Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag akku galvánelem
Lapozás: OK   6 / 8
(#) pucuka válasza snigebagoly hozzászólására (») Máj 13, 2012 / 1
 
Szerintem ezek inkább galván elemek, nem akkuk. (ha kimerültek, töltéssel nem lehet visszaállítani a citromot)
(#) snigebagoly hozzászólása Máj 16, 2012 /
 
Még úgy is elő lehet állítani kemény brutál pár mili voltot ,ha egy növény szárába vagy törzsébe szúrsz egy elektródot,a másik elektródot meg földeled.Az érzékeny voltmérő kileng.Bár ez nem galván elem
(#) GPeti1977 hozzászólása Máj 16, 2012 /
 
Valaki mondja már meg hogy a nikkel vas akkumulátor miért ment ki a divatból?
(#) Barret válasza GPeti1977 hozzászólására (») Máj 16, 2012 /
 
Előállítása drága,hatásfoka gyenge.
A súlyáról nem is beszélve...
(#) pucuka válasza GPeti1977 hozzászólására (») Máj 16, 2012 /
 
Egyáltalán nem ment ki a divatból, ha stabil, állandóhelyű, nagy kapacitásra van szükség. De pl. a vasúti kocsikban a mai napig használják. Azért már vannak sokkal korszerűbb akkumlátorok, azonos kapacitás esetén sokkal kisebb súllyal, bár azok sokkal több törődést is igényelnek.
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Máj 16, 2012 /
 
Karbantartásmentességben verhetetlen
(#) gronee hozzászólása Máj 28, 2012 /
 
Nagyon durva ez a kávé elem. Pezsgőtablettás dobozokat használtam cellatoknak,bele egy Al és egy Cu drót=2mm).Elektrolit:nedves sós kávé zacc.Sorba kapcsoltam 7db cellát,és ez már komolyan megrázta a nyelvem,csak úgy 'izzik' tőle a (ultra kék) led,az órámat is majdnem meghajtja már,sztem még 2-3 cella és működik az órám.Csak azt nem értem miféle led lehet ez a kék színű,úgy tudom a ledek legkisebb nyitófeszkója 2V körül van,de a kávé elemem nincs annyi mert éppen nem hajtja meg a 1.5V-os órát
Aki ismeri ezt a kis nyitófeszültségű fényes kék ledet,írja már le milyen fajta
(#) Atis57 válasza gronee hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Szia!
Némileg több információ? esetleg fénykép?Feszültség-áramértékek?
;
A kérdéseid re; A kék leed "gyujtó feszültsége" azért 4,1-4,2 V . ezt a 7db elemed biztositja .Ha az áram elég kicsi 0,5-2ma.
Az órád nagyobb áramot igényel -itt a 7db-t párhuzamosan kell kapcsolnod,és akkor működni fog.
A depolarizációt mivel oldottad meg?
Tipp; ha a Réz drótot "zseblámpa elemből" kiszedett szénruddal oldod meg+a depolarizátort is rajta hagyod sokkal jobb elemet kapsz kb2V-sat
(#) gronee hozzászólása Máj 31, 2012 /
 
Rakok fel képet majd ma.Sajna nincs multiméterem hogy megmérjem a feszkót.Nem tudom hogy kell párhuzamosan kötni,csak sorosan próbáltam még.Kipróbálom majd a réz+szénrúd kombinációt is.
(#) Atis57 válasza gronee hozzászólására (») Jún 25, 2012 /
 
Szia!
Valahogy emigyen;Soros kapcsolás

Az akkumulátorokat egymás után kötve a teljes akkumulátor névleges feszültsége megnő, pontosan megegyezik az akkumulátorok névleges feszültségének összegével.

Akkumulátorok soros kapcsolása
A fenti képen 4 db 1.2 V-os, 1000 mA-es akkumulátort sorba kötöttünk. Az első akkumulátor pozitív pólusát a második akkumulátor negatív pólusához és így tovább. Az eredmény egy olyan 1000 mA-es akkumulátor, amelynek névleges feszültsége 4.8V (1.2 V +1.2 V +1.2 V +1.2 V).
Párhuzamos kapcsolás

Az akkumulátorokat akkor szokták párhuzamosan kapcsolni, ha a leadott áram erősségét meg kell növelni. Az új akkumulátor által leadott áram erőssége megegyezik az egyes akkumulátorok által leadott áramerősségek összegével.

Akkumulátorok párhuzamos kapcsolása
A fenti képen 4 db, 1.2V-os, 1000mA-es akkumulátort párhuzamosan kapcsoltunk össze, azaz az egyes akkumulátorok pozitív pólusaiból lett az új akkumulátor pozitív pólusa és az egyes akkumulátorok negatív pólusából lett az új akkumulátor negatív pólusa. Az eredmény egy 4000 mA-es (1000 mA + 1000 mA + 1000 mA + 1000 mA), 1.2V-os névleges feszültségű akkumulátor.

A párhuzamos kötés esetén nagyon ügyelni kell arra, hogy azonos karakterisztikájú (nagyon hasonló fizikai és elektromos jellemzőkkel bíró) akkumulátorokat kössünk össze. Ellenkező esetben ugyanis a keveredés fizikai károsodást okoz (nem okozhat, hanem okoz), mindig a jó akkumulátor fog elromlani (és nem a rossz fog megjavulni).
Soros és párhuzamos (vegyes) kapcsolás

A soros és párhuzamos kapcsolások kombinálhatóak, így tetszőleges eredmények érhetőek el.

Sorosan és párhuzamosan kapcsolt akkumulátorok
A felső képen 2 db 1.2V-os, 1000 mA-es akkumulátort sorosan kapcsoltunk össze, majd ilyen új akkumulátorból kettőt párhuzamosan kötöttünk. Az eredmény egy 2.4 V-os névleges feszültségű, 2000 mA-es akkumulátor.

Amennyiben lehetséges, a vegyes kapcsolás akkumulátorok esetén kerülendő. Egy hibás akkumulátor képes elrontani a jó akkumulátorokat, ld. a párhuzamos kapcsolásnál írtakat.
Akkumulátorok bekötése az áramkörbe
Az akkumulátorokat polaritásuk szerint helyesen kell bekötni az áramkörbe (összekötni a fogyasztókkal), a pozitív pólust a berendezések (+), a negatív pólust a berendezések (-) pólusához kell kötni. A felcserélt polaritás könnyen károsíthatja az akkumulátorokat és a berendezéseket is. Az egyes berendezéseknek külön áramkörrel védettnek kell lenniük, ha a polaritási hibák ellen meg szeretnénk védeni őket.
nem rakta közé a képeket, de innen; http://www.egmdss.com/gmdss-courses/mod/resource/view.php?id=1144
(#) gronee hozzászólása Júl 13, 2012 /
 
ez király volt,köszi
(#) Roberto. hozzászólása Júl 23, 2012 /
 
Sziasztok.

Kérdésem lenne. Egy ilyen házilag készítette elemmel feltudnék melegíteni egy pohár vizet. Milyen fűtőszál kellene hozzá?
(#) giskard hozzászólása Júl 25, 2012 /
 
Napelemes rendszerhez szeretnék valami házilag előállított akkut gyártani, méret , súly nem számít.
Ötletem a következő: lúgos akku, 200 literes műanyag hordókban. 1 hordóba bele lehet tenni min 10 m2 elektróda felületet.
elektrolit: kálium vagy nátriumhidroxid, elektród: saválló lemez.
Hülyeség ?
(#) giskard válasza giskard hozzászólására (») Júl 25, 2012 /
 
A másik elektród alu lemez.
(#) ih.he válasza giskard hozzászólására (») Júl 25, 2012 / 1
 
Én úgy tudom, hogy az alumínium mind lúgban, mind savban feloldódik, vagyis elfogyna az elektródád...

Lúgos akkumulátorok kapcsán nikkel-kadmium illetve nikkel-vas akkumulátorról lehet főleg olvasni, előbbi mérgező, nem nagyon jutsz hozzá kadmiumhoz, utóbbi rossz hatásfokú, de vagy 50 évig működik... feltéve, hogy időnként cseréljük a lúgot, mert a levegő széndioxid tartalma tönkreteszi lassan...
(#) giskard válasza ih.he hozzászólására (») Júl 26, 2012 /
 
Köszönöm, igazad van.
(#) Szikra Lacika hozzászólása Nov 7, 2012 /
 
Sziasztok. Hozzám került egy kb. 1hónapos újonnan vásárolt autó akkumulátor. Egy bökkenő van vele hogy az egyik sarkához (+) hozzá érintették a negatív szálat és a fél sarok elolvadt. Ezt lehetne pótolni úgy hogy a hiányzó részt ólommal kiöntöm?

Üdv:Laci
(#) zolika60 válasza Szikra Lacika hozzászólására (») Nov 7, 2012 /
 
Lehet, ha úgy megtudod oldani, hogy a burkolat ettől nem ég szét.
(#) Szikra Lacika válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 7, 2012 /
 
Hát nem tudom nem terveztem hogy annyira felhevítem hogy a sarok is megolvadjon. 330 fok körül van az olvadáspontja remélem hamar tud majd hülni.
(#) mekmester67 hozzászólása Nov 7, 2012 / 1
 
Üdv!Igen csak egy megfelelő forma kell.Anno mi úgy csináltuk,hogy a sérültre a megfelelő forma a másik kapocsra akkusaru kb.10mm2-es vezeték, kombinált fogóval megfogva a vezeték és egy szénrúd, ami egy góliát elemből származott. Javításkor a szénrúddal fellehet olvasztani az ólomsarut és a hiányt pótolva újra használható az akku .A pótlás lehet ólom vagy akár forrasztóón amit a bádogosok használnak.
(#) Szikra Lacika válasza mekmester67 hozzászólására (») Nov 8, 2012 /
 
Szia! Nagyon szépen köszönöm a válaszod remélem sikerülni fog. Majd leírom hogy sikerült!
(#) Johnycorp hozzászólása Feb 12, 2013 /
 
Sziasztok!

Nem akartam új témát nyitni.
Ma a diákjaim érdeklődését próbáltam felcsigázni szakmájuk iránt. Ezért némi galvánelemes kísérletet végeztünk házi gyártású elemekkel.
Az összegzést a mellékelt táblázat tartalmazza.
Bár lehetett volna még módosítani és fokozni a kivehető áramokat, de egy LED meghajtására így is elég volt pár sorba kapcsolt "citromelem". A belső ellenállása az elemeknek azért igen csak nagy volt.
(#) ELKO26 hozzászólása Máj 5, 2013 /
 
1,5V pillanatok alatt: trisó+h2o+Cu+Al
(#) Atis57 válasza Johnycorp hozzászólására (») Máj 23, 2013 /
 
Szia !
a mellékletet valami más formában feltudnád tölteni? mert ilyen titkositott kivitelű; ,,,;1@#$ stb,,,
Esetleg földtelep is szerepel benne, vagy rozsdásodó fémek ?
köszi; Atis
(#) korni.papp hozzászólása Szept 30, 2013 /
 
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy honnan szerezhetnék cinket volta oszlophoz, vagy valamiylen házi elemhez? a gyári 1,5 V-os elemek háza nem ebből van?
(#) korni.papp válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 30, 2013 /
 
Értem, köszönöm a választ!!!
(#) korni.papp válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 30, 2013 /
 
Egy elemet elkezdtem szétszedni (1,5V) és hirtelen ahogy a burkolat megrepedt hirtelen valamiféle folyadék kijött belőle! Ez valamiféle sav?miféle sav lehet ha az?alkaline elem!
(#) korni.papp válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 30, 2013 /
 
Értem, köszi!
(#) korni.papp válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 1, 2013 / 1
 
Köszi, megnézem!
(#) korni.papp válasza korni.papp hozzászólására (») Okt 1, 2013 /
 
Most olvasgattam éppen valamit és hallgattam, hogy mi lehet az! Hirtelen ránézek az elemre amit tegnap félig meddig szétbontottam! (asztalon egy kis ujságőapíron bontogattm tegnap) megfogom! Forró! Ki is vittem a teraszra, hogy lehűljön!Megijedtem! (rosszul csináltam bontás közben valamit...!
Következő: »»   6 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem