Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ICD2 - Kérdések - válaszok

Témaindító: mspike, idő: Júl 19, 2005
Lapozás: OK   12 / 33
(#) watt válasza watt hozzászólására (») Nov 18, 2007 /

Visszaolvastam, írtad egyszer, hogy a bemenetek megoldják a felhúzást. Ezzel én nem értek egyet, szerintem ebben nem lehet bízni! Ahogy azt a bizonyos LED-et sem érdemes kihagyni a megoldásodnál, a felhúzó ellenállásokat sem érdemes(4Ft/db). És ez alá a PNP kapcsoló tranyók felhúzását is értem, mivel azok végképp nem fognak maguktól felhúzódni a 74LS07 OPC lebegő kimenetén!
(#) watt válasza watt hozzászólására (») Nov 18, 2007 /

Az is elég szerencsétlen megoldás a microchip-től, hogy a tápokat aktív alacsony szintről vezérlik. Simán előfordulhat bootoláskor, hogy a 877 kimenete alacsony lesz, ha rövid ideig is. Ilyenkor simán összezárhatja az USB tápot!

Mi van veled potyo, nagyon eltűntél!
Egy csomó kérdés lóg a levegőben, kérlek nézz vissza és próbálj válaszolni! Köszi!
(#) watt válasza paul64 hozzászólására (») Nov 18, 2007 /

Vannak védődiódák, így a kérdés megoldódott.
(#) zolli hozzászólása Nov 18, 2007 /

Én azt nem értem hogy miért nem lehet az USB megoldására célchipet használni. (Pl, FTDI)
(#) watt válasza zolli hozzászólására (») Nov 18, 2007 /

Miért kéne? Árban pl. drágább.
Aztán nem tudni mi van abban az EEPROM-ban, ami az eredeti USB-s ICD2 rajzon látható. Sejtésem az, hogy a HID kapcsolathoz szükséges adatok. FTDI-vel ez nem tudom hogyan oldanád meg!? Azok soros átalakítók!
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Nov 19, 2007 /

Erre már egyszer, amikor feltettem a rajzot, rákérdeztél:

A HC126 nincs fixen 5V-ra kötve, a céláramkör felől is rá lehet vezetni a tápot. Nem 5V-os céláramkör esetén a céláramkörnek úgyis kell, hogy legyen saját tápja, és akkor onnan van visszavezetve a táp a HC126-ra, és ekkor a HC126 akkora feszültséggel hajtja meg a kimeneteket, amekkorát igényel a céláramkör. Ezért nemis lehet a HCT125 és a HC126 helyett mondjuk csak HCT125-öt felhasználni függetlenül attól, hogy egy madárhangban is lenne elég kapu, meg a 74LS07-ben is ott van két felhasználatlan kapu, ami mehetne inverternek az engedélyező lábakra.

Idézet:
„Ez hogyan működhet jól?”

Nem működött jól, mert ha a TTL bemenete lóg a levegőben, akkor csak kb. 2V jött ki rajta, ami a 16F sorozatnál jelenlevő Read-Modify-Write művelet miatt visszakapcsolta mindig a lábat nullára. Az oldalamon a cikkben később feltettem egy kapcsolási rajzot, amin itt megtalálható egy felhúzóellenállás.

Idézet:
„És ez alá a PNP kapcsoló tranyók felhúzását is értem, mivel azok végképp nem fognak maguktól felhúzódni a 74LS07 OPC lebegő kimenetén!”

Ne felett, ezek nem fetek, hanem bipoláris tranzisztorok, amik áramvezérelt eszközök. Ha nincs áram a bázison, akkor kikapcsolnak.

Idézet:
„Simán előfordulhat bootoláskor, hogy a 877 kimenete alacsony lesz, ha rövid ideig is. Ilyenkor simán összezárhatja az USB tápot!”

Úgy néz ki, nem fordul elő.

Idézet:
„Mi van veled potyo, nagyon eltűntél! Egy csomó kérdés lóg a levegőben, kérlek nézz vissza és próbálj válaszolni!”

Nem tűntem el, csak nem voltam számítógépközelben.
(#) potyo válasza zolli hozzászólására (») Nov 19, 2007 /

Ha alaposan elolvasod az áramkörhöz készített leírást, akkor magadtól is rájössz a válaszra!
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Nov 19, 2007 /

Köszönöm a válaszokat!
Ha kérdeztem volna, és most már rémlik, akkor elnézést kérek, régen volt, én meg feledékeny vagyok!

Azt írod, úgy is van saját tápja.
Azért erre nem lehet támaszkodni teljesen, de egy kis kompromisszummal elfogadható!
Én ráteszek egy 3,3V-os tápot, az mindegyik PIC-nek megfelelő, ami nem 5V-ról megy! Kézzel ki lehet majd választani kell e ICSP_Vdd és ha igen, melyik.

Idézet:
„A HC126 nincs fixen 5V-ra kötve”

Igen, a Vdd-t kapcsolja egy tranyó, és azon van. A Program tudja, hogy mikor nem szabad bekapcsolnia a ICSP_Vdd-t? Ez típusokhoz kötött, vagy az MPLAB-ban lehet beállítani égetés, debuggolás előtt?
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Nov 19, 2007 /

Idézet:
„Ne felett, ezek nem fetek, hanem bipoláris tranzisztorok, amik áramvezérelt eszközök. Ha nincs áram a bázison, akkor kikapcsolnak.”

Hát, nem tudom, nem nyugtattál meg, én inkább felhúzom.
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Nov 20, 2007 /

Az MPLAB tudja, hogy mely tipusokhoz nem szabad bekapcsolnia az 5V-ot a kimenetre. Persze hülyeség ellen nem véd, mert ha kiválasztasz egy 5V-os chipet, majd rákötsz egy 3.3V-os chipet, akkor simán kimegy az 5V a tápvonalra. De ez kb. azzal is így van, ha kézzel választod ki a tápot neki.
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Nov 20, 2007 /

Értem.
Egy kicsit megint gondban vagyok, mert gondolj csak a 16LF példányokra. Azoknál sem kapcsolja ki a Vdd-?

Mért lehet gond ez? Egyrészt ugye a Vdd az LF-eknél lehet 2V is akár. Másrészt a 16F és LF-eknél a programozás a Vpp-vel indul, a Vdd utána kapcsolódhat be. Ez van az égetési adatlapokon.

Tehát ha bekapcsolja a Vdd-t az MPLAB(5V), akkor az nem jó, ha nem akkor az sem. Tudom, hogy a gyakoraltban megy úgy is az égetés, hogy a Vdd(itt: 2-3V) állandóan be van kapcsolva, csak azt már nem értem, hogy hogyan, feltéve ha komolyan veszem az égetési időzítéseket!?

Ezért én elvártam volna az ICD2-től, hogy ha másképp nem is, de kézzel ki tudjam választani a megfelelő Vdd-t.

Neked milyen tapasztalataid vannak ilyen esetekkel? Égettél már 2-3V-os rendszert?
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Nov 20, 2007 /

Az 5V-os chipeknél egy pipadobozzal választhatod ki, hogy akarod az 5V-os táplálást az ICD2-ről vagy nem. A nem 5V-os chipeknél ez a pipadoboz szürke, és nem birod bekapcsolni.

Mondjuk értem, nem szimpatikus az, hogy nem egyezik a specifikációkkal, de eddig még rendesen működik. Arra nem emlékszem, hogy próbáltam-e égetni vele mondjuk 2V-ról, azt már próbáltam, hogy 1,6V-ról debuggoltam 4MHz-en egy 16F870-et (nem LF).
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Nov 20, 2007 /

Azért fura, mert a 18Fektől pedig a Vdd jelenik meg korábban! Na mindegy, nem lényeg!

1,6V-ról ment a sima 16F-es? Nem gondoltam volna!
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Nov 23, 2007 /

Tudom, hogy nem az igazi, de lehet csak a memória bizonyos területeit programozni az ICD2-vel...

icd2.JPG

(#) Feri007 hozzászólása Dec 4, 2007 /

Sziasztok, felhozom már ezt a topikot, most, hogy többen potyo-ICD2-t építünk, ha már működik, itt kellene, hogy legyen a folytatás.
16F628A-val épített cuccot debuggolnék. Olvasom, hogy ehhez head board kell. Head Board Specification
A fenti tipushoz AC162053.
Lehet ilyen board-ot építeni? Jól értem, hogy speciális PIC16F648A-ICD PIC kell. Ilyet nem látok az árlistákban.
Vagy félreértek valamit?

Másik: a potyo-IDC2-n a sárga USB led mikor világít?

Kösz,
F.
(#) Feri007 válasza Feri007 hozzászólására (») Dec 4, 2007 /

Bizony, a head board-hoz speciális PIC kell!

A mellékelt képen leolvasható, hogy 12F675-ICD van a AC162050 head board-on, ami 12F629-675 -öt emulál. A board ára majd' 16 font.

AC162050.jpg

(#) Feri007 válasza Feri007 hozzászólására (») Dec 4, 2007 /

Megvan a head board a Chipcad-nél is!
http://online.chipcad.hu/www/arak.aspx?group=030107

Hát, annyiba kerül egy head board, mint amennyiért a teljes ICD2-t csináltuk... C'est la Vie...

(#) szilva hozzászólása Dec 6, 2007 /

Üdv a társaságnak!

Egy ismerősöm mondta, hogy Linux alatt PIKLab-ot használ fejlesztéshez és ICD2-t programozáshoz. Az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy a klón ICD2-ket próbálta-e már valaki Linux alatt?

Ha ugyanúgy használható, mint az eredeti, akkor majd beneveznék egybe a megfelelő topicon, de jó lenne tudni előtte, érdemes-e.

Jelenleg PICKit2-t használok, amivel semmi bajom, csak Linux alatt elég gyatra a támogatása, legalábbis az aktuális firmware-ekkel.

Előre is köszönök minden infót!
(#) potyo válasza szilva hozzászólására (») Dec 6, 2007 /

Mivel a klón és az eredeti között semmi különbség nincs szoftveres oldalról, ezért ugyanúgy működnie kell, bár még én sem próbáltam.
(#) szilva válasza potyo hozzászólására (») Dec 6, 2007 /

USB eszközdriver szintjén sincs különbség? Bocs, ha hülyeségeket kérdezek, de nem vagyok képben, eredetit még nem láttam sehol.
(#) potyo válasza szilva hozzászólására (») Dec 6, 2007 /

Nincs. Miért lenne? A 18F4550 programját az MPLAB totál átírja, ha nem egyezik azzal, aminek kellene lennie. Egyszer módosítottam, hogy kérjen a host-tól 500mA-t, de a Connect-kor visszaírta az MPLAB az egész programot. Szóval ezek után biztosan az van benne, mint az eredetiben.
(#) szilva válasza potyo hozzászólására (») Dec 6, 2007 /

Köszi! Akkor lehet, hogy a következő "szállítmányba" benevezek én is
(#) drsw válasza szilva hozzászólására (») Dec 14, 2007 /

Én is kérnék egy ICD2 kitet vagy NYÁKot ha lessz legközelebb.
(#) Feri007 válasza drsw hozzászólására (») Dec 14, 2007 /

Bocs, nem akarom lelombozni az újabb ICD2 alkotók kedvét, de
- az egész úgy indult, hogy készíttetsünk együtt nyákot
- és Norberto vállalta, hogy az alkatrészeket is beszerzi hozzá
Namármost valószínűleg Norbertó nem fogja újból kezdeni a dolgokat, lévén a sajátját már megcsinálta.
Magatok kell, hogy szervezzétek a dolgokat. Ez nem úgy
megy, hogy bekiáltunk a fórumba, aztán valaki, kötelességből jegyzi az igényeket.
Bocs, ha kicsit kioktatósra sikeredett volna a hozzászólásom, de jobb, ha még most tisztázzuk.

Nyákot egyedileg is legyártanak, az ára sem vészes.
Ha az építésben, élesztésben, stb gondotok van, lehetőség szerint segítünk.
Egyébként gondos beszerzés és munka mellett nem kell "éleszteni" a cuccot, 3 megépített darab után mondom ezt.
(#) szilva válasza Feri007 hozzászólására (») Dec 14, 2007 /

Elnézést, én csak azt jegyeztem meg, hogy ha szerveződik majd egy következő panelgyártási összefogás, akkor valószínűleg abba beszállok. Eszem ágában sem volt olyan szándékkal írni, hogy ennek hatására majd valaki "intézkedik". Bocsánat, ha félreérhető volt!

Egyébként az ICD2 NYÁK gyártásra van egy másik topic, jelenleg eléggé ül, szerintem majd ott fog szerveződni a következő "menet", ha lesz. Engem amúgy csak a NYÁK érdekel igazán, az alkatrészeket be tudom szerezni, mert úgyis járok rendszeresen olyan helyeken.
(#) zolli hozzászólása Dec 14, 2007 /

Ahogy látod szerintem nem is neked lett szánva a hozzászólás. Ne vedd magadra.
Idézet:
Feri007 válasza drsw hozzászólására”
(#) Norberto hozzászólása Dec 14, 2007 /

Amúgy soron kívül még drsw-nek is jutott egy komplett KIT, sztem a hozzászólása után kapta meg a mai nap folyamán valamikor (de már nála van :yes: ).
Következő: »»   12 / 33
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem