Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2095 / 3948
(#) pucuka válasza BEMcorp hozzászólására (») Aug 28, 2013 /
 
Re = R1 * R2 / R1 + R2 rövidítve. Ellenállások párhuzamos eredője.
(#) pjg válasza reloop hozzászólására (») Aug 28, 2013 /
 
Ja!? Bő 20 évig programoztam. De már visszatértem az elektronikához. Gyerek korom óta tartó szerelem. Kár, hogy kihagytam azt a 20 évet.
(#) reloop válasza pjg hozzászólására (») Aug 28, 2013 /
 
Nem vagyok benne biztos, hogy hivatalosan így jelölik-e a "repluszt", az asszociáció kedvéért írtam két kis "L" betűt
(#) mikrokapcsolo válasza reloop hozzászólására (») Aug 28, 2013 /
 
Mi suliban x-el, vagy a tévesen összecserélés a szorzással miatt kis x bekarikázva jelöljük a repluszt.
(#) pjg válasza reloop hozzászólására (») Aug 28, 2013 /
 
Jól csináltad. Két függőleges vonal.
(#) pucuka válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
A "×" szimbólumot a vektoriális szorzatra alkalmazzák.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2013
(#) mikrokapcsolo válasza pucuka hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
Itt is "x"-el jelölik.
(#) laszlo raduj hozzászólása Aug 29, 2013 /
 
Hello!
Miaz a geiger cso?
(#) proli007 válasza laszlo raduj hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
Hello! Ionizáló sugárzás érzékelő cső (pld. Röntgen). Tulajdonképpen egy gáztöltésű cső (mint a ködfénylámpa), mely nagyfeszültséggel elő van feszítve, és ha sugárzás éri, akkor begyújt a cső, vagy is áram halad rajta át, mert a sugárzás ionizálja a gázt. üdv!
(#) mikrokapcsolo válasza laszlo raduj hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
Ez
(#) laszlo raduj válasza proli007 hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
Szia!
Koszonom.
(#) usane hozzászólása Aug 29, 2013 /
 
Üdv!

Adott egy váltóérintkezős időkapcsoló (mechanikus, de ez mos nem számít). Reggel az egyik este a másik ágon dobja ki a 230V-ot. Kérdés, hogy van-e valami egyszerű módja a folyamatos jelek impulzussá alakításához. A cél az, hogy egy másik vezérlőeszközt is (távírányító modul) be lehessen iktatni a körbe, ami messze van az órától, csak a két jel, meg fix 230V van jelen.
Ha nem lenne időzítő meg relé, akkor összedobnék valami elektronikát, de a meglevő eszközöket nem akarom kidobni.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2013
(#) zoka hozzászólása Aug 29, 2013 /
 
Hello!

Egy egyszerű kérdésem lenne. Van ez az LM35 típusú hőmérséklet érzékelő adatlap: LM35, aminek a kimenetén 0°C+10mV/°C feszültség mérhető a hőmérséklettől függően. Tehát 40°C-nál például 400mV.

Egy példában írnám le, hogy mit szeretnék megoldani:
Tegyük fel, hogy 4 ilyen szenzor van. A szenzorok egy adott pillanatban, például a következő feszültségeket adják:
1, 300mV
2, 650mV
3, 420mV
4, 510mV
Mind a 4 szenzor kimenete hozzá van kötve egy-egy komparátorra, ami külön-külön teszi a dolgát. Eddig rendben van. A probléma ott kezdődik, hogy meg akarom határozni a max feszültséget (jelen esetben ez pontosan 650mv) és ezt továbbítani egy 5. komparátorra úgy, hogy a mV értékeket sehol ne befolyásoljam.

Ezt hogyan tudnám megoldani ?

köszi,
zoka.
(#) k_h válasza zoka hozzászólására (») Aug 29, 2013 1 /
 
Szia! Szerintem ezt legegyszerűbben úgy teheted, hogy a kimeneteket egy-egy ellenálláson keresztül közösíted. Mondjuk 22-47k ohm -mal. A közösített jel a legnagyobb feszültségre fog beállni, és innen egy nagy bemenő ellenállású komparátorral viheted tovább.
(#) zoka válasza k_h hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
Szia! Még szenzorom nincs, nem tudom kipróbálni, de a szimulátor progiban például 300 és 600 mV közösítéséből 450mV születik. De elemekkel esetleg ki tudom próbálni.
(#) k_h válasza zoka hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
Bocsi, igazad van hülyeséget mondtam
(#) proli007 válasza usane hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
Hello! Van egyszerű módja egy RC differenciáló tag. De egy RC tag, csak egyenárammal működik.
De a leírásod alapján nem igazán lehet megtudni mire van szükséged. Csak azt tudni, hogy 230V van az indításhoz. De hogy mit kell működtetni, mennyi ideig, milyen táp/relé van vagy nincs, azt nem.. üdv!
(#) gyulank válasza proli007 hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
Akkor lehet, hogy a potméter miatt van, mert olyan 13k-30k közt változik a fényellenállás, ha eltakarom, és lehet, hogy hőtágulás vagy valami miatt kicsit változik a pozíció, és az ellenállása a potméternek, és ez épp elég változás ahhoz, hogy nagyobb legyen a fényellenállástól. Változhat ennyit a potméter ellenállása, ha nem mozdítják?
De mit nem gondoltam végig? Miről nem tudtam, hogy hogy szeretném, hogy mit csináljon?
Azért írtam le részletesen a hibát, mert ha csak annyit írok, hogy nem kapcsolt be sötétbe, akkor arra az a megoldás, hogy várjam meg az időzítést, vagy tovább kellett volna várnom a sötétedésig. De megvártam mindkettőt.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2013
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
Hello! Csúcsérték képzéssel, mint pld. ahogy itt megoldottam.. üdv!
(#) proli007 válasza gyulank hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
Hello!
- Jó, hogy megmérted az ellenállás változást. (Mellesleg elég kicsi, valószínűleg kisebb ellenállású CDS-t használsz. ) Nem csoda, hogy így viselkedett, ezzel pont a küszöbértékeken volt a hiszterézis az ellenállás értékek mellett. De ha alkalmazol egy 22kohm-os visszacsatolást, és a potit kb. 30kohm-ra állítod be (vagy fix 33kohm-ot használsz az ellenállás és a poti helyett), akkor meg kell oldódjon a gond. Mert számításaim szerint, ekkor a kapcsolási érték 16k és 25k lesz. Vagy is az belül a CDS változásaidon.
Természetesen egy műveleti erősítővel, oda és olyan kicsire lehetne állítani a hiszterézist ahova akarjuk, csak éppen nem érdemes újrafogalmazni a dolgot, ha már kész van.
- Arra gondoltam csak, hogy nem értettem a leírásod alapján, mit kivel szeretnél összekötni a két áramkör között és miért. De ha Te tudod, vagy az jó ahogy van számodra, akkor minden rendben.
Remélem most már működni fog. üdv!
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
Szia! A kapcsolás megfelelő részét lemásoltam egy szimulátor programban, teljesen jól működik, egészen addig amíg ilyen 3, 4 stb. Voltokat próbálok vele összevetni. Szépen hozza a nagyobb értéket. Csak az a probléma, hogy az LM35 általam használható kimenete kb. 300mV-800mV között lesz, ami 30-80°C-ot jelent. Ha például 300 és 350mV-ot vezetek a bemenetre, a közös kimenet kb. 401mV. Ami azért gond, mert nem mindegy, hogy 35 vagy 40°-ról van szó.
Szerinted hogyan módosítsam, hogy akár 10 mV pontossággal működjön?
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
Tovább próbálgattam: ha elhagyom a diódákat, és ellenállásokra cserélem, akkor a kép szerinti bekötéssel működik

nagyobb.png
    
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
Hello!
Ennek oka, a féltápfeszültséges üzemmód. Az is egyfajta "egyenirányítás". Ugyan is amelyik bemenet alacsonyabb mint a maximum, annak kimenete 0V-ra megy le. Mivel tovább nem tud menni, nem tudja kiegyenlíteni a másikat. Vagy is nem átlagolás lesz. A maximumos, meg addig tekeri a kimenetét fel, míg a közös ponton nem lesz egyenlő az érték a maximummal.
De egy dologra figyelni kell. Ha négy fokozatot alkalmazol, akkor 3 kimenete nullán lesz, egy maximumon. Így az ellenállások egy 1:4 arányú osztót alkotnak. Vagy is a maximum értéke nem lehet nagyobb, mint a táp negyed. Ha 5V tápot használsz, és pld. LM324-et, akkor a maximális kimeneti feszültség nem lehet több 900mV-nél, vagy is 90 foknál. Mert az LM kimenete, kb. 3,6V-ra tud felmenni 5V táp esetén. ennek negyede a 900mV. Ha a 90 fok elég, akkor oké, ha nem Rail-to-Rail erősítőt kell alkalmazni, és 125fok lesz a maximum..
üdv!
(#) noris hozzászólása Aug 29, 2013 /
 
PWM!

Üdv!
Adott egy áramkör pic vezérlővel.
Kész programot égettem bele.
Bővebben: modlight
A chip három kimenete közül kettőn 5Vpp-os pwm jel van.
Ezekkel nincs gondom, simán tudom 700mA-es max árammal meghajtani az RGBLed két chipjét.
Azonban a pic egyik kimenetén 0,5 Vpp jelenik meg.
(ilyen a program. Több pic-kel több programverziót próbáltam a feszültség max 0,9 V)
Ezzel a jellel szeretnék meghajtani a power(rgb)led harmadik chipjét.
Milyen kapcsolással tudok ebből a kis jelből max 700mA áramot"gyártani"?
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) usane válasza proli007 hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
Hello!

A szerkezet redőnyt működtet. A redőny 230V-os, és a jelenlegi működés szerint az egyik ágon mindig van 230V a végálláskapcsoló kapcsolja le a motort. Viszont nem muszáj rajta folyamatosan jelnek lenni, elég kb 10 sec amíg a redőny fel vagy le megy. Az egyenáram nem gond, mert akkor egyenirányítom mindkét jelet és az egyenfesszel relét kapcsolok ami a vátltót fogja adni a motornak. Azért kellene impulzussá alakítani, mert így nem tudom rákötni a távirányítót anélkül, hogy vagy az óra, vagy az RF modul ne legyen domináló.Nem tudom így érthető voltam-e.
(#) proli007 válasza usane hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
Hozzávetőlegesen értem, csak nem tudom mi lenne az optimális megoldás. Mert azon felül, hogy a folyamatos jelből 10sec jelet képzel (amihez eleve valami kis elektronika kellene), úgy látom, "keresztreteszt" is meg kellene oldani. Mert mi van, ha a 230 mondjuk húzza FEL a redőnyt, közben meg a távrángatón megnyomod a LE gombot?
(#) mps válasza noris hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
A rajzot elnézve ott valami más gond lehet, mivel egyértelmű, hogy a tranyókkal mennie kellene minden egyéb hókuszpókusz nélkül. A hibás működésnél keress zárlatot, mérd meg az ellenállást, a tranzisztort.
(#) usane válasza proli007 hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
Idézet:
„mi van, ha a 230 mondjuk húzza FEL a redőnyt, közben meg a távrángatón megnyomod a LE gombot?”


Igaz, de tételezzük fel, hogy van annyi eszem, hogy ne tegyem.
Minimáis elektronika belefér, csak ne kelljen kidobni a már beinvesztált 10-15e forintot.
Az a baj, hogy gyorsan kellett, különben most nem kéne variálnom, mert akkor csinálnék egy komplett cuccot hozzá amiben minden benne van, de így, marad a meglevő cucc, meg a minél egyszerűbb és olcsóbb kiegészítés.
(#) vladcepes hozzászólása Aug 29, 2013 /
 
Sziasztok! Van egy monitor,nem indul be. Az adapter az jó.Szerintetek itt mi lehet az első ami megadja magát? A múltkor az apámét szétkaptam mert az is hasonlót művelt,de ott egyértelműen látszott hogy a kondikat ki kell cserélni,azután az működött is.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2013
(#) BEMcorp válasza reloop hozzászólására (») Aug 30, 2013 /
 
Valami nem akarja az igazságot.

Ha az R3-mas potit tekergetem, akkor van a legnagyobb hangerő, amikor majdnem 0 lesz az értéke. De ha 0-ra tekerem fullon, akkor elhallgat, ha növelem, halkul.
A soros ellenállással is szinte teljesen elhalkult.
Mit rontok el?
Következő: »»   2095 / 3948
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem