Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mágnesszalagok törlése
 
Témaindító: dposa, idő: Nov 26, 2013
Lapozás: OK   1 / 1
(#) krissz555 válasza dposa hozzászólására (») Nov 26, 2013 /
 
Szia!
Ez alatt mit értesz pontosan, hogy "Mágnesszalagok törlése" ?
(#) dposa válasza krissz555 hozzászólására (») Nov 26, 2013 /
 
Szia!
Az eredeti fórumkérdésemben leírtam, hogy keresek egy hálózatról üzemelő, erős elektromágnest illetve tervét, hogy a fölöslegessé vált videó és audió magnószalagjaimat egyszerűen letöröljem.
(#) krissz555 válasza dposa hozzászólására (») Nov 26, 2013 /
 
A cél a rajta lévő adat megsemmisítése vagy....? Nem igazán világos...
(#) dposa válasza krissz555 hozzászólására (») Nov 26, 2013 /
 
Igen.
(#) krissz555 válasza dposa hozzászólására (») Nov 26, 2013 /
 
A leg egyszerűbb egy elektromágneses teret létrehozni egy tekercsel. Ebben az irányban kell gondolkodni.
Rég nem foglalkoztam ezzel de úgy rémlik egy állandó mágnessel is lehet próbálkozni, lehet hülyeség, nemtudom már nem emlékszem pontosan.
(leg költséghatékonyabb ha felrakod egy CRT-tv, monitor tetejére és bekapcsolod, monitor esetén legmágnesezed )
(#) Massawa hozzászólása Nov 26, 2013 /
 
100%-ban sehogyan sem tudod letörölni. A legjobb törlömágnesek is csak bele-bele törölnek a szalagba. Nyomtalanul csakis az eredeti berendezésben lehet ( akár manipulálva is pl. Gyorsmenetben bizonyos jelet lehet ujra felvenni - törölve az eredetit.
(#) Sebi válasza Massawa hozzászólására (») Nov 27, 2013 /
 
Ha gyorscsévélésnél a szalagra fektetsz egy megfelelő szélességű mágnest, biztosan letöröl mindent... Ha jó erős, akkor akár felvenni sem egyszerű az ilyen szalagra utána.
(#) szucsip hozzászólása Dec 6, 2013 /
 
Üdv mindenki!

Szerintem a dposa eredeti célja hogy "gyári" értékekre hozza a hordozók mágneses paramétereit.

Első fontos elméleti kérdés: a mágnesszalagoknak mi az alapállapotuk? A mágnesezés (rögzítéskor) a semlegeshez(?) képest egy adott irányba (változó erősségel), vagy a semlegeshez képest változó irányban és erősséggel történik?

Ha törléshez megfelel a sima lemágnesezés, akkor szerintem is a tekercses lemágnesezés a legoptimálisabb. Minimális számú alkatrész, és egyáltalán nem kritikus áramköri értékek.

Szerintem egy vasmagra kéne tekercset készíteni, és egy helyen a vasmag keresztmetszetét a szalag szélességére csiszolni (ott összesűrűsödik a fluxus). Majd a vasmagba vékony rést vágni, és a résen áthúzni a szalagot, miközben a mágneskör váltakozó (szinusz vagy háromszög) jellel van gerjesztve.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2013
(#) granpa válasza szucsip hozzászólására (») Dec 6, 2013 /
 
Elég elhúzni előtte, ezt hívják törlőfejnek.
(#) szucsip válasza granpa hozzászólására (») Dec 6, 2013 /
 
Na igen, de akkor ugye nem mindegy, hogy milyen irányba (x-y) húzod. (Vagy tévednék?)
Egyébként ezt pozitív megerősítésnek veszem; tehát értelmeset mondtam
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2013
(#) granpa válasza szucsip hozzászólására (») Dec 6, 2013 /
 
A résre merőlegesen, így záródik a mágneskör. Valahol (a fejemben már nem) fellelhető a szokásos törlőfrekvencia is (volt hozzá egy kis oszci. is).
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2013
(#) szucsip válasza granpa hozzászólására (») Dec 6, 2013 /
 
De miért...? Ha a résbe tesszük a szalagot, és ott húzzuk át, az nem jó?
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2013
(#) granpa válasza szucsip hozzászólására (») Dec 6, 2013 /
 
Nagyon macerás lenne, és nem elég szűk.Lehet, hogy más a részecske rendeződés? Passz.
(#) dposa válasza granpa hozzászólására (») Dec 6, 2013 /
 
Nagyon köszönöm, hogy ennyi energiát fektettek a dologba, de kazettában levő szalagokról van szó (VHS) és magnó hangkazetták. Csak olyan hatásos eszköz lenne használható, amelyet kis távolságban a kazetták fölött mozgatva lehetne azokat mágnesesen semlegessé tenni.
(#) szucsip válasza dposa hozzászólására (») Dec 7, 2013 /
 
A hangkazetták törlése igazán bevállalható az általam is említett, granpa által helyesbített ötlettel. Mert egy hangszalagot nem sokból tart átpörgetni (lefogod, és egy kis motorral a kezedben pörgeted a csévét). Ha működik, akkor pedig implementálni VHS -re. Vagy nem?
(#) nedudgi válasza dposa hozzászólására (») Dec 7, 2013 / 1
 
Szerintem az áttekerés nélküli megoldás csak igen nagy energiájú mágnesezéssel hozhat eredményt, mert a külső mágnesezhető rétegek árnyékolják, védik a középső rétegeket. Így valamilyen jel marad az eredetiből a szalagon, főleg a fele, közepe táján.
(#) dposa válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 7, 2013 /
 
Úgy képzeltem, - laikusként - hogy pl. egy asztalon egymás mellé lapjával fektetett kazetták fölött kézzel mozgatott elektromágnest használok, így a kazettában lévő szalagok "széle" felől éri a mágnesség ezeket, és ha legalább 3-5 centi erőtér létrejön, akkor nem marad érintetlen része a szalagnak.Ehhez a mágneshez kérnék adatokat 230V hálózati feszültségre és a fenti teljesítményre (~5 cm-es erőtér) köszönettel.
(#) BarnaPili válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 7, 2013 /
 
Volt olyan kolléga, aki a bohóckarika helyett (képcső lemágnesező alkalmatosság),szétszedett csöves FF TV képkimenő trafót használt.Azt is a leírt módon.
István
(#) tungsram válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 10, 2013 /
 
Ismerem a módszert már 25 éve Az egyik ismerósöm alkalmazta kazetták lemánesezésénél még törlés előtt. Rendesen rázta a kazettát de a végleges törlést a magnó intézte el.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2013
(#) dposa válasza tungsram hozzászólására (») Dec 10, 2013 /
 
Egy ilyen "szerkentyű" méretezésére lenne szükségem, hogy elkészíttessem egy hozzáértő valakivel.
(#) Sz_Lacus hozzászólása Dec 10, 2013 /
 
Hang szalagos tapasztalatom nincsen, de sok évvel ezelőtt az volt a feladat, hogy adathordozók adattartalmát megbízhatóan kell megsemmisíteni. A végső cél a winyó adatainak megsemmisítése volt. Kezdetnek a floppy volt a kísérleti alany. Első lépcsőnek a sikerességben azt tekintettük, ha egy adat visszaállító SW nem tudta visszaszaállítani az adatokat. A fentebb említett E/I magos tekercs messze nem vált be, egy célirányosan felhasított toroid mag résében is szisztematikusan mozgatni kellett a törlésre szánt floppyt. Aztán az adatvisszaállító progi nekiment és visszaállította. Szóval ha az a feladat, hogy zajhatár alá kell vinni az információt, akkor a feladat nem egyszerű. A mi játszadozásunk abba is maradt, nem tűnt egyszerűen megvalósíthatónak a feladat. Valószínűleg ezért olyan húzósak az ipari adatmegsemmisítő eszközök. Az adatlapjukon nagyon durva mennyiségű Gaussok szerepelnek. És az 50Hz nem alkalmas a feladatra, ha meggondoljuk, akkor a magnó nagyfrekis törlést végez, a rögzítéshez pedig az előmágnesezés sem kis frekin megy. Az állandó mágnes, mint egyenáramú törlés az szerintem esélytelen. Persze a floppy digitális volta miatt tartalmazott hibajavítási lehetőségeket, meg egyébként is csak azt kellett kitalálni, hogy az adott tárolási egység az 1-ben vagy 0-ában volt eredetileg, ez az egyszerűsítés az analóg szalagokon nincs, de a megsemmisítést analóg szalagon sem tartom annyira egyszerűnek. Persze mekkora erőket akar valaki befektetni a visszaállításba, ez itt a kérdés.
(#) pucuka válasza Sz_Lacus hozzászólására (») Dec 10, 2013 /
 
Azért vedd figyelembe, hogy olcsó kazettás magnóknál használtak egyenáramú és állandó mágnesű törlést, és egyenáramú előmágnesezést is.
Elvileg mindegy hogy a domének összevissza, (zaj) vagy rendezetten egyirányban állnak, egyik sem hordoz információt.
Ha pl egy tekercs szalagot sokáig tárolsz, bizony az egyik menetről a mellette levőre átmásolódik az információ (hang) áthallás szerű jelenséget okozva. Egy erős mágnes húzogatásával az orsó felett igen nagy pusztítást lehet végezni a szalagon levő információban.
Persze ha 100 % -os totális törlést kell végezni csévélés nélkül, az nem könnyű feladat. A legbiztosabb megoldás a fellülírás, de ehhez csévélni kell, ami elég időigényes.
(#) Macsek71 hozzászólása Dec 10, 2013 /
 
Ha megengeditek :
Anno a 3,5" floppyk hőskorában próbálkoztunk "adatmegsemmisítéssel". Igazából nem a törlés volt a lényeg, hanem mit bír ki az adathordozó. A következő mágneses hatásokat próbáltuk ki :
- daru 5t emelőmágnese
- mágneses szállítószalag ( vaslemez darabokat vitt függesztve)
- ellenáláshegesztő-gép áramvezető sínjei közt (10-30 KA áram )*
- síkköszörű gép mágnesasztala
- köszörű gép lemágnesező tartozéka

A floppyk kb 75% olvashatóak maradtak, a VHS kazetták zajosan, sisteregve meg-megszakadva voltak lejátszhatók*


* ha a kb15 éves emlékek nem torzultak nagyon
(#) kristikoma hozzászólása Dec 10, 2013 /
 
Nekem is eszembe jutott egy ötlet. Sokan hallhattak már a Curie-pontról. Egyes pákák is így szabályozzák hőfokukat(pl. Weller). Ugyanezt kell megcsinálni, csak szalaggal. Vagyis több száz Celsiuson kell tartani a hőfokot. Mindössze arra kell figyelni, hogy ne gyulladjon meg, illetve ne nyúljon meg a szalag. Ha ez túl bonyolult, akkor a szalag szélességét elfoglaló törlőfej kell(ún. teljessávos). Ezt elegendő 100 kHz-es nagyfrekvenciás árammal táplálni.
(#) dposa válasza kristikoma hozzászólására (») Dec 10, 2013 /
 
A törlőfej "ötleten" már elég régen túlléptünk, viszont a szalagok elhamvasztása vagy elolvasztása elég egyszerű és gyors módszernek tűnik!
(#) llax válasza Sz_Lacus hozzászólására (») Dec 10, 2013 /
 
Amennyiben nem szükséges az adathordozó további hasznosítása (a HDD ilyen irányú törléséből következtetve - nem), akkor egyszerűbb a mechanikus megsemmisítés plusz némi hőkezelés... Ha van elég hő, (pl. izzítókemence) akkor elég csak az utóbbi is, elintézi a mechanikus megsemmisítést is. Nincs az a szoftver vagy adatmentő cég, ami innét helyreállít valamit...
Bár környezetvédelmi szempontokból aggályos, de ha nem ipari méretekről van szó, akkor egyszerűen: "Tűzbe vele!" Egy megoldás lehet ez is, ha a cél fontosabb, mint az eszköz...
(#) llax válasza kristikoma hozzászólására (») Dec 10, 2013 /
 
Ha cél a szalag megmentése - további hasznosítása -, de az eredeti adatokat addig is visszaállíthatatlanul el kellene távolítani, akkor a hevítés nem jöhet szóba. Az állandómágnesen vagy nagyfrekis törlés nem elég hatásos, átalakított (vagy cél-) berendezéssel még ha nagyon zajosan is, de sok visszanyerhető az eredeti információból. Ami eléggé hatásos lehet, az a teljes átviteli sávszélességet kitöltő, nagy amplitúdójú zaj rögzítése a szalagra (előtte a berendezés töröl), többször ismételve, majd egy szimpla törlés.
(#) tungsram válasza dposa hozzászólására (») Dec 10, 2013 /
 
Nem kell más csak egy régi mágneskapcsoló tekercse amivel sorbakőtünk egy 100w-os izzót ha még van....Csak a tekercs feszültsége legyen 220volt...
(#) tungsram válasza Macsek71 hozzászólására (») Dec 10, 2013 /
 
Ebben igazad is van csak egyet ne felejts el. Az adathordozókat eleve túlmágnesezéssel írták fel. A hagyományos analóg hordozók viszont csak a lineáris görbén dolgoztak..
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem