Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Üdv mindenkinek. Még januárban írtam, hogy csináltam egy detektoros rádiót, régi alkatrészekből. Sajnos magát a kristálydetektort akkor nem tudtam korhűre megcsinálni, mert nem volt megfelelő üvegcsövem. Most végre sikerült felhajtani egy üvegtechnikust, aki vállalta a megfelelő üvegcső levágását, így most kész a detektor is. Legtöbbet a két végén levő tubusokkal kínlódtam, rézlemezekből nyomtam ki megfelelő vas nyomósablon segítségével, amiket régi hulladék csövekből, meg vashulladékból válogattam össze.
Azt hiszem a képeken minden jól látszik.
Még képek
Szia!
Ez így tényleg korhű! Le a kalappal előtted! A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2013
Szép munka!!!
Üdv.A hozzáértők írhatnának bővebben a lejtődetektorról,hisz ez még nem off.
Detektorossal is lehet venni az fm adást úgy, hogy a rezgőkört a névleges frekvencia mellé hangoljuk, ilyenformán a kimenő jel amplitudója a frekvenciától függ. (ha közelít a rezonancia frekvenciához akkor nő, ha távolodik, csökken).
A rezgőkör jóságának összhangban kell lenni a frekvencialökettel, mert ha túl nagy a jósága, akkor torzít, ha túl kicsi, akkor meg a kimenő jel lesz kicsi. El kell találni, hogy a modulált frekvencia a rezonanciagörbe nagyjából egyenesnek tekinthető LEJTŐ-jén mozogjon. Csak ott érdemes vele próbálkozni, ahol elég nagy a térerő. A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2013
Van fm adó a városomban,és erre hogy lehet rákeresni a neten?
Fm vevöddel hamarabb megtalálnád
![]() ![]()
Ezt nem egészen értem. Tulajdonképpen itt miről van szó?
sz_f
Akkor ez már nem DETEKTOROS topicba való !!!
Idézet: „ic hijja van”
Csak azért, hogy a topicon belül maradjunk.
Előző válaszomban írtam, hogy a lejtődetektornál fontos a rezgőkör megfelelő jósága. Nos, az fm sávban hagyományos rezgőkörrel nehezen lehet elérni a kívánt jóságot, sokkal alkalmasabb ide a tápvonalból kialakított rezonátor. Íme egy példa A cikkből az is kiderül, hogy a diódák között is érdemes válogatni.
Néhány gondolatom az utóbbi hozzászólások alapján
Egy detektoros rádió megépítése belépő lehet a rádiótechnika világába. Az így megszerzett tapasztalatokkal szakmailag tovább léphetünk, a későbbiekben akár ilyen készülékeket restaurálhatunk. Az FM vételtechnika és különféle detektor tipusok egy külön világ, nem tartozik ehhez a témakörhöz. A tudást, szakmai ismereteket mindenkinek magának kell megszereznie. A fórum ebben segítséget nyújthat, de tanfolyamot nem pótol. Másrészt úgy gondolom érdemes betartani a fokozatosság elvét. Addig, míg valaki nem készít el egy működőképes AM vevőt, legyen az akár detektoros, e témában nem érdemes tovább lépni. Én azt javasolom szóljon ez a topik a múlt század elejének, fényében soha el nem halványuló készülékéről, a detektoros rádióról, mely mindig is AM üzem módban működött. sz_f
Messzemenőleg igazad van.
De ugyanakkor, nagy élvezettel olvastam gyantascin által belinkelt FM detektoros linket is. Végre valami, ami szakmailag is kihívás (bevallom, én, erre, így még nem gondoltam ![]() Nem értem hogy miért ne férhetne el itt az FM is??? Ugye nem vagy "moduláció soviniszta" ![]()
Természetesen én is élvezettel olvasok egyéb dolgokról, de ha van olyan topik amely bővebben, foglalkozik egy adott témával akkor ott még többet megtapasztalhatok, másrészt keresés szempontjából sem lényegtelen, hogy egy helyen találjak meg mindent ami fontos számomra. Utolsó kérdéseddel kapcsolatban pedig az én gondolataim benne vannak az előző hozzászólásomban.
Mind ez az én álláspontom és tudom, ez nem határoz meg semmit. Ezért is írtam meg ezt egy új hozzászólásban. Köszönöm a hozzászólásod. üdv. sz_f
Teljes mértékben egyetértek Veled. Ha estleg érdeklődés van az FM detektoros téma iránt, annak valóban egy saját topicban van a helye.
Sajnos, kevesünknek adatott meg, hogy 30-50 méteres magas antennát építsen és "házi sütésű" galenit detektorral sikerélménye legyen. Jómagam is egy padlásantennával, a helyi adó közelében, minden egyéb adótól távol kísérletezek. Ezért nem tartom ördögtől valónak, hogy a manapság elérhető korszerű anyagok (ferritmag, schottky-dióda, piezo-hallgató, stb.) használatával szerezzük meg magunknak a detektoros élményt.
Szerintem mindegy, hogy FM vagy AM, a detektoros vétel a lényeg, tehát egyéb erősítő alkalmazásának mellőzése. Így nem kell még egy topic.
Nekem sajnos muszály erősíteni,annyira gyenge a vétel,na meg 4-5k-s fülesem sincs.
Az USA-ban rendeznek detektoros építő versenyeket is. A versenyszabályzat engedi a maximum 1 tranzisztoros erősítést a gyengébben hallható állomások azonosítása miatt. Szerencsés helyzetben vannak mert ott még sok és nagyteljesítményű detektorossal fogható rádióállomás van.
Piezo betét segítségével egy dinamikus fejhallgató átalakítható. Ilyen betétek pl a Lomexben vannak. Kis barkácsolás. Vagy a Puskás börzén is előfordul.
Egy kisimpedanciás fülhallgatóból könnyen készíthetsz nagyimpedanciásat egy transzformátor segítségével. Én ilyen módon hallgattam a solti nagyadót.
A Vakerán most is van min.2 nagyohmos hallgató 2000 pénzért.
Nem lehet,már próbáltam,gyengíti az illesztő trafó a hangerőt,ez csak a tranyó nélküli detektorosban működik
Nekem még nem szólalt meg piezó
![]() ![]()
Párhuzamosan kell kötni az ellenállást
![]() ![]()
"gyengíti az illesztő trafó a hangerőt" Ilyet nem szabad mondani, mert nem igaz. Lehet, hogy ezt tapasztaltad, de akkor valami nagyon nem stimmel.
Csak most, csak Neked itt egy kis diagram, ami a véres valóságot tükrözi ![]()
Attól, hogy úgymond. piezóra ellenállást kötsz nem fog megszólalni. Próbáld egy készülékbe dugni!
Nincs szükségem se trafóra se piezóra.A kis npn tranyó olyat erősít,hogy lassan hangerő szab. potit kell bekössek
![]()
Amíg eljut az ember oda, hogy egyáltalán megszólaljon a detektoros, addig valóban jó szolgálatot tesz egy tranzisztoros erősítő.
Utána jó kihívás olyan készüléket konstruálni, ami passzív eszközökkel minél jobban megközelíti az elméletileg elérhető lehetséges teljesítményt. Mire is gondolok? Ha feltételezzük, hogy a solti adó 2MW teljesítményt hang formájában sugározná ki, akkor tőle 200 km-re kb. 69 dB hangerősséget produkálna, ami megfelel egy erős forgalmú úttól 5 m-re mérhető zajnak, vagy az emelt hangú emberi beszédnek. Persze ez enyhe túlzás, mert a 2MW-nak átlagosan jó, ha a tizede az érdemi információ hordozó, de ez még mindig a normál társalgási hangerőt produkálna az adótól 200 km-re. Ilyenformán a detektorosnak van hova fejlődnie.... |
Bejelentkezés
Hirdetés |