Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2076 / 3948
(#) nedudgi válasza GyurEEE hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
A villanyszerelőt elő kell venni, és tegyen rendet. Ez így balesetveszélyes, a kapcsoló csak a fázist kapcsolhatja... Ha valakit áramütés ér, ki fogja elvinni a balhét? Azt csak megemlítem, ha valamit javítani, átépíteni kell, a következő villanyszerelő számláján jó vastag tételként fog szerepelni a szabálytalanságok megszüntetése.
A gyakorlati beépítést hogyan képzelted el? A kapcsoló mellé egy szerelődoboz?
Ha egy 100W izzóval sorbakötsz egy kis teljesítményű transzformátort, akkor az izzón minimális feszültség esik, de a trafó leadja a mikrokontrollernek szükséges feszültséget. A gond akkor van, amikor a lámpát felkapcsolod. Ha két külön szekundere van a trafónak, akkor "leválasztó transzformátorként" használva a másik tekercset sorba lehet kötni az izzóval, a fényén nem nagyon lehet észrevenni. Ebben az esetben a kapcsolót le kell cserélni váltókapcsolóra.
Ennél a megoldásnál az érintésvédelemre különösen figyelni kell, mert nincs teljesen leválasztva a mikrokontroller áramköre.
(#) GyurEEE válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Ezzel a bekötéssel pont nemrég volt probléma, mikor szobát újítottunk.

Igazából egy távirányítós lámpakapcsoló elméleti megoldásán gondolkozom. Elvben a kapcsolóba építeném be, gyakorlatilag lehet bele se kezdek.
Két kérdés merült még fel. Ha triakkal oldom meg a kapcsolást, a transzformátoros dolog, hogy változik?
Valamint olvasgattam erről már, hogy ha pl cserélem energiatakarékos izzóra, akkor ez a minimális feszültség tönkreteheti az izzót, erre létezik valamilyen megoldás?
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2013
(#) Tamás93 válasza Tamás93 hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
http://legjobbakku.hu/termekek/kfz-akkumulator-es-toltes-teszter-12v/
Magyarul ilyet szeretnák építeni 10 leddel a lehető legegyszerűbben!
(#) BEMcorp válasza laszlo raduj hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Szia!

Ha simán egy kis "u" betűt raksz a nagy "F" elé, az oldal automatikusan µF -á alakítja.
(#) nedudgi válasza GyurEEE hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Ha nincs a kapcsolóhoz vezetve a fázis és a nulla vezeték, akkor a tápellátás csak a fogyasztón keresztül oldható meg, tehát energiatárolást kell megoldani arra az időre, amíg a fogyasztó be van kapcsolva. Röviden: kisebb munka és költség a kapcsolt vezeték rendbetétele, a nulla odavezetése. Egyszerűbb megoldás lehet a távvezérelt kapcsoló elhelyezése a lámpatestben. Ott rendelkezésre áll a fázis és a nulla is.
Ugye nem hagyod figyelmen kívül a figyelmeztetésemet a szabálytalan bekötésről? Itt sarkított esetben emberéletről lehet szó!
(#) gyulank válasza proli007 hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Igaz. Köszönöm! De mit csinál itt az 555-ös? Ennél is kondenzátort kell párhuzamosan kapcsolni a fotoellenállással, hogy ne kapcsoljon villanásokra? Kb. mekkorát? A 100k ellenállás helyett gondolom, nyugodtan tehetek be 100k-s potmétert, mert a végálláson kívül nem nagyon megy 1k alá. Vagy érdemes 1k-t sorba kötni vele, hogy végálláson se lehessen kevesebb?
Jelenleg ilyen táp van. (nem tudom, honnan szedtem 30W-ot) Azt írja 80% terhelést tud folyamatosan kiszolgálni, ami 12W, de még nincs kész az egész, és úgy néz ki több kell majd, ezért nem erre akartam méretezni, de ha 4A-t elvisel 8-16 órán át, akkor szerintem elég lesz.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2013
(#) pucuka válasza laszlo raduj hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Egyszerű, és a leggyakoribb esetben jó megoldás, amit BEMcorp fórumtárs írt. De ha sűrűn kell idegen nyelven írnod, vagy karaktereket beírnod, jobb egérgombbal a tálcára kattintás, feljön egy menü, amivel beállíthatod a nyelvi eszköztárat, ezen belül akár több nyelvet is. Ha az éppen beállított ikonját kiteszed a tálcára, akkor erre kattintva kényelmesen válthatsz a bevitel nyelve között, és ha magyart állítasz be, előjönnek az ékezetek is. Ha görögöt állítasz be, akkor a görög betűk.
(#) laszlo raduj válasza BEMcorp hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
µF igy ? Megvan sikerult, koszi
(#) proli007 válasza laszlo raduj hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Hello!
- Az a trafó, teljesen jó lesz. A műszer ráadásul nem méri helyesen a hullámos egyenáramot. De minimális terhelés nélkül, nem mérünk sem váltó, sem egyenfeszültséget tápegységnél. (Elég akár egy 1kohm is.)
- Ha váltófeszültséget mérsz, mindig írd utána, vagy pld. 12Vac. Ha a kondinál kis "u" betűt írsz, azt átkonvertálja mikróra ha meg ne, akkor is jó, sokkal jobban hasonlít rá, észre sem venni. üdv!
(#) proli007 válasza gyulank hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Hello!
- Az 555 komparátorként működik, hogy határozott legyen az átváltás. Mert ha nem az, akkor a Fet nagyon megköszöni, a W-okat.
- Nem tudom mit szeretnél építeni, vagy is hogy mi a működési cél, de szerintem szükségtelen poti. Egyszeri próba után, be lehet építeni a megfelelő ellenállás értéket. De potival mindig célszerű ellenállást sorba iktatni. Egyébként a CDS ellenállása széles tartományban változik, mint ahogy a fény is, csak szemünkben "AGC" van, amit pupillának hívnak. Nem csak az ellenállással, hanem az érzékelő helyének helyes megválasztásával is lehet hathatós eredményt elérni.
- Ha a működést lassítani szeretnénk, akkor a CDS-és az 555 közé, integrálótagot kell beiktatni. pld. egy soros 100kohm és egy 100µF-os kondit. Ekkor kb. 5..10 másodperces változásra fog csak reagálni.
- De olyan egyszerű a kapcsolás, mint a faék, ki kell próbálni.. üdv!
(#) GyurEEE válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
A lámpatestben elhelyezett távvezérelt kapcsoló azért nem jó, mert akkor esetlegesen nem megoldható a távirányító nélküli, manuális kapcsolás.
Egyébként 2 triakkal megoldható egy váltókapcsoló, és akkor az általad említett "leválasztó transzformátor"-os megoldás használható, nem?

A figyelmeztetést meg nem hagyom figyelmen kívül, előző kommentemben is jeleztem, hogy volt ezzel már probléma. Az új villanyszerelőnk is tud erről, köszönöm!
(#) proli007 válasza GyurEEE hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Hello! Már bocs, de úgy látom, ez csak egy kínlódás. Korrekt műszaki megoldásokat kell alkalmazni úgy a lámpaáramkörében, mint a vezérlésnél. Mivel amúgy is huzalozni kell, itt a kitűnő alkalom az átalakításra. Energiatakarékos vacakoknál, egyébként is gond, ha a kapcsoló "áthidalt". Azon keresztül feltöltődhet a benne lévő kondi és villogni kezdhet. üdv!
(#) GyurEEE válasza proli007 hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Hello!
Semmi gond, de mint írtam az egyik kommentben, ez csak elmélet, az érdekel, hogy lehetne megvalósítani.
(#) gyulank válasza proli007 hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
A C3 és R4 a plusz tagok, OR a fotoellenállás. Azt hiszem, a 2. verzióra gondoltál.
Azért akarom potméterrel, hogy akárhova rakom, be lehessen állítani az ottani fényviszonyokhoz. Árt a fotoellenállásnak a napfény? Úgy értem lehetőleg ne tegyem ki közvetlen napfényre? Ez a FET is megfelel? Hűtőborda nélkül is jó?
(#) nedudgi válasza GyurEEE hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Ha a váltókapcsolót alkalmazol a fali kapcsolóban, illetve a távvezérelt kapcsolóhelyen, akkor megoldható a dolog a lámpatestben is...
(#) kispalsz válasza proli007 hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Köszi a részletes segítséget.

Még annyi, hoy írtad, hogy
"Mivel a kimeneten hullámos egyenáram lesz, azt a jelfeldolgozásnál vagy átlagolni kell, vagy integrálni a kimentet. Az integrált átlagérték kicsit kevesebb, mint az effektív érték, és feltétele a mérésnek a szinuszos terhelőáram, avagy Ω-os terhelés mérése. Különben nem a valós értékeket fogsz mérni. "

Nem lehet finomítani ezeken a hullámokon egy kicsit pl egy kondival? Ha igen akkor tudnál valami típust ajánlani ? ( annyi fajta van, nem tudom melyik kondi mire jó)
(#) chipi hozzászólása Aug 2, 2013 /
 
Sziasztok!

Hűtő vizet szeretnék keringetni kör - körbe egy csőhálózaton a radiátoron keresztül a hőátadó bordákon. Vagy is ennek az áramlására keresek megfelelő eszközt.
Pl mosógép szennyvíz felé menő motor pumpa része megfelelő?
(#) nedudgi válasza chipi hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Félek, nem tartós üzemre lettek tervezve. Emelési magasságuk rendszerint egy méter körül van, ami szintén kevés lehet.
(#) chipi válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Mit javasolsz e célra ami képes forgatni körbe körbe?
(#) nedudgi válasza chipi hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Ilyen célra a fűtés keringető szivattyú alkalmas. Bírja a folyamatos üzemet, és keveset fogyaszt.
(#) Logeen hozzászólása Aug 2, 2013 /
 
Sziasztok! DC feszültséget szeretnék illeszteni szenzor és PLC közé.

A szenzor kimenete 0,2-4,7V között, a PLC bemenete 0-10V közötti. Szeretném a teljes bemeneti PLC tartományt kihasználni úgy, hogy megmaradjon az eredeti szenzor linearitása.
A PLC 0-255-ig digitalizál a 0-10V között, ezért a tartomány felét elveszteném a sima összekötéssel.

Egy egyszerű de hatékony kapcsolás kellene, rendelkezésre áll 24VDC.

Köszi.
(#) chipi válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
És legalább 50e Ft
(#) nedudgi válasza chipi hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
(#) laszlo raduj válasza proli007 hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Ertem koszonom.
Tetem be kondit most terheles nelkul 15-16Vdc,(a kondi turese) amugy a tegnap is terheles nelkul volt 8.6Vdc, most gondba vagyok mert nem talalom a tranyot amit be kellene ragaszak, turkalok a bontotak kozt , vannak PC alaplaprol tranyoim , erdemes kerezsgeljek koztuk talalok hasonlot , vagyis olyant amely kapcsolja a relet, az IC jelerol?
(#) laszlo raduj hozzászólása Aug 2, 2013 /
 
Hello!
Ujabb zoldfulu kerdes.
Betehetem ezt, ez helyett?. A nevuk nem igazan talal.
(#) Szabi1 hozzászólása Aug 2, 2013 /
 
Sziasztok!
Van valami ötletetek, hogyan lehet hatékonyan kibontani az alkatrészeket nyomtatott áramkörről? Forrasztó pisztolyal/pákával lassú művelet, nem tudom a gyárban hogyan rakják össze de valami olyasmire gondoltam, hogy felmelegítem és ha odaverem a földhöz minden alkatrész kipottyan?
(#) Vacok válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Szia!
Ha nem kell a nyák, én borszeszégővel melegítettem a fólia oldalt és csipesszel szedtem ki az alkatrészeket, szaporább volt mint pákával.
(#) Vacok hozzászólása Aug 2, 2013 /
 
Sziasztok!
Budapesten fel tud nekem valaki programozni egy PIC12F675 IC-t?
Illetve mi a különbség a PIC12F675-I/SN és a PIC12F675-I/P között? Azon kívül, hogy tokozásban és méretben különbözik más eltérés van a kettő között?
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2013
(#) proli007 válasza gyulank hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Hello!
Nem egészen így gondoltam. Hiszen így leosztod a feszültséget, és nem igazán szűrsz, ha a CDS ellenállása kicsi. (A hiszterézist szokták így csökkenteni, mint ahogy az első képen látszik.) (szörnyű ez a sas) üdv!
(#) dudzsi hozzászólása Aug 2, 2013 /
 
Sziasztok!
Ha egy feszültség stabilizátornál "AMS1117-2.5" a bemeneti feszültség kissebb mint az adatlapban irt minimum feszültség akkor mi történik? Gondolom nem tudja ki adni azt a feszültséget csak kevesebbet mit amit stabilizálna. Vagy van valami más hátrány is?
Következő: »»   2076 / 3948
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem