatkozhatsz a legegyszerűbb dolgokkal mindig másra. Mert ekkor soha nem fogsz előbbre jutni. De ez nem bántásnak, hanem jó tanácsnak szánom..
üdv!
(#) laszlokunstar válasza gabrisherceg hozzászólására (») Feb 19, 2013 /

Ha terhelésfüggetlen feszültségcsökkentést szeretnél, javasolnám, hogy a "+" ágba köss be sorban diódákat, azokon fix feszültség esik, mondjuk ebből 3-4 db-ot. Ennek a forward feszültsége 0,9V a 3-4 db-on 2,7-4V feszültség esik.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2013
(#) gabrisherceg hozzászólása Feb 19, 2013 /

Úgy 15 évig nem is foglalkoztam ezzel az egész fizikával. Mostanában kezdett el érdekelni. Tehát hagyjuk már a 7-et. Elég régen volt már. Igen, tudom, hogy proli007, elég segítőkész, mert szinte kivétel nélkül adott hasznos tanácsokat.
És köszi, megnézem ezeket a törvényeket. Abban is biztos vagyok, hogy szemtől szembe jobban megértenénk egymást, mert egy fórumon sose lehet tudni, hogy a másik pontosan hogy értette
(#) gabrisherceg válasza proli007 hozzászólására (») Feb 19, 2013 /

Nem volt a boltban 10Wos csak 5Wos, de akárhogy kötöm a kettőt, mindig marad a 15V.

Hello!
Ezt az ellenállást sorba kell kötni a Led-sorral. Majd akkor esik rajta a 3V plusz feszültség. Így a táp kimenete 15V lesz, a Led-eken meg 12V. Ha csak 5W-os volt, akkor vagy két 0,47ohm/5W-ot kellett volna venni és sorba kötni, vagy két 2ohm/5W-ot és párhuzamosan kötni a kettőt. (Persze velük sorba a Led-sort.)
üdv!

Négy 5W-os ellenállás sorba majd egy szgép ventillátor és már csak 12,5 V van az ellenálások után. Akkor ez így a normális.

Hello!
Az ellenálláson eső feszültség a rajta átfolyó áram függvénye. Vagy is nem mindegy mivel terheled. Ha csak egy ventivel, ami kb. 0,2A vesz fel, akkor csak tized akkora esik rajta, mint majd a 2,3A-nél.
Hogy hogyan kell kötni az attól függ mekkora értékűeket vettél. Legjobb esetben 4db. 1ohm/5W-osat. Mert akkor kettőt-kettőt sorba, és az így kapottakat párhuzamosan kötöd. Ekkor ismét 1ohm lesz, de már 20W terhelhetőségű. (Látod ezért kell az alaptudás, hogy tud mit vegyél a boltban..)
üdv!

De te megmondtad mit vegyek Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2013
(#) store92 hozzászólása Márc 5, 2013 /

Heló!

Van egy 5050 RGB led szalagom szilikonos bevonattal IP68-as. Az a kérdésem lenne, hogy ezt bele tenném a medencémbe a víz alá az mennyire károsítaná a szilikont, szét málna tőle?
Nem a víztől, hanem a medence vegyszerektől: klór, sósav, stb. Ezek károsítják a szilikont ilyen mennyiségben?
(#) tibistor hozzászólása Márc 7, 2013 /

Kedves Fórumtársak!
A mellékelt képen látható, fehér fényű LED-szalagom van. A szalag 3 ledenként darabolható, a képen két szekció látható.
A szalag teljes hosszát átvizsgálva, sem a felső, sem az alsó felén semmiféle jelölés nem látható.
Hogyan különböztethető meg a pozitív és negatív csatlakozás helye? Nem szeretném próbálgatással, 50%-os eséllyel tönkretenni a ledeket.
Tudna valaki segíteni, tippet adni, melyik széle a pozitív?
Kösz!

LEDszalag.jpg

(#) proli007 válasza tibistor hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Hello!
Mintha a Led sarkának letörése jelentené a katódját. Így ránézésre azt mondanám, a felső sáv a plusz. De ha (hossztól függően) egy 47..100ohm-os soros ellenállással növeled a feszültséget, akkor nagy hibát nem véthetsz. Ha kicsit is világít, akkor már tudod a polaritást.
üdv!
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2013
(#) kadarist válasza tibistor hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Szia!
Itt a megoldás és valóban, a letörés jelzi a katódot.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2013
(#) Teaway válasza tibistor hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Mehet rá a 12V bátran. Teljesen mindegy neki a polaritás, nem megy tönkre. Az egyik esetben világít (ez kell neked ), a másikban nem.
(#) Teaway válasza store92 hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

- egy szegmenset a vízbe tesz és megnézed egy év múlva a felületét
- ha nem bírsz addig várni, akkor mondanám, hogy húzd bele egy víztiszta PVC csőbe a két végét sziloplaszttal kinyomva
- nyitott kérdés még a melegedés, ezért szokták alu profilra ragasztani, de ez itt nem játszik (főleg az 5050/60-as fehérek tudnak fűteni)
(#) tibistor válasza kadarist hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Urak, köszönöm a válaszokat!
Valóban a sarok letörése a megoldás kulcsa, gondolhattam volna rá!
Attól viszont féltem, hogy a fordított polarítás tönkreteszi az egészet. Ezek szerint nem!
Mégegyszer köszi!
(#) damikaa hozzászólása Márc 25, 2013 /

Konyhába szeretnék 4 méter LED szalagot felhelyezni úgy hogy ha bemegyek a konyhába egy érzékelő segítségével felkapcsoljon majd egy időzítő segítségével pedig lekapcsoljon.
Valaki tud egy kapcsolási rajzot csinálni nekem, vagy segíteni hogy merre induljak el?

Előre is köszönöm a segítséget.
(#) dB_Thunder válasza damikaa hozzászólására (») Márc 25, 2013 /

Vill. hálózat->Mozgásérzékelő-jelenlétérzékelő ( ez készen megvehető !) -> tápegység-> led szalag.
(#) Gabó válasza damikaa hozzászólására (») Márc 26, 2013 /

Bemész a villanyszerelési boltba, és veszel egy mozgásérzékelőt, ami időzítős. Elterjedt cucc, tudni fogják mire gondolsz. Azt felszereled pl az ajtó fölé, a lényeg, hogy ha bemész lásson téged, elviszed oda a 230V-ot, bekötöd, ahogy kell, és a kimenetére kötöd a ledszalag tápegységét, ahova ugye alapesetbe a 230V megy. A másik felére meg a ledszallagot és kész is. 1-2eFtból simán kapni jobbfajta ilyen érzékelőket.
(#) damikaa hozzászólása Márc 26, 2013 /

Köszönöm szépen, holnap elnézek oda.
(#) johny999 válasza Teaway hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Pár új kép sok hónap után. Ma végre minden a helyére került, elkészültek a spot égők is. Már csak a fényerőszabályzó potmétert kell a helyére rakni meg lefesteni az egészet.
(#) Teaway válasza johny999 hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Nagyon jó!!!
(#) store92 hozzászólása Ápr 16, 2013 /

Sziasztok!
Vettem egy 5050-rgb szalagot ennek kellene hosszú kábel a hozzá való kábel drága nagyon, arra gondoltam, ha 8-eres UTPkábelt használnék, azzal olcsóbban kijönnék, mivel 4 érpár kell. Így ha kettesével összefognám az ereket, akkor az elég vastag lenne, illetve maga az UTP kábel alkalmas 20m-re elvinni a feszt egy 5050-es led szalaghoz?
Válaszokat előre is köszönöm!
(#) nedudgi válasza store92 hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /

Szia!
Nem.
Nem írtad, milyen hosszú darab LED szalagot szeretnél működtetni, mennyi az áramfelvétele...
1 méter 26AWG UTP kábel ellenállása körülbelül 0.1338568 Ohm.
(#) store92 válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /

5m ledszalagot, de akkor nem, még úgysem ha 2 érpárt pl. az összetartozó színeket összekötöm és így duplájára növelem a keresztmetszetét? ha jól számoltam akkor az egész vezeték 1 színhez olyan 0,619 ohm lesz ami nem sok.
(#) nedudgi válasza store92 hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /

Még mindig titokban tartod a LED szalag egyik legfontosabb paraméterét, mekkora az áramfelvétele.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2013
(#) johny999 válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /

1,2A/m.
(#) store92 válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /

Az 5m nek 2,3A 12V megmértem multiméterrel.
(#) johny999 válasza store92 hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /

Ha RGB akkor attól függ milyen színre van állítva.
(#) store92 válasza johny999 hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /

Ha fehér az-az mind a 3 szín maximumon világít, akkor 2,3A az egész szalag fogyasztása.
(#) johny999 válasza store92 hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /

Biztos 5050-es ledek vannak rajta? Mert az enyémnek 70W körüli a fogyasztása fehéren max. fényerőn.
Következő: »»   9 / 55
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem