Fórum témák
» Több friss téma |
A váltakozó áramot most a forgórésszel együtt mozgó mágnesek keltik. A mágnesek alatt a vasmagban semmi nem változik. A váltásoknál van pici átrendeződés, de annak is nagy része mágnesen belül. Az valóban okozhat a mágnesben melegedést, de ez csak a mágneskeresztmetszet darabolásával, több össze nem érő keskeny hasábbal mérsékelhető.
Van egy (biztosan több is) fehér folt gyatra villamosgép ismereteimben:
Állandó mágneses gerjesztésű generátor. Munkatekercsek végei szabadon (terheletlen) - garantáltan nem folyik áram. A mágneses körben a szumma I = 0. A kialakuló pillanatnyi fluxust, így pl. a forgórészben megjelenő mágneses indukciót adott mágnesnél csak a mágneses körben levő pillanatnyi össz. légrés határozza meg (gerjesztési törvény). Ez kis mértékben pulzál, mert a pólusfelület/fog-felület fedettsége változik - változik a légréshossz. Minél nagyobb a fedettség és minél több szeletből áll a pólusfelület ez a pulzálás annál kisebb. Ez a pulzálás a nyugalmi indukció miatt némi, a gyakorlatban jelentéktelen örvényáramot kelt a forgórészben. Ez okozhat kis langyosodást a forgórészben, mágnesekben. Zárjuk az áramkört, a mágneses körben áram folyik - bár ezt maga a mágneses kör hozta létre és nem kívülről táplált, mint pl. az indukciós motornál. És itt a kérdésem: A Lenz-törvény miatt ennek hatása rátranszponálódik-e az állandó mágnes keltette pillanatnyi mágneses térre? Ha igen, akkor a nem kellő irányba lemezelt forgórésznek melegedni kellene - de a gyakorlatban nem melegszik a tömör vasból készült mágneseket tartó forgó, vagy álló rész. Vagy épp a Lenz-törvény miatt a mágneses körben a szumma I változatlanul = 0-val minden időpillanatban? - merthogy ezt az áramot nem kívülről tápláljuk be, hanem magában a mágneses körben keletkezik a forgó mágneses mező (mozgási indukció) miatt. Ez nem csak az örvényáramú veszteségek miatt, de az adott mágnesnél beállítandó (vagy létrejött) mágneses körben jelenlevő fluxusnál (munkapont) is felvet egy kérdést. A mágnes munkapontját a mágnesezettségi görbe közepére (Neo mágneseknél a görbe gyakorlatilag lineáris) - hogy minél nagyobb pulzálás jöhessen létre, vagy minél nagyobb indukcó értékre (a Br közelébe) illik beállítani - hogy minél nagyobb indukció keltsen minél nagyobb feszültséget? (Nem mágnes kihasználtság szempontból, mert ott a BHmax-hoz kell méretezni.)
Sziasztok!
Ma a sok munka meghozta gyümölcsét ![]() Hétvégén sikerült összehozni a forgórészt, ma este pedig bekerült méltó helyére. És MŰKÖDIK ![]() A gyári ventilátor lapátjánál kézzel megforgatva még 900w-os kisflexet is sikerült életre lehelni. Feszültséget mértem közben 90-110v. Pontos bemérésen még agyalnom kell, azonos fordulaton terhelve mérni feszültséget és áramerősséget. De a fentiek alapján biztató a helyzet! Rakok majd fel képeket is, pontos adatokat is, még az is lehet készítek egy blogot az egész motor átalakításról. Jó szelet minden széltolónak!
Gratulálok!
Már csak a képekkel vagy adós ![]() A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2013
Bemutatnám én is a munkásságom eddigi eredményét.
Kisérleti szélgenerátor 1. Kisérleti szélgenerátor 2. Elég gyenge videó, de a lényeg látszik és még vicces is.
Szia! Bravó! Gratulálok!
Remélem valamennyiünk legalább gondolatébresztő belekotyogásai is hozzájárultak a sikeredhez. A képeket és persze valami komolyabb kW-s nagyságrendű bemérést én is kíváncsian várom. Kézzel legfeljebb rövid ideig 100...200 W-t lehet "betekerni". A blogban, weblapon közzétételt bizony szívesen venné az ilyen témában is szűkös magyar nyelvű net-társadalom az alapos bemérés után. (Néhány fordulaton a hozzátartozó terheletlen, terhelt feszültségek, teljesítmények, belső ellenállás, terheletlen indító nyomaték - ilyesmik.)
Sziasztok!
Köszönöm a gratulációkat! Ez teljesen nyilvánvaló, hogy a Ti segítségetek is hozzájárult, no meg persze sok olvasás tanulás, villamos forgópépek tekercselése c. könyv, és elsősorban Sz.Albert excele. Ebből a táblázatból kiindulva számolgattam, mi miért van úgy stb. Minden adatot szeretnék megosztani, hogy puddingot idézzem nem csinálok majd úgy mintha "egy zsák aranyon ülnék" ![]() Keresnem kell valakit aki tud segíteni bemérésben valami géppel (eszterga?) Akinek van ötlete az kérem ossza meg. A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2013
Hát igen esztergában remekul lehet mérni a teljesítményt külömböző fordulatokon.
És meg lehet találni a maximális teljesítményhez tartozó fordulatszámot is.
A forgórész........
És a kész generátor (95%
![]()
Igen, így együtt az igazi.
A kW-s beméréshez az eszterga kínálkozik legjobb barkács lehetőségnek, vagy esetleg traktor, munkagép kardán lehajtása. Konkrétan géppel sajnos én nem tudok segíteni, bár szívesen tenném. A képek szépek, kösz. A mágneses csövet is ragasztottad, vagy "csak" sajtoltad?
Ragasztottam is, és a két végén 3*120 fokban 1-1 darab 8-as csavarral (8.8) a gyári forgórészbe becsavaroztam.
Ez a traktoros dolog még közelebb áll a valósághoz. Kérdés, hogy a kardán fordulatszáma mérve van-e a trakiban? Az a gond, hogy ahol esztergáltattam a forgórészt, oda nem tudom fizikailag felfér-e. Bár nagy 3000-es eszterga, csak akkor meg kell az egész generátort sétáltatni.
Sejtettem, hogy gondoltál a megcsúszás lehetőségre. Itt azért kW-k lehetnek.
Ha van traktoros ismerősöd faggasd ki, mert munkafokozatban a kardán fordulata szabványosított (540 és/vagy 1000). Ha nincs a traktoron semmilyen ford. mérő, akkor frekvencia mérős multiméter, vagy valamilyen ford. szám mérő. Utóbbit némi forrasztási múlttal legegyszerűbben egy bicikli km-órából készíthetsz is. (Ld.: weblapomon a szélmérőm - ami ugyan az utóbbi napokban az ingyenes tárhelyszolgáltató szeszélyéből bizonytalanul érhető el, de ez remélem csak átmeneti. Ha kell, a rajzot ide is fel tudom tenni.)
540-es fordulat azért sok lenne. 300-ra méreteztem
A traktor kihajtó tengelyének (TLT) fordulata függ a motor fordulatszámától. Csak fordulatszámméréssel együtt használható. A megadott 540 vagy 1000 fordulat a motor névleges üzemi fordulatszámán annyi. Pl. alapjárat 800, üzemi 1800, csúcs 2400... 1800-hoz tartozik 540 kimenő. Ebből közelítően lehet tudni, alapjáraton mennyivel fog pörögni.
Van ismerősöd valamilyen autóvillamossági műhelyben?
Ha maximum 48V-os a kimenő feszültséged, akkor autóvillamossági próbapadon (pl. Elkon-U) nagyon korrekten mérhetsz, fokozatnélküli hajtás lehetőségével, egyidejű feszültség és árammérés, és szabályozható műterhelés lehetőségével.
3*230V
50-es fordulatig jó csak maximum.
A fordulatszámmérést könnyű megoldani egy kerékpár kilóméterórával.
Nekem is van,szoktam használni pl eszterga fordulatszám mérésére is. Eddig ami a legtöbb,az 550 percenkénti fordulat volt.(amit mértem vele) Ezért nem tudom meddig mér. Semmi átalakítás nem kell,1 mágnes a mérendő tengelyre,és már írja is ki az aktuális fordulatot.
Mivel a motor szinkron géppé lett átalakítva ezért az állórészben indukált feszültség frekvenciája tökéletesen egyenes arányos a fordulatszámmal. A legtöbb félkomoly digit műszer meg tud mérni frekvenciát. Ennél egyszerűbb megoldás nincs...
n=60*f/póluspárok száma (n/min=60*Hz/p)
A fordulat mérés elhagyhatatlan bármilyen meghajtásnál, ha értékelhető adatsorhoz akarunk jutni. Bármilyen meghajtó szerkezet fordulata terhelés függő, kW-s terheléseknél még egy kisebb traktoré is.
A bicikli kmó-nál egyszerűbb és olcsóbb "mechanikus" barkács fordulatmérő nemigen van. 1200...1500 Ft-ért megvehető már a piaci kirakodósoknál is. 5-600-s fordulatig az eredeti, vagy másik "picike" mágnes - reed relé mérőfeje simán használható bármi átalakítás nélkül. Én anno eleve kettőt vettem. Az egyik átalakítva, dobozolva a szélmérő, vagy a szélmérő helyére reed-relét, opto-fejet, vagy hall-sensort dugva nagyobb fordulatmérő. Az enyém 199,9 km/ó-ig tud kijelezni - tizedes vessző nélkül leolvasva 1999 1/min fordulatig használható 1666 mm kerék kerületet beütve. A VAWT-s alacsony, 10-20-s fordulat mérésekhez két mágnest teszek fel korrigálva a kijelzést. A multiméteres frekis fordulatmérésnél a zaj-tüskékre nem árt figyelni, előosztással javítani a helyzeten. Az enyém pl. ~1 V-nál komparál, vágja a bemeneti jelet - 100 V-s jeleknél meg igen gyakoriak a néhány V-s zajok. Néhányszor már okozott kellemetlenséget. Ha jól tudom a traktorok kardán (TLT) névleges 540 és/vagy 1000-s fordulata a motor legnagyobb nyomatékot adó fordulatához tartozik. Régebbieknél a sebességváltó munka fokozatában a gáz pedál, vagy kar kirögzítésével lehetett tartani, az újabb koriaknál ez is a fedélzeti komputerre van bízva.
Fordulatszámmérő megoldva (szobabicikli
![]() Már csak egy értelmes traktorista kell aki nem dünnyög...
Idézet: „Már csak egy értelmes traktorista kell aki nem dünnyög...” A változtatható megfelelő teljesítményű (kW) műterhelés komolyabb feladat.
Az is meg van oldva.
4db fokozatmentesen állítható 2kw-os hősugárzó. Gondolom ez megfelelő, ha tévedek javíts ki.
Jól alakul a mérés előkészítése is. A hősugárzók, mint terhelések szerintem tökéletesek, csak mindenképp mérj a feszültséggel egy-időben áramot is. Ne bízd számításra, mert a fűtőszál ellenállása is hőmérséklet függő, ugyan kisebb mértékű a változás, mint egy izzónál, de jelentős. Gondolom az nyilvánvaló, hogy 3f-ú generátort 3f-ú szimmetrikus terheléssel illik mérni - fázisonként egyforma, egy-egy hősugárzó; fázisonként, vagy egy kitüntetett fázison egy-időben fesz. és áram mérés.
Az alacsony fordulatokon nem mindegy, hogy milyen műszerrel mérsz. Pl. 60-s fordulaton a 8 p-párú generátorból 8 Hz-s fesz. jön le - ezen a frekvencián nem minden műszer mér helyesen! A projekt leghúzósabb feladata a "...traktorista aki nem dünnyög...", no meg "feldrótozni", összekapcsolni a traktorral.
Idézet: „fokozatmentesen állítható 2kw-os hősugárzó.” Mivel állítod fokozatmentesen? Triacos szabályzóval? Az állandómágneses generátor nem szinuszjelet fog kiadni, abból a szabályzásból akármi is kijöhet. Négyszögjel esetén "...vagy mindent, vagy semmit, ha te akarod...) mint a régi slágerben. ![]() Nemszinuszos jel esetén pedig a pontos mérés sem egyszerű.
Tényleg, így Erbe kérdése kapcsán: Mi az, hogy fokozatmentesen állítható? A szoba hőmérsékletét mérő termosztátot szokás fokozatmentesen állítani, nem a fűtő teljesítményt. Utóbbit és/vagy 2-3 fokozatban kapcsolni szokás, bár ebben a fogyasztói társadalomban már bármi hülyeség előfordulhat, ha csak nem valami egyedi speciális célú fűtőtestekről van szó. Ha valóban a telj-t lehet folyamatosan szabályozni, amire alapvetően triac képzelhető el váltóáram esetén, az nem lesz jó.
Végül is nem tudom mi akadálya a 3 fázist egyenirányítani és úgy végezni a mérést,annak idején én is úgy csináltam.A végcél amúgy is az egyenfeszültség lesz(gondolom).
Van rajta egy tekerőgomb, min max értékkel, hogy ez belül mit takar nem tudom, majd megnézem.
Gaspa:Nem lesz egyenirányítva, váltóáramot szeretnék használni. Erbe: A Te generátorodat mivel mérted be? Mivel mérjek, hogy pontos legyen a mérés?
A tekerőgomb mögött bimetálos hőkapcsoló lapul.
Nincs szélgenerátorom. Amikor egyszer végeztem egy ideillő mérést, annak a leírása megtalálható. Saját készítésű műterheléssel végeztem, de a mérés pontossága nem igényelt egyszerű multiméternél komolyabbat. Napenergia Keresd a 38982-es hozzászólást! A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2013
Holnap megyek és veszek 3db windy boy invertert, és akkor fázisonként tudom külön mérni.
Meghajtásnak meg egy fordulatszabályzós 10kw-os villanymotort. |
Bejelentkezés
Hirdetés |