Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Postaláda-őr
Sziasztok
Én egy normál magyar házban lakom, semmi mesterséges intelligenciával nincs megáldva. ("villany" meg net azért van)Én mégis szeretnék egy kis "tudást" belecsempészni a "modernitás" nevében. Egy Postaláda Őr -re gondoltam. Valahogy úgy ha a postaládában van valami akkor mittomén a zöld led világít, ha meg üres akkor a piros. Hülye ötletnek tűnik (lehet az is ) de tényleg meg akarnám csinálni, így ha van valami ötletetek, tippetek milyen módon lehet megcsinálni akkor leírnátok?Köszi szépen... Ha van valami más ötletetek egy normál' magyar házba egy kis modernitást csempészni akkor sztem azt is írjátok ide
Szerintem használj infrakaput. A postaláda elülső és hátsó oldalára szerelve.
Nálam ilyen automatika nagyon régóta működik, egy egyszerű alkatrész kell. A neve: Plexi.
Vágsz egy lyukat a postaláda hátulján, teszel oda egy darab plexit, és kihasználod a humán erőforrásokat - így odamész az ablakhoz és megnézed van-e valami a postaládában.
Hát nálunk a postaláda bedugós, és a kis ajtaja mindig fennakad, amikor beraktak valamit. Én oda raknék egy mikrokapcsolót...
u.i modernitás? Benyitok a szobába, és bekapcsol a gép, ilyenre gondolsz? Idézet: „kihasználod a humán erőforrásokat - így odamész az ablakhoz” De hát az fáááááárasztóóóóóó Gondoljatok csak bele... minden nap odamenni... az nem kis munka Hát még ha üres a láda... akkor aztán nézhetjük a sétálásra elpazarolt energiáinkat!
shark: akkor nálatok olyasmi mint az amcsiknál, a "mindenházegyforma" utcában?
Neem amúgy csak ezt a postaláda dolgot akarnám megvalósítani. Topi: igaz ami igaz, így is meg lehet csinálni, de mi van ha sötét van? Oké nem kap az ember este küldeményt, de akkor is, ha nincs otthon az ember egész nap, bemegy és elfelejti megnézni... Norberto: nem azért akarom hogy "lusta" lennék kimenni megnézni, de túl normális ez a ház...Semmi extra, fel akarom dobni...
Topi!
ez nem inkább "manu"matika? amugy én is infrakapura szavaznék.. teszel bele 2-3 at hogy fölösbe ne kelljen kimenni meg egy gyufás dobozba a müv.erösitöt... oldalán szerintem 1 led elég ami piros ha van valami benne és akkor nyugodtan zuzhatod 3-4 cerkaelemröl is... szerintem
Nem, sima doboz a kerítésen, utca felőli oldalán egy kis (20x4 cm) befelé nyíló ajtócska, udvar felől nagyobb kifelé nyíló ajtó.
Jaa, a szomszédban is az van...
Tudom már milyen akkor... Ez az infrakapu egy bogár a fülemben! Elkezdtem keresgélni, eredménnyel: Ezt pl
Hali!
Szerintem mikrokapcsolóval... ...ha nincs küldemény, nem meríti feleslegesen az elemet... ...persze ezzel a mechanikai munka a több...
Nekem van egy beszélő postaládám! Ha levél érkezik megköszöni a levelet a kapuban, és a lakásban bemondja hogy levél érkezett, és a postaládán egy piros led világít amíg levél van.
Én 3db optokapuból kinyert adó-vevő-ből oldottam meg, a ládában úgy oldottam meg hogy egymás mellett van 3db adó és a láda másik oldalán 3 vevő. Ha beesik a levél és legalább 2 egymás melletti szenzor érzékel akkor levélnek érzékeli, ezt azért csináltam így ha beporosodik egy érzékelő ne érzékelje levélnek. Nálunk a postás nagyon értékelte a beszélő potaládát, már kb 7-8 éve működik.
Kevesebb alkatrész, több mechanika, egyszerűbb...
Mostmár mind2 fülemben van bogár, alig hallok. De az előző már mászik kifelé...
Bocs hogy beleszólok, de a mikrokapcsoló nem működőképes, mivel ha egy képeslap jön nem fog jelezni mivel nincs akkor súlya!
Jaja, meg nehéz olyan finoooom rugót találni, meg nagyon be kéne állítani.
Viszont elemspórolási szempontból jobb :S Háát nem tom, valahogy az Opto cókmókok eddig jobban teccenek'
Infrakapu + PIC/AVR + ethrtnetvezérlő (pl. ENC26J80) és webes felületen is nézegetheted a postaládádat.
Jaaaj, ez nagyooon nagy
![]() ![]() ![]() Amúgy tényleg ma de. nézegettem ezt az ENC26J80-as cuccost... De télleg'
Ha találász olyan finom rugót és mikrokapcsolót ami egy postai csomagértesítésre bekapcsol akkor nekem is szólj, (szerintem nem létezik).
Hello!
Jóideje én is tervezem ezt!! A mikrokapcsolós megoldásra szavazok, mert ez energiatakarékosabb. A kapcsolót a levélbedobó nyílást lefedő laphoz kellene kapcsolni. Lehet, hogy nem lesz könnyű, mert a ~1 mm-es elmozdulásra kapcsolni kell, de teljesen fel is kell hajtani a lemezt. Pl. úgy lehetne, hogy "alatta" van a kapcsoló. De akkor kell, hogy legyen súlya a lemeznek. Az elektronika egy CMOS RS tároló, ami statikusan csak pár uA-t fogyaszt. Ha levél jön egyLED-et kigyújt, s úgy tartja. A nullázó gombot rakhatod a "nagy" ajtó mögé, igy ha kinyitod, kiveszed a postát, a LED elalszik.Vázoltam valamit, kapcsolóként egy időjárásálló kivitel kell nyilván...
Mikrokapcsoló Esetleg.
Van itthon egy és van egy kis fémlapka rajta, az jó lenne hozzá, de a rugó az kizárt dolog... De ez az ethernet vezérlős posta nagyon kiráj'... Hopp még egy e-mail cím. De egy kicsit nehezebb regisztrálni. "925": egy kapcsrajzod van?
Nálunk a kerítésbe egy az egybe be van építve a postaláda és nincs kis lefedő lapocska.
Van kapcsolási rajz, előkeresem, és felrakom.
Nálam egy lakásvezérlő számítógépre van kötve, ami logoz mindent, és hálóról is láthatók az adatok.
Köszi
Jesszus, ennyire én nem akarom "intelligálni" a házat ![]() (ilyen szavakat, intelligálni )
Szia !
Ez tetszik, schematikus és pcb rajzot eltudnát küldeni ? Üdv!
Itt a kapcsolási rajz, az elektronikáról ami azt csinálja hogy csak ha 2 egymás melletti érzékel akkor ad jelet. Az optokapuk kimenete gyárilag TTL szintüek voltak, ezért ahoz nem kellett semmi elektronika csak tápot adtam neki.
A láda elülső oldalára teszel egy lemezt, a hátsó oldalra vékony rugókat. A beeső küldemény elemel a lemezről 2-vagy több rugót-> figyelteted -> jelzel.
Valami hasonló optokapuból nyertem ki az adót, és a vevőt is.
szerintem nem üzembiztos ez a megoldás, oxidálodás kontakthiba, stb. és a vékony papírt nem biztos hogy észeveszi.
Ez elég cool lenne nekem is, de van egy icipici bibi.
Milyen opto alkatrészek kellenek? Ha ledet akarok kapcsolni akkor hova mit hogy kössek? :S Egy picit konkrétabb rajzod van róla. Amúgy teccik'
Felejtsd el, ha olyan házban laksz akkor az első az lesz, ahogy levelet kapsz és világitanak a ledek azonnal ellopják ha nincs lebetonozva. Haveromnak kétszer lopták le másodszor még a postaládát is letépték.
Azt lenne érdemes,hogy URH-n jelezzen a lakásban, kintről ne lehessen látni.
Megnézem hogy lehet-e kapni valami hasonlót mint amit én használtam, és majd jelentekezem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

azért van)
) de tényleg meg akarnám csinálni, így ha van valami ötletetek, tippetek milyen módon lehet megcsinálni akkor leírnátok?
kimenni megnézni, de túl normális ez a ház...