Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   169 / 372
(#) Antauri válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Golyós orsónál a 0,2mm kottyanás már hasznavehetetlen géphez, azt nem lehet utánállítani. Létezik golyósból feszíthető két anyával, de az tényleg nem hobby kategória. Nézegesd meg a trapézmeneteket is, ha nem fogsz iparszerűen termelni a géppel akkor sokáig elmegy és utánállítható egy darabig.
(#) sastas01 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

0.2 mm kottyanás az azt jelenti, hogy 0.4 mm hiba van benne(oda-vissza). Ha ehhez hozzáteszed még a motornak a hibáját, áttétel/tengelykapcsolók hibáját szerintem 0.5-1 mm közötti hibájú gép lenne belőle. Azt pedig kicsit soknak érzem.
(#) Pali79 hozzászólása Nov 27, 2013 /

Köszönöm mindenkinek! Trapézmenetes orsó lesz a befutó! Ahogy számolgattam egy golyósanya árából kijön a 3 tengely anyával.

További kérdésem még: gondolkodom azon, hogy ha két motorral hajtom az egyik tengelyt akkor a motor bekötését, hogy kell megcsinálni? Régebben olvastam, hogy a motorok párhuzamos bekötése nem jó megoldás. Akkor, hogy kell ezt normálisan megcsinálni?

Én mindkét motorhoz külön meghajtót használnék ugyanazzal a step és dir jellel hajtva szinkronban.
(#) Pali79 válasza Antauri hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Hát ez sem egy egyszerű megoldás sajnos. Más megközelítés nincs esetleg?
(#) Thowra válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

A kétmotoros megoldáson én is gondolkodtam, de letettem róla.
Kicsibe tesztelve kiderült, hogy 2 vezérlő esetén se mindig ugyanúgy kapta el a lépést mindkét motor bekapcsolás után. Így a menetes szár csavarodik (csavarodna ha tudna), a motorok egymás ellen is dolgoztak kicsit. A gond a lépésvesztés ami így össze is jött, pl egy kör kirajzolásakor szépen látszott a recés szél. 1 motorral nem volt ilyen. Milyen motorjaid vannak?

Megoldható úgy is hogy egy darab motort használsz, de erőset és mechanikusan hozod szinkronba a két orsót, pl. lánccal.
(#) Pali79 válasza Thowra hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Ahhoz a projekthez amibe a dupla meghajtást gondoltam, még semmilyen. Egyébként már van egy kis cnc-m amin valami bontott 1Nm körüli motorok vannak. Felépítésében hasonlít a tiedre (M6 menetesszár stb.) de pontosságával nem nagyon vagyok megelégedve (ez főleg a rossz a lineáris vezetők miatt van), ezért elkezdtem összeszedni a cuccokat egy masszívabb masinára, de még nagyon az elején vagyok, még semmi sem fix. Csak 4db lineáris tengely van meg 8db csapággyal.

Apropó csapágy! Jól értettem, hogy te úgy tetted kottyanás mentessé a lineárokat, hogy a csapágyakat kivetted a házból, a házba készítettél egy hernyócsavart ami összébb nyomja a csapágyat a házban?
(#) Thowra válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

A ház külön van, kicsit kisebb mint a csapágy + van pár hernyócsavar amivel lehet szorítani. Asztal alá tehetsz "C" csapágyat is, azt is túl lehet szorítani kicsit így nem fog kotyogni. A sokak által emlegetett "sárga fórumon" is szokott lenni korrekt áron, érdemes körülnézni. Esetleg gépbontás, selejtezés, felújítás... foglalkozó cégnél érdeklődni.
(#) tras hozzászólása Dec 1, 2013 /

Sziasztok szerintetek mekkora motor kell ehhez c tengellyel együtt szeretném egy 15 kg alatt tartanni?

Nem kell html kódokat beszúrogatni!
Simán töltsd fel a képet!
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2013
(#) kaqkk válasza tras hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

A gép súlyát kivonod a 15 kilóból és a maradékot osztod 3-mal , megkapod mekkora lehet egy motor súlya...
(#) sunraw hozzászólása Dec 2, 2013 /

Ismét 1W,de most 300mm/m sebességgel:

DSCF7233.JPG

(#) Sir-Nyeteg válasza sunraw hozzászólására (») Dec 2, 2013 /

Nagyon szép lett!
(#) Thowra válasza sunraw hozzászólására (») Dec 2, 2013 /

Jól néz ki, ügyes
(#) sunraw válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 4, 2013 /

Egy jól összerakott generátor és dióda páros, csodákra képes.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2013
(#) kocsgab002 hozzászólása Dec 8, 2013 /

Sziasztok.
Az érdeklődésem mostanában a kis HobbiCNC-k felé ment, megpróbálom fellelni az ilyen jellegű oldalakat az interneten. Régebbi emlékeimben van egy "hobbycnc.hu" nevű oldal, de most nem találom. Nem tudjátok mi lett vele? Jó kis gépek leírása volt ott..
Köszi.
(#) kaqkk válasza kocsgab002 hozzászólására (») Dec 8, 2013 /

(#) Pali79 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 8, 2013 /

Szerintem a Magi féle oldalra gondolt inkább, de az sajnos megszűnt. Darabjait fel lehet lelni itt-ott.
(#) kaqkk hozzászólása Dec 13, 2013 1 /

Érdeklődnék hogy nincs véletlenül valakinek egy asztal maró g kódja , mondjuk 20x30cm es méretre?
(#) l48 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 13, 2013 / 1

A mach3 varázslóval kb 1 perc. Csak ki kell tölteni az ablakokat. Ezen adatok hiányában nem tud senki sem segiteni. Maró átmérő,megmunkálási mélység, lépés stb
(#) kaqkk válasza l48 hozzászólására (») Dec 13, 2013 1 /

Sajnos akkor nem lesz kódom én a cncusb programot szeretném használni , a mach nincs fent a gépemen .
(#) Thowra válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 13, 2013 1 / 1

Az asztalt akarod síkba marni?
Mekkora az asztal?
mekkora előtolással akarod csinálni?
Szerszám lépésköz?
fogás mélység?
1 irányba vagy kereszt irányba akarod?
Ha leírod a válaszokat gyártok kódot.
(#) kaqkk válasza Thowra hozzászólására (») Dec 13, 2013 1 /

Köszi ! A programban megtaláltam a varázslót majd játszom vele .Legalább addig is tanulom a program és a gép kezelését (igaz még csak szimulációban de már megy !) Ha netán elakadok megkereslek .
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2013
(#) kaqkk válasza l48 hozzászólására (») Dec 13, 2013 1 /

Köszönöm a segítséget ! Úgy néz ki hogy sikerülni fog
(#) Pali79 hozzászólása Dec 16, 2013 /

Az lenne a kérdésem, hogy ha egy motor nem kap annyi áramot mint amennyi az adatlapjában szerepel attól nem lesz baja?
(#) kaqkk válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 16, 2013 /

Attól baja nem lesz , legfeljebb csökken a nyomaték .
(#) emmzolee válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 16, 2013 / 1

És a biztonságos fordulatszám is csökken. Hamarabb előfordulhat lépés vesztés. Legfeljebb lassabbra veszed a motorokat.
(#) sprofan hozzászólása Dec 17, 2013 /

Sziasztok!
Lassacskán én is elkészülök a gépemmel, képet lehet teszek fel, bár biztos nem fog sokaknak tetszeni... Kérdésem az lenne hogy van 4db szép darab léptető motorom, van hozzá egy izmos 24V-os tápegységem tehát a táp az adott. A 4 motorból 2-2 egyforma, ezek adatai:
- 8.5V 0.96A (2db)
- 3,8V 1,75A (2db)
Melyik páros használjam inkább az X-Y tengelyhez? Teljesítmény alapján a 3,8V-ost kéne de nem lenne sok neki ha 24V-ról járatnám?
(#) Zoli_bácsi válasza sprofan hozzászólására (») Dec 17, 2013 / 1

Szia!

Mindenképpen a 3,8V 1,75A-es motort. 24V jó! Sőt. Nálam 28V-ról mennek a motorok és itt érzik jól magukat.
(#) emmzolee válasza sprofan hozzászólására (») Dec 17, 2013 / 1

Ezeket a motorokat direkt túl kell hajtani. Máskülönben nem mennek rendesen. Pl egy 0.7V-os motort szoktak küldeni 48-60V-al is.
Következő: »»   169 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem