Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Visszaszámlálós ajándék
Lapozás: OK   2 / 9
(#) Ákoo válasza Szebence hozzászólására (») Dec 10, 2007 /

hát azért a semminél egyenlőre többnek néz ki
egyik kedves fórumos társunk elvállalta a dolgot, a héten kezdi az épitést aminet meg elsz teszek fel képet és videót róla
(#) davidka hozzászólása Dec 10, 2007 /

Ez az ötlet nagyon tetszik!
Köszönjük a kollégának aki bevállalta ezt a projectet!
(#) Szebence hozzászólása Dec 11, 2007 /

Komolyan elvállata valaki???? Wáááááá!!!!!

Mjad a képek mellé lehetne kérni egy beültetési rajzot és egy alkatrészlistát?

Én is megszeretném csinálni karácsonyra, csak nagyon kevés már az idő addig :S

Nagyon hálás lennék érte!
(#) Gory válasza Szebence hozzászólására (») Dec 11, 2007 /

Sziasztok!

Ez nagyon jó ötlet. Ha nem haragszik meg az ötletgazda lehet hogy én is megcsinálom.

Annyival dobnám még fel a ládát, hogy amikor lejárt az időzítő, akkor egy karácsonyi dallamot is eljátszhatna.
Lehet kapni ilyen kis csepp IC-ket amik direkt 1 dallamra vannak gyártva. Vagy a szokásos 100Ft-os zenélős villogós mikulássapkából lehet még kitermelni, az lehet hogy olcsóbb is.

Ha a doboz fedelét egy rugó is nyomja kifelé, akkor mikor a zár kiold a fedele egyből fel is pattanhat.

Plusz a biztonság kedvéért valami vésznyitót rá, ha mégse működne, ne kelljen szegénynek a fa alatt szétvernie dobozt
(#) Szebence válasza Gory hozzászólására (») Dec 11, 2007 /

Először legyen kész egy alap, aztán lehet "tuningolni"

Tényleg... A fórumos társ, aki elvállalta... ugye nem PIC-cel csinálja?
(#) Ákoo válasza Gory hozzászólására (») Dec 11, 2007 /

nem tudom hogy PIc-el csinálja e majd ha nálam lesz teszek képet mert sztem még ugy sem tudom megállapitani! amigy a felpattintós fedélre én is gondoltam, a másik pedig vszinű hogy a villanymotoros megoldás lesz mert az elektromágnest megcsinálni is nehézkes és áram alatt leég
vésznyitónak sztem elég két 3as furat a dobozom amihez ha elektromosságot adunk akkor kinyitja a dobozt (pl két féllap belül a villanymotor porusaihoz kötve) nagyon nagy vészen nem gondolkodom akkor szét kell verni és kész D
(#) Szebence válasza Ákoo hozzászólására (») Dec 11, 2007 /

Vigyázz, nehogy valami izmos rugót tegyél bele és fejbeküldjön

Amúgy nagyon remélem hogy nem PIC-es lesz
Meg jó lenne minnél hamarabb :S mert ha más is elszeretné készíteni, nemmarad sok ideje... :S Ezzel nem sürgetni szeretném a készítőt, ÖRÜLÖK, hogy ELVÁLLATA!
(#) Ákoo válasza Szebence hozzászólására (») Dec 14, 2007 /

megkérdeztem PIC-es lesz
és hétvégén lesz kész
(#) Villám válasza Ákoo hozzászólására (») Dec 14, 2007 /

Én ennek örülök
(#) Frankye válasza Villám hozzászólására (») Dec 14, 2007 /

Idézet:
„Én ennek örülök

Nem értem... :no:
(#) Villám válasza Frankye hozzászólására (») Dec 14, 2007 /

PIC-es lesz, amit készítenek és én piceset szeretnék és abban reménykedem, hogy közzé lesz téve a pórnépnek is :yes:
(#) Frankye válasza Villám hozzászólására (») Dec 15, 2007 /

Aha! Így már villany! :heureka:
(Bocs a :lama: -ságért! )
(#) lewi hozzászólása Dec 15, 2007 /

nem tudom, remélem van az itt fórumozók közt egy olyan ember, aki elég jól ért ehhez. na most ezt az embetr szeretnénk megkérni, h csináljo egy közhasznú, nem pic es kapcsolást, és tegye közzé. szerintem nagyon sok embernek segítene. am meg szerintem ha végigolvasák a fórumot az emberek, akkor nagyon sok jó ötlet van benne, de az alap kérdésre kéne egy megoldás.
legyen egy visszaszámlálós szerkezet, és amikor ez 0 ra érkezik, vagy ha egy órából termeltük ki a ketyerét, akor küldjön egy jelet, és ez egy pici villanymotort indítson el.
nem kell feltétlen a drótos megoldás, az maradjon azoknak akik kicsit többet értenek a fórumhoz!
remélem lesz megoldás hamarosan, mert én is szeretném elkészíteni a dobozt, és a karácson már a nyakunkon van!!!
köszönöm mindenkinek aki eddig segített, és azoknak is, akik a jövőben segítenének

na nekem most pár óra gondolkodás után eszembe jutott v mi:
ha fogok egy sima kínai mutatós órát, és azt felhúzom x időre, akkor az ott csörögni fog. személy szerint arra gondoltam, egyszerűbb megoldásként, h azt a jelet ami csörög, azt felerősíteni, és az hajtaná meg a motort.
igen keveset értő módom elkezdtem kísérletezni, sajnos egyik se jött be
volt az első leg valószínűtlenebb ötlet, h kössük rá egyből a motort, na persze nem ment.
ako a 2. őtlet: (valószínű óóóriási baromság)
fogtam, egy már korábban megépített 2 led es villogóm bc182b névvel ellátot ic m. ezt is az oldal kapcsolási rajzai közül csináltam, és ott azt olvastam, h ez erősít, meg azt is, h egyszerű kapcsolásban úgy működik mint 1 kapcsoló.
valószínűleg mind a 2 állítás igaz, mivel ezeket az oldalró szedtem, akik értenek is hozzá. az az elgondolásom, amin már több órája dolgozok, hogy azzal a pici árammal ami a hand lenne, (olyan 0.2- 0.3V én átkapcsoljam a bázis, és a collektor szárát, és egy ceruzaelemről menne a motor. lényegében ez kapcsolná be.
ehhez lenne jó kis támogatás, mert h őszinte legyek nem igazán megy a project...
(#) Einstein válasza lewi hozzászólására (») Dec 15, 2007 /

Szerintem nem fog bekapcsolni a tranyó csak kb:0,6v-nál.
Legalábbis én úgy tudom. Esetleg egy előerősítővel?(Mint a rádióban, vagy a mikrofonoknál van)
Lehet, hogy nagy butaságot mondtam.

na felkutattam a házban elég sok mindent, fényképeztem is egy 12 votos, műszerfal órát. nagyon lól működik, meg minden, de meg lehet ebből oldani, h visszafele számoljon, és küldjön ott egy impulzust is, ami nyitja a zárat?

eintein: hogy érted azt az erősítőt? egy másik ic??
mer van egy tda1517 es erősítőmicsodám, azt egy mp3 erősítőhöz csináltam, de nem igazán akar működni
de ehhez fel lehetne használni, ha a másik nem jön össze? :vigyor2:

itt a kép
van benne 9 kép a cuccról, ha esetleg mond v mit.
(a mutatós órás ötletemet sem vetettem el, arra is jó egy megoldás ha ez nem jön össze.. )

kép.zip

(#) Einstein válasza lewi hozzászólására (») Dec 15, 2007 /

Nemtudom, hogy működne-e az az erősítős megoldás.
Ha jól emlékszem Topi cikkében volt egy pic-kel való motorvezérlés, de ahhoz már kell programozni is és az nem is számolt vissza, tehát egy új progit kéne hozzánírni.
Nagyon nincs több ötletem. Majd még gondolkodom.
(#) Frankye válasza lewi hozzászólására (») Dec 16, 2007 /

Nem-nem! Sok elvi tévedés van abban, amit írtál!
A BC182 nem IC, hanem tranzisztor.
A tranzisztor egyik tulajdonsága, hogy kellő mennyiségű áramot juttatva a bázisára, a collektor és az emitter között vezetni kezd. Mindig abba az irányba vezet, amerre az emitter nyilának hegye mutat. (Nagyon-nagyon, végletesen leegyszerűsítve a dolgot.)
Tehát a tranziszor tulképpen egy árammal vezérelhető kapcsoló.
A TDA-s erősítő - ha működne - nem tudom, mekkora feszültséget adna le, de félő, keveset egy motor meghajtásához! Erre való az optokapu, ami egy LED és egy fényérzékeny tranzisztor egy tokban. A LED-et a prüntyögőre kötve a másik oldalon a tarnzisztor vezetni kezd. (Ezzel lehet kapcsolni a motor feszültségét.)
Ez persze nem annyiból áll, hogy akkor a hangszóró helyére egy LED, szembe vele egy fototranzisztor, a két kivezetésén át meg hadd morogjon a moci! Ennél kicsit bonyásabb a dolog... Szerintem ekkora elméleti felkészültséggel még ne akarj belevágni ilyesmibe.

Még valami:
Idézet:
„fényképeztem is egy 12 votos, műszerfal órát. nagyon lól működik, meg minden, de meg lehet ebből oldani, h visszafele számoljon, és küldjön ott egy impulzust is, ami nyitja a zárat?”

Nem igazán. Ezek az órák cél-áramkörökkel szereltek, soha nem fognak visszafelé járni.

Nyilván meg lehet csinálni a rendszert logikai kapukkal is, PIC nélkül, de ehhez nagyon "otthon kell lenni" a logikai kapuk működésében, és egy alkatrész-temető lesz a cucc, míg PIC-el viszonylag kevés alkatrészből megvalósítható a dolog, csak ugye programozni kell...
(#) Szebence válasza Ákoo hozzászólására (») Dec 16, 2007 /

És esetleg olyan dolog lehetséges, hogy kifzetném a PIC árát és azt felprogramozná az aki elvállalta a kapcsolási rajz elkészítését?

Mert én nemtudok semmi ilyesmit programozni, kicsi vagyok nagyon hozzá
(#) Szebence válasza Szebence hozzászólására (») Dec 23, 2007 /

Hát karácsonyra ez sem készül el Azért köszi
(#) Ákoo válasza Szebence hozzászólására (») Feb 12, 2008 /

üdv
az ajándék valóban nem készült el, a doboz már összeállt amikor szólt aki csinálta volna hogy nem tudja felprogramozni pedig ott van előtte minden de nem sikerül
ugyhogy a jövő zenéje hogy látunk e majd valahol ilyet
(#) Einstein hozzászólása Márc 9, 2008 /

Hi!
Talán még ez belefér a topikba: Arra gondoltam, hogy szeretném meglepni valamilyen ajándékkal az egyik osztálytársamat, aki nagyon tetszik nekem, de mivel?
Gondoltam esetleg egy bináris órával, de az idő leolvasása bonyolult lehet elsőre neki, ez miatt nem is tetszik majd neki.(gondolom) Akkor mit készítsek neki? Ez ügyben várok ötleteket.
(Próbálom majd olan kinézetűvé tenni, mintha gyári lenne, mert esetleg felvágásnak fogja vélni, de nekem nem ez a célom.)
(#) vicsys válasza Einstein hozzászólására (») Márc 9, 2008 /

Bigclock?
(#) Rikfic válasza Einstein hozzászólására (») Márc 10, 2008 /

Készíts neki egy órát, ami minden órában kiírja a nevét, mondjuk így: Szia X.Y
(#) Einstein válasza vicsys hozzászólására (») Márc 10, 2008 /

Nem rossz ötlet!
Az egy kicsit nagy.
(#) Einstein válasza Rikfic hozzászólására (») Márc 10, 2008 /

Ez sem rossz ötle, de hogy valósítom meg, én még kezdőnek számítok(az is vagyok) és egyedül nem tudom megtervezni az áramkört. Szétnézek a neten hátha van valamilyen kapcsolás. Továbbra is várom az ötleteket!
Köszönöm mindenkinek a választ!
(#) Einstein válasza Einstein hozzászólására (») Márc 10, 2008 /

Eből átalakítással lehetne?www.freeweb.hu/bss/index.php?id=289
(#) _JANI_ válasza Einstein hozzászólására (») Márc 11, 2008 /

Karóraméretűt nem! :no:
(#) Einstein válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 11, 2008 /

Szerintem nem baj az, ha nem karóra lessz, hanem egy kis aztali óra. Karórához még smd-ben is kevés a hely bárminek is.
Következő: »»   2 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem