Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1080 / 1672
(#) sooty válasza vicsys hozzászólására (») Szept 2, 2013 /
 
Köszönöm szépen!
(#) 20sz Jófiú válasza sooty hozzászólására (») Szept 3, 2013 /
 
Nem egy mindennapi óra! Szép lett!
(#) guliver83 válasza sooty hozzászólására (») Szept 3, 2013 /
 
Szia!

Nagyon szép lett Gratulálok hozzá!!!!
Köszönöm, hogy megemlítetted a nevemet !
(#) Rumcájsz válasza sooty hozzászólására (») Szept 3, 2013 /
 
No, ez határozottan tetszik!
Profi munka! Gratula!
(#) nemgyuri válasza sooty hozzászólására (») Szept 3, 2013 /
 
Szia!
Ötletes, nagyon szép munka!
(#) nagy hoho hozzászólása Szept 4, 2013 / 1
 
Mivel a szemem már nem a régi- más sem- szerettem volna egy mikroszkópot de az ára vissza tartott.
Egy FF kis kamerából készítettem egyet és fel használtam állványnak egy mérőóra állványt amit Grampa barátomtól kaptam. Jelenleg egy színes tv a monitor.
(#) nagy hoho hozzászólása Szept 4, 2013 /
 
A lehető legkisebb méretű smd ic-met választottam ki és rá tettem egy parányi smd ellenállást.

0 203.JPG
    
(#) granpa válasza nagy hoho hozzászólására (») Szept 4, 2013 /
 
Szia!
Örülök, hogy használni tudtad az állványt (ha nem is az eredeti célra). Vannak ötleteid! Ez jobb mint egy mikroszkóp.
Szia: Kálmán (graNdpapa)
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2013
(#) laszlo raduj válasza nagy hoho hozzászólására (») Szept 4, 2013 /
 
Nekem is kell ilyen , nagyon tetszik, gratula .

Nekem TV-e sem kene , mivel a PC-vel ami vetem adtak TV tunert.
(#) Zoli_bácsi válasza nagy hoho hozzászólására (») Szept 4, 2013 /
 
Hú, nekem kell ilyen! Ez nagyon hasznos a nyáklapok ellenőrzésénél, SMD forrasztásnál. Gratulálok barátom, remek szerkezet lett!
(#) kegyetlen19 válasza nagy hoho hozzászólására (») Szept 4, 2013 /
 
Gratula hozzá, nagyon jó.
Valaki nem próbálkozott biztonsági kamera vagy web kamerával, vajon az milyen képet adhat közelről? Esetleg más ötlet kamerára?
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2013
(#) varttina válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Szept 4, 2013 /
 
Remek ötlet ez a kamera-mikroszkóp. Szerintem bármilyen kamera jó lehet ami elég éles képet ad. Esetleg az optikát kell rajta lecserélni extra rövid gyújtótávolságúra, és persze megfelelő világításról kell gondoskodni.
Van egy félkész CNC gépem, még marómotor nincs rajta, de a szánszerkezet már működik. Ha a kamerát ráfogatnám akár mérőmikroszkópként is tudnám használni.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2013
(#) zolika60 válasza nagy hoho hozzászólására (») Szept 4, 2013 /
 
Ötletes, gratulálok hozzá. Kamerám nekem is van....
(#) gaboca323f válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Szept 4, 2013 /
 
Mi ilyet használunk.
(#) nagym6 válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Szept 4, 2013 /
 
Vebkamera + VHS kamera optika összeházasításával csináltam ilyet. 1280x960 felbontással szép képet ad. Amire nem gondoltam, hogy -ez ugye USB -n megy számítógépre- az egész jelfeldolgozás-jelátvitel miatt kb. 1 sec. késleltetéssel jelenik meg a monitoron a kép. Forrasztáshoz akartam használni, de a kezem mozgásának késleltetett megjelenítése nagyon zavaró volt. Itt meg kellett oldani az optika fókusz és zoom léptetőmotorjának működtetését is.
(#) Doszpot válasza nagy hoho hozzászólására (») Szept 4, 2013 /
 
Szia!
Cégnél ilyet használnak a kézi javító állomásokon:
Bővebben: Link
(remélem, működik a link...)
Nem tud veszedelmes nagyítást, erre általában nincs is szükség. Sokkal fontosabb az, hogy jó "szellős" a tér a kamera alatt, könnyen el lehet alatta férni. Egyetlen betegsége az, hogy automata fókuszálás esetén sokszor "megbolondul" és a kezedre, vagy a páka szárára fókuszál az alkatrész helyett. Ha kézi fókuszálásra állítod, akkor zavaró, hogy megemeled a panelt hogy pl. megnézd más szögből és nem lesz jó a fix fókusz.
Két LED-es világítás van rajta. Egyik a lencse körül függőlegesen világít le, másik a vízszintes karon van és féloldalasan világítja meg a munkaterületet.
Nagyítása 20x-os, ez a maximum, ennyire nincs szükség javításnál. (néha-néha vizsgálatnál igen)
Lényeg a lényeg, egy ilyen szerkezet -ahogy a te példád is mutatja- könnyen megépíthető otthon, és töredék árból, mint az ipari hókuszpókusz.
(#) nagym6 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 4, 2013 /
 
A kisebb felbontású videón talán nem is érzékelhető a késleltetés a monitoron? Mert kb. negyed része adat -azonos tömörítésnél. Egyébként ez a felbontás (640x480) is jó ahogy nézem képeidet. Megpróbálom enyémet kisebb felbontással, csak nem találom a webkamera driverét. Ezt kb. 5 éve csináltam.
(#) nagym6 hozzászólása Szept 4, 2013 /
 
Egy VHS videokamera tévére kötve, és kész. Nincs késleltetett megjelenítés, mint a számítógépnél. Csak az a baj, hogy makro optikai beállítás kell, hogy kellő nagyítást kapjunk. Közelebb kell vinni a kamerát a tárgyhoz, marad-e elég hely a munkához. Hogy mennyire, gondolom ez optikafüggő. A gőzöktől (gyanta, fluxok) meg kell védeni az optikát, pld. üveglapot elé.
(#) sooty válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 4, 2013 /
 
Hát azért a hagyományos sztereo szerelőmikroszkópot nem adnám oda értük...
(#) nagym6 válasza sooty hozzászólására (») Szept 4, 2013 /
 
Biztosan spéci. De hosszan tartó munkánál fárasztóbb a két lukon nézni, mint tévét, vagy monitort. Persze a képminőség soha az életben nem lesz olyan, mint a tisztán optikánál.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2013
(#) nagy hoho válasza granpa hozzászólására (») Szept 4, 2013 /
 
Bocsánat, hogy átkereszteltelek. AZ állványon semmilyen módosítás nem történt, az indikátor órát is tudja fogadni, így két funkciós lett.
(#) simib hozzászólása Szept 4, 2013 / 4
 
Sziasztok!

Láttam, hogy mostanság megszaporodtak a LED-mátrixos órák, sok itt a fórumon is bemutatásra került.
Hosszú-hosszú fejlesztés és csiszolgatás után én is elkészültem a saját változatommal, amit be is mutatnék! (A képek és a videó most még gyenge minőségűek, később készítek rendes szerkesztett videót is.)
Maga a kijelző 8x32 db zöld nagy fényerejű LED-ből áll, érdekessége, hogy nem készen vásárolt mátrixból állítottam össze, hanem saját magam agyaltam ki, hogyan is álljon össze és valósuljon meg. Egyébként az egész elektronika saját tervezésű (kivéve az RTC modult, az XBee modult, illetve a táp modult... ).
Az óra nevéhez híven képes mérni az időt... kijelzi a dátumot, XBee-n keresztül méri a külső hőmérsékletet (külön tokba szerelt elektronikával, és hőmérő házzal), sztereó kivezérlésjelzőt tartalmaz, valamint kijelzi a külső hőmérő egységben található telep töltöttségi szintjét.
Az órához és a dátumhoz sok mindent szerintem nem kell fűznöm, az RTC végzi a dolgot, áramszünet esetén természetesen tovább méri az időt, beállítható a kijelző fényerejének automatikus csökkentése este, illetve a növelése reggel (ezek nem fényérzékelős dolgok, előre beállított időpontokban kezdik fokozatosan szabályozni a fényerőt megadott időközökkel). Éjjel éppen, hogy csak világít, így az alvásban sem zavar.
Hőmérséklet kijelzés az XBee-n keresztül megy, a mérést egy DS18b20 végzi, ezt csak fél fokos felbontásra állítottam az elemek élettartamának növelése érdekében. A külső egység majd valahova kintre fog felkerülni (eresz alá szerintem), a hőmérőház szintén saját készítésű darab. A hőmérsékletet automatikusan megjeleníti, amikor adat érkezik be az órához (természetesen ki- és bekapcsolható ez a funkció, mint az összes többi is).
A VU mérő szintén általános, állítható eséssel, csúcsérték kijelzéssel, annak szintén állítható az esése, valamint állítható a bemenet érzékenysége. Az óra hátulján egy jack dugón keresztül lehet rákapcsolni a vonal szintű bemenetet.
A telep kijelzésnél pedig meg lehet adni a külső egységben helyet foglaló akksi vagy elem feszültségét, hogy a bar-kijelző megfelelően jelezze a töltöttséget.
Ezeken felül még beállítható az óra kijelzés betűtípusa is például.
A menürendszer kezelése 4 gombbal (fel, le, jobbra, balra) történik, ezt még nekem is tanulnom kell, ahogy az a videóban is látszódik!
Bővebben: VIDEÓ
Így hirtelen ennyi, ami eszembe jutott. Várom az észrevételeket, kritikákat! Kérdésekre szívesen válaszolok (inkább privátban kérdezzetek vagy más topic-ban, ne ide off-oljunk)!
(#) elektrorudi válasza sooty hozzászólására (») Szept 4, 2013 /
 
Gondolkodtam ilyenen is, meg USB-s mikroszkópon is (nem a 22ezresen, hanem a 9ezresen). De mindkettővel az a bajom, hogy nagyon közel (2-3 centire) kell tenni a munkadarabtól, amit éppen forrasztanék. Egyrészt, igen könnyen hozzáérinteném a pákát, másrészt a felszálló (gyanta)füst szerintem nem tesz jót az optikának.
Vettem egy hibás játék videókamerát erre a célra, de az meg pár perc után lefagy (hiszen hibás...)
Most jutott eszembe, nagym6 levele okán, hogy van egy régi VHS kamerám. Az lesz a megoldás! Holnap beszámolok az eredményről.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2013
(#) nagy hoho hozzászólása Szept 4, 2013 /
 
Köszönöm mindenkinek az elismerő szavakat. Még kísérleti stádiumban van a mikroszkóp. Van egy analóg-digitális átalakítóm -Easycap tip.- így a számítógép monitoron is meg tudom jeleníteni a képet. A gondom csak az, hogy a kép kis méretű és nem jöttem még rá, hogy lehetne nagyobb felbontásban élvezni.
(#) bbalazs_ válasza elektrorudi hozzászólására (») Szept 4, 2013 /
 
En operacios mikroszkop alatt forrasztok (sztereo) es a draga optikat ugy vedem, hogy egyszeruen egy olcso (laboratoriumi) orauveget tettem ra pluszban. Igy arra lecsapodhatnak a gyantagozok, karcolodhat, stb, mivel a fokuszbol kint van, nem latszik.
(#) nagy hoho hozzászólása Szept 4, 2013 /
 
A kamera egy Sony ff 6000.- Ft-ért kapható,ebben tudok segíteni ha kell valakinek. A többit PÜ-ben.
(#) zenetom válasza simib hozzászólására (») Szept 4, 2013 /
 
Szia!
Ez nagyon szép lett! Gratula a programért is!
PIC vagy AVR, milyen nyelven?
(#) nik válasza simib hozzászólására (») Szept 5, 2013 /
 
Nagyon szép lett, kívül-belül, jó nézni.
(#) FMSound válasza simib hozzászólására (») Szept 5, 2013 /
 
Gratula gratula és gratula, iszonyat szuper lett!!!! Érdekelne az, hogy oldottad meg a ledek fényének törését, hány plexi lap van egymáson?

Üdv: FM
Következő: »»   1080 / 1672
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem