Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők
 
Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   110 / 150
(#) riddler17 hozzászólása Nov 23, 2013 /
 
Eddig ez a verzió a legműködőképesebb. Csináltam egy videót, hogy lássátok, tényleg nem kóser a dolog. Ebben a videóban benne van az előző hozzászólásban tanácsolt 1kOhm-s trimmer is. 4-es láb nullán,9-es a plusszon,mégis ilyen "ratyi" :S Egyszerre villannak szinte,nincs az a szép felfutás,de a videó alapján te is látni fogod. (az első poti a 10kOhm-os,a másádik,amit csavarok,az 1k)
Tettem a bemenetre egy osztót is,majd tápegységgel adtam neki delejt, ebben az esetben működött szépen oszlop jelzésben, pontjelzésben pedig az volt,hogy kétszer is végigment a LED-eken,először halványan világított az összes,aztán növelve a feszt,erősebben világítottak. A Youtube-os videóban ilyen nincs. :S
Videó.
(#) kokozo válasza riddler17 hozzászólására (») Nov 23, 2013 / 1
 
Így csináld meg. Vagyis a poti után rakj be sorosan egy diódát és a dióda után párhuzamosan egy kondit az ic bemenetével.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2013
(#) riddler17 válasza kokozo hozzászólására (») Nov 24, 2013 /
 
Köszönöm szépen, éppen 5 perce, hogy kipróbáltam egy hasonló kapcsolást. Nekem az alábbi kapcsolás segített,amit fel is töltök mellékletként, hátha másoknak is ilyen gondjuk van. Így már DOT és BAR módban is tökéletes. A kondit a bemeneten még értem is,hogy miért van, de a dióda az miért kell? Ezt még meg tudod nekem mondani?
(#) kokozo válasza riddler17 hozzászólására (») Nov 24, 2013 / 1
 
Azért, hogy a szinusz hullámnak csak a felső (pozitív) része jusson el a kondenzátorhoz, és ezt tárolja el a kondi. Minél nagyobb a kondi annál több töltést tárol és annál lassabb lesz a kijelzésed. (Ez a leírás így nem túl szakszerű de így mindenki megérti)
(#) reloop válasza riddler17 hozzászólására (») Nov 24, 2013 /
 
Szia! A dióda nyitófeszültségének eléréséig a kivezérlésjelző így teljesen hatástalan. A probléma leküzdésére van pár megoldás:
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Arról a videóról amit elsőként feltettél ez jut az eszembe
(#) Bakman válasza riddler17 hozzászólására (») Nov 24, 2013 /
 
Az IC és a LED-ek közé feleslegesek az ellenállások, az IC rendelkezik belső áramgenerátorral. Én annó 5 V-os tápfeszültséggel próbáltam, ha az összes LED világított, nagyon enyhén melegedett, 12 V-ról nyílván jobban fog.
(#) riddler17 válasza reloop hozzászólására (») Nov 24, 2013 /
 
LM358 helyett más IC-t is használhatok, amiben van műveleti erősítő?
(#) proli007 válasza riddler17 hozzászólására (») Nov 24, 2013 /
 
Hello! Csak abban az esetben, ha az IC "féltápfeszültségre készült, vagy Rail-to-Rail típusú. Mert "normál" műveleti erősítő (mint pld. az LM741) kimenete nem tud lemenni egy tápfeszültség használata esetén 0V-ra. De bemenetét sem kötheted oda. Így ebben a kapcsolásban az alkalmatlan.
A kazal ellenállás helyett, a tok melegedését, a Led-ek tápra menő vezetékébe kötött egy szem (pld. 47ohm-os) ellenállással is le lehet csökkenteni. üdv!
(#) riddler17 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 24, 2013 /
 
Tehát akkor sem az uA741, sem az NE5532 nem jó ide?
(#) proli007 válasza riddler17 hozzászólására (») Nov 24, 2013 /
 
Csak akkor, ha kettős tápfeszültséget (+ GND -) használsz hozzá.
(#) riddler17 hozzászólása Nov 24, 2013 /
 
Na most már megoldódott minden efféle gondom! Kellően érzékeny és jó a fel/lefutások is. Kíváncsiságból meg szeretném építeni a 20 LED-es változatot. Ezen kapcsolás alapján építkezem. Annyit módosítottam, hogy a 330kOhm-os ellenállás és a 2 dióda helyett 10kOhm-os potit használok,felső láb az 5-ös lábakba, középsőre megy egy diódán át a jel, a szélső láb pedig a földön, valamint nem építettem be az 1kOhm-os ellenállást és a kapcsolókat sem. Oszlop jelzéssel tökéletes, pont jelzésben, ahogy az első IC túlcsordul, az utolsó LED égve marad mindig. Hogyan lehetne orvosolni? Vagy ezt nem is lehetne megcsinálni vele?
(#) reloop válasza riddler17 hozzászólására (») Nov 24, 2013 /
 
A 4-es lábat semmilyen szabály nem írja elő, hogy testre kell kötni (ez az ellenálláslétra első LED-hez tartozó vége). Nézd csak meg mégegyszer ezt az ábrát!
(#) reloop válasza riddler17 hozzászólására (») Nov 24, 2013 /
 
Igazán jó kivezérlésjelzőt nehéz LM3914 IC-vel építeni, mert lineáris feszültségosztó van benne. Így csak 20dB-t tud átfogni. 20LED-re bővítve még mindig csak 26dB-ig jutsz el.
Az LM3915 egyedül 30dB-es Bővebben: Link, arra kéne áttérni.
A BSS rajzot inkább nem is kommentálom.
(#) szider hozzászólása Nov 24, 2013 /
 
Sziasztok.

RGB smd leg színét szeretném változtatni de semmi extra módon egy olyan kapcsolás kellene amiben 1 darab nyomó gomb van és legalább 5 kivezetést lehet vele kapcsolni ugró szerűen mindíg csak 1 kivezetés menjen...
sehogy se találok megfelelően egyszerű kapcsolást..

kösszi.
(#) riddler17 válasza szider hozzászólására (») Nov 24, 2013 /
 
Szia!
Itt van egy kapcsolás. Igaz, nem nyomógombbal indul, de azt csinálja, amit szeretnél. Ha nem teszed be a C1, C2, C3 kondikat, akkor csak villogni fog a LED, ha beteszed, akkor az értékétől függően átúsztatja. Ezek mellé a kondik mellé szoktak tenni egy 1kOhm-os ellenállást, hogyha nincs kapcsolva a kimenet, akkor ezen keresztül kisüljön a kondi. Rb poti változtatásával lehet a villogás sebességét változtatni.
(#) szider válasza riddler17 hozzászólására (») Nov 24, 2013 /
 
köszönöm de télleg nem ezt szeretném mert nem automatán akarom hogy váltsa a színét hanem én akarom kiválasztani az éppen megfelelő színt..
mert ha jól nézem ez azt csinálja..
(#) proli007 válasza szider hozzászólására (») Nov 24, 2013 /
 
Hello! Ilyesmire gondoltál? üdv!
(#) szider válasza proli007 hozzászólására (») Nov 24, 2013 /
 
így van köszönöm..
(#) riddler17 válasza reloop hozzászólására (») Nov 25, 2013 /
 
Legjobb tudomásom szerint azért van a földre kötve, hogy elkerüljük a zavarokat, mint például az 555-ös IC-nél is van olyan, amikor nem használunk egy lábat és azt a földre kötjük. Ezzel azt akarod mondani, ha nem kötöm le, akkor megoldódik a probléma?
(#) proli007 válasza riddler17 hozzászólására (») Nov 25, 2013 /
 
Hello! Akkor még a "legjobb tudásodat" kicsit csiszoljuk még!
- A 4-es láb a (R-Lo) belső referencia osztó alsó vége. A felső vége (R-Hi) a 6-os. A két láb feszültségkülönbsége között jeleznek a Led-ek, tíz arányos részre elosztva. Reloop azt próbálta elmondani, hogy a R-Lo lábnál nem szabály, hogy az csak a GND potenciálján tartózkodhat. Mert ha a R-Lo 2V-on van az R-Hi 6V-on, akkor 2..6V között fog a 10 Led kapcsolni.
- De az 555-ösnél nincs ilyen, hogy a nem használt lábat a GND-re kellene kötni. Hanem a kívánt üzemállapotnak megfelelő szintre, ami esetleg a GND is lehet. (Csak a 7-es DIS lábat szoktam a földre kötni ha nincs használva, de csak a TINA miatt. Mert az egy nyitott kollektor, így a földre lehet kötni, de ha a tápra kötnénk, akkor zárlat lenne mikor bekapcsol.. A digitális IC-nél, főleg a CMOS áramkörök esetén van ez a szabály, hogy a nem használt bemeneteket, GND-re kell kötni. De ez sem igaz, csak az, hogy határozott logikai szintre kell kötni. Ez lehet a GND, a táp, vagy akár másik logikai áramkör kimenete is.
Ez így igaz, és nem másképp. üdv!
(#) reloop válasza riddler17 hozzászólására (») Nov 25, 2013 /
 
Nézd meg melyik kérdésedre küldtem ezt a választ (fejlécben a zárójelek közötti dupla nyílra kattints)!
A linkelt kapcsolásba már berakhatod a 741-et, vagy bármely közönséges műveleti erősítőt. A látszólagos föld ZD1 katódja!
(#) csabii hozzászólása Nov 29, 2013 /
 
Sziasztok!
Még ezen a téren kezdő vagyok és ez lesz az első kapcsolásom, remélem hogy meg is tudom valósítani
Van egy olyan gondom, hogy AN6884 IC-vel szeretnék készíteni egy mono kivezérlés jelzőt!
hangszoróhoz szeretném kötni hogy ütem villogjon mint ez csak nem stereobe hanem mono kivitelbe!
mellékelek egy kapcsrajzot valaki eltudja nekem mondani hogy mit hova kell kötni?
Gondolok itt a tápellátás pozitív meg negatív-ra, meg a hangszoró pozitív meg negatív-ra!
A tápellátás 4-5V lenne, és 5-db leddet hajtana meg! és a trimmert nem lehetne kihagyni belőle?
Előre is Köszönöm a segítséget.

ledvu1.gif
    
(#) proli007 válasza csabii hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
Hello! A fordított T "betű", a tápfeszültség negatív pontja, és egyben az erősítő test (GND pontja is. A kapcsolást az ábra szerint kötheted be. De ügyelve, hogy a GND-pont az erősítő hangszóró csatlakozójánál szintén a GND pontjára kerüljön, a másik az erősítő kimenetére.
A trimmert elhagyhatod, ha helyettesíted két ellenállással, mint a képen a 10k/1k. De a trimmer azért volt a kapcsolásban, hogy azzal volt a kijelző érzékenysége a végfok kimeneti feszültségéhez állítva. Ha két ellenállással helyettesíted, akkor a 10kohm-ot úgy kell megválasztani, hogy a kívánt maximális hangerőn jelezzen az utolsó Led. Remélem így már eligazodsz.. üdv!

AN6884.png
    
(#) csabii válasza proli007 hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
Kösszi így már kicsit joban értem! csak a tápfeszültség negatíját nem tudtam hova kell kötni!
lehet hogy akkor a trimmert is bele építem!
Mégegyszer Kösszönöm a gyors választ!

AN6884.PNG
    
(#) matyi16 hozzászólása Nov 29, 2013 /
 
Sziasztok!
Még kezdő vagyok, megépítettem ezt a Bővebben: Link, LM3916 helyett LM3916-al, a kérdésem az lenne, hogy lehetne azt megoldani, hogy ne oszlopban, hanem egyszerre csak egy led világítson...
Köszönöm!
udv.: Matyi
(#) kaqkk válasza matyi16 hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
A 9 es lábat szabadítsd fel a gnd ről .
(#) matyi16 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
Nincs gnd-re kötve, ha a 9-es lábot GND-re, vagy +ra kötöm, akkor a 9. led folyamatosan világit...
(#) usane válasza matyi16 hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
Persze, ha nincs bemenő jel az 5-ös lábon akkor jó hogy, de ez itt már off.
(#) eyess válasza matyi16 hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
Ha a 9 es lábat + ra teszed , akkor + 10-15v dc , akkor a bar módot vagyis a fény sávos kijelzést kapod.Ha a 9 es lábat szabadon hagyod , tehát se + se - ra nem kötöd , akkor kapod a dot módot , vagyis a pont szerű kijelzést.
(#) matyi16 válasza usane hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
Akkor nem értem nálam mi volt, mert folyamatosan volt bemenő jel az 5-ön...Viszont, csak akkor mukodott ha a 9-es láb szabadon van...
A fórumon is uj vagyok, hova kellene irjak hogy ne legyen OFF?

eyess
Nálam nem így történt, szabadon hagyva volt a sávos kijelzés. Amúgy az probléma lehetett, hogy 5V-os tápot használtam?
Következő: »»   110 / 150
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem