Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED szalag

Témaindító: kosaga, idő: Nov 17, 2009
Lapozás: OK   10 / 55
(#) store92 válasza johny999 hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /

Az 5050-es... De meg is mérted? mert az enyémre is az volt írva hogy az 5m 5A-fogyaszt erre megmértem és csak 2,3A folyt az egész 5m szalagon.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2013
(#) johny999 válasza store92 hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /

Lemértem igen.
(#) store92 válasza johny999 hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /

Hm érdekes... Na de ha akár a te mérésed, akár az én mérésem alapján megoldható lenne az UTP kábeles hosszabbítós megoldás?
(#) store92 válasza store92 hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /

Mit befolyásol a vezeték ellenállása? Egy számítási példával magyarázd már el légyszi.
(#) nedudgi válasza store92 hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /

Ha multiméterrel megmérted a fogyasztást, akkor nem az a szalag van a kezedben, mint amit szerettél volna venni, a műszered hibás, vagy nem tudja mérni azt a jelalakot, amit a vezérlő kiad.
Az AWG26 UTP kábel* ellenállása 40 méter hosszan (20m oda, 20m vissza = 40) körülbelül 5 Ohm. Ha duplán veszed, akkor már "csak" 2,5 Ohm. Ez a 2,3 A áramnál 2,5*2,3 V feszültséget jelentene, a LED szalagod ennyivel kisebb feszültséget kap, hiszen feszültséggenerátorral táplálod. Ezért a fénye is kisebb lesz. Ha szabályzót használsz, ami valószínűsíthetően PWM, a műszer kevesebbet fog mutatni.
* Ez a legelterjedtebb
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2013
(#) pikta hozzászólása Ápr 17, 2013 /

Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem. Vásároltam 12V-os ledszalagot és hozzá tápegységet.
Olyan jellegű problémám akadt, hogy amint felkapcsolom a világítást zavarja a hálózatról működő rádiót.
Esteleg egy kondenzátor a tápegységhez kötve meloldaná a problémát vagy valami más megoldást kellene keresni?
Ilyen a tápegység.
Köszönöm
(#) store92 válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 18, 2013 /

Ennek mekkora a keresztmetszete?
(#) store92 válasza store92 hozzászólására (») Ápr 18, 2013 /

Ha ehhez van kitalálva, akkor gondolom 20m hossz esetén már nem számottevő az ellenállása.
(#) nedudgi válasza store92 hozzászólására (») Ápr 18, 2013 /

Ezt az eladó jobban tudja nálam... Ha nem tudja, akkor megmérheti.
Ez a kábel csak négy eres, te négy érpárasat kerestél...
Ez olcsóbb, de a legjobb ilyesmi lenne.
(#) nedudgi válasza pikta hozzászólására (») Ápr 18, 2013 /

Az eladó mit szól hozzá? Nem hajlandó kicserélni?
A középhullámról át kéne térni az URH műsorokra, esetleg távolabb tenni a tápegséget. Legvégül a tápegység helyett analóg szabályzású lehet a megoldás.

4 ereset keresek, azért akartam duplàzni az utp kábelnèl hogy kisebb legyen az ellenállása. A link amit küldtél nem olcsóbb... szerintem az ebayrõl rendelem az ditekt erre a célra van kitalálva és olcsóbb is.

Te tudod, én szóltam... De akkor miért kérdezel? Megnézted mindkét linket? Még ez is jobb annál, amit az eBay-ről akarnak rádsózni.
(#) Laslie válasza store92 hozzászólására (») Ápr 18, 2013 / 1

Eddig arról nem esett szó, hogy miért nem teszed a tápegységet a led szalag mellé, és oda csak a 230-at kellene elvinni. Azért 20 m nem kicsi távolság. Egy lakáson belül meg pláne.
(#) store92 válasza Laslie hozzászólására (») Ápr 18, 2013 /

Azért nem teszem mert ez kint lenne az udvaron fedetlen helyen van egy IP68-as védettségű szalagom, ami a medencében lesz és a medence partjára nem szeretnék 230-at vinni.

Én nem ezt kérdeztem hanem az UTP kábelt, mert az ebayeset szerettem volna megúszni, hogy minél olcsóbban jöjjek ki. De az ebay-es az direkt ehhez a szalaghoz van kitalálva.
(#) Laslie válasza store92 hozzászólására (») Ápr 18, 2013 /

Nem is kell. Ugye el kell vinni a vezetéket a medencéig valahogy. Ez lehetne egyúttal a földbe ásott csőben futó 230-as vezeték, ami a medencétől 1-2 m-re, de nem ennyire messze egy vízálló kapcsoló szekrénybe érkezik. Itt helyezkedik el a kapcsoló, és a táp. Innen már nem kell olyan hosszú vezeték, és a baleset veszélyt is a minimálisra csökkentetted.
Természetesen a döntés a tied, de én inkább így csinálnám.
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2013

Ha szerinted egy beltéri egyszeres szigetelésű vezeték jobb és biztonságosabb a medence mellé, mint egy olcsóbb, kétszeres szigetelésű kábel, akkor használd azt. Elnézést, én csak a segíteni szerettem volna.

Igen de van szállítási költség is és úgy már igencsak drágább...
de még gondolkodom Laslie ötletén hogy hogy tudnám közelebb vinni csak a baj hogy a vezérlő nem vízálló és ahova eredetileg terveztem ott simán bírtam volna a távirányítóval is vezérelni. Meg úgy néztem hogy a te általad ajánlott vezeték csak kicsivel vastagabb, mint amit ebayen találtam nem? ebayes 20 AWG ami 0,812mm-es a magasfeszültségű meg 1mm-es.
(#) store92 válasza store92 hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

Ledszalagnak honnan tudom az ellenállását? Miből lehet kiszámolni?
(#) proli007 válasza store92 hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

Hello! Egy Led-szalagnak szó szerint vett "ellenállása" nincs, mivel sorba kötött Led-ekből és egy előtét ellenállásból áll. Ezek garmada van párhuzamosítva. Látszólagos ellenállását kiszámolhatod, ha a ráadott feszültséget elosztod a felvett áramával. De ez csak a mért feszültségen lesz igaz, mert a Led nem lineáris elem. üdv!
(#) pikta válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /

A rádió URH-n van kb 1 méterre a tápegységtől ami egy páraelszívóba lett beépítve. A két egység közös pontja egy konektor. Sajnos mint utólag kiderült nem egyedi a jelenség mivel egy ismerősömnél is ilyen probléma lépett fel ilyen tápegységgel üzemeltetve. Nála sikerült úgy megoldani a problámát, hogy másik fázisra lett csatlakoztatva a tápegység. Nálam sajnos ez a megoldás nem letséges. Ezen okból gondoltam először egy kondira, de lehet hogy tápegység csere lesz egy másik tipusra.
(#) laszlokunstar válasza pikta hozzászólására (») Ápr 21, 2013 / 1

Fel a fejjel! Már típusú tápoknál is tapasztaltam a problémát. Mondjuk én ritkán hallgatok rádiót a telepített tápok közelében, ezért nem zavar a jelenség. Esetleg megpróbálhatsz a kapcsolóüzemű táp és a 230V közé egy zavarszűrőt betenni. Esetleg árnyékolás, a LED oldalán a kimenetre közvetlenül 100nF kondenzátor...
Ha nem jön össze, akkor rádióval menni tápegységet vásárolni.
(#) Teaway válasza pikta hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /

Rádiós páraelszívó?
(#) store92 válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /

És ha annyival nagyobb tápról üzemeltetem amennyi feszültség esik a vezetéken úgy már kiküszöbölhető minden probléma nem?
(#) nedudgi válasza store92 hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /

Csökkenni fog a kék csipek intenzitása. Mivel nincs összehasonlítási alapod, nem fogod észrevenni.
(#) pikta válasza Teaway hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

A ledszalag tápja lett berejve egy konyhaszekrénybe építhető páraelszívóba, hogy ne legyen szemelőtt!
(#) Teaway válasza pikta hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /

Ja...úgy már világos
(#) Digitalpimp hozzászólása Jún 7, 2013 /

Sziasztok!

Kicsit gondban vagyok. Márpedig azzal, hogy ugyanolyan Led-del szerelt szalagok közt van az előtét ellenállások között több érték. Pl.: Némelyik szalagon 470 OHM, másikon 220 Ohm stb.
Most akkor nem egyformán lövik be? Más. Ha ugye a 470 Ohm-mal számolom akkor egy 3-as egység 25mA-re van belőve, nem? 10 egység mégis 640mA-t vesz fel. Akkor hogy van ez?
Vagy valamit rosszul számolok illetve értelmezek?
(#) proli007 válasza Digitalpimp hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

Hello! Ha a 470ohm-ot közvetlen a 12V-ra kötöd, akkor folyik 25mA. Hol vannak akkor a Led-ek? Nem mindegy a Led-ek színe avagy nyitófeszültsége, sorba kapcsolt Led-ek száma.. Ott van a segédprogramok között a Led-es számoló. Használd azt. De R=(Utáp-(n*Uled))/Iled. (n= a sorba kötött Ledek száma, Uled= a Led nyitófeszültsége, Utáp a tápfeszültség, Iled a Led árama, R a szükséges ellenállás.) Amúgy mi lamentálni való van egy kész Led-szalagon? Megméred mit eszik, aztán Sanyi.. üdv!
(#) Digitalpimp válasza proli007 hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

Hali!

Értem mit mondasz, ,csak igazán az volt az észrevételem, hogy elméletileg ugyanolyan LED-del szerelt szalagon, - pl.:5630-as- egyiken 470 OHM van, a másikon meg 220.
Persze hogy könnyebb megmérni, csak úgy elgondolkoztam rajta. Az enyém 470 OHM-os, és a fél méter (10 egység, 30 LED), vesz fel 640mA-t. Mert számolgattam én is, mielőtt ide írtam, csak sehogy se jönnek ki a mért meg a számolt dolgok.
Következő: »»   10 / 55
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem