Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számlapok és előlapok készítése
Lapozás: OK   18 / 34
(#) kameleon2 válasza lacibacsi hozzászólására (») Márc 11, 2013 /
 
Én azért nem vetném el a nyomdai nyomólemezeket sem. Vékony, alu és elox festékkel örökös darab lehet. A nyomdászok kidobálják, mert nekik nem éri meg lemosogatni (pedig csak terpentin és türelem kell hozzá). De egy nyomólemezből sok előlap kijön. Foto eljárással is elkészíthető, de másik vékony nyomólemezt teljesen átsavazva spray sablon is készíthető belőle. Ugyanígy fóliavágással is készíthető spray sablon. Ötlet kérdése és akár egy modell airbrush készlettel is fantasztikus előlappá tehető. A végén jobb lesz az előlap, mint az autó . Aztán csak egy kis áttetsző lakk a védelemhez. De éppen most linkelt be egy kolléga olyan tükör fóliát, ami negatív- pozitív egyaránt. Video a fóliáról. Több infó a Nyák lap készítés kérdések topikban.
(#) burgdavid hozzászólása Márc 25, 2013 /
 
Sziasztok!

Adott egy olajnyomás jeladó, amihez mérőórát szeretnék készíteni. Az eredetileg MTZ óra skálázása nemigazán volt pontos, ezért "hitelesítettem" a műszert. A problémám az, hogy a skála beosztása elég furcsa lett.
Ehhez szeretnék valami normális számlapot, ami lehetőleg egyezik a már meglévő műszerek stílusához.

A készítendő számlapon a piros vonal jelzi a mutató útját, a piros pötty a forgáspontot. A másik képen látszik, hogy milyen stílusúra szeretném megcsinálni. Természetesen a mutató útja megegyezne a mostanival.

A problémám, hogy Front Designerbe csak lin vagy log skálát tudok csinálni, ami végképp nemstimmel ehhez. A Libreoffice Draw-t is megpróbáltam, de abba valahogy nemtudtam olyan finoman mozgatni az elemeket, mint ahogy illeszkedne. Az Inkscape meg még abszolút homály

Mit javasoltok erre?

Esetleg ha valaki csinált már hasonlót, és megvan neki elmentve, azt szívesen fogadom!

Üdv!
(#) kameleon2 válasza burgdavid hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
LibreOffice-ban mi nem volt elég finom? 0.01mm pontossággal tud dolgozni. Küldd el a fájlt és azt, mit szerettél volna - ez elég szövegesen is. Nem neked kell mozgatni, hanem jobb oldali egérklikk - pozíció és méret alatt találod a pontos helyzetet. De beállíthatod a rácsot is apróbbra és azt is milyen rácshoz húzza a pontjaidat. Ezt a beállítások alatt találod.
(#) burgdavid válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
Sikerült megcsinálnom a kívánt számlapot!

Köszönet érte kameleon2-nek, aki eligazított a Draw kezelésében!

A betűtípuson még változtatni fogok, Linuxba sajnos nincs annyi kéznél, de szerintem így is elmegy.
(#) kameleon2 válasza burgdavid hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
Szívesen! Látod...egész pofás lett!
(#) fecus hozzászólása Máj 15, 2013 /
 
Készen lett a kettőstáp.
Sajnos a fólia felragasztása nem sikerült túl jól, de nincs türelmem tovább igazítani.

Amit tanultam, hogy A3-as öntapadó műanyag fóliára lett kinyomtatva nem papírra, és az lett egy oldalon laminálva, melegen.

Azóta már üzemel.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2013
(#) Medve válasza fecus hozzászólására (») Máj 15, 2013 /
 
Majdnem azt hittem a magamét látom! Valóban, nálam is volt ilyen gond, hogy a nyomtató nem tudta kinyomtatni egyben az egész előlapot, és így egy alkalmas helyen ketté kellet választani. Nem volt könnyű egy 0.8-as vonalat pengével kettévágni, de ...sikerült. De nálad más lehetett a gond...bizony be kell lőni a nyomtató torzítását, nálam pl 99%-kal kell nyomtatni. Azon kívül a sarkokra teszek szálkeresztet, azt átszúrom tűvel, és így a papír hátuljára rá tudom pontosan tenni az előlapot.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2013
(#) Koncsar hozzászólása Máj 22, 2013 /
 
Szép estét Kedves Fórumozók!
Lenne egy kérdésem és hátha tud valaki segíteni. Építettem egy erőlködőt a doboza alakulóban. Az eleje natúr alu, szálcsiszoltam, és erre szeretnék fekete felíratott készíteni, majd lakkozni. Hogy és mivel csináltok felíratot?

Üdv: K.Gy
(#) ptesza válasza Koncsar hozzászólására (») Máj 22, 2013 /
 
Próbáljad a nyák készítésnél használatos vasalásos technikát.
(#) Koncsar válasza ptesza hozzászólására (») Máj 22, 2013 /
 
Szia! Köszi ezt próbáltam de nem maradt rajta. Majd még azt kell kipróbálnom, hogy sütőben felmelegítem vasalás elött az anyagot, hátha több siker lesz.
Köszi.
(#) soskajoska hozzászólása Jún 17, 2013 /
 
Sziasztok!
Van valaki, aki jártas az Inkspace használatában? Találtam hozzá egy nagyon jó beépülő modult skála rajzoláshoz, amely akkor is jól kezeli a skálát, ha nem fő értékkel (pl.: 0) kezdem. Ilyen a most készített labortáp, ahol 1,23V-tól kell kezdődnie a skálának, de természetesen 5-10-...-30V-os fő osztásokat szeretnék. Sőt a skála vége 33,7V-ra adódott, mivel a finomállító poti átfogása 1,3V. A Front Designer teljes mértékben képtelen kezelni a dolgot és csak 0÷35 között tudja kiosztani a skálát, Így azt pl. Gimp-el utólag még szerkeszteni kell, hogy a felesleges pontokat eltávolítsam. Persze az is lehet, hogy én csinálom rosszul.
Az Inkspace esetében azonban nem jöttem rá, hogyan nyithatok tetszőleges méretű munkalapot, mert csak az általa felkínált sablonokat tudom megnyitni. Ha a nekem szükségesnél nagyobb lapot nyitok és abba rajzolom az előlapot, akkor meg az egész területet megpróbálja kinyomtatni. Ha nem fér el a papíron, akkor nem több lapra nyomtat, hanem kicsinyít!
(#) CHZ válasza Koncsar hozzászólására (») Jún 17, 2013 /
 
Érdemes tovább próbálnod, működik. Vasalóval készítettem, lakkozva megfelelően tartós is.
Vagy fotózva, majd ráégetve.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2013
(#) kameleon2 válasza soskajoska hozzászólására (») Jún 17, 2013 /
 
Szia! Mivel feltételezem A4-es nyomatot tudsz csinálni, a dokumentum adatait A4-re azaz 210x294mm-re állítsd. Nyilván fekvőnél cserélendő a két méret. Az inkscape-ből ha nyomtatni akarsz - csinálj pdf-et - az a biztos. Maga az Inkscape vektoros, így semmi szükség a Gimpre . Ha a felesleget el akarod távolítani - mehet az magában az inkscape-ben is. Kicsit szokni kell a logikáját, de nem rossz program. A plugin csak létrehozza a skálát, de cicomázni tudnod kell utólag. Az is megoldás, ha üres - pld fehér - flekkeket (téglalapokat, köröket) helyezel el azokon a pontokon, amiket nem akarsz látni nyomtatásban sem.
(#) soskajoska válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 17, 2013 /
 
Köszi. A Gimp-es továbbdolgozás a "Front Designer"-re vonatkozott, mivel ott vannak felesleges pontok. Bár azokat is le lehet takarni alappal azonos színű négyzetekkel.
Az Inkscape-el az a fő gondom, hogy én pl. ebben az esetben egy 330x80 mm-es előlapot szeretnék megtervezni, a nyomtatással meg majd elbajlódok. Viszont a felkínált lehetőségek között nincs felhasználói méretmegadás.
A pdf-be nyomtatás jó ötlet. Ott nincs A4 korlát. Egyébkén a Xerox nyomtatóm kezeli az egyedi papírméreteket, így 356mm hosszig (és 218mm szélességig) bármilyen méretű papírt "megesz".
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2013

Inkspace.jpg
    
(#) mps válasza soskajoska hozzászólására (») Jún 17, 2013 /
 
Nagyon régen használtam, de valami olyasmi rémlik, hogy a beállításoknál tudsz egyedi méretet felvenni. Bár mérget már nem vennék rá.
(#) _vl_ válasza soskajoska hozzászólására (») Jún 17, 2013 /
 
File/Document Properties/Custom Size
(#) soskajoska válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 17, 2013 /
 
Köszönöm!
Működik.
(#) soskajoska válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 17, 2013 /
 
Egy kérdésem még lenne. Hogyan tudok segédvonalakat lerakni, amikhez később az objektumokat illesztem? Tudsz ebben még segíteni?
(#) _vl_ válasza soskajoska hozzászólására (») Jún 17, 2013 /
 
Pont ugyanúgy, mint a gimpben: felül vagy oldalt a vonalzóra rákattintasz, és "lehúzod" róla a segédvonalat a kívánt helyre.
(#) soskajoska válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 17, 2013 /
 
OK! A jól bevált dolgok. Miért is nem gondoltam rá?
(#) kameleon2 válasza soskajoska hozzászólására (») Jún 17, 2013 /
 
Idézet:
„Viszont a felkínált lehetőségek között nincs felhasználói méretmegadás.”
Tévedés, mert van. Sőt van mértékegység választási lehetőség is ugyanott (mellékelt kép)

inkscape.jpg
    
(#) soskajoska válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 18, 2013 /
 
Köszönöm! Közben _vl_ kolléga már elmondta a tippet. Ez azonban nem változtat azon, hogy kissé fura a rendszere. Én Gimp-hez szoktam. Ott pedig amikor nyitok egy új lapot, megadhatom a méretet, irányultságot, mértékegységet, felbontást, alapszínt, stb. Nem pedig úgy, hogy nyitok egy új lapot, majd utána annak tulajdonságait módosítom. Ezt hiányoltam az Inkscape esetében. de még meg kell szoknom.
(#) soskajoska hozzászólása Jún 18, 2013 /
 
Alakul a labortápom előlapja Inkscape-el rajzolva. Eléggé puritán, de ez még tervezet.

labortáp.png
    
(#) kameleon2 válasza soskajoska hozzászólására (») Jún 18, 2013 /
 
Szia! Nem kell bemutatnod a Gimp-et. Évek óta Photoshop helyett már csak ezt használom. A fókuszkezelés kivételével mindent meg tudtam szokni benne, sőt a retus kezelése szerintem nagyságrendekkel jobb eredményt képes adni, mint a fizetős szoftverek. Azonban a Gimp pixeles program. Előlaphoz, szép eredményekhez jobbak a vektoros társaik. Már említettem itt a fórumon többször is, hogy például az OpenOffice draw programja fantasztikusan jó előlapokhoz. Tőlem megkérdezte egy mérnök barátom, miután küldtem neki előlapterveket: áruljam már el neki milyen programmal csinálom, mert nagyon jók... Amikor elmondtam, hogy OO draw és ingyenes - nem akarta elhinni. Itt nincs méretkorlát, kicsik a kész fájlok és nem feltétlenül kell erőmű a rajzokhoz. Pár mozdulat és kész a pdf, de teszteltem úgy, hogy fel volt telepítve az autocad és a vágólap műveletek oda vissza jól működtek a két szoftver között is. Ha a layerkezelő része kiforrottabb lenne - Még az Illustratort is meg tudná izzasztani. Sokkal jobbak is vannak, de nem mind publikus:
(#) soskajoska hozzászólása Jún 18, 2013 /
 
Alakulni látszik a tápegység elő és hátlapja. Hátul 4db ventilátor hűti. Azért 4db, mivel a Lomexben ez a fajta akciós és a zaja sokkal kisebb, mint a nagyobb légszállításúaké.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2013
(#) kameleon2 válasza soskajoska hozzászólására (») Jún 18, 2013 /
 
Csak tanács.... A kerekítéseket vedd le és a flekkeket csináld kicsit nagyobbra, mert a lemezmunkák mindig kicsit pontatlanabbak, a széleket úgyis éles késpengével érdemes a fémhez igazítani.... Mondanám : csináld kifutóra, de nem biztos, hogy ismered ezt a dtp-s kifejezést.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Rumcájsz hozzászólására (») Júl 22, 2013 /
 
Lehet kapni még Letraset-et? Régen használtam, meg Alphaset-et is. Amikor feltetted a betűket, mivel lakkoztad le a felületet? És hogyan?
(#) Rumcájsz válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Júl 23, 2013 /
 
Szegeden vettem nemrég pár ívet és úgy tudom neten is lehet rendelni.
Nem lakkoztam le az előlapot, mosószeres vizzel tisztára mostam, felkapartam a betűket, utána színtelen lakkal fújtam le. Stabil, szerintem sosem fog leesni, huszonéve ezt a technológiát alkalmazom, gond nem volt még vele.
Sokkal esztétikusabb mint a fekete alkoholos filctoll.

Utánanéztem itt lehet rendelni !
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2013
(#) soskajoska válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 23, 2013 /
 
Kösz a tanácsot. Még csak munkapéldány. Egyébkén én azt gondoltam, az Inkscape eleve kifutóra nyomtat. A belső négyzetek helyére digitális fesz. ill. árammérő megy, amiknek külső pereme van. Körbe kb. 1mm, így letakarja a pontatlanságot. A banánhüvelyekre és a kapcsolóra, potikra ugyanez a helyzet.
A kerekítésekkel mi a baj? Igaz régebben még Corel-ben terveztem, de ott működött. Vagy a külső kontúr lekerekítésre gondoltál? Nos az nem tudom, hogy keveredett a képre, mert nálam még nem volt.
(#) Szammer válasza Rumcájsz hozzászólására (») Júl 23, 2013 /
 
Szia!
Ha elég precíz vagy, tényleg szépen lehet feliratozni vele, bár én már jó 20 éve nem használom, mert nehéz beszerezni.
Úgy 10 éve, sima fehér öntapadós papírra nyomtattam, és szintén öntapadós fóliával védtem az előlapjaimat, de kb. 5-6 éve lézerrel nyomtatható matt arany, vagy ezüst öntapadós papírra csinálom az előlapokat. Ha nem lakkozom, vagy laminálom, akkor is igen tartós.
Bocs, de most nem tudok mintát mutatni.
Üdv:
Zsolt
Következő: »»   18 / 34
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem